Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Aktivistánk személyes beszámolója Kishantosról

2014.04.13. 20:34 Greenpeace

Alszom. Csöng a telefon. Ki a nyavalya hív szombat reggel fél nyolckor? „Helyzet van Kishantoson, tudsz jönni?” Azt sem tudom, hol vagyok; gyorsan felöltözök, felkapom a hátizsákot laptoppal, fényképezőgéppel, telefontöltővel. Bedobok egy palack vizet is: így már túléljük a napot. Útközben még egy kávé és egy kis harapnivaló.

Egy órával a telefon után már az autópályán utazunk. Üvölt a zene, most még jó a hangulat. Senkit nem érdekel, hogy hétvége van: mindenki, aki a suhanó járműben ül, szívből lett környezetvédő. Azért csinálja, mert szereti. Mert hisz benne.

13796699375_5ac1318baa_z.jpg

Megérkezünk a kishantosi biogazdaságra, ahol ezekben a hónapokban 21 év munkájának, szaktudásának megmaradása forog kockán. A nonprofit gazdaság célja nem a nyereségszerzés, hanem az értékek megőrzése és átadása a jövő számára. Már ismerősen hajtunk be a kapun, közben felbukkannak az emlékek a fagyos novemberi őrjáratokról. Nincs idő merengeni, gyors kézfogások, pár mondatos képbehozás a helyzetről, aztán nyomás ki a földekre.

Ahol éppen öt-hat idegen traktor tárcsázza kifelé a földből a gyönyörű, zsenge, térdig érő búzát, amelyet a kishantosi biogazdaság pár héttel ezelőtt elvetett.

13795410684_6d94d7f64c_z.jpg

Érezni az igazi, élő talaj illatát. Vizuálisan dokumentálunk mindent. Az egyik traktor mellett egy platós terepjáró, a sofőrje minket meglátva inkább felugrik a traktorra. Nem baj, megnézzük a földek másik oldalán álló több terepjárót is. 6-8 ember áll ott, köztük néhányan az „új nyertesek” közül is.

Szívélyesen üdvözölnek minket: „Mit akarsz itt takarodjál dolgozni mit tettél te ezért az országért menj az anyádba add ide a kamerád ki vagy te?!”

Lepattannak a mondatok rólunk; megszoktuk már, hogy akinek van takargatnivalója, az agresszív is. Mi nyugodtak maradunk, udvariasan köszönünk, ahogy illik. Visszamegyünk a házba, a kommunikációs eszközöket feltölteni. Megérkezik az erősítésünk, valamint pár tévés stáb is: nyomás ki a földekre újra. Ekkor már a valahonnan odavezényelt biztonsági cég körülbelül húsz kopasz, nagydarab embere áll a földek közepén lévő úton. Egy-két „új nyertes” is van köztük; a stílusuk ezúttal sem minősíthető.

13798907645_051cfebdd8_z.jpg

Papírjuk van, hogy hagyjuk el az utat, mert ez már magánterület. Érdekes, mert a bírósági ügyek még folynak. Nem számít, nekik papírjuk van.

Közben a mi táborunk is felszaporodik, már vagy harmincan vagyunk: hat Greenpeace-aktivista, kishantosi helyiek, és a riadóláncra érkező segítők. A vita néha eldurvul, szerencsére erőszakra nem kerül sor. Gyűlnek a média képviselői, felbukkan pár politikus, aki tényleg segíteni akar, jönnek más szervezetektől is. Zajlanak az interjúk, üvöltözésekkel tarkítva.

Végül megérkezik két helyi rendőr. A biztonsági cég emberei a keresztnevükön szólítják őket. A rendőrök először próbálnak kiküldeni minket az útról, de mivel semmilyen jogalapjuk nincs rá, végül letesznek róla. A traktorosokat nem állítják le, pedig ez lenne a logikus: mindegy, mi a jogi helyzet, traktor leáll, károkozást felfüggeszt. Utána lehet papírokat mutogatni, vitatkozni.

Nem ez történik. Megy a vita. Persze senki nem győz meg senkit. A biztonsági őrök nagyon ragaszkodnak hozzá, hogy nekik papírjuk van, igenis hagyjuk el a területet. Természetesen nem hagyjuk el. A rendőrök jobb híján elkezdenek mindenkit igazoltatni. A biztonsági őröket nem.

Közben a traktorok folyamatosan pöfögnek, folyamatosan teszik tönkre a területet.

A kár több mint százmillió forint. A rendőrök csak nézik. A biztonsági őrök fejét süti a nap. Mi elkeseredetten állunk. Nem próbáljuk megállítani a traktorokat, ez a rendőrök dolga lenne. Ha demokráciában élnénk.

Végül kezdenek elszivárogni az emberek mindkét oldalról. Azért a biztonsági őrök még meglökdösnek pár helyi lakost, sőt az MTI videósát is. Bár ő mondja, hogy a tévétől van, a biztonsági őröket ez nem érdekli. Őket semmi sem érdekli. Nekik papírjuk van.

Nem túl jó hangulatban utazunk hazafelé. Csalódottak vagyunk. Csalódottak vagyunk a jogállamiságban, csalódottak vagyunk a rendőrségben, akikre nagyon sokszor lehetett számítani ezelőtt. A nap folyamán aztán a csalódottságot felváltja a düh, majd az elfogadás, végül ismét pozitívan állunk a dologhoz. Bár az új bérlők a Greenpeace-nek szánt egyértelmű üzenetként elbontották a vadászlest, ami az őrjáratok alatt szimbolikus hellyé vált, már nem sajnáljuk.

1471783_10151989774993349_1076244599_n.jpg

Már azon gondolkodunk, hogy mi legyen a válaszlépés erre a földet és az igazságot ért vandál, értelmetlen agresszív rombolásra. Már azon gondolkodunk, hogy még nagyobb őrtornyot fogunk építeni.

Győzni fogunk, mert igazunk van jogilag; mert hiszünk egy tiszta ügyben; mert több mint 300 civil szervezet és 24 000 ember áll mögöttünk. Mert végtelen kitartásunk és hitünk van. Nekik pedig csak valamilyen állítólagos „papírjuk”.

Írta: Tibi.


7 komment · 1 trackback

Címkék: mezőgazdaság aktivizmus élménybeszámoló biogazdaság kishantos

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr306026280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kishantos alkotmányos védelemre érdemes és a magyarok 73%-a megvédené 2014.04.15. 15:19:12

A jövő nemzedékek szószólója a kishantosi gazdaság történéseiről Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye - MTI OS - Budapest, 2014. április 14. "Az alapvető jogok biztosa és helyettese a sajtóból értesült arról, hogy Kishantosban, az eddigi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boomy 2014.04.14. 12:40:14

naivsag abban hinni,h magyarorszag jogallam,reges-regen nem az.Magyarorszag az a hely,ahol,ha valakinek "papirja",de meginkabb bennfentes,na adj Isten politikus ismerose van,akkor neki mindene van,legalabbis ami ehhez a fajta felulrol iranyitott,hatalomvezerelt arroganciahoz szukseges.az egymast valtogato kormanyok az orszag fejlodeseert,az allampolgarok jobb eletszinvonalanak elereseert szinte semmit,visszont sajat zsebuk megtomeseert barmit megtesznek.
nincsenek kivetelek az egyes partook vagy "politikusok" kozott.Nyugaton a fehergalleros bunozes a szamitogepes bunozest jelenti.Magyarorszag ebben is mas,itt a politikusok es klienturaik a fehergallerosok.
Sok sikert GREENPIECE,bar ugy erzem elobb lehet a Shellt elteriteni az olajkutatastol,mint a magayr politikusokat meggyozni,h tevuton jarnak es rossz iranyba mennek....

bomih 2014.04.14. 13:24:17

A jogszerűen birtokon belül lévő birtokos élhet a jogos védelemmel.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2014.04.14. 18:26:55

A rendőrök szerint nem történ jogsértés, ezért nem akadályozták meg a pusztítást (jogásznyelven talán károkozásnak ill. önbíráskodásnak hívják ami történt).
Utólag, feljelentés után már nem lehet feltámasztani a 430 hektáron elpusztított, 140 millió forint értékű vetést!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.14. 19:18:49

ősszel vetették el a búzát? mikor pontosan?

zunuke 2014.04.16. 23:06:16

Azért azt az állítólagos papírt csak meg kellett volna nézni,mi áll benne.Rohadt vandálok.

Bagi Ivett 2014.04.23. 20:09:16

Úristen! Hát ez borzalmas! :( Milyen papír jogosíthat fel több, mint 100 milliós kár okozására? Szégyen, ami itt Magyarországon folyik...

Jucikam 2014.04.24. 14:41:23

Nem látok bele, de például miért nincsen az előző bérlőnek előjoga a bérletre? Csak, ha Ő lemond akkor lehetne kiadni másnak. Ez nem így van? Sajnos úgy érzem, hogy ez a mai szóhasználattal élve: földmutyi. Én jobboldali szellemiségű vagyok, de ezt nem írom alá. Sokat hallok olyasmiről, - mert vidéki vagyok - hogy a földeket olyanoknak osztják ki, akik nem művelik, hanem kiadják másnak művelésre. Mi ez? Ráadásul messze is laknak a kivett földtől. Semmi közük a földhöz. Ez a szakértői kormány? Szakértőket mindenhova? Miért nem a parasztnak adják, aki ért hozzá, és ott van. Szereti... Mi ez? Mutyi? Ne legyünk már ennyire elfogódottak!
süti beállítások módosítása