Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az orángutánok világnapjára

2014.08.19. 22:46 májusi nap

Két önkéntesünk, Mariann és Viktor írása következik.

Mi aktivisták néha valóban a rólunk képzelt fanatizmussal tudunk rákattanni bizonyos témákra. Pár napja például kitaláltuk azt, hogy örökbe fogadunk egy tündéri szeretetgombóc-kupacot. Ráérezve a flow-ra mindjárt kettőt is, egy kis orángután-testvérpárt, akik egyébként fogadott testvérek: Rocky és Rickina. Ők is társas lények, úgy, mint mi, emberek. Nevetnek, ha vidámak, vagy sírnak, amikor szomorúak.

rocky_rickina_top.jpg

Rickina 2012-ben került a menedékhelyre. Egy helybéli vitte be azzal a történettel, hogy az erdőben találkozott egy orángutánanyával, aki ijedtében otthagyta a kölyköt és elmenekült. Valójában egy anyaorángután sosem hagyja magára a kicsinyét: haláláig küzd érte.

Rickinának macséta ejtette seb éktelenkedett a kis fején. A sztori apropójául a most esedékes nemzetközi orángutánnap szolgált. Azon ötletelgettünk, hogy ugyan a magyar Greenpeace-iroda nem vesz közvetlenül részt a nemzetközi esőerdőkampányban, de jó lenne valamit tenni, hiszen a környezeti ügyek soha nem állnak meg országhatároknál. Az esőerdők helyére telepített pálmaültetvényekből nyert pálmaolaj jelentős része itt, Európában kerül felhasználásra élelmiszer- és kozmetikai alapanyagként.

A „pálmaolajsztoriról” annyit érdemes tudni, hogy szinte bármilyen terméket veszünk, abban nagy eséllyel van pálmaolaj. Ráadásul ahol kiirtják az őserdőt és olajpálmát ültetnek, ott valószínűleg soha többet nem nő erdő. Az olajpálma levélzete és gyökérzete más jellegű, mint az eredeti növénytakaróé, amely a talajszerkezet megváltozásához és talajerózióhoz vezet. Emiatt ezek a területek gyakorlatilag elvesznek.

A nagyvállalatok úgy nyernek termőterületet, hogy rágyújtják az erdőt az állatokra, növényekre. A „felperzselt föld” taktika után pedig megérkeznek az emberek, hogy mérnöki precizitással teleültessék a területet. Néha sikerül néhány állatnak elmenekülnie a tűzhalálból, így az orángutánoknak is, akik azután visszatérnek az újdonsült ültetvényre, és táplálékot keresve elfogyasztják a pálmafák termését. Ennek megakadályozására a farmerek macsétákkal és egyéb fegyverekkel rendszeresen lemészárolják őket – nem kímélve sem felnőtteket, sem kicsiket. A horrortörténetet olvasva gondoltuk, hogy akár van itt kampányunk, akár nem, mi akkor is lépünk valamit.

Egy délután alatt meg is született a terv. A szűkre szabott idő miatt (pár nap a világnapig, és szakértők szerint kb. 3 év az orángutánok kihalásáig) a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást választottuk. Egy éven keresztül biztosítjuk Rockynak és Rickinának, hogy hozzájussanak élelemhez, gyógyszerekhez – és ami talán ennél is fontosabb: törődéshez; és hogy járhassanak erdei iskolába, ahol megtanulnak majomként a vadonban élni, mikorra elérkezik az ő idejük. Így hát örökbe fogadtuk a két „vakarcsot”.

top_gp_hu.jpg

Te is tehetsz az őserdőkért és annak lakóiért, például az orángutánokért vagy a tigrisekért. Érdeklődj kedvenc terméked gyártójánál, használnak-e pálmaolajat, és ha igen, milyen forrásból. Vagy csatlakozhatsz a Greenpeace kampányához is a protectparadise.org címen. Neked van választásod, az orángutánoknak nincs!


Szólj hozzá!

Címkék: orángután indonézia világnap esőerdő őserdő olajpálma pálmaolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr46617501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása