Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kipárolgó veszélyes vegyszerek a márkás dzsekikben

2013.12.12. 16:08 SimonG

Avagy perfluorozott kemikáliák outdoor ruhákban.

A Greenpeace vízálló outdoor ruházati termékek vegyianyag-szennyezettségét vizsgálta. 17 terméket elemeztünk: 15 vízálló dzsekit és két pár kesztyűt. Az összes termék tartalmazott káros perfluorozott anyagokat (PFC-ket), még a PFC-mentesként hirdetett dzseki is perfluorozott vegyülettel szennyezett volt.

7e13dc715b.jpg

A márkás termékeket [1] (pl. Columbia, Adidas, Mammut, The North Face) Németországban, Ausztriában, Svájcban, Kínában és az USA-ban szereztük be. Független laboratóriumok vizsgálták ezen termékek PFC-tartalmát (azaz a perflurozott és polifluorozott szénhidrogének jelenlétét).

Az ipari termelésből, termékekből származó szintetikus PFC-k már mindenhol megtalálhatóak a környezetünkben: a jegesmedvékben, az ivóvizünkben, az emberi vérben és az anyatejben is. A PFC-k ráadásul feldúsulnak az élőlények szervezetében, és károsítják az immunrendszert, a nemzőképességet és a pajzsmirigy működését. A PFOA-t, egy különösen veszélyes PFC-t a fentiek mellett még a hormonműködés károsításával is gyanúsítják.

A Greenpeace mostani kutatása arra is rávilágított, hogy egyes PFC-k az outdoor ruhákból a levegőbe jutnak. A ruhákat PFC-ket tartalmazó anyagokkal kezelik, hogy vízállóak legyenek, ilyen termék például a Gore-Tex.

Nagy koncentrációban találtunk PFC-t gyakorlatilag az összes outdoor márka ruháiban. A legmagasabb koncentrációkat az Adidas, a Jack Wolfskin, a The North Face és a Salewa ruháiban mutattuk ki. Egy Mammut márkájú termék betiltott PFOS-t is tartalmazott; több termékben PFOA-t is találtak. K­ülön aggasztó, hogy a PFC-k mellett más káros anyagok, például a hormonrendszerkárosító ftalátok és nonilfenolok is fellelhetőek a ruhákban.

Annak ellenére találunk rendre még ezekben a drágább termékekben is káros anyagokat, hogy a PFC-ket már ki lehet váltani nem káros alternatív anyagokkal. A  Greenpeace már többször felszólította a világ vezető ruhacégeit, köztük az outdoor gyártókat is, hogy vonják ki a káros vegyi anyagokat a termelésükből. A 2011-ben kezdődött Detox kampányhoz már 18 világcég csatlakozott, akik vállalták, hogy 2020-ra kiválltják a veszélyes kemikáliákat.

Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.


[1] Adidas (GER), Columbia (USA), Jack Wolfskin (GER), Kaikkialla (GER, CH), Mammut (CH), Northland (AT), Patagonia (USA), Salewa (IT), Schöffel (GER), Seven Summits (AT), The North Face (USA), Vaude (GER)


6 komment

Címkék: vásárlás ruhák detox vegyi anyagok PFC

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr655687378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaza42 2013.12.13. 13:58:25

Lefordítom a szöveget grínpíszről magyarra: "Ti Adidas, Columbia, Jack Wolfskin, Kaikkialla, Mammut, Northland, Patagonia, Salewa, Schöffel, Seven Summits, The North Face és Vaude nem adtatok mostanában elég pénzt szemben a Nike-val, Adidas-szal, Pumával, H&M-mel, M&S-sel, C&A-val, Li-Ninggel, Zarával, Mangoval, Esprittel, Levi's-sel, Uniqloval, Benettonnal, Victoria's Secrettel, G-Star Raw-val, Valentinoval, Coop-pal és Canepaval. Kéretik pótolni a hiányosságokat!"

Arra még én is keresem a megfejtést, hogy az Adidas egyszerre hogyan tud mindkét listán szerepelni, és miért nincs egy alaszkai cég sem megnevezve, amikor a hivatkozott jegesmacis tanulmány kizárólag Alaszkára korlátozódik.

SimonG 2013.12.14. 18:49:00

Kedves Zaza42, sajnálom, hogy olyan világod van, ahol minden csak a korrupcióról, pénzről szól. Gyere el egyszer megismerni a Greenpeace-t, pl. egy infónapunkot, hogy lásd nem ilyen az egész világ.

Alaszka kutatást azért idéztük, hogy bemutassuk ezen nem lebomló szennyezők a kibocsátás helyétől nagyon messze is eljutnak, és károkat okoznak.

numermetal 2013.12.16. 12:59:30

A PFC-ről egy másik rövidítés jutott eszembe, az FSC. Érdemes lenne erről is írni. Itt egy kép, hogy mire gondolok: redir.ec/felelosseg

pandava 2013.12.16. 20:10:32

@SimonG: ez érdekes. Én eddig szenttül hittem, hogy a épp a greenpeace szerint ilyen korrupt és pénzéhes a világ. Verespatakon a mindenkit megkenő aranybányász akarja felásni a környéket a profitért, a shell szintén csak a haszonért akar fúrni a sarkvidéken, fukusimában is csak azért robbant fel az erőmű mert a haszonleső felelőtlen tepco nem volt hajlandó biztonságfokozó lépéseket tenni, na meg a monsantó is csakis a busás haszonért fizet le minden lehetséges szakértőt, hogy állítsa: nem káros az egészségre a GMO.

Szerintem épp ezt közvetítitek.

SimonG 2013.12.17. 17:57:33

@pandava: Sajnos sok korrupció és visszaélés van, ami ellen fel is lépünk. Lehet pont ennek a következménye, hogy például politikusok, és egyes kommentelők sem tudják elképzelni, hogy valaki azért cselekszik, mert hisz valamiben és nem azért mert fizetik. A politikusok esetén erős a gyanúm, hogy mindenki magából indul ki.
A Greenpeace és még sok jó szervezet, aktivista célja viszont az, hogy megmutassa van egy olyan világ is ahol ez nem így van!

pandava 2013.12.21. 11:29:17

@SimonG: A korrupció széleskörű társadalmi jelenség, amely különböző mértékben, de miden hol jelen van. Egy szélerőmű park beruházója ugyan úgy megkenheti a település polgármesterét, hogy a szélpark kedvéért módosítsák a rendezési tervet, ahogy a kanadai aranybányász cég a román döntéshozókat.

Amire utaltam, az az, hogy a korrupciót inkább mint kommunikációs eszközt, technikát alkalmazza a GP. Minden ami ellen van, az korrupt, ami mellet pedig kiáll, ott meg sem jelenik ez a szál.
Szerintem ezzel az a baj, hogy ellehetetleníti a párbeszédet. Mondhat bárki bármit, ha nem egyezik a véleményemmel, a másik biztosan korrupt, lefizették, megvették, stb.
süti beállítások módosítása