Greenpeace

„A nagy változások kezdetben lehetetlennek, utólag pedig elkerülhetetlennek látszanak.” Bob Hunter, Greenpeace-alapító

Friss topikok

Videósáv betöltése...

Villám Géza az óceánba csap a tonhalakért (plusz: interjú!)

2016.08.25. 15:06 Márta Krisztina

7d9a9362.jpg

Fotó: Kevin A. Gillian (photosbykag.com)

Szabó Gál András Kaliforniában élő magyar üzletember, Villám Géza művésznéven egykori rádiós telefonbetyár, a Budapest–Bamako-rali kitalálója. Szeptember elején vízre száll, hogy leevezzen Los Angelestől a mexikói Tijuanáig.

András egyszer csak arra gondolt, hogy jólesne egy kis csend, tengeri levegő és valami kalandos erőpróba, még így pár évvel az ötödik X előtt.

Útjával az óceánok élővilágának megőrzésére akarja felhívni a figyelmet, támogatva ezzel a Greenpeace #ChangeYourTuna nevű tonhalvédelmi kampányát.


Szólj hozzá!

Címkék: tenger élővilág tonhal kajak halászat túlhalászat Mexikó Csendes-óceán Szabó Gál András Villám Géza

Őserdő a szomszédban

2016.08.15. 16:59 májusi nap

image04.jpg

A Greenpeace erdőmentő bázisára tizenegy országból – köztük Magyarországról is – érkeznek az önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A romániai őserdők páratlan természeti értéket képviselnek. Az évszázados fákból álló rengetegben hiúzok, farkasok és medvék is menedéket találnak. Az erdők azonban rohamosan fogyatkoznak a helytelen erdőkezelés és az illegális fakitermelés miatt. A Greenpeace célja, hogy ezek a bükkösök bekerüljenek az új román erdőtörvény őserdőket és öreg erdőket összegyűjtő nemzeti katalógusába, és szigorú védelmet kapjanak a jövőben.


Szólj hozzá!

Címkék: farkas medve tábor hiúz őserdő Románia Fogarasi-havasok öreg erdő

Tragédia a biodiverzitás és az őslakosok számára

2016.07.20. 14:49 Greenpeace Magyarország

A Tapajós folyóra tervezett gát megépítése rengeteg növény- és állatfaj kihalásához vezetne, miközben felforgatná a hagyományos életmódot folytató közösségek életét is.

tapajos_video_kep.png


Szólj hozzá!

Nézd meg, mennyi méreg van a kedvenc ruhamárkádban!

2016.07.13. 10:30 Greenpeace Magyarország

detox_blog1.jpg

Hatalmas lépés volt, amikor az Adidas, a Puma és a Nike elkötelezték magukat amellet, hogy 2020-ig kivonják a veszélyes vegyszereket a gyártási folyamataikból. A többi divatcégnél azonban ellenállásba ütköztünk.


Szólj hozzá!

Címkék: detox vegyi anyagok veszélyes vegyszerek

A Candole-tanulmány hiteles adatokkal és megbízható módszertannal állítja: Paks II súlyosan veszteséges beruházás lenne

2016.06.09. 15:34 PergerA

A Candole Partners válasza Aszódi Attila írására

 

Múlt héten mutattunk be egy tanulmányt Paks II gazdaságosságáról, amit a Greenpeace megbízásából a cseh Candole Partners energetikai-közgazdasági elemzőcég készített. A tanulmányt a napokban Aszódi Attila, a paksi bővítéssel foglalkozó kormánybiztos kritikákkal illette. Írására Jan Ondřich, a Candole Partners munkatársa reagált. Válaszait az alábbiakban közöljük (a válaszokban használt „szerző” kifejezés a kormánybiztosra vonatkozik).

_mg_2651_jb.JPG


1 komment

Címkék: gazdaság atomenergia paks paks 2 Aszódi Attila

Te is szoktál a neten vásárolni? Akkor légy óvatos! Spanyolország után legtöbbször Magyarországról érkezett riasztás veszélyes termékek miatt az Európai Unióban

2016.06.03. 15:15 SimonG

Tavaly több mint 2000 jelzés érkezett veszélyes termékek miatt az uniós fogyasztóvédelmi gyorsriasztó rendszerbe. Az Európai Bizottság nemrégiben közzétette a 2015-ös adatok összesítését: a riasztások 11%-át, összesen 238-at Magyarországról kezdeményezték.

image04.png
Lásd az Európai Bizottság interaktív infografikáját!


Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás fogyasztás fogyasztóvédelem online vásárlás ftalát nehézfémek vegyi anyagok Magyarország EU Kína Spanyolország

15 dolog, amit eddig talán nem tudtál Csernobilról

2016.04.25. 15:31 PergerA

Bevezető

1986. április 26-ra virradó éjjel felrobbant a csernobili atomerőmű négyes számú reaktora. Ami ezután következett, az az ENSZ szerint „a legnagyobb környezeti katasztrófa volt az emberiség történetében.”

Csernobil éppen az a baleset volt, ami az atomenergia-ipar ígéretei alapján soha nem történhetett volna meg.

25 évvel később a fukusimai katasztrófa egyértelművé tette: mindenütt számolnunk kell egy újabb Csernobil kockázatával, ahol atomenergiát használunk.

A Csernobil által kibocsátott, hosszú életű radioaktív izotópok miatt a katasztrófa még most, 30 évvel később sem ért véget, és továbbra is emberek millióinak életére van hatással.

A csernobili tiltott övezet óriási. Ez a szabadon mozgatható térkép segít érzékeltetni, mekkora.

A reaktor felrobbanása után elszennyeződött területeket ki kellett üríteni. a tiltott zóna Ukrajnára és Belaruszra terjed ki. Területe mintegy 4700 km2: akkora, mint egy átlagos magyarországi megye. A zónába több tízezer évig nem lehet visszaköltözni.

A tiltott zóna eredeti helyszíne.
Kicsinyítsd/nagyítsd!
A tiltott zóna, ha a világ más tájain lenne.
Mozgasd!

Teljes képernyős nézet


1 komment

Címkék: katasztrófa térkép évforduló atomenergia nukleáris csernobil

Nem akarjuk többé Csernobil mérgét enni és belélegezni!

2016.04.21. 14:35 Greenpeace Magyarország

Helyszín: Brjanszki terület, Oroszország. Bár 180 kilométerre vagyunk a csernobili katasztrófa helyszínétől, pontosan 30 évvel a baleset után, a Geiger–Müller-számlálóm szerint a radioaktivitás továbbra is magasabb a normális szintnél.

Ez a láthatatlan sugárzás mindennapos veszélyt jelent az Ukrajna, Belarusz és Oroszország szennyezett részein élő 5 millió Csernobil-túlélőre nézve. Ezek az emberek szennyezett bogyókat és zöldségeket esznek. És radioaktív füstöt lélegeznek be, ha tűz gyullad a közeli sugárszennyezett erdőkben.

Innen, a Brjanszki területről sok közösséget ki kellett volna lakoltatni, de ez soha nem történt meg.

 124977_215510.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa ukrajna évforduló atomenergia atomerőmű nukleáris csernobil Oroszország Fehéroroszország Belarusz

13 éve történt a Paksi Atomerőmű történetének legsúlyosabb üzemzavara

2016.04.11. 16:31 PergerA

Ma 13 éve, hogy a Paksi Atomerőműben összetörtek 30 db üzemanyag-kazettát Pakson. A 2003-as esemény során radioaktív kibocsátásra került sor, amely miatt az Országos Atomenergia Hivatal meg is büntette az erőművet. A probléma súlyát mutatja, hogy

  • az erőmű 2-es blokkja másfél évig állt,
  • az összetört roncsokat csaknem 4 év múlva tudták csak – orosz segítséggel – viszonylag biztonságos körülmények közé helyezni,
  • a keletkezett hulladékhalomra a végső megoldást az jelentette, hogy 11 évvel később, 2014-ben, a polgárháborús állapotban lévő Ukrajnán keresztül Oroszországba szállították.

paks_simpsons.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: évforduló atomenergia hulladék nukleáris paks üzemzavar Oroszország atomhulladék

Egy Fukusima által sújtott kedves japán házaspár sorsfordító közösségi napenergia-projektbe kezdett

2016.03.13. 17:14 Greenpeace Magyarország

Írta: Kasivagi Ai, a Greenpeace Japán energiakampány-felelőse.

123056_210915.jpg

Okavaráék egy “Napenergiát Fukusimának” táblával.

Okavara Sin és Tacuko biogazdálkodókként dolgoztak az elmúlt 30 évben. Saját biofarmjuk révén a vidéki élet a vérükben volt, hiszen ugyanabba a földbe vetettek, ugyanazt a földet szántották és aratták, mint felmenőik hat generáción át. Közvetlenül a fogyasztóknak árulták biozöldségeiket, és a közösségük nagyra értékelte a munkájukat.


Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa atomenergia napelem napenergia nukleáris biogazdálkodás megújulók biogazdaság fukusima Japán

Fukusima 5 – még mindig messze a katasztrófa vége

2016.03.11. 12:16 Greenpeace Magyarország

Írta Shaun Burnie, a németországi Greenpeace egyik vezető nukleáris szakértője.

Öt évvel ezelőtt a Greenpeace Rainbow Warrior hajója a sugárzási szinteket mérte végig a fukusimai partvonal mentén. A hajó most visszatért – fedélzetén Japán volt miniszterelnökével.

122959_210635.jpg

A Rainbow Warrior a megsemmisült Fukusima Daiicsi atomerőmű előtt úszik át.

Skócia ugyan 9000 km távolságra fekszik Japántól, de a két ország között vannak hasonlóságok. A skót partvonal mellett, a folyók medrében és az Ír-tenger vizébe keveredve jelentős mértékű radioaktív szennyeződés található, amely a Föld másik oldaláról származik. Igen, radioaktív szennyeződés — a messzi Japánból.


1 komment

Címkék: katasztrófa évforduló radioaktív tenger atomenergia szennyezés rainbow warrior fukusima Japán Skócia Sellafield

SUCCESS: All toxic waste removed from Illatos Rd site of former Budapest Chemical Works

2016.01.15. 14:16 Hevesi Flóra

When we started campaigning for the clean-up of a former chemical plant in April, everyone told us it was a hopeless case. And they were probably right – except they weren’t!

The site was practically an illegal dumping site in the middle of Budapest. Almost 2,500 tons of extremely hazardous materials were stored in appalling conditions. Only a few dozen metres away from residential areas, worn-down and damaged barrels were lying on the bare ground, with often-unidentifiable chemicals seeping into the soil and ground water.

160106_bvm_siker_en.png


Szólj hozzá!

Címkék: budapest siker méreg méregtelenítés vegyi anyag vegyszer vegyi vegyi anyagok English Illatos út BVM Budapesti Vegyiművek

12 pont, melyekben Aszódi Attila téved

2015.12.22. 13:29 Greenpeace Magyarország

jan-haverkamp.jpg

Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos néhány napja interjút adott az Origo hírportálnak. Az interjúban számos olyan dolog hangzik el, amely nem úgy, vagy nem pontosan úgy van, ahogy a kormánybiztos állítja.

 

A Greenpeace közép-kelet-európai atomenergia- és energiapolitikai szakértője ezért most 12 pontban cáfolja Aszódi állításait. Jan Haverkamp a kezdetektől követi a Paks II bővítés tervét, részletesen kielemezte a beruházás környezeti hatástanulmányát, és az arról rendezett paksi és bécsi közmeghallgatásokon is részt vett.

 

 


1 komment

Címkék: atom oroszország európa energia atomenergia megoldások atomerőmű paks energiapolitika európai bizottság energiahatékonyság megújulók paks 2 energiaellátás Oroszország szén-dioxid-kibocsátás hinkley

Mire lesz jó a párizsi megállapodás?

2015.12.13. 19:20 Greenpeace Magyarország

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója kiértékeli a párizsi klímacsúcs eredményeit.

„Gyakran úgy tűnik, hogy az ENSZ országai semmiben nem értenek egyet, azonban most majdnem kétszáz ország küldöttei gyűltek össze, és kötöttek megállapodást. A mai napon az emberiség egyesítette erőit egy közös cél érdekében. Azonban az igazán fontos az, hogy mi történik a párizsi konferencia után.”

gp0stphiz_600.jpg


1 komment

Címkék: éghajlatváltozás klíma klímaváltozás klímacsúcs kumi naidoo ENSZ Párizs COP COP21 párizsi megállapodás

„Az utolsó szó a miénk” – hétköznapi emberek az éghajlatválság megoldásáért

2015.12.11. 17:09 Greenpeace Magyarország

Hamarosan véget ér az ENSZ 21. klímacsúcsa Párizsban. A megállapodás szövegén még dolgoznak a tárgyalófelek, de az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján úgy tűnik, nem sikerül egy kellően erős és kötelező érvényű egyezményt aláírni – bármennyire is az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy cselekedjünk. Ezt a civilek sem hagyják szó nélkül. Hatalmas mobilizációra készülnek a hétvégén az aktivisták, a civil szervezetek képviselői és a világ minden tájáról érkező emberek Párizsban.

A Greenpeace Magyarország aktivistájának beszámolója a helyszínről.

dscf1286.JPG


Szólj hozzá!

Címkék: éghajlatváltozás klíma klímaváltozás éghajlat klímacsúcs fosszilis ENSZ Párizs COP COP21

Alternatív klímacsúcs Párizsban

2015.12.10. 17:19 Greenpeace Magyarország

Miközben a világ vezetői két héten át zárt ajtók mögött tanácskoznak a Párizstól északra fekvő Le Bourget központban, a város más részein civil események százai zajlanak napok óta. Sokan nagy mobilizációval és tiltakozó akciókkal készülnek most szombatra, melyek célja megmutatni, hogy mégha a hivatalos klímatárgyalás csalódást is okoz, az utolsó szó akkor is az embereké. Az emberek pedig egy igazságosabb, mindenki számára élhetőbb világot akarnak. 

A Greenpeace Magyarország aktivistájának beszámolója a helyszínről

juli_1.JPG


Szólj hozzá!

Címkék: éghajlatváltozás klíma klímaváltozás éghajlat klímacsúcs Párizs COP COP21

Három lépésben megmutatjuk, mit érhet el Párizs – és azt is, mit kell tennünk Párizs után

2015.12.07. 10:06 Greenpeace Magyarország

Az elmúlt pár hét a legjobbat és a legrosszabbat is hozta klímaügyben. Olyan győzelmek követték egymást észbontó ritmusban, amelyekről a szakértők és megmondóemberek éveken át azt állították, lehetetlenek.

Kína drámai mértékű – bár nem teljes – irányváltását követően a szén iránti kereslet az egész világon végletes mértékben csökken. Bajban van az olaj is: a Shell és a Statoil visszavonul az alaszkai sarkvidékről, miközben Obama elnök nemet mond a Keystone XL-olajvezetékre, Alberta állam pedig felső korlátot vezet be az olajhomok kitermelésére. Közben városok és vállalatok kötelezik el magukat a 100% megújuló jövő mellett. Sok szélsőséges időjárás által sújtott település épül újra megújuló módon, és világszerte százezrek alkotnak mozgalmakat, hogy előrelépjünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben ma – és a jövőben.

151208_120192_203158.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: klíma klímaváltozás megújulók klímacsúcs fosszilis ENSZ Párizs COP COP21

Továbbra is százezrek életét követeli a légszennyezés Európában

2015.12.01. 13:33 SimonG

Az egészségünket leginkább károsító környezeti ártalom továbbra is a légszennyezés – írja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss, november 30-i közleménye. A levegő szennyezettsége lerövidíti az emberek várható élettartamát; szívbetegségeket, légúti problémákat és rákot okoz. Egyedül a részecskeszennyezés (PM) miatt is Európában évente több mint 430 ezer, hazánkban közel 13 ezer ember hal meg idő előtt az EEA kutatása szerint.

Az Európai Parlamentben ennek ellenére döntően a többségben lévő Európai Néppárt-képviselők szavazatán múlt (lásd lábjegyzet), hogy nem fogadták el a javaslatot az emberek tízezreinek életét megóvó, szigorúbb jogszabályra a légszennyezés megelőzéséről. A magyar EP-képviselők közül a Fidesz–KDNP képviselői konzekvensen elvetették a szigorúbb szabályozást, szemben a többi magyar képviselővel. Pedig korábban a Levegő Munkacsoport, az MTVSZ és a Greenpeace levélben fordult az összes képviselőhöz.

eeb_postcard_hungary_600.jpg

A Levegő Munkacsoport, az MTVSZ és a Greenpeace képeslapja.


Szólj hozzá!

Címkék: egészség levegő szmog légszennyezés levegőszennyezés EP Európai Parlament kibocsátáscsökkentés PM EEA PM2.5 NO2

Kibírna-e Paks II egy rázuhanó repülőt? – közmeghallgatás Münchenben

2015.10.27. 19:04 PergerA

Több mint 30 000 előre beküldött kérdést tettek fel a Paks II-vel kapcsolatos müncheni közmeghallgatás előtt a német emberek, akik elsősorban a tervezett atomerőmű biztonságára voltak kíváncsiak.

A magyar küldöttség rosszul reagált a német közönségnek a beruházást elutasító véleményére. Arroganciájuk nemcsak az összegyűlt civileket, de a levezető elnököt, a bajor környezetvédelmi minisztérium szakemberét is megdöbbentette.

(A Greenpeace végigköveti a nemzetközi közmeghallgatásokat. Beszámolóink az eddigi közmeghallgatásokról itt és itt és itt.)

blog1.jpg

A bajor környezetvédelmi minisztérium napelemeinek mutatói. Jobbra a napi program: közmeghallgatás Paksról.


1 komment

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

Soha nem látott mértékben utasítják el EU-szerte a GMO-kat

2015.10.17. 18:24 Bob_

Egy új EU-s jogszabály újabb fegyvert adott a tagállamok kezébe a GMO-k ellen. 17 tagállam és 4 régió élt is ezzel az eszközzel, sikeresen. Az egyik legnagyobb biotechnológiai cég, a Syngenta visszavonulót is fújt az ellenállást látva.

gmo-optout-_hu.jpg


4 komment

Címkék: monsanto Európai Unió GMO Pioneer Syngenta EFSA Dow MON810

Paks II: Románia–Magyarország 3–1

2015.10.15. 14:30 PergerA

Talán teljesen természetszerű, hogy a magyar kormány által delegált mintegy kéttucatnyi ember, akik a Paks II kötelező közmeghallgatásain a magyar felet képviselik, nem is annyira a magyar, hanem az atomipari érdekeket viszik.

Ahogyan a többi meghallgatáson, a delegációnak ezúttal a szlovén és a román fővárosban, Ljubljanában és Bukaresten sem sikerült megnyugtatóan megválaszolnia az összes felmerült kérdést. De ez valószínűleg már így is marad. A kérdés csak az, ebbe valóban bele kell-e nyugodni.

1501015_1.jpg

(A Greenpeace végigköveti a nemzetközi közmeghallgatások állomásait. Korábbi cikkeink a témában itt és itt.)


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

Ideje megvizsgálni a kedvenc túrafelszerelésed!

2015.10.12. 12:04 SimonG

A legtöbb outdoor-cég továbbra is PFC-függőségben szenved. De mennyire súlyos ez a függőség? A márkák többsége nem adott egyértelmű választ arra, mely termékeik tartalmaznak PFC-vegyületeket. Ideje tehát, hogy magunk derítsük ki ezt. Lépjünk tovább a nyomozásban, és végezzük el a saját laboratóriumi vizsgálatainkat!

intothefabric2-02_hu_landscape600.png


Szólj hozzá!

Címkék: túra ruhák outdoor detox PFC PFOS PFOA

Ukrajna és Paks II

2015.10.09. 16:19 PergerA

Folytatódnak a közmeghallgatások Paks II-vel kapcsolatosan. Az eddigi horvát, osztrák és román meghallgatás után a következő forduló az ukrajnai látogatás volt. Helyszíni beszámolónk Kijevből.

1.jpg

(Korábbi bejegyzésünk a témában itt.)


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

Így kérik ki a szomszédos országok lakóinak véleményét Paks II tervéről

2015.10.01. 13:15 PergerA

Személyes beszámoló a külföldi közmeghallgatásokról

 

Paks II környezetvédelmi engedélyezése során megkezdődött a nemzetközi szakasz. Mit jelent ez? A nemzetközi előírások (Espoo-i egyezmény, illetve az európai uniós jogszabályok) értelmében a szomszédos, illetve más uniós országok bekapcsolódhatnak az engedélyezési folyamatba.

Ennek során nem csak szakértői szinten véleményezhetik a hatástanulmányt, hanem a lakosságot is be kell vonni.

A magyar hatóságokat egyrészt írásban is lehet kérdezni, emellett a magyar félnek nyilvános közmeghallgatásokon is be kell mutatnia a tervezett beruházást, és válaszolnia kell a résztvevők észrevételeire. Az engedélyezési eljárás során a külföldi és a hazai véleményeket, kérdéseket egyformán figyelembe kell venni. Vétójoga nincs a szomszédos országoknak, a döntést a magyar hatóság hozza meg; a lakosság felmerült észrevételeire azonban kötelező érdemi választ adni.

Hasonló történt, csak fordított szereposztásban az osztrák heiligenkreuzi hulladékégető, illetve a szlovákiai tőketerebesi szénerőmű esetében. Ezekben az eljárásokban Magyarország is részt vett az Espoo-i egyezmény értelmében. (És végül egyik sem valósult meg, amiben valamilyen mértékben a magyarországi tiltakozás is szerepet játszhatott.)

Beszámolónkból kiderül, mit szólnak a megújulóbarát osztrákok ahhoz, hogy mi történik, ha nem süt a nap és nem fúj a szél. Illetve, hogy hogyan kezelik a magyar illetékesek az atomhulladék máig megoldatlan problémáját, vagy egy esetleges nukleáris baleset kérdéskörét.

image00k.png

Tiltakozó szórólap Bécsből


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

„Áramszünet” helyett sokkal inkább államcsőd lesz, ha belevágunk Paks II-be – 7 cáfolat Aszódi Attila interjújára

2015.09.24. 16:22 Greenpeace Magyarország

Az Index nagyinterjút közölt a paksi bővítés kormánybiztosával 2015. szeptember 18-án. Aszódi Attila az interjúban azokat az elemzéseket kritizálja, amelyek kimutatták: a paksi bővítés sosem fog megtérülni, sőt az erőmű életben tartása százmilliárdokba fog kerülni a költségvetésnek – azaz nekünk, adófizetőknek. Meggyőződésünk szerint azonban a kormánybiztos több esetben nem a feltett kérdésekre válaszolt, illetve válaszaival félrevezette a témában nem jártas olvasót. Most tételesen sorra vesszük az interjú ezen részeit, hogy segítsünk tisztán látni a ködös paksi bővítés körül.

13076449193_236e94f70e_z.jpg


1 komment

Címkék: energia atomenergia paks energiapolitika megújulók paks 2 energiaellátás Magyarország Aszódi Attila energiaforradalom Energia[Forradalom]