Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Új bizonyítékok a glifozát rákkeltő hatásáról

2017.06.12. 13:27 Greenpeace Magyarország

Hiányos információk alapján értékelték biztonságosnak a glifozátot az Európai Unió döntés-előkészítést segítő ügynökségei. Súlyos hibákra világított rá a bizalmas információként kezelt iparági adatok első független elemzése. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) értékeléseiből ugyanis hiányzik több olyan eset, amelyek tumort és rákos megbetegedéseket mutattak ki a glifozátnak való kitettséget követően.

gp04blo_web_size_with_credit_line.jpg

Greenpeace-aktivisták az Európai Bizottság épületénél 2012 novemberében.

Christopher Portier professzor erről levélben tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. Az elismert környezetegészségügyi szakértő Portier leírta, hogy a háttérintézmények értékelései tudományos szempontból hibásak. Statisztikailag jelentős rákkockázatra utaló adatokat hagytak ki, így ha az Európai Bizottság ezekre alapozza döntését, az téves döntés lesz, amely nem védi az európai állampolgárok érdekeit.

A hiba úgy derült ki, hogy a glifozát újraengedélyezéséről szóló döntés közeledtével az EFSA-nak elérhetővé kellett tennie a teljes glifozáttal kapcsolatos adatbázist, ami így vizsgálhatóvá vált független szakértők számára is. (Négy zöldpárti képviselő igényelt hozzáférést az adatokhoz még 2016 márciusában.) Ezeknek az adatoknak egy része korábban nem kerülhetett a szélesebb tudományos nyilvánosság elé felülvizsgálatra, mert azokat „üzleti titokra” vagy „befektetővédelemre” hivatkozva védetté tették.

Ez az eset azt bizonyítja, hogy az emberek életét és egészségét befolyásoló tudományos kutatásoknál elengedhetetlen, hogy a hatóságok biztosítsák az átláthatóságot!

További részletek az európai vállalati érdekérvényesítő tevékenységet megfigyelő központ (Corporate Europe Observatory) honlapján olvashatók, ahonnan letölthető az Európai Bizottság elnökének küldött levél is.

A glifozát további engedélyezéséről heteken belül dönthet az Európai Bizottság. Erre most mi is hatással lehetünk! A Greenpeace egész Európában, így Magyarországon is felhívja az emberek figyelmét a totális gyomirtó szer veszélyeire. Írd alá te is az európai állampolgári kezdeményezést a glifozát betiltásáért! greenpeace.hu/stopglifozat


Szólj hozzá!

Címkék: méreg mezőgazdaság gyomirtó vegyszer európai bizottság vegyi anyagok glifozát Európai Unió növényvédő szerek EFSA ECHA

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr9612587441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása