Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Bio- és helyi élelmiszereket, valamint kevesebb, de jó minőségű húst kínálnak a bécsi menzákon a gyerekeknek

2018.06.16. 10:16 Márta Krisztina

A Greenpeace Ausztria munkatársai megvizsgálták az egyes szövetségi tartományok iskolai és óvodai konyháit, hogy felderítsék: hol kapják a gyerekek a legegészségesebb és leginkább környezetbarát élelmiszereket. Egyértelműen Bécs lett a befutó, a második helyezett Felső-Ausztria, majd Karintia, Alsó-Ausztria, Salzburg, Vorarlberg, Stájerország, az utolsó helyen pedig Tirol és Burgerland végzett.

gp0strjhu_web_size_with_credit_line.jpg

A felmérés rávilágított arra, hogy egyik osztrák szövetségi tartomány sem használja ki a lehetőségeit a közétkeztetés javítására. Egyedül Bécsben tettek komoly előrelépést mindhárom vizsgált kategóriában: növelték az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek mennyiségét, valamint a helyi alapanyagok arányát. Emellett kevesebb húst, több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó ételeket adnak a gyerekeknek – amit adnak, azt viszont jobb minőségű húsból készítik.

Hogyhogy „kevesebb húst”?

A nagyüzemi állattenyésztés a világ üvegházgáz-kibocsátásainak 14%-áért felelős: ez ugyanannyi, mint a világ összes repülőgépe, kamionja, autója, vonata és hajója együttvéve. A nagyüzemi szarvasmarha-tenyésztés a legfőbb oka az amazonasi őserdők pusztításának. A világ mezőgazdasági területeinek 75%-án takarmányt termelünk az állatoknak, nem pedig élelmiszernövényeket az embereknek, miközben egymilliárd ember éhezik.

(Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy vannak olyan területek, ahol az állattartás kifejezetten szükséges: ilyen például a természetvédelmi területek – legelők, kaszálórétek, szikes gyepek stb. – fenntartására végzett legeltető állattartás.)

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO szerint az európaiak 70%-kal több húst és tejterméket fogyasztanak, mint ami egészséges lenne. A következmény: elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedések. A húsfogyasztás visszafogása tehát nemcsak környezetvédelmi, hanem egészségügyi szempontból is kedvező.

Na és a gyermekek táplálkozása?

Leszögezzük: nem arról van szó, hogy a gyermekek egyáltalán ne ehetnének húst. A mértékletesség és a minőség ugyanakkor egészségügyi szempontból kulcsfontosságúak.

A gyermekek akár hús nélkül is erősek és egészségesek lehetnek, de az tény, hogy a kiegyensúlyozott étkezéshez mindenképp szükséges elegendő fehérje, vas és cink bevitele a szervezetbe. Erről azonban még tudományos körökben is vita folyik. Ezért gyermekek esetében különösen fontos, hogy csakis rendkívül átgondoltan, a megfelelő ismeretek alapján ajánlott teljesen húsmentes étrendet követni a hazai viszonyok mellett. Ez azonban minden korosztályra vonatkozik, nem csak a gyerekekre.

A Greenpeace Ausztria felszólította a szövetségi tartományok vezetőit, hogy dolgozzanak ki irányelveket annak érdekében, hogy a gyerekek az országban mindenütt egészséges és környezetbarát ebédet kapjanak.

„Az, hogy a gyerekek mit kapnak napközben enni, nagyon fontos kérdés sok család számára. Az ételeknek, legyenek azok csirkefalatkák, vagy zöldséges lasagna, nemcsak finomnak kell lenniük, hanem egészségesnek is, hisz az étrend nagyon fontos a gyerekek fejlődésében – mondta Sebastian Theissing-Matei, a Greenpeace Ausztria szóvivője. – A szövetségi tartományoknak óriási szerepük van abban, hogy mi kerül a közintézményekben a tányérra: ipari tömegtermelésből származó termékek, amelyeknek gyakran az eredetét sem lehet felderíteni, vagy friss, helyi bioélelmiszerek.”

A vizsgálat szerint a bécsi iskolai menzákon adott élelmiszerek 40%-a bioélelmiszer, az óvodákban pedig ez az arány 50%. A származás tekintetében is a főváros lett a legjobb: itt volt a legnagyobb arányban helyi termék, és itt tették a legtöbb erőfeszítést azért, hogy a húsételek mellett más ételeket is kínáljanak a gyerekeknek.

ranking-bundeslaender-quer.png

„Ezekre az intézkedésekre azonban nemcsak Bécsben, hanem mindenütt másutt is szükség van. A WHO adatai szerint a harmadikosok korosztályában majdnem minden harmadik osztrák gyermek túlsúlyos. Ennek oka, azon felül, hogy keveset mozognak, az hogy egészségtelenül táplálkoznak: túl sok húsos és cukros ételt fogyasztanak, és alig esznek zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket” – mondta Theissing-Matei.

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerint például hús- és kolbászféléket legfeljebb két-három alkalommal szabadna enni hetente, mert ezek nagyon sok koleszterint, purint és telített zsírsavat tartalmaznak. Az egészségtelen étrend és a kevés testmozgás gazdasági költségei Ausztriában évente 8,6 és 12,2 milliárd euró között vannak.

Ehhez hozzáadódik az is, hogy az ipari mezőgazdaság által előállított élelmiszerekhez rengeteg növényvédő szert és antibiotikumot használnak, amely óriási környezeti károkat okoz.

A jó hír az, hogy az osztrák szabályozás nagy mozgásteret ad a tartományi vezetőségeknek abban, hogy megszabhassák, mi kerül az általuk irányított közintézményekben a tányérra.

Theissing-Matei szerint a vezetőknek ki kell használniuk a lehetőséget, és mielőbb le kell fektetniük azokat az irányelveket, amellyel javítani tudnak az óvodai és iskolai étkeztetésen. A középtávú cél az, hogy az élelmiszerek legalább 50%-a öko-, és szintén legalább a fele helyi élelmiszer legyen, húsételeket pedig a táplálkozási szakértők javaslata alapján csak heti kétszer kellene kínálni a gyerekeknek.


Szólj hozzá!

Címkék: egészség gyerekek mezőgazdaság ökogazdálkodás élelmiszer menza húsfogyasztás ökológiai gazdálkodás Ausztria menzaforradalom

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr514051758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása