Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy Fukusima által sújtott kedves japán házaspár sorsfordító közösségi napenergia-projektbe kezdett

2016.03.13. 17:14 Greenpeace Magyarország

Írta: Kasivagi Ai, a Greenpeace Japán energiakampány-felelőse.

123056_210915.jpg

Okavaráék egy “Napenergiát Fukusimának” táblával.

Okavara Sin és Tacuko biogazdálkodókként dolgoztak az elmúlt 30 évben. Saját biofarmjuk révén a vidéki élet a vérükben volt, hiszen ugyanabba a földbe vetettek, ugyanazt a földet szántották és aratták, mint felmenőik hat generáción át. Közvetlenül a fogyasztóknak árulták biozöldségeiket, és a közösségük nagyra értékelte a munkájukat.

123051_210925.jpg

Okavaráék annyi szeretettel töltik meg termékeiket, hogy saját karikatúráikat teszik a címkékre!

Okavaráék nagyjából 45 km-re laktak a Fukusima Daiicsi atomerőműtől, és bár nagyon szerették otthonukat, azért elővigyázatosak voltak. Az 1986-os csernobili katasztrófát követően vettek egy sugárzásmérő készüléket. Aztán 2011. március 15-én – négy nappal a tragikus fukusimai balesetet okozó földrengés és cunami után –  megszólalt a készülék riasztója, és a sugárzás szintje emelkedni kezdett. Nem volt más választásuk: el kellett hagyniuk az otthonukat.

123047_210933.jpg

A kedves házaspár a Miharu városában található bioboltjukban.

Végül azonban úgy döntöttek, hogy hazatérnek.

„Teheneink és csirkéink vannak; vissza kellett térnünk, hogy etessük őket. Nem hagyhattuk őket magunkra, nem költözhettünk el csak úgy”nyilatkozták nekünk 2012-ben.

De a súlyos atomkatasztófa következményei mellett a saját mezőgazdasági vállalkozásuk jövőjével is szembe kellett nézniük. A termények szenyezettségétől való félelem miatt vásárlóik száma alaposan megcsappant, így még az is megfordult a fejükben, hogy végleg feladják a gazdálkodást.

123048_210931.jpg

Okavara Tacuko elérzékenyül a saját boltjukban tartott beszéde közben 2014-ben, amikor a Fukusima Daiicsi atomerőmű katasztrófájának egyik áldozataként emlékezett vissza az eseményekre.

Ám végül ahelyett, hogy hagyták volna, hogy a katasztrófa az egész életükre rányomja a bélyegét, továbbléptek. Magukért is, és a közösségükért és a gyermekeik jövőjéért is.

2013-ban megnyitották Esperi nevű bioboltjukat a Fukusima prefektúrában található agrárvárosban, Miharuban. A céljuk az volt, hogy újra életet leheljenek a környékbe, és létrehozzanak egy olyan közösségi teret, ahol az emberek összegyűlhetnek, és segíthetik egymást. Hiszen az „Esperi” eszperantóul azt jelenti: remény.

Ez azonban nem volt elég az Okavara házaspárnak. Így 2015 októberében útjára indították a „Napenergiát Fukusimának” nevű közösségi finanszírozási projektet, hogy napelemeket helyezhessenek el boltjuk tetején. És hogy mi volt a céljuk?

„Reméljük, hogy a napenergiával az életet hirdethetjük majd Miharu városból, Fukusimából.”

Nem sokkal később az emberek Japán- és világszerte elkezdtek adakozni, és nagyjából egy hónapon belül sikerült is összegyűjteni a 1,5 millió jennek (kb. 3,7 millió Ft) megfelelő célösszeget. A támogatóktól érkező üzenetek bátorítást jelentettek, és egyértelművé tették  Okavaráék számára, hogy a világ nem feledkezett el róluk.

123050_210927.jpg

Okavaráék lelkes előadóművészek is. Sin gitározik és énekel…

123049_210929.jpg

Tacuko pedig tehetséges bábjátékos. Itt ép a „Taro és Hanako” című, megtörtént eseményeken alapuló darabot mutatja be, mely egy, a fukusimai katasztrófa által sújtott pár történetét meséli el.

A Greenpeace japán irodája segített a projekt elindításában, és 2016 januárjában a napelemek felkerültek az Esperi tetejére.

123053_210921.jpg

Okavaráék és a Greenpeace Japán energiakampány-felelőse telepítik az első napelemeket…

123052_210923.jpg

...a többit pedig a munkások helyezik el.

123058_210911.jpg

Közben a környékbeli gyerekek a napenergiáról tanulnak.

123054_210919.jpg

123059_210909.jpg

És a munka végeztével mindenki boldog.

123055_210917.jpg

Főleg ők ketten.

123057_210913.jpg

Az Esperinek most egy 10 kW-os napelemrendszere van, amely évente 10 MWh-nyi áramot fog termelni.

Amikor 2011 áprilisában a Greenpeace International sugárzásmérő csapata először találkozott a házaspárral, Okavara asszony a következőket nyilatkozta:

„A fukusimai emberek kissé naivak. Sokáig nem volt pénzünk, és egyszerűen elfogadtuk az atomerőművek építésének tervét. De a gyermekeink jövőjét szem előtt tartva igazán szégyenletes lenne, ha nem folytatnánk a biogazdálkodást, és nem tennénk rendkívüli lépéseket.”

Fukusima tartomány 2012-ben vállalta, hogy 2040-ig 100%-ban átáll a megújuló energiaforrások használatára. Azonban a japán kormány által jelenleg képviselt politika ezzel pont ellentétes irányba tart.

Annak érdekében, hogy az áramellatás fenntartható, megbízható és megfizethető legyen, a japán kormánynak sürgősen irányt kell változtatnia, és összpontosítania a tevékenységeit. Az emberek érdekeit kell szem előtt tartania a közművekéivel szemben, fel kell hagynia az atomerőművek újraindítására tett felesleges kísérletekkel, meg kell fekéznie a – puszító klímaváltozást előidéző – szénerőművekbe történő befektetéseket, és ambiciózus célokat kell meghatároznia a megújulók használatának arányára.

Sok fukusimai legfőbb vágya az atomenergiamentes élet, és a tiszta, biztonságos, megbízható energiára épülő jövő. Az Esperi a közösségünk jövőjének kézzelfogható bizonyítéka – a mi reményünk.


Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa atomenergia napelem napenergia nukleáris biogazdálkodás megújulók biogazdaság fukusima Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr958474068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása