Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Sini, a csendes hős

2013.10.21. 19:10 májusi nap

A barátom, Sini Saarela, sok más greenpeace-es társával együtt a murmanszki börtönben ül. Ők a világon az elsők között lehetnek, akik hosszú börtönbüntetést kaphatnak azért, mert meggyőződésükből cselekedtek a klímaváltozás megfékezéséért, és békésen tüntettek a sarkvidéki olajfúrások ellen. Sini és a többi sarkvidéki aktivista olyan ügyben cselekedett, amelynek sürgősségével több millió ember egyetért: megpróbálták távol tartani a fosszilis üzemanyagokat bolygónk légkörétől.

Henry Thoreau, Mahatma Gandhi és Martin Luther King mind hittek abban, hogy időnként az egyéneknek erkölcsi kötelességük, hogy polgári engedetlenségben vegyenek részt. Véleményem szerint most, a klímaváltozás súlyosbodásával ilyen időhöz érkeztünk.

GP04TKQ.jpg

Nézzük hát a tényeket. Az orosz Gazprom olajipari óriás egyáltalán nem veszi figyelembe a klímaváltozás veszélyeit, és igyekszik mihamarabb olajért fúrni az Északi-sarkvidéken. Az óceánnak egy olyan részén teszi ezt, amely éppen a klímaváltozás hatásai miatt nyílt meg, és ahol egy olajkiömlés visszafordíthatatlan károkat okozna. Ennek ellenére a Gazprom tevékenységét törvényesnek tekintik, Sini pedig a murmanszki börtönben ül. Ez röviden összefoglalja, hogy mi is a baj ezzel a bolygóval.

Thoreau szerint, aki 1849-ben az Egyesült Államokban a rabszolgák felszabadításáért küzdött, egyetlen embernek sem szabad hagynia, hogy a lelkiismeretének hangját a törvények vagy az államok elhallgattassák. Gandhi arra buzdította a honfitársait, hogy csatlakozzanak az igazságtalanság elleni békés mozgalomhoz. A polgári engedetlenség nem anarchiát vagy törvények nélküliséget jelent. Éppen ellenkezőleg: azok a civilek, akik ezt az eszközt választják, vállalják a tetteik lehetséges jogi következményeit. Így próbálják megváltoztatni társadalmunk többi tagjának igazságérzetét, végül pedig magukat az igazságtalan törvényeket.

Az egyes egyének által szervezett tüntetések sokszor vezettek nagy változásokhoz. Ha Rosa Parks annak idején kevésbé bátor, és Alabama állam kirekesztő törvényei értelmében átadja a helyét a fehéreknek a buszon, Barack Obama talán nem lehetne ma az Egyesült Államok elnöke. Sőt lehet, hogy még csak nem is szavazhatna.

Hosszú évekig tartó kampány után most döntő pillanathoz érkeztünk. A klímaváltozás jelentette veszélyt mára a legtöbb kormány hivatalosan is elismeri, azonban nem tesznek konkrét lépéseket ellene. A klímaváltozásról nemrég kiadott új ENSZ-jelentés sötét képet fest jövőnkről, hacsak a jelenlegi trendek nem változnak meg gyökeresen. Egy szülő sem akarhat ilyen jövőt a gyermekének, egy fiatal sem várhatja ezt a fajta jövőt optimistán. Még elkerülhetjük ezt a jövőt, de ahhoz most kell cselekednünk, nem pedig majd valamikor máskor.

Egy józanabb gondolkodású világban nem Sini és társai, hanem az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína és más országok vezetői figyelmeztetnék Oroszországot arra, hogy kétszer is gondolja meg, mielőtt fúrásokba kezd a sarkvidéken. Ez a helyzet merőben más. A sarkvidéki olajláz a Húsvét-szigetek utolsó napjaira emlékeztet: azon folyik a verseny, hogy ki tudja felállítani az utolsó szobrot és kivágni az utolsó fát.

Évek óta ismerem Sinit. Ő kétségkívül az egyik legerkölcsösebb ember, akit ismerek. Olyasvalaki, aki nem képes tétlenül elfogadni az igazságtalanságot, miközben én elég jól megtanultam, hogyan fojtsam el a lelkiismeret-furdalásomat, ahogyan a legtöbb ember teszi. Sini egyike a legbátrabb személyeknek is, akikkel eddig találkoztam. Tisztában volt annak a veszélyeivel, amit tenni szándékozott, még akkor is, ha senki sem gondolta volna, hogy ténylegesen ennyire abszurd vádakat állítanak ellenük. Nem hiszem, hogy nekem lenne bátorságom a Gazprommal másodszor is szembenézni, ahogy Sini tette. Ilyen az igazi meggyőződés. Büszke vagyok arra, hogy ismerhetek egy ilyen embert.

Sokakat zavar az aktivizmus. Kellemetlen ébresztő lehet azoknak, akiknek kicsit ellustult az erkölcsi érzékük, akik belső hangja egy kicsit elhalkult. Sokan nem akarják vállalni ezt a szembesítést, inkább tagadnák a klímaváltozás kockázatait. Néhány országban, például Finnországban is az emberek igyekeznek a kormány vagy a törvényesség háta mögé bújni. Azonban nem a politikusok fognak minket – vagy a gyermekeinket – megmenteni. Ez a feladat Sinire és azokra maradt, akik elég bátrak, hogy erős igazságérzetüket a klímaváltozás ellen vívott csata első sorában használják fel.

Finnországban számos honfitársam élesen elítéli Sini tettét, mi több, még a börtönbüntetését is üdvözlik. Csak elképzelni tudom, milyen megjegyzések születhettek akkor, amikor néhány ember először szólalt fel a rabszolgatartás ellen, a társadalmi kirekesztés megszüntetéséért, vagy a nők szavazati jogát követelve. Sokszor előfordult, hogy nem bántak jól azokkal, akik fel akarták hívni társaik figyelmét valamilyen igazságtalanságra. Nem akartuk meghallani a hangjukat. Amikor az öntelt vagy agresszív megjegyzéseket olvasom a Siniről szóló hírek kapcsán, újra és újra úgy érzem, hogy nem is érdemeljük meg ezeket a hősöket. Nem érdemeltük meg azt, hogy Sini saját magát veszélyeztette a klímaváltozás ügyének érdekében. De Sini akkor is ezt teszi. Mert ez a helyes cselekedet.

Támogasd Sini Saarelát és a többi sarkvidéki aktivistát! Kérlek, írd alá a peticiót, és kérd meg erre barátaidat és családtagjaidat is.

Harri Lammi a klíma és energia kampány felelőseként dolgozik Helsinkiben és Pekingben.


38 komment

Címkék: olaj aktivizmus sarkvidék Oroszország Gazprom északi-sarkvidék #FreeTheArctic30

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr135591217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.22. 15:08:31

FREE SINI SAARELA!

Már aláírtam a petíciót. :)

Hahó emberek! Miért nincs itt egyetlen komment sem? :(

Zöldkabátos (törölt) 2013.10.22. 15:11:58

Túl magas a labda, szerintem mindenki csapdát sejt :D

2013.10.22. 15:13:53

Milyen csapdát?! :O

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.22. 15:31:10

ezek voltak azok a hibbantak akik terroristakent felkommandoztak egy szovjet felsegjelzesu hajora? ami az olajmaffiae volt?
elmehettek volna Szaud-Arabiaba is monokinizni ilyen erovel

fordulo_bogyo 2013.10.22. 15:35:30

Nezd meg itt a masodik kepet (A Greenpeace kepe a logo szerint, nem masoke):
www.ibtimes.co.uk/articles/508565/20130924/russia-greenpeace-activists-arctic-sunrise-piracy.htm

Greenpeace: biztos, hogy ez bekes demonstracio volt?
Ha egy atomeromube probaltak volna betorni arra hogyan tekintenenk?

A Greenpeace sajnos hajlamos eroszakos demonstarciokra, rombolasra. Egy olajfuro platform nem jatek, ha oda feljutnak es ott rombolnak, azzal eszmeletlen kornyeztpusztitast is eloidezhettek volna.

becsmik 2013.10.22. 15:43:49

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Terroristaként? Gondolkodj már el, fegyver nélkül erőszakmentesen, lógtak egy fúrotornyon. Utána nemzetközi vizeken szállta meg lövésekkel késsel az FSZB (a mostani KGB) az ő hajójukat...

becsmik 2013.10.22. 15:45:06

@fordulo_bogyo: 0 rombolás volt. Amúgy atomerőművekben többször is bejutottak, bebizonyítva, hogy egyáltalán nem biztonságos. (Frao 2-be is) De ott sem romboltak semmit.

májusi nap 2013.10.22. 15:52:19

@fordulo_bogyo: A Greenpeace alapítása, 1971 óta kizárólag békés demonstrációkat tartunk.

Soha nem emelünk kezet senkire; sem saját, sem mások biztonságát nem veszélyeztetjük; semmilyen kárt nem okozunk senki tulajdonában.

Az, hogy ránk hogyan reagálnak, nem a mi hatáskörünk. De ha például erőszakot alkalmaznak ellenünk, mi akkor sem viszonozzuk azt soha.

A mostani konkrét demonstrációnál is csak az olajfúrótorony oldalában kapaszkodtak (volna) meg az aktivisták, fel sem merült, hogy esetleg be akarnának jutni a létesítménybe.

Tavaly ugyanitt pontosan ugyanilyen akciót tartott a Greenpeace: hvg.hu/vilag/20120827_Greenpeaceesek_lancoltak_magukat_egy_oros

„A Prirazlomnaja segítséget kért a parti őrségtől, de az egyelőre nem kíván beavatkozni.”

Ismétlem: soha nem rombolunk, nem okozunk kárt. Az olajfúrótornyot arra tervezték, hogy jéghegyeknek is ellenálljon, biztos, hogy nem mi veszélyeztettük azt a felfújható motorcsónakjainkkal.

Zöldkabátos (törölt) 2013.10.22. 16:17:21

Alakul a szópárbaj :D Dobjuk be a következő csontot:

Klímaváltozás!

májusi nap 2013.10.22. 16:22:14

@Zöldkabátos: A klímaváltozásról manapság már nagyon ciki lenne vitatkozni. Tudományos konszenzus van arról, hogy az emberiség a felelős a jelenlegi klímaváltozásért.

index.hu/tudomany/2013/09/27/ipcc_jelentes_2013/

Don Quixote de la Ferko 2013.10.22. 16:26:03

@Zöldkabátos:

Dobjuk.
Vagy inkább gondolkodjunk el azon, hogy vajon a "zöldek" miért a legújabb, általában a legkörnyezetszennyezőbb technológiával és öltözékekkel felszerelve mennek mindenhová, ahelyett, hogy zsákruhában, háncssaruban, fatörzsből kiégetett kenuban, vagy Frédi-Béni pedálos deszkaautókban tepernének a gaz vállalatok ellen.
Vagy csak még nem jöttek rá, hogy csak gyalogok egy jó "biznicben"?

Don Quixote de la Ferko 2013.10.22. 16:28:52

@májusi nap:

Ja. Én is erre tippeltem, amikor olvastam, hogy az olvadó gleccserek alól szinte ép erdők kerülnek elő.

Logika erősséged? Melyik emberiségre fogod az akkori jég nélküli állapotot.

Zöldkabátos (törölt) 2013.10.22. 16:28:55

Bocs a rosszindulatért, most ilyen hangulatban vagyok. :)

Tiszteletreméltó, hogy kiálltok az elveitek mellett, de ha a finnek se éreznek együtt veletek, akkor mit vártál egy ilyen bejegyzéssel az index-hordától? :)

májusi nap 2013.10.22. 16:39:39

@Don Quixote de la Ferko: „[...] az emberiség a felelős a *jelenlegi* klímaváltozásért.”

Normális esetben a klímaváltozás nagyon lassan zajlik. A mostani emberi léptékben is érzékelhető.

Plusz a pliocén korszak óta, azaz cirka ötmillió éve nem volt ennyire magas a légkör szén-dioxid tartalma például, mint most. És ennél még csak feljebb fogunk menni. www.theguardian.com/environment/2013/may/10/carbon-dioxide-highest-level-greenhouse-gas

Don Quixote de la Ferko 2013.10.22. 16:43:12

@májusi nap:

Nyugi, a Föld meg fogja oldani a problémát.
Az életünk árán is.

májusi nap 2013.10.22. 16:44:45

@Don Quixote de la Ferko: Így van.

A természetvédelem nem csak a Föld védelmét jelenti. Az emberiség védelmét is.

fordulo_bogyo 2013.10.22. 16:51:38

@májusi nap: A google tobb talalatot is a Greenpeace es violence keresoszavakra, biztos, hogy jol tudod, hogy "Soha nem emelünk kezet senkire; sem saját, sem mások biztonságát nem veszélyeztetjük; semmilyen kárt nem okozunk senki tulajdonában."

Peldaul egy Japan halaszhajoval valo utkozese a Greenpeace hajojanak?
Vagy ez: www.greenprophet.com/2010/06/greenpeace-bluefin-tuna-clash/

Gondold at.

fordulo_bogyo 2013.10.22. 16:56:20

Egy masik "aprosag" - pont az olajfurotornyokat kell tamadni a globalis felmelegedes miatt?
Miert nem egy szeneromuvet, vagy a kozuti kozlekedest, vagy a repulest...

Es MOTORcsonakkal, nem evezossel? :-(

Miert nem inkabb alternativ (pl atom, vagy megujulo) energiaforrast tamogatnak?

májusi nap 2013.10.22. 17:24:38

@fordulo_bogyo: A találatok közül amelyik a Greenpeace-t mint erőszakos szervezetet írja le, a klímaváltozást is vitatja. Erről lásd feljebb.

A "violent"/"violence" szó pedig a "non-violent"/"non-violence" kifejezés része is, így utóbbiak is szerepelnek a találatok között.

A találatok többi része a hatóságok/vállalatok Greenpeace-szel szemben elkövetett erőszakos cselekedeteiről szól.

A halászhajós ütközés baleset volt, mindkét hajó enyhe károkat szenvedett.
A kékúszójú tonhal a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő, veszélyeztetett állatfaj. Hiába ad az ICCAT engedélyeket a halászatára, ezzel csak a faj kipusztulását segíti elő. És az egészen közeli jövőben már nem is lesz mire engedélyt kiadni.

Éghajlat témában nem pont, nem csak az olajfúrótornyokat ellenezzük. Íme a Greenpeace eddigi összes sikeres kampánya, rá lehet keresni a „coal”, „car”, „airport” szavakra is. www.greenpeace.org/international/en/about/victories/

becsmik 2013.10.22. 17:28:43

@Don Quixote de la Ferko: Talán mert ez is bebizonyítja, hogy ma már nem kell barlanglakónak lenni , ha zöld vagy :)

becsmik 2013.10.22. 17:30:08

@Don Quixote de la Ferko: Én meg zöldként azt szeretném, ha mi is megúsznánk vele 1üt.

becsmik 2013.10.22. 17:31:39

@fordulo_bogyo: Miért nem olvasol utána az általad leítak mind megvalósultak(Kivéve hogy NAGY NEM az atom támogatásra),amúgy az olaj ugyanúgy üvegházhatású mint a hőerőművek.

sanche_ 2013.10.22. 17:49:07

@májusi nap:
Arra viszont nem válaszoltál, hogy miért helikopterekkel, benzines motorcsónakokkal, repülőkkel(aminél környezetszennyezőbb jármű nincs) mennek tiltakozni az emberek?

Miért kell atomerőművek ellen szénerőmű felé terelni még a fejlettebb országokat, aminél pedig nincs környezetszennyezőbb energiatermelés? Nincs környezetbarát energiatermelés, ez van. Az atom viszont a legbarátibb, ez is tény.

"Normális esetben a klímaváltozás nagyon lassan zajlik. A mostani emberi léptékben is érzékelhető."

Ez egyáltalán nem így van. Láncreakciók és hirtelen változások mindig is voltak, a mainál sokkal drasztikusabbak is. Egy törésvonal mentén gigantikus vulkánok törtek ki pl és még egy sor esemény mindig változtatott valamin. Hogy emberi léptékben mérhető-e a mostani, ez erősen vitatható. Minden évben mondják, hogy mennyivel melegebb van, aztán mikor meg nem, akkor mélyen hallgatnak. Ami tény, hogy ennél voltak már durvább és gyorsabb változások is a Föld történelmében.

fordulo_bogyo 2013.10.22. 17:54:41

@becsmik: Az olaj es szen egyforman uveghazhatasu CO2 kibocsajtashoz vezet,a szen az mas szempontbol is szennyez (pl higannyal).

@májusi nap: a halaszhajos utkozes veszelyeztette emberek biztonsagat es anyagi kart is okozott.

Nem azt vitattam, hogy vedendo allat-e kekuszoju tonhal (termesztesen az), csak masik peldat hoztam az anyagi kart es szemelyi serulest okozo eroszakra.

Szememben az is eroszak, ha egy maganteruletre egedely nelkul behatol valaki, ha munkavegzeseben akadalyoz valakit, stb.

Attol, hogy valaki vitatja klimavaltozast, attol egy masik kerdesben akar igaza is lehet.

sbela 2013.10.22. 17:56:34

Az orosz maffiát megakadályozni a profitszerzésben?
Mintha valaki észérvekkel próbálná elvenni egy csimpánztól a töltött pisztolyt. :) Aztán az meg így - "sül el".

májusi nap 2013.10.23. 11:35:12

@fordulo_bogyo: A halászhajós ütközésről más szemszögből is készült felvétel: www.youtube.com/watch?v=SjlCGR_ggbw

A nemzetközi tengeri „KRESZ”-ben is van jobbkéz-szabály: két, egymás útját keresztező hajó közül mindig a jobb oldalon haladónak van elsőbbsége. Ez az elsőbbség az említett esetben a Greenpeace-hajót illette volna meg.

en.wikisource.org/wiki/International_Regulations_for_Preventing_Collisions_at_Sea (15. szabály)

A Greenpeace-hajó felelőssége tehát itt annyi, hogy nem tudta elkerülni az ütközést. Nem az, hogy szánt szándékkal kárt okozott volna.

Tiszteletben tartjuk a jogot a magántulajdonhoz. De például egy átlagos gyár nem csak a saját területén belül szennyez, így mások (magán- vagy köz-) tulajdonát is rongálja.

Emellett szerintünk az is fontos, hogy a problémákra annak helyszínén mutassunk rá, tanúbizonyságot téve a helyzetről. És nyilvánvalóan soha nem akarjuk fokozni ezeket a problémákat: ha bármilyen cselekedetünk ehhez vezetne, azt egyszerűen nem tesszük meg.

Néha talán kényelmetlenek vagyunk egyesek számára – de biztosan soha nem viselkedünk agresszívan, pusztítóan. Tényleg hiteltelen lenne a rombolás ellen rombolással fellépni.

májusi nap 2013.10.23. 11:56:23

@lokotus: Mert van, hogy nincs más választásunk: ez az egyetlen ésszerű módja annak, hogy eljuthassunk egy-egy környezetvédelmi probléma helyszínére. (Ha van más lehetőségünk, akkor értelemszerűen azt választjuk.)

Azután, ha a figyelemfelkeltés hatására sikerül felszámolni a problémát, a tisztábbá váló környezettel mindenki sokkal-sokkal többet nyer.

Tüntetéseket is csak akkor tartunk, ha az azt megelőző lépések (tudományos kutatás, lobbizás) nem vezetnek sikerhez.

Mind az atomerőművek, mind a szénerőművek ellen folyamatosan kampányolunk. www.greenpeace.org/international/en/about/victories/

A megújuló erőművek tisztábbak, mint az atom: nincs szükségük üzemanyagra, és nem termelnek évezredeken át tárolandó radioaktív hulladékot. És üzemzavar/baleset esetén sem okoznak évtizedeken át tartó katasztrófahelyzetet.
index.hu/tudomany/2013/08/10/csernobil_maig_meglatszik_az_evgyurukon/
index.hu/kulfold/2013/10/07/fukusima_most_mar_a_vilag_segitseget_keri/

fordulo_bogyo 2013.10.23. 13:01:34

@májusi nap: En is azt a videot lettem, amit idezel. A Greenpece hajo jobbrol jon es egyenesen, mindenfele kanyarodas vagy fekezes jele nelkul nekimegy a japan hajo oldalanak.
Ne mondd, hogy nem vettek eszre a japan hajot.

"Tiszteletben tartjuk a jogot a magántulajdonhoz. De például egy átlagos gyár nem csak a saját területén belül szennyez, így mások (magán- vagy köz-) tulajdonát is rongálja."

Latod, az egymast koveto ket mondatod mutatja a zavart az eroben. A masodik mondatoddal ugye maris felmentest adsz magatonak, hogy megsem tartjatok tiszteletben a magantulajdont.

Minden gyar szennyezi a kornyezetet valamilyen mertekben. Az en lakohazam is, mert futok, vizet melegitek, mosdok, mosogatok... megis melegen ajanlom, hogy ne itt helyben tiltakozzatok a kandallom ellen. Errefele (a nagy viz tuloldalan) a magantulajdon vedelme eleg eros, talan olvastal tragikus esetekrol is.

májusi nap 2013.10.23. 13:09:17

@fordulo_bogyo: Épp ez az: a Greenpeace-hajó végig egyenesen haladt. A japán hajó fordult elé, holott a Greenpeace-hajónak volt elsőbbsége.

Az idézett két mondat erősíti egymást.
A tüntetésekkel mások magán- és köztulajdonát is védjük.
(Amelyek során mi nem okozunk kárt azokon a magánterületeken sem, ahol tüntetünk.)

Nem kell félni tőlünk, nem fogunk lakásoknál demonstrálni, nem az emberek ellen vagyunk. Ellenkezőleg: az emberekért.

fordulo_bogyo 2013.10.23. 13:11:23

@májusi nap: "Mert van, hogy nincs más választásunk: ez az egyetlen ésszerű módja annak, hogy eljuthassunk egy-egy környezetvédelmi probléma helyszínére. (Ha van más lehetőségünk, akkor értelemszerűen azt választjuk.)"

Viccelsz. Mutass peldat, hogy nem hetkoznapi, civilizacios termekeket hasznaltok uatzashoz, elethez.

A megujulo eromuveknek nap, szel, viz is megvan a maguk hatranya.

A szeneromuves valaszodbol kiindulva talaltam ezt:
www.theguardian.com/environment/2008/sep/11/activists.kingsnorthclimatecamp valo igaz, a birosag nem itelte el oket, de ne mondd, hogy ez nem eroszakos es kart okozo cselekedet volt. :-(

fordulo_bogyo 2013.10.23. 13:15:09

@májusi nap: "Nem kell félni tőlünk, nem fogunk lakásoknál demonstrálni, nem az emberek ellen vagyunk. Ellenkezőleg: az emberekért."

Nem vagytok kovetkezetesek, en (es a tobbi lakas is) szennyezi a kornyzetet, hozzajarul a globalis felmelegedeshez, legszennyeshez. Itam, hogy autom is van? Epp tegnap vettem bele benzint.

"Épp ez az: a Greenpeace-hajó végig egyenesen haladt."

A videon ugy latszik, mintha mindket hajo egyenesen haladt volna. En akkor is fekezek es/vagy kiterek az autommal vagy a bringammal, ha nekem lenne elsobbsegem.

fordulo_bogyo 2013.10.23. 13:16:12

Ha mar baratsagosan beszelgetunk, van egy forumotok, ahol GMO-krol lehetne szot valtani?

májusi nap 2013.10.23. 17:29:02

@fordulo_bogyo: Külön fórumunk nincs – Magyarországon nagy a politikai-gazdasági-társadalmi egyetértés a GMO-mentesség megőrzésében.

De nekünk például bármikor írhatsz e-mailt az info@greenpeace.hu címre.

calabria007 (törölt) 2013.10.23. 20:28:38

@májusi nap:

rendkívül csekély hozzáértés mellett...

PS.: én se értek hozzá... de ti sem...

calabria007 (törölt) 2013.10.23. 20:31:49

@májusi nap:

szerintem leginkább az "ügyetekért" vagytok (ami vagy igaz vagy nem...)

persze murmanszki bebörtönzöttek mihamarabb kerüljenek szabadlábra, értelmetlen dolog emiatt börtönlakóvá válni

májusi nap 2013.10.23. 22:22:22

@calabria007: „persze murmanszki bebörtönzöttek mihamarabb kerüljenek szabadlábra, értelmetlen dolog emiatt börtönlakóvá válni”

Nagyon köszönjük, jól esik, hogy ezt a fenti kritikáid ellenére megírtad.

Ami pedig a kritikákat illeti: ha lenne kedved adni egy esélyt nekünk, hogy egy picit bővebben is megismerd a tevékenységeinket, vedd fel velünk a kapcsolatot. www.greenpeace.org/hungary/hu/rolunk/Kapcsolat/

Földgyermeke 2013.10.24. 09:50:16

@fordulo_bogyo: Mikor is rombolt a greenpeace? Küldenél egy konkrét példát?
süti beállítások módosítása