Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A KGB módszereivel a Greenpeace ellen
(2. rész)

2013.11.19. 16:14 májusi nap

Békés tüntetéstől a drámai megszállásig: avagy mik történtek azóta, hogy az Arctic Sunrise hajónk szeptember 18-án demonstrációba kezdett. Kérjük, írd alá a petíciónkat: engedjék szabadon a hajót és a rajta tartózkodó 30 aktivistánkat!

Blogbejegyzésünket folyamatosan frissítjük.

10. hét

2013. november 25.

11:15 – Az egyesült királyságbeli Phil Ballt szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

2013. november 22.

16:15 – A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság a mai napon kötelező érvényű határozatában elrendelte, hogy az Orosz Föderáció engedje szabadon a Greenpeace Arctic Sunrise hajóját, a 28 aktivistát, valamint a két szabadúszó újságírót. Hollandia cserébe 3,6 millió eurós kötelezettségvállalást fizet Oroszországnak.

Oroszországot most bírói döntés kötelezi: az orosz alkotmány kimondja, hogy a nemzetközi jog az orosz jogrendszer elválaszthatatlan része, és az orosz bíróságok kötelesek érvényesíteni a döntést. A Greenpeace így azt várja, hogy Oroszország tiszteletben fogja tartani az ENSZ tengerjogi egyezményét (UNCLOS) és a tengerjogi bíróság döntését, ahogy azt a múltban is tette.

A határozat teljes szövege itt olvasható.

15:45 – Az orosz Roman Dolgovot és a svéd Dimitrij Litvinovot szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

14:25 – A török Gizem Akhant és a kanadai Alexandre Pault szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

14:10 – Az ukrán Ruszlán Jakusevet szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

13:30 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint Philip Ballt óvadék ellenében szabadon engedik.

13:25 – Az egyesült királyságbeli Iain Rogerst és Frank Hewetsont, illetve az új-zélandi Jonathan Beauchampot szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

13:00 – Az egyesült királyságbeli Alexandra Harrist szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

12:10 – Az argentin Miguel Hernán Perez Orsit szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

11:35 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint az orosz Dima Litvinovot óvadék ellenében szabadon engedik.

11:00  Az egyesült királyságbeli Kieron Bryant, a kanadai Paul Ruzyckit, valamint a holland Mannes Ubelst szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

09:50 – Az amerikai Peter Willcox kapitányt és a holland Faiza Oulahsent szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

09:30 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint az orosz Roman Dolgovot óvadék ellenében szabadon engedik.

09:15 – Az egyesült királyságbeli Anthony Perrettet és a svájci Marco Webert szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

2013. november 21.

15:30 – A lengyel Tomasz Dziemianczukot és az argentin Camila Spezialét óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

15:15 – A finn Sini Saarelát és a dán Anne Mie Roer Jensent óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

15:00 – Az olasz Cristian D'Alessandrót óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

14:45 – A francia Francesco Pisanut óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

14:00 – A Murmanszki Járási Bíróság ma elutasította az Arctic Sunrise hajó elengedésére vonatkozó kérelmet.

„Ez az ítélet nagyon elkeserítő, és véleményünk szerint megsérti mind az orosz büntetőtörvénykönyv büntetőeljárásra vonatkozó szabályait, mind pedig a nemzetközi jogot. Az orosz törvények szerint lehetőség van fellebbviteli eljárásra” – nyilatkozott Gerrit-Jan Bolderman, a hajó tulajdonosának, a Stichting Phoenix egyesületnek az igazgatója.

Amellett, hogy további fellebbezést nyújtanak be a fellebbviteli bírósághoz, az Arctic Sunrise kapitányát, a szentpétervári bíróság által szerdán óvadék ellenében szabadon bocsátott Peter Willcoxot képviselő ügyvéd a napokban kérelmet nyújt be a hajó szabadon engedése érdekében.

13:00 – A bírósági meghallgatások Szentpéterváron a mai napra véget értek. A harmincak közül 26-an óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek majd, közülük öten már kint is vannak a börtönből.

12:55 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint a török Gizen Akhant óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

12:45 – Az új-zélandi David John Haussmannt óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

11:45 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint az egyesült királyságbeli Iain Rogerst és Frank Hewetsont óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

11:20 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint a kanadai Alexandre Pault óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

10:15 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint az ukrán Ruszlán Jakusevet óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

09:45 – Az orosz Jekatyerina Zaszpát óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

09:15 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint az új-zélandi Jonathan Beauchampot óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

08:40 – Az orosz Andrej Allakverdovot és Gyenyisz Szinyakovot óvadék ellenében szabadon bocsátották a szentpétervári büntetés-végrehajtási intézetből.

A foglyok kiszabadulása után családjukkal való első találkozásuk videofelvétele itt látható.

2013. november 20.

18:40 – A svájci Marco Webert a Kalinyinszki Kerületi Bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezi.

17:20 – A brazil Ana Paula Alminhana Maciel Greenpeace International-aktivista ma a sarkvidéki harmincak közül elsőként elhagyhatta a börtönt, miután a szentpétervári bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte őt.

A szakmáját tekintve biológus Ana Paulát a szentpétervári Primoszki kerületi bíróság 2 millió rubeles (mintegy 13 millió forintos) óvadék ellenében helyezte szabadlábra. Ana Paula elhagyhatta a börtön épületét, de a szabadlábra helyezésének pontos részletei egyelőre nem ismertek.

16:40 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint az egyesült királyságbeli Anthony Perrettet óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

15:40 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint a dán Anne Mie Roer Jensent óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

13:45 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint a holland Mannes Ubelst és az egyesült királyságbeli Kieron Bryant óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

12:32 – A Kalinyinszki Kerületi Bíróság döntése szerint az amerikai Peter Willcox kapitányt óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

12:30 – A Greenpeace International ma úgy nyilatkozott, hogy már elküldte a sarkvidéki harmincak kilenc tagjának óvadékát, de nem reméli, hogy a hét vége előtt kiengedik őket. Az ügyvédek kijelentették, hogy elkezdik az óvadékok kifizetését (amelynek összege fejenként 2 millió rubel, azaz körülbelül 13 millió forint), amilyen gyorsan csak lehet.

A Greenpeace ügyvédei szerint egy sor bürokratikus akadályt kell megoldani, mielőtt a sarkvidéki harmincak bármelyike szabadlábra kerül, és nem remélik, hogy bármelyikük kikerül a börtönből a hét vége előtt, ez inkább később valószínű. Még nem világos, hogy kiengedésük után mozgásuk korlátozva lesz-e. Egyikük sem rendelkezik útlevéllel, miután az orosz biztonsági erők elkobozták azokat az Arctic Sunrise hajó lefoglalásakor.

A Greenpeace figyelmeztetett, hogy a foglyok nem lesznek addig szabadok, amíg haza nem térhetnek a családjukhoz. Az aktivistákat még mindig legalább egy súlyos bűncselekménnyel vádolják, és amennyiben elítélik őket, éveket tölthetnek börtönben.

Az oroszországi ausztrál nagykövet ma bejelentette, hogy meglátogatja a moszkvai Külügyminisztériumot, és megkísérel fényt deríteni arra, hogy a héten a Greenpeace International ausztrál aktivistája, Colin Russell esetében miért utasították el az óvadék iránti kérelmet, és hosszabbították meg további három hónappal az előzetes fogva tartást.

12:00 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint az egyesült királyságbeli Alexandra Harrist óvadék ellenében szabadon engedik.

11:30 – A Primorszki Kerületi Bíróság döntése szerint a holland Faiza Oulahsent óvadék ellenében szabadon engedik.

A bírósági meghallgatások élő közvetítése Szentpétervárról itt követhető.

9.hét

2013. november 19.

16:30 – A szentpétervári bíróság döntése szerint a finn Sini Saarelát és a francia Francesco Pisanut óvadék ellenében szabadon engedik.

14:45 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az olasz Cristian D'Alessandót óvadék ellenében szabadon engedik.

14:30 – A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) az Arctic Sunrise ügyében (Holland Királyság kontra Orosz Föderáció) 2013. november 22-én, pénteken határozatot hoz. Janai Sundzsi bíró, a bíróság elnöke nyilvános ülésen olvassa fel a határozatot, közép-európai idő szerint 15 órakor.

14:15 – A szentpétervári bíróság döntése szerint a kanadai Canadian Paul Ruzyckit óvadék ellenében szabadon engedik.

13:45 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az argentin Camila Spezialét óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

12:45 – A szentpétervári bíróság döntése szerint a lengyel Tomasz Dziemianczukot óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

11:50 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az argentin Miguel Hernán Perez Orsit óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

11:30 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az új-zélandi David John Haussmannt óvadék ellenében szabadlábra helyezik.

A Primorszkiji Kerületi Bíróságon történt fejleményekre reagálva a Greenpeace igazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott:

„Két délelőtt alatt érkeztek jó és rossz hírek, és a jó híreket is beárnyékolja a fenyegetés. Még mindig nem tudjuk, vajon mi lesz a barátainkkal, ha kiengedik őket a börtönből: vajon házi őrizetbe kerülnek, vagy egyáltalán kimehetnek-e. Amit biztosan tudunk, hogy még mindig vád alatt állnak, és éveket tölthetnek börtönben, ha elítélik őket egy olyan bűntényért, amelyet el sem követtek. Megdöbbent és elkeserít bennünket a tény, hogy Colin kollégánk óvadékra vonatkozó kérelmét elutasították, és visszaküldték a börtönbe három hónapra. A sarkvidéki harmincak nem lesznek szabadok, amíg minden egyes tagjuk haza nem kerül a családjához.”

10:30 – A szentpétervári bíróság döntése szerint a brazil Ana Paula Alminhana Macielt óvadék ellenében szabadon engedik. Ő az első nem orosz állampolgárságú fogoly az aktivisták közül, akit óvadék ellenében szabadon bocsátanak.

2013. november 18.

21:00 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az orosz Andrej Allakverdovot óvadék ellenében szabadon engedik. Ő a sarkvidéki harmincak közül a harmadik, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

19:00 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az orosz szabadúszó fotóst, Gyenyisz Szinyakovot óvadék ellenében szabadon engedik. Ő a sarkvidéki harmincak közül a második, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

15:50Jekatyerina Zaszpa meghallgatásán az ügyész nem emelt kifogást az óvadék ellen, és a bíró beleegyezett. Ugyanabban a városban, ugyanazon a napon, az ugyanarra a békés tiltakozásra vonatkozó bírósági meghallgatás során egy másik ügyész és egy másik bíró úgy határozott, hogy az ausztrál Colin Russellnek további három hónapot börtönben kell töltenie.

A fogvatartottak ügyvédei most fellebbezést nyújtanak be az előzetes letartóztatás meghosszabbítására vonatkozó bírói döntések ellen, és minden fogvatartott esetében, akiknek az előzetes letartóztatását meghosszabbították, óvadék iránti kérelmet nyújtanak be.

A bíróság előtt az ügyészek az előzetes letartóztatás meghosszabbítását nem kalózkodás vádjával kérik. Eredetileg ez volt a vád a harmincak ellen. Azonban a kalózkodás vádjának visszavonása csupán írásos nyilatkozatban lehetséges. A fogvatartottak ügyvédei kérvényt nyújtottak be a nyilatkozat kiadásáért, de ez nem történt meg. Ez azt jelzi, hogy politikai döntésről, és nem a hatóságok figyelmetlenségéről van szó.

A bíróság előtt a mai napon az alábbi aktivisták jelennek meg: Ana Paula Maciel (Brazília); Colin Russell (Ausztrália); David John Haussmann (Új-Zéland); Jekatyerina Zaszpa (Oroszország); and Andrej Allakverdov (Oroszország). A szabadúszó újságírók, Kieron Bryan (Egyesült Királyság) és Gyenyisz Szinyakov (Oroszország) meghallgatására is ma kerül sor.

14:45 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az orosz Jekatyerina Zaszpát óvadék ellenében szabadon engedik.

11:30 – A szentpétervári bíróság döntése szerint az ausztrál Colin Russell börtönben marad február 24-ig, amíg a vizsgálat tart. Az óvadék vagy házi őrizet iránti kérelmet elutasították.

GP04YPG.jpg

09:00 – Elkezdődött Jekatyerina Zaszpa, Colin Russell és Ana Paula Alminhana Maciel előzetes fogva tartásának meghosszabbítására vonatkozó meghallgatása a Kalinyinszki Kerületi Bíróságon.

A szentpétervári bírósági meghallgatás élő közvetítése itt követhető.

2013. november 16.

Ma emberek ezrei vesznek részt békés tüntetésen a világ 43 országának 263 városában, hogy kifejezzék szolidaritásukat azzal a harminc emberrel, akiket a Greenpeace International hajójáról hurcoltak el a felfegyverzett orosz biztonsági erők, és börtönbe vetették őket.

Jövő héten lesz két hónapja, hogy a harmincakat letartóztatták a sarkvidéki olajfúrások ellen a Gazprom fúrótornyánál tartott békés tiltakozásukat követően a Pecsora-öbölben.

A globális akciónap térképe itt látható.

A két hónapja tartó igazságtalanság ellen szervezett globális szolidaritási napon készült képek itt láthatók.

2013. november 13.

17:00 – Roman Dolgovot és Gyenyisz Szinyakovot a szentpétervári SIZO 1 börtönbe szállították.

Alexandre Pault a szentpétervári SIZO 4 börtönbe szállították.

Jekatyerina Zaszpát a szentpétervári SIZO 5 börtönbe szállították.

15:00 – Anthony Perrettet a szentpétervári SIZO 1 börtönbe szállították.
Ruszlán Jakusevet a szentpétervári SIZO 4 börtönbe szállították.

13:30 – Mannes Ubelst a szentpétervári SIZO 4 börtönbe szállították.
Faiza Oulahsent a szentpétervári SIZO 5 börtönbe szállították.

12:30 – Tomasz Dziemianczukot a szentpétervári SIZO 1 börtönbe szállították.

Miguel Hernán Perez Orsit a szentpétervári SIZO 4 börtönbe szállították.

Camila Spezialét a szentpétervári SIZO 5 börtönbe szállították.

10:00 – Iain Rogerst, Francesco Pisanut és Marco Webert a szentpétervári SIZO 1, Gizem Akhant a SIZO 5 börtönbe szállították.

8. hét

2013. november 12.

18:30 – A szentpétervári börtönszolgálat megerősítette a sarkvidéki harmincak megérkezésének hírét.

Peter Willcox, Dima Litvinov, Andrej Allakverdov, Frank Hewetson, Jonathan D. Beauchamp, Cristian D'Alessandro és Philip Edward Ball a szentpétervári SIZO 1 börtönbe került.

Kieron Bryan, Paul D. Ruzycki, Colin Keith Russell és David John Haussmann a szentpétervári SIZO 4 börtönbe került.

Alexandra Hazel Harris, Anne Mie Roer Jensen, Ana Paula Alminhana Maciel és Sini Saarela a szentpétervári SIZO 5 börtönbe került.

11:30A sarkvidéki harmincakat szállító vonat helyi idő szerint kicsivel dél után érkezett meg a szentpétervári Ladozsszkij pályaudvarra. A sarkvidéki harmincakat hétfőn kora reggel szállították át a murmanszki börtönből börtönvonattal; érkezéskor a kocsit lekapcsolták, és a pályaudvartól egy kilométerre állították le. A hatóságok a foglyokat buszokra rakták, nagy rendőri jelenlét mellett.

Még nem biztos, hogy melyik szentpétervári börtönbe kerülnek, és hogy az új helyen a murmanszki börtönhöz képest jobbak lesznek-e a körülmények. A 28 Greenpeace International-aktivistát és a két szabadúszó újságírót valószínűleg több szentpétervári börtönben helyezik el.

A sarkvidéki harmincakat képviselő ügyvédek és a támogató csapat már megérkezett Szentpétervárra.

GP04XXO.jpgA sajtó várja a sarkvidéki harmincak érkezését a szentpétervári Ladozsszkij vasútállomásra. © Greenpeace

A korábbi eseményeket lásd itt.


Szólj hozzá!

Címkék: börtön olaj sarkvidék Oroszország Gazprom Sunrise Prirazlomnaja FSZB Arctic

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr925644213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása