Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

15 éves lett a Greenpeace Magyarország

2017.12.20. 11:25 Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország 15 évvel ezelőtt bontott vitorlát hazánkban. Megalakulásunk óta bátran, állhatatosan és elkötelezetten dolgozunk, és hívjuk fel a figyelmet a természetet és egészségünket veszélyeztető környezetszennyezésekre. A problémákra mindig megoldásokat is kínálunk, és készek vagyunk minden követ megmozgatni, hogy az utánunk jövő generációk számára élhető bolygót hagyjunk hátra. 15 év hosszú idő, de vannak dolgok, amik állandóak. A kezdetek óta büszkék vagyunk anyagi és politikai függetlenségünkre, és kiállunk a tiszta környezetért és a békés egymás mellett élésért – hazánkban épp úgy, mint a világ számos pontján.

15eves_171219_1.jpg

Greenpeace-aktivisták Magyarországon először a Sajó és a Tisza szennyezése ellen léptek fel az Észak-magyarországi Vegyiművek sajóbábonyi üzeménél, hogy rávegyék a vállalatot környezetkárosító tevékenységének felfüggesztésére. 2005 óta sikerül fenntartanunk – több más szervezettel közös kitartó munkánknak köszönhetően – a génmódosított kukorica hazai termesztésének tilalmát. A „Stop szmog”-koalícióval közös kampányunk eredményeként 2008 óta az egészségünkre legnagyobb veszélyt jelentő szennyezést, a részecskeszennyezést is figyelembe veszik a budapesti szmogriadók elrendelésekor.

A kezdetektől azért küzdünk, hogy hazánk talaját, vizeit és levegőjét megtisztítsuk a természetre és egészségünkre káros szennyeződésektől. Ugyanakkor az is fontos számunkra, hogy mindeközben biztonságban és békében tudjunk egymással együtt élni. 2003 óta azon vagyunk, hogy Magyarország az atomenergia helyett áttérjen a klímabarát, megújuló energiaforrások használatára. Folyamatosan hírt adunk a Paksi Atomerőmű üzemzavarairól, és felhívjuk a figyelmet a nukleáris energia veszélyeire, valamint a Paks II-beruházással kapcsolatos súlyos környezeti és gazdasági kockázatokra. Eközben pedig megállás nélkül dolgozunk azért, hogy a megújuló energiaforrások olcsóbban és egyszerűbben legyenek elérhetőek a lakosság számára.

 

Szüntelenül fellépünk a zöldterületek megfelelő védelméért. Több helyi lakossal és civil szervezettel közös kitartó munkánk eredménye, hogy végül nem épült NATO-lokátor a Zengő természetvédelmi területén. Jelenleg a Városligetet és Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partját, a Római-partot védjük. Azt akarjuk elérni, hogy a Liget közpark maradjon, a Duna-parton építendő árvízvédelmi létesítmény pedig a lakosokat és a partszakasz természeti értékeit egyaránt megóvja.

Megalakulásunk óta célunk, hogy lehetővé váljanak Magyarországon az egészséges, méregmentes élet feltételei. Méhészekkel és zöld szövetségeseinkkel 2013-ra elértük, hogy négy, a méhekre veszélyes mezőgazdasági vegyszer használatát korlátozzák az Unióban. Egy nemzetközi kampányunk hatására hazánkban is elérhető neves ruházati világmárkák tucatjai vállalták, hogy rövidesen kivezetik a veszélyes anyagokat a teljes gyártási folyamatukból. Itthon 2016-ra feltártuk hazánk legszennyezettebb területeit. Az érintett helyi lakosokkal közösen elértük, hogy megkezdődjön a budapesti Illatos úti vegyianyag-telep és a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen közelében található veszélyeshulladék-tároló felszámolása.

Mindeközben szakadatlanul segítjük az egészséges táplálékot megtermelő, a természettel összhangban működő, és a helyi lakosság számára megélhetést biztosító ökológiai gazdálkodás terjedését. Egy olyan élelmezési rendszer kiépítésén dolgozunk, amelyben élelmiszereink káros vegyszerektől mentes gazdálkodásból, helyi termelőktől származnak – ezáltal erősítjük az önfenntartó közösségek működését is. Gazdákat képzünk, oktatási anyagokat állítunk össze, és egyetemekkel, önkormányzatokkal, különböző intézményekkel működünk együtt, hogy a természet- és klímabarát ökológiai gazdálkodás módszerei minél szélesebb körben elterjedhessenek.

15eves_171219_2.jpg

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Támogatóink, önkénteseink, aktivistáink és civil partnereink nélkül mindez nem sikerült volna. Tevékenységünkhöz nélkülözhetetlen az a sok ezer munkaórányi segítség, amit az elmúlt évek alatt kaptunk, és azok az alkalmi és rendszeres adományok, amelyekkel csaknem tízezer magyarországi lakos támogatja munkánkat. Ez garantálja anyagi és politikai függetlenségünket, és biztosítja azt, hogy minden körülmények között a környezet és a természet védelméért, valamint az emberek egészségéért, biztonságáért tudjunk küzdeni.

Köszönjük az elmúlt tizenöt évet, és minden erőnket latba vetve folytatjuk a küzdelmet a tisztább, élhetőbb Magyarországért.

Csatlakozz hozzánk, ha még nem tetted!

A Greenpeace Magyarország csapatával közösen kellemes ünnepeket kívánunk!


Szólj hozzá!

Címkék: születésnap évforduló klíma energia mezőgazdaság greenpeace szmog zöldterület vegyi

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr4513512295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása