Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A CETA aláírása nem kiállás Trump ellen – hanem az ő játékszabályainak az elfogadása

2017.02.13. 15:51 Greenpeace Magyarország

Míg egyes politikusat aggodalommal tölt el a nemzetközi kapcsolatokban fokozódó ellenségeskedés és a kiszámíthatatlanság, mások valamiféle vélt biztonságba próbálnak kapaszkodni. Ez lehet a magyarázata annak, hogy sokan feltétel nélkül odaállnak az Európai Unió és Kanada között tervezett, komoly kockázatokkal járó kereskedelmi megállapodás, a CETA mellé. Az EU igyekezete, hogy szövetségesei felé kimutassa jó szándékát, azonban aláássa jó néhány európai parlamenti (EP) képviselő kemény munkáját és az elővigyázatosságot a CETA veszélyeivel kapcsolatban.

Fotó a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet demonstrációjáról 2016 szeptemberében. © Járdány Bence/Greenpeace

Az Európai Parlament 2017. február 15-én dönt a CETA-ról. Mondjunk nemet a CETA-ra: üzenj te is hazánk európai parlamenti képviselőinek!

Ezek az EP-képviselők joggal aggódnak a Brexit, vagy Donald Trump politikai kilengései miatt, hiszen azok már eddig is instabilitást hoztak a geopolitikába. Ugyanakkor „progresszív” indokokra hivatkozva elfogadni a CETA-t ugyanolyan kettős beszéd, mint amikor Trump elnök ígéretet tesz „a [nagyvállalati érdekeket szolgáló lobbista] mocsár lecsapolására” Washingtonban, miközben lobbistákkal és milliárdosokkal tömi tele a kabinetet. Így az európai parlamenti képviselők – ahelyett, hogy a köz érdekében lépnének fel a vállalatok mohóságával szemben – a CETA elfogadását fontolgatják, holott az újabb eszközt ad a környezetszennyező iparágak kezébe, amelyekkel alááshatják az EU egészségügyi és biztonsági szabályozását. A CETA támogatói a nemzetek közötti barátság megnyilvánulásaként állítják be a megállapodást, azonban

a szerződés szövege csak a nagyvállalatok irányában tűnik barátságosnak – az emberek és a bolygónk kárára.

Ennek a vitának nem a kereskedelem melletti és elleni érvek egymásnak feszüléséről kellene szólnia, sokkal inkább arról, hogy milyen szabályok mentén szeretnénk működtetni társadalmunkat.

Ha az Amerikai Egyesült Államok valóban visszalép a megállapodástól, az az EU számára is esélyt jelent arra, hogy kiálljon magáért, és a kereskedelmi programjában magasra emelje a lécet. Az Európai Unió büszke lehet azokra az eredményekre, amelyeket a közegészségügy, a környezet- és klímavédelem, valamint a munkavállalói jogok terén elért. Ezek a vívmányok kell képezzék az alapját bármely kereskedelmi megállapodásnak – a CETA-ban azonban alulmaradnak a külföldi befektetők privilégiumaival és a kereskedelem feltétel nélküli kiszolgálásával szemben.

Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy nem áldozza fel a kereskedelem oltárán az EU elővigyázatossági elvét: azaz a döntéshozóknak azt jogát, hogy kellő óvatossággal járjanak el a környezeti károk megelőzése érdekében. A CETA-ban sehol nem található utalás az elővigyázatossági elv érvényesítésére. Ez várhatóan oda vezet majd, hogy még több génmódosított növény és még több veszélyes vegyi anyag jelenik meg az európai fogyasztók által vásárolt termékekben. A Greenpeace politikusokkal és vállalatokkal közösen dolgozik azon, hogy a mérgező vegyi anyagokat távol tartsák az európai piacoktól. A CETA azonban lényegesen megnehezíti ezt a munkát, és várható, hogy az ebben részt vevő különféle feleket azzal gyanúsítják majd meg, hogy „fölösleges akadályokat gördítenek a kereskedelem elé”.

Láttuk, hogy az Európai Bizottság sajnos hajlandó kompromisszumokra a fogyasztóvédelem terén, ha kereskedelmi érdekekről van szó. Az EB arról biztosította a kanadai és az egyesült államokbeli képviselőket, hogy felhígítják EU-ban érvényben levő, a rovarirtókban megtalálható és a belső elválasztású (endokrin) rendszerre káros anyagokkal (EDC-kkel) kapcsolatos szabályozást, eloszlatva ezzel a kereskedelmi aggályokat. Az EDC-k olyan káros vegyi anyagok, amelyek születési rendellenességek és a rák kialakulásához is köthetők, és az EU számára évente mintegy 160 milliárd euró egészségügyi többletkiadást okoznak. Kanada az EU közegészségvédelmi szabályozására is nyomást helyezett; a Világkereskedelmi Szervezeten (a WTO-n) keresztül minden más országnál többször, több mint húsz alkalommal támadta meg az EU vegyi anyagokkal kapcsolatosi szabályozását. A CETA hatályba lépése az EU fogyasztóvédelmével szembeni támadásokat még veszélyesebbé teszi.

Berlinben 70 ezer fős tömeg vonult fel a CETA és a TTIP egyezmények ellen 2016 szeptemberében.

Az EU a világ második legnagyobb gazdasága; szövetségesei és partnerei előszeretettel kereskednek a több mint 500 millió fogyasztót jelentő piaccal. Az Európai Unió morális vezető lehet ezekben a zűrzavaros időkben, és tehet azért, hogy a globalizáció ne rombolja az ökoszisztémákat és az éghajlatot, amelyektől gazdaságunk is függ; ne veszélyeztesse az emberek egészségét és biztonságát; és ne vezessen a munkavállalókkal szembeni méltánytalan bánásmódhoz. Mivel a világ államai Trump győzelme után hevesen udvarolnak az EU-nak, az Európai Uniónak és a tagállamok vezetőinek még komolyabban kell venniük a felelősségüket.

Nem szabad, hogy a globális instabilitás keltette félelem elfedje a CETA igazi céljait. A CETA nem nemzetközi egységre törekszik, hanem a közegészségügy, a munkavállalói jogok és a környezetvédelem biztosítékainak fellazítására. Trump azt ígérte a szavazóinak, hogy szemmel tartja az elitet; mindeddig azonban csakis olyan szabályozásokat pécézett ki, amelyeket a nagyvállalatok fölösleges bürokráciának tekintenek, holott azok alapvető védelmet jelentenek az állampolgárok számára. A CETA ugyanerre törekszik, de más eszközökkel. Az emberek és a bolygónk látják mindezeknek kárát.

Itthon már emberek ezrei álltak ki a CETA ellen. Írj te is levelet a magyar EP-képviselőknek!

Jennifer Morgan, a Greenpeace International ügyvezető igazgatójának, és Joanna Kerr, a Greenpeace Kanada ügyvezető igazgatójának eredeti írása nyomán.


Szólj hozzá!

Címkék: USA EU Európai Unió Kanada Európai Parlament Trump CETA kereskedelmi egyezmény

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr9112254622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása