Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Alternatív klímacsúcs Párizsban

2015.12.10. 17:19 Greenpeace Magyarország

Miközben a világ vezetői két héten át zárt ajtók mögött tanácskoznak a Párizstól északra fekvő Le Bourget központban, a város más részein civil események százai zajlanak napok óta. Sokan nagy mobilizációval és tiltakozó akciókkal készülnek most szombatra, melyek célja megmutatni, hogy mégha a hivatalos klímatárgyalás csalódást is okoz, az utolsó szó akkor is az embereké. Az emberek pedig egy igazságosabb, mindenki számára élhetőbb világot akarnak. 

A Greenpeace Magyarország aktivistájának beszámolója a helyszínről

juli_1.JPG

A hivatalos tárgyalások előrehaladtával mindannyiunk számára egyre inkább egyértelművé válik, hogy maga a COP21 nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, azaz képtelen lesz a globális felmelegedést a legtöbb klímaszakértő által elfogadott, még kezelhető klímaváltozást előidéző 2°C (radikálisabb becslések szerint inkább 1.5°C) alatt tartani.

A tárgyalás másik legfontosabb feladata az lenne, hogy a COP keretében ratifikált szerződés, az eddigi klímamegállapodásokkal (így többek között a kiotói egyezménnyel) ellentétben, végre törvényileg is érvényesíthető legyen, azaz az azt be nem tartó államokat a nemzetközi jog eszközeivel is felelősségre lehessen vonni. Sajnos – részben az Egyesült Államok szenátusának hajthatatlansága miatt –, erre szintén kevés esély van.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a magasszintű és rendkívül költséges klímatárgyalásokat részben az üvegházhatású gázok kibocsátásában élen járó hatalmas cégek szponzorálják, és a fosszilis energiahordozókat kitermelő cégek lobbistái komoly befolyással bírnak a klímacsúcs kimenetelére.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint az őshonos népek jogait kivették a hivatalos szerződés-szövegből, pedig nekik elképesztően fontos szerepük van abban, hogy a még ki nem bányászott fosszilis energiahordozók a földben maradjanak.

juli_2.JPG

Mindezek fényében a People's Climate Summit jelentősége még inkább felértékelődik. A civil kezdeményezés keretében összegyűlt több ezer aktivista egy bátor, megalkuvást nem tűrő klímaegyezményt követel, amely szükségszerűen egyben mélyreható társadalmi és gazdasági átalakulást is jelent. 

A klímatárgyalásokkal párhuzamos civil események a megszületendő klímamegállapodást sem fogják válasz nélkül hagyni. Sokan december 12-ére nagy mobilizációval és polgári engedetlenségi akciókkal készülnek, melyek célja megmutatni, hogy hiába okoz csalódást a hivatalos klímatárgyalás, az utolsó szó az embereké. Az emberek pedig egy igazságosabb, mindenki számára élhetőbb világot álmodnak, és évek óta dolgoznak azért, hogy valódi megoldásokat találjanak a klímaválságra.

Mivel a francia hatóságok által a november 13-i terrortámadásokra adott válaszként kihirdetett vészhelyzet értelmében kettőnél több ember nem gyülekezhet az utcán politikai céllal, a megmozdulás szervezői most azon dolgoznak, hogy a december 12-re szervezett eredeti tömegmegozdulást úgy dolgozzák át, hogy az biztonságos, békés, de továbbra is látványos, provokatív és hatásos legyen.

Laki Juli, Greenpeace Magyarország


Szólj hozzá!

Címkék: éghajlatváltozás klíma klímaváltozás éghajlat klímacsúcs Párizs COP COP21

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr418154694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása