Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kiderült, kik felelősek a klímaváltozásért:
a Gazprom és a Shell az első tízben

2013.11.27. 17:51 májusi nap

Egy friss kutatás [1] megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. [2] [3] A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a Shell pedig hatodik a Climatic Change (Klímaváltozás) című tudományos lapban megjelent kutatás szerint.

„A kutatásban szereplő szén-dioxid-mennyiség fele 1986 óta, vagyis az utóbbi 25 év alatt került kibocsátásra, amely földtörténeti szempontból meglehetősen röpke idő. A változás sebessége szédítő: a légkör szén-dioxid-tartalma utoljára több millió évvel ezelőtt volt ilyen magas, ekkor a Kárpát-medencében például még a Pannon-tenger hullámzott. Nem tudjuk, hogy túlélheti-e az emberi civilizáció az ilyen mértékű változást” – emlékeztetett Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország klíma és energia kampányának felelőse.

1463016_10151862398038300_1267380359_n.jpg

Nézd meg a brit The Guardian újság interaktív infografikáját is!

A nyolc évig tartó kutatás alapján megjelent cikk felfedi azon vállalatok és befektetőik kilétét, amelyek nagymértékben hozzájárultak a klímaválsághoz. A mostani az első alkalom, hogy megbecsülték, milyen mértékben járulnak hozzá a vállalatok a teljes, összeadott üvegházhatásúgáz-kibocsátásokhoz, és hogy milyen mértékben felelősek azok hatásaiért a klímaváltozásra.

„Heede kutatása lerombolja azt a mítoszt, hogy senki sem felelős a klímaváltozásért. Ezek a bizonyítékok lesznek azok az építőkövek, amelyekre támaszkodni lehet a kibocsátóknak a klímaváltozásból fakadó jelenlegi és jövőbeni károk miatti felelősségre vonásakor" – jelentette ki Stephen Leonard, a Climate Justice Programme (CJP) elnöke.

A jelentést azután publikálták, hogy huszonnyolc Greenpeace-aktivistát, valamint két szabadúszó újságírót szeptember 19-én fegyverrel letartóztattak az orosz biztonsági erők, és elkobozták Arctic Sunrise nevű hajójukat egy, a Gazprom északi-sarkvidéki olajfúrótornyánál tartott békés tiltakozást követően. Ez a harminc bátor aktivista, akik felléptek az éghajlat védelméért, azóta két hónapot töltött börtönben olyan bűncselekmények vádja miatt, amelyeket el sem követtek. A szentpétervári bíróságok mostanra a sarkvidéki harmincak 29 tagját helyezték óvadék ellenében szabadlábra. Azonban Colin Russell ausztrál aktivista óvadék iránti kérelmét elutasították, és a sarkvidéki harmincak még mindig legalább egy súlyos váddal néznek farkasszemet, amelyért akár éveket is tölthetnek egy orosz börtönben.

A Gazprom és partnere, a Shell az a két vállalat, amelyek vezetik az érintetlen Északi-sarkvidéken található olaj kitermelésére irányuló fúrásokat. „Ez a számokkal alátámasztott kutatás további ösztönzést jelent azok számára szerte a világon, akik fel akarnak lépni ezen vállalatok ellen. Míg a sarkvidéki harmincak akár éveket is tölthetnek orosz börtönökben, a valódi bűnösök, a Gazpromhoz és a Shellhez hasonló vállalatok szabadon szennyezhetik tovább a bolygónkat. Őket kellene felelősségre vonni, nem pedig a békés tiltakozókat, akik fellépnek ellenük, mindannyiunk védelmében” – nyilatkozott Ben Ayliffe, a Greenpeace International sarkvidéki olajkampányának vezetője.

Pár konkrét szám

A legnagyobb tíz befektetői tulajdonban lévő vállalat 2010 során a becslések szerint 229,5 Gt szén-dioxid-egyenértéket (CO2e) bocsátott ki, amely a történelem során az összesített, teljes globális emisszió 15,8 százalékának felel meg. Csak a tanulmányban szereplő huszonegy egyesült államokbeli vállalat együtt körülbelül 172,6 Gt CO2e-et juttatott a légkörbe 2010-ben, ami a globális emisszió 12 százalékának felel meg. 2010-ben a befektetői tulajdonban lévő vállalatok összesen 7628 Mt CO2e-et, vagyis másodpercenként 242 t CO2e-et juttattak a légkörbe (ami 27,3 százaléknak felel meg).

Az eredmények szerint az említett 90 entitás (vállalatok és államok) becsült emissziója 914 Gt CO2e összesített, világszintű CO2- és metánkibocsátásnak felel meg. A jogi személyek közé tartozik a világ legnagyobb fosszilis energiahordozókkal (nyersolaj- és földgáz-kondenzátumok, földgáz és szén) foglalkozó 83 entitás, valamint cementgyártással foglalkozó 7 entitás. A küszöbérték, amellyel a jogi személyek bekerültek a tanulmányba, ≥8 millió tonna szén-dioxid-termelés (MtC) volt az előző évben. Azóta néhány jogi személy bekerült, míg mások eltűntek az összeolvadások és akvizíciók miatt.

A 90 jogi személy 50 befektetők által tulajdonolt vállalatból, 31 állami vállalatból, valamint kilenc korábbi és mostani államból tevődik össze. [4] Összesítve, 2010-ben a befektetők által tulajdonolt vállalatok becsült kibocsátása 315 Gt CO2e-et tett ki, (21,7%), az állami tulajdonú vállalatok esetén ez a mennyiség 288 Gt CO2e (19,8%), a korábbi és mostani államoknál pedig 312 Gt CO2e (21,5%) volt.

JEGYZETEK
[1] Forradalmi, nyolc évig tartó vizsgálata során Rick Heede elemezte a szén-dioxid-kibocsátók becsült emisszióját 1854 és 2010 között. Eredményeit ezután összehasonlította az USA Energiaügyi Minisztériuma CDIAC adatbázisának a fosszilis energiahordozók CO2-kibocsátására, gázfáklyázásra és cementtermelésre vonatkozó, (a szén esetében) 1751-ig visszanyúló adataival.

[2] CO2 és metán, CO2-egyenértékben számítva.

[3] A Greenpeace International a CJP-vel együttműködésben megbízta Rick Heede-et, hogy készítsen egy, a módszereket és az eredményeket tartalmazó jelentést, amely letölthető innen: www.carbonmajors.org. A Greenpeace International az Ecofystől, az energia- és klímaügyek vezető tanácsadó vállalatától megrendelte a tanulmány szakértői értékelését is, hogy az adatokat egy független, harmadik fél is tanúsítsa.

[4] Ezek a korábbi és jelenlegi államok központosított tervgazdaságok. Az állami tulajdonú vállalatok adatait így külön számítottuk.


6 komment

Címkék: kutatás klíma klímaváltozás éghajlat Gazprom BP Shell szén-dioxid-kibocsátás ExxonMobil Chevron

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr475661337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.11.29. 20:54:02

a gazprom csak egy kis nudli pl. a Tobához képest:)

Stone Age Apocalypse - pt1of5
www.youtube.com/watch?v=7MlNKz9vgXg

Toba catastrophe theory
en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory

Volcanic winter and cooling
en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory#Volcanic_winter_and_cooling

calabria007 (törölt) 2013.11.29. 20:56:03

ja és a "kutatás" is meglehetősen furcsa, pl. a Shell több millió fogyasztó számára termel...

nem "csak úgy" L'art pour l'art...

májusi nap 2013.12.02. 10:04:57

@calabria007: Teljesen jogos a megjegyzésed. Ugyanakkor a fogyasztók az energiáért/energiahordozóért fizetnek, nem az éghajlat pusztításáért.

Merthogy technikailag, gazdaságilag képesek lennénk negyven év alatt a fosszilis energia köbö háromnegyedét különböző megújulókkal kiváltani. Csak az elhatározáson múlik.

pandava 2013.12.03. 18:54:10

Beleolvastam az org-os címbe. Ez a cikk kritikán aluli.

"A legnagyobb tíz befektetői tulajdonban lévő vállalat 2010 során a becslések szerint 229,5 Gt szén-dioxid-egyenértéket (CO2e) bocsátott ki, amely a történelem során az összesített, teljes globális emisszió 15,8 százalékának felel meg."

Mint ha a kitermelő cégek égették volna el a tüzelőanyagot, és nem a fogyasztó, mint én, aki épp a gazprom által kitermelt gázzal fűtené a lakást.

" New peer-reviewed research has found that just 90 entities are responsible for extracting most of the fossil fuels that have been burned over the past 150 years."

2010-ben 229,5 Gt szén-dioxid-egyenértéket (CO2e) bocsátott ki???

"Abból kiindulva, hogy egy hordó olaj a finomítást és elégetést követően 300 kg szén-dioxidot szabadít fel, kiszámolható, hogy az Északi-sark még feltáratlan tartalékai további 27 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátásához vezethetnének. Ez körülbelül a föld egy évi karbon-lábnyomának felel meg." greenpeace.blog.hu/2011/11/10/az_emberiseg_jolletenek_legfinomabb_mutatoja

OMG

zaza42 2013.12.13. 15:54:49

Azért kemény ez a 8 évig tartó vizsálat. Letöltöttem: kemény 13 oldal, ebből 2 a bevezető, 3 a referenciák, úgyhogy ténylegesen 8 oldal az egész, amiből 1 oldal csak a gonosz cégek felsorolása.
Évente 1 oldal az már valami! Tetszőleges diplomamunkának is többet körmölnek a nebulók pár hónap alatt, nem hogy 8 év (elmúltnyolcév :->) alatt.

Bagi Ivett 2014.04.23. 20:23:51

Ha a cégek kötelesek lennének minden fogyasztójuknak rövid beszámolóval szolgálni az ilyesfajta dolgaikról (alap, hogy tudom, mit támogatok), akkor vajon meddig élne a vállalkozásuk? :D Erre komolyan kíváncsi lennék. Szerintem az őket pártoló "hülye" emberek többsége valójában nem idióta, csak tájékozatlan. :(
süti beállítások módosítása