Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nem akarok a probléma része lenni

2017.03.14. 15:01 Greenpeace Magyarország

Halija vagyok, több mint három éve dolgozom az oroszországi Greenpeace-nél azért, hogy a bolygónk jobb hely legyen.

Imádom a tajgát. Imádom azért, mert egyszerre vad és gyönyörű, mert inspiráló, és mert felbecsülhetetlen szerepet tölt be az életünkben. Egyszerűen nem élhetünk ezek nélkül az érintetlen erdők nélkül – már csak azért sem, mert segítik a klímaváltozás elleni küzdelmünket, és több millió növény- és rovarfajnak adnak otthont a legegyszerűbb mohától kezdve a gombákon át a hatalmas medvékig.

Hát nem egy csodálatos mennyország ez a hely?

134223_238153.jpg

Érintetlen erdőterületek az Arhangelszki területen, Oroszországban, 2016. szeptember 8. © Greenpeace

Ám nemcsak környezetvédő aktivista vagyok, hanem fogyasztó is. A környezetért aggódó fogyasztó. Egy sor kétségem van azokkal a termékekkel kapcsolatban, amelyeket mindennap használok.

A munkatársaim orosz vállalatokat vizsgálnak, többek között a Pomor faipari vállalatot, az Arhangelszk cellulóz- és papírgyárat, valamint a Titan-csoportot. Ezek a vállalatok az egyik utolsó érintetlen erdőterületet, a Dvinai-erdőt pusztítják.

134224_238155.jpg

Érintetlen erdőterület az Arhangelszki területen, Oroszországban, 2016. szeptember 8. © Greenpeace

A Dvinai-erdő elvarázsolt hely, amely évezredeken át megmenekült az emberi tevékenységtől. Itt él a veszélyeztetett vad erdei rénszarvas és az énekes hattyú (amelyek szerepelnek az Arhangelszki terület vörös listáján, azaz a veszélyeztetett állatfajokat tartalmazó listán), a barnamedve és a rozsomák, hogy csak néhányat említsünk. A regionális hatóságok 2011-ben ugyan elhatározták a Dvinai-erdő védetté nyilvánítását, ám ez ismeretlen okokból mindeddig nem történt meg. Így a Dvinai-erdő jelenleg sem védett.

Az idő azonban egyre fogy. Alig egy év múlva megszűnik annak a dokumentumnak a hatálya, amely felsorolja azokat a területeket, amelyek a védetté nyilvánítását tervezik. Mindeközben a fakitermelő cégek a Dvinai-erdő szívébe tervezik kiterjeszteni a működésüket. Ez azt jelenti, hogy egy évtized alatt elveszíthetjük ezt a csodálatos erdőséget. Egy évtized alatt!

134225_238157.jpg

Ipari fakitermelés az Arhangelszki területen, 2013. szeptember 13. © Igor Podgornij / Greenpeace

A szóban forgó vállalatok a legismertebb üzleteknek adják el a faanyagot. Mindannyian jól ismerjük őket, hiszen nap mint nap használjuk a termékeiket: közéjük tartozik az Auchan, a Nestlé, a PepsiCo, a McDonald’s vagy az SCA (a Libero és a Libresse tulajdonosa). Mostanában, amikor munka után elmegyek a helyi közértbe élelmiszert, vécépapírt és egyéb dolgokat vásárolni, azt veszem észre, hogy a bolt tele van olyan termékekkel, amelyekhez nincs bizalmam. Szerintem a legközelebbi vásárlás alkalmával te is így nézel majd az árucikkekre. Nem tudni pontosan, hogy mely termékekhez használják fel a Dvinai-erdőben kivágott fákat, annak az erdőnek a fáit, amit annyira szeretek. De fogyasztóként nem akarok a probléma része lenni. Feltételezem, hogy azok a vállalatok sem, amelyek az általam használt termékeket gyártják. Legalábbis szeretném azt hinni.

A Greenpeace felszólítja az érintett vállalatokat, hogy csatlakozzanak a Dvinai-erdő és a tajga egyéb kritikus területeinek a megmentéséért tett erőfeszítésekhez. A bolygónk jövője érdekében a beszállítóknak fel kell hagyniuk fenntarthatatlan gyakorlataikkal, még mielőtt örökre elveszítenénk ezeket a fantasztikus és élettel teli ökoszisztémákat.

Írd alá a petíciót, és mentsd meg a tajgát!

Az Eye on the Taiga című jelentés teljes terjedelmében ezen a linken érhető el.

Halimat Tyekejeva a Greenpeace Oroszország sajtószóvivője.


Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztás erdő tajga Oroszország Dvina

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr4312337917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása