Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ismét szivárgás történt Fukusimában – biztonságos az atomenergia?

2014.02.21. 15:57 Greenpeace

2014. február 20-án 100 tonna (kb. 100 000 liter) radioaktív víz ömlött ki egy tárolótartályból és szivárgott a földbe a Fukusima 1 atomerőmű közelében. Hiába szólalt meg a megemelkedett vízszint miatt a riasztó, a munkások tévesnek tulajdonították, és le sem ellenőrizték azt.

Asahi_szivargas.jpgEredeti kép: Aszahi Simbun

Február 19-én helyi idő szerint délután 2-kor lépett működésbe a riasztás, majd éjjel 23:25-kor egy járőr szúrta ki, hogy a víz szivárog. A terület ugyan körbe van betonozva, ám a víz utat talált magának egy ereszcsatornán keresztül. A szennyezett víz egy 870 m2-es részen terült szét. A vízből a béta-sugárzás 50 mSv/órás, a gamma-sugárzás 0,15 mSv/órás szintjét, valamint 230 millió Becquerel/liternyi béta-sugárzó anyagot, többek között stronciumot mutattak ki. Az ivóvíz megengedett radioaktív határértéke Japánban 10 Bq/liter.

A túlfolyást a tartályokba vezető vízcsöveken lévő nyitott szelepek okozták, melyeket lezártnak hittek. A munkások azóta elzárták a csapokat és a tartályban maradt radioaktív víz egy részét átvezették egy másik tartályba, hogy csökkenjen a vízszint. A szivárgás február 20-án hajnalban, 5:40-kor állt végül meg. A kutatások továbbra is folynak a hibával kapcsolatban. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat elmondása szerint a víz nem érte el az óceánt, a kiömlés attól 700 méterre történt.

Az esemény újabb emlékeztető a Tepco és a világ számára a 3 évvel ezelőtti katasztrófa megoldatlanságára. A 2011. márciusi balesetben megsérült reaktorok hűtésére használt több százezer tonnányi sugárszennyezett víz tárolására mintegy 1000 tartályt telepítettek. Mivel folyamatosan szükség van vízhűtésre, a telephely kapacitása pedig véges, a Tepco szerint a jövőben elkerülhetetlennek látszik a víz óceánba való eresztése, ami viszont jelentős környezetvédelmi problémákat vet fel.

GP03Q67_layout.jpgGreenpeace-aktivisták atomenergia-mentes jövőért tüntetnek Japánban, a Fudzsi közelében, a fukusimai katasztrófa első évfordulóján.

A japán kormány tájékoztatása szerint naponta majdnem 300 tonna szennyezett talajvíz szivárog az óceánba a Tokiótól 240 km-re fekvő Fukusima 1 erőmű területéről. A Tepco korábbi nyilatkozatai alapján 2011 májusa és 2013 augusztusa között 20 milliárd Bq cézium-137, 10 milliárd Bq stroncium-90 és 40 milliárd Bq trícium került a talajvízen keresztül az óceánba.

Az atomenergia támogatóinak egyik leginkább hangoztatott érve a biztonság. A jelen eset is azt mutatja, hogy hiába a többszörös fizikai védelmi rendszer és a biztonsági protokollok, egy emberi hiba pillanatok alatt veszélyes helyzetet teremthet. A fukusimai erőmű sérült blokkjainak közvetlen közelében még most is akkora a sugárzás, amekkorát védelem nélkül az emberi szervezet nem tud elviselni: egy óra alatt 50%-os eséllyel halálhoz vezet egy hónapon belül. Ilyen körülmények között kell dolgozniuk a munkásoknak előreláthatóan még évtizedekig. A kitelepített lakosok többsége, több mint 100 000 ember pedig azóta sem térhetett vissza otthonába.

Az ilyen esetek rámutatnak arra, az atomenergia mennyire veszélyes és szennyező energiaforrás. Az ezzel járó kockázatokat nem kell vállalnunk, mivel léteznek jobb megoldások. A megújuló energiaforrások Magyarországon is bőven a szükséges mennyiség fölött rendelkezésre állnak, tiszták, és valóban biztonságosak.


Az Aszahi Simbun és a Bloomberg cikkei alapján fordította: Horváth Dorina


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia szivárgás fukusima

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr995825749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása