Greenpeace

„A nagy változások kezdetben lehetetlennek, utólag pedig elkerülhetetlennek látszanak.” Bob Hunter, Greenpeace-alapító

Friss topikok

Videósáv betöltése...

­­­­­­­­­A méheknek is van darázsdereka? – Érdekességek a méhek világából

2014.08.21. 13:20 Greenpeace Magyarország

600px-Bee_pollinating_peach_flower.jpg

Már több mint 8000 méhecskét fogadtak örökbe a www.csipemameheket.hu oldalon azok, akik felismerték a méhek munkájának jelentőségét, és fontosnak tartják a megporzást végző rovarok megmentését. Az örökbe fogadott méhecskéknek köszönhetően már 33 méhmenedék épült, amelyeket az ország több pontján, kertekben, közterületeken, városokban és kistelepüléseken már el is kezdtünk kihelyezni. Örülünk, hogy sokan vannak, akik csípik a méheket, ezért összegyűjtöttünk számukra néhány érdekességet a méhek világából.


Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek méhek

Az orángutánok világnapjára

2014.08.19. 22:46 májusi nap

Két önkéntesünk, Mariann és Viktor írása következik.

Mi aktivisták néha valóban a rólunk képzelt fanatizmussal tudunk rákattanni bizonyos témákra. Pár napja például kitaláltuk azt, hogy örökbe fogadunk egy tündéri szeretetgombóc-kupacot. Ráérezve a flow-ra mindjárt kettőt is, egy kis orángután-testvérpárt, akik egyébként fogadott testvérek: Rocky és Rickina. Ők is társas lények, úgy, mint mi, emberek. Nevetnek, ha vidámak, vagy sírnak, amikor szomorúak.

rocky_rickina_top.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: orángután indonézia világnap esőerdő őserdő olajpálma pálmaolaj

Obama mozgósította az államapparátust a méhek védelmében

2014.08.17. 12:00 Bob_

Barack Obama június végén kiadott elnöki nyilatkozatában elrendelte egy egységes, minden tagállamra vonatkozó stratégia kidolgozását a méhek és más beporzó rovarok védelme érdekében. A szövetségi területeken gazdálkodóknak, a tájépítészeknek, de még a Hadsereg Mérnöki Testületének is azon kell munkálkodnia, hogy az általuk kezelt területeken elősegítsék a méhek fennmaradását és szaporodását.

Barack-Obama-with-a-Bee-in-His-Bonnet--87328_400.jpg

(Manipulált kép a FreakingNews.com-ról.)


1 komment

Címkék: obama méhek méhpusztulás jó dolgok USA

„Akkor érzem igazán jól magam a bőrömben, ha hajózhatok és valami jó ügyet is szolgálhatok egyszerre...”

2014.07.22. 12:11 Greenpeace Magyarország

Hogyan lesz egy irodistából zöld aktivista, majd tengerész?
Erről beszélgettünk Varsányi Viktor Greenpeace-aktivistával, aki két hónapot töltött egy vitorláson kadétként és nemrég tért vissza egy 18 állomást érintő európai Greenpeace-kampányról, a német Beluga II vitorláshajóról.

22-07-2014-VarsanyiViktor.png


Szólj hozzá!

Tegnap birtokvédelemet kapott a Kishantoson őrjöngő gazda

2014.07.11. 14:22 Greenpeace Magyarország

Szabó Zsoltnak, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által a kishantosi földekre kiírt állami földbérleti pályázat egyik „nyertesének” biztosított birtokvédelmet első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság. Szabó Zsolt a kérdéses területet erőszakkal ragadta magához, és a kishantosiak vetését kiszántotta. Eközben ők hiába kértek, nem kaptak védelmet a rendőrségtől.

Szabó Zsolt és ügyvédje szerint a kishantosiak és a Greenpeace aktivistái az utak lezárásával akadályozták, illetve paragrafus táblákkal megtámadták őt, amikor dolgozni akart a földterületen. A nyilvánvaló valótlanságokat a kishantosiak ügyvédje természetesen azonnal cáfolta. Az alábbi videón mindenki láthatja, hogy mi történt valójában.

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: agrár biogazdaság Kishantos NFA mezőg

A neonikotinoid mindent visz? – Rovarirtó szerek veszélyeztetik a biológiai sokféleséget

2014.06.30. 18:23 Bob_

Az IUCN (http://www.tfsp.info/) napokban publikált tanulmánya szerint a bizonyítékok egyértelműek: a világ legelterjedtebb rovarölő szerei ugyanolyan veszélyesek a környezetre, mint a hírhedt DDT. A neonikotinoidoknak komoly szerepük van a méhek, és más beporzó rovarok fogyatkozásában, de a hatásuk messze túlmutat a rovarfajokon: teljes táplálékláncokat veszélyeztetnek. A kezelt területeken meggyérítik a vízi gerincteleneket, lepkéket, gilisztákat, halakat, madarakat, kisemlősöket.

dr genya 2_600.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méhek méhpusztulás neonikotinoid rovarirtó szerek IUCN

„Hajt a lelkiismeret, így ami szabadidőm csak van, azt környezetvédelemmel töltöm...”

2014.06.25. 14:08 Greenpeace

A hazai Greenpeace-aktivisták között kiemelkedő szerepe van a négy éve csatlakozott Antonovits Bencének. Mászóként nemzetközi akciókban vesz részt, éles helyzeteket old meg terepen, néha több napot tölt rendőrségi fogdákban, de emellett gyerekeknek tart előadásokat és elhivatott környezeti nevelő. Bencét a szervezeten belüli közösségi életről és tanulási lehetőségekről, az elhivatottságáról és a nemzetközi akciókon szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

10396446_10202183817698955_1947250466_n.jpg


1 komment

Címkék: interjú aktivizmus

Mi a helyzet a méhekkel?

2014.05.26. 17:43 SimonG

Szubjektív beszámoló egy VM-féle szakbizottsági ülésről

A Vidékfejlesztési Minisztérium hatósági és ipari képviselőkkel megtömött Növényvédelmi Bizottsága akár még hasznos fórum is lehetne a mezőgazdaságot érintő szakmai vitákra. Bizonyára lennének olyan témák, melyekben jó vita alakulhatna ki, ám a méhek esetében továbbra is egy „kormányzati tudományos álláspont” dominált a bizottság április végi kihelyezett siófoki ülésén. A tudományosan nehezen alátámasztható megállapításokat – például hogy az EU által korlátozott vegyszerek valójában nem károsítják a méheket – meglepő módon, és az európai méhészszervezetek álláspontjával szemben a hazai méhészegyesület (az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, OMME) is támogatta. Pedig igen sok zavaros kijelentést hallhattunk, folyamatosan keverték például a konkrét mérgezési eseteket a hosszú távú méhcsalád-károsodással; a hatóság igazgatóhelyettese pedig a neonikotinoidok okozta, sokszorosan dokumentált méhkárosodások helyett a mikrohullámú sugárzások miatt aggódott. A Syngenta agrárvállalat képviselője egyenesen GMO-pártisággal vádolta meg a Greenpeace-t.

GP04QC5.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: gmo méhek efsa méhpusztulás nébih neonikotinoidok omme

Kérdések és válaszok az ukrán válságról és az európai energiahelyzetről

2014.05.16. 17:47 mezojanos

Ahogy a Krím-félsziget miatt nőtt a feszültség Oroszország és a Nyugat között, Oroszország Ukrajna földgázellátásának leállításával fenyegetett, és az orosz földgázóriás Gazprom 44%-kal megemelte az ukrajnai árakat.

Tartalomjegyzék

Miért is fontos ez?

Az EU gázellátásának körülbelül 30%-a – 2012-ben 130 milliárd köbméter – Oroszországból érkezik, s a földgázimport nagyjából 15%-a Ukrajnában található vezetékeken halad át.

A Bloomberg 2011-es jelentése szerint az Európába irányuló orosz földgázeladások értéke 57 milliárd dollárra rúgott, melyből megközelítőleg 31 milliárd dollár ment a Törökországon kívüli európai országokba.

2012-ben az EU összesen 545 milliárd eurót (nettó 421 milliárd euró) költött energiaimportra, és – a 2010-es kőszén-, kőolaj- és földgázbehozatal nagyjából egyharmadát adó – Oroszország a gazdasági blokk legnagyobb exportőre.

Ha a Kreml tényleg elzárja a gázcsapokat, az egyes európai országokat jobban fog sújtani, mint másokat, ahogyan az az ING Bank elemzőinek alábbi ábráján látható.

Russian gas energy consumption_m2.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország gáz energia atomenergia kelet-európa szén energiahatékonyság geopolitika megújulók energiaellátás LNG energiapoltika energiaimport energiaexport

Mi a méhek terhe?

2014.05.07. 15:39 Bob_

Elkészült Európa eddigi legátfogóbb vizsgálata arról, hogy a szorgos háziméhek mit is visznek haza a kaptárba. A sokkoló eredményeket április 30-án, a 20. alkalommal ünnepelt méhek napján mutattuk be. E szerint a 12 európai országban vett virágpor- és méhkenyér-mintákban összesen 53 különböző vegyszer maradványait leltük fel. Még olyan virágport is találtunk, amiben a rég betiltott DDT bomlásterméke, máshol pedig 17 különféle mezőgazdasági vegyszer maradéka volt jelen…

17F3.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méh méhpusztulás vegyi anyagok növényvédő szerek EFSA DDT

Félrenéz a hatóság? – Tudományosan indokolt lenne a neonikotinoidok tiltása

2014.04.28. 14:05 SimonG

A Méhészet című szakmai folyóirat 2014. áprilisi számához küldött cikkünket érthető okokból, a terjedelmi korlát miatt a szerkesztőség a kikerülés előtt kénytelen volt lerövidíteni, és kivenni a cikk végi hivatkozásokat. A rend kedvéért itt közzétesszük az eredetileg elküldött szöveget.


Szólj hozzá!

Címkék: méh méhészet méhpusztulás neonikotinoid

Az EU a szőnyeg alá söpri a méhek és a fogyasztók problémáit

2014.04.21. 23:12 Bob_

A méhek és más beporzók a nagyüzemi mezőgazdaság élővilág ellen folytatott háborújának frontvonalában harcolnak a saját túlélésükért – és a miénkért is. A hatalmas monokulturák, az egyre csökkenő méretű természetes élőhelyek, a méhgyilkos vegyszerek szükségtelen használata és a génmódosított (GM) növények mind-mind csökkenhetik túlélési esélyeiket. Pedig nemcsak méhgyilkos módon termelhetünk földjeinken, van más megoldás is!

MAM07_600.JPG


Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztóvédelem méz méhek EU GMO

Aktivistánk személyes beszámolója Kishantosról

2014.04.13. 20:34 Greenpeace

Alszom. Csöng a telefon. Ki a nyavalya hív szombat reggel fél nyolckor? „Helyzet van Kishantoson, tudsz jönni?” Azt sem tudom, hol vagyok; gyorsan felöltözök, felkapom a hátizsákot laptoppal, fényképezőgéppel, telefontöltővel. Bedobok egy palack vizet is: így már túléljük a napot. Útközben még egy kávé és egy kis harapnivaló.

Egy órával a telefon után már az autópályán utazunk. Üvölt a zene, most még jó a hangulat. Senkit nem érdekel, hogy hétvége van: mindenki, aki a suhanó járműben ül, szívből lett környezetvédő. Azért csinálja, mert szereti. Mert hisz benne.

13796699375_5ac1318baa_z.jpg


7 komment · 1 trackback

Címkék: mezőgazdaság aktivizmus élménybeszámoló biogazdaság kishantos

EU: Át kell alakítani a növényvédő szerek európai engedélyezését a beporzók érdekében

2014.04.11. 12:33 Greenpeace

  • Fontos méhegészségügyi konferenciát tartottak a héten Brüsszelben.
  • Hivatalosan is kiderült: a most piacon lévő növényvédő szerekről nem mondható el, hogy biztonságosak lennének a méhekre nézve.
  • IUCN: Az európai poszméhfajok mintegy negyede van a kihalás szélén.
  • Greenpeace: A nagyüzemi mezőgazdaság méhgyilkos vegyszereinek tilalma mindannyiunk közös érdeke.

A hét elején fontos, európai szintű méhegészségügyi konferenciát tartottak Brüsszelben. Az Európai Bizottság, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és a nemzeti hatóságok képviselői mellett vegyszergyártók és lobbiszervezetek munkatársai, méhészszervezetek tagjai, illetve néhány zöld szervezet szakértői is részt vettek.

A mezőgazdaság és a növényvédő szerek témáiban járatos olvasót meglepheti, hogy a vegyszerek kockázatelemzéséért felelős EFSA képviselőjének szájából elhangzott: a növényvédő szerek európai engedélyeztetése nincs tekintettel a beporzókra, ezért át kell alakítani azt.


Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság méhek méhpusztulás vegyi anyagok ökológiai gazdálkodás poszméh EU háziméh növényvédő szerek beporzó rovarirtó szerek IUCN OMME EFSA

11 anyag, ami károsítja a gyereked agyát

2014.03.26. 18:55 SimonG

A Forbes nemrégiben jelentett meg egy listát azon anyagokról, amelyek károsíthatják a gyermekek agyi fejlődését. Mára, részben pár vegyi anyagnak köszönhetően, a megszületett gyermekek 10-15%-ánál idegrendszeri fejlődési zavart, például autizmust, diszlexiát, ADHD-t (hiperaktivitást) figyelhetünk meg. Habár ezekért részben a gének is felelősek, a megbetegedéseknek csak a 30-40%-a esetében okolhatjuk a géneket, a maradék 60-70%-ért a környezeti hatások tehetők felelőssé.

pregnant-women-protest-against.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: gyerekek autizmus ivóvíz idegrendszer diszlexia higany agyműködés ftalát arzén ólom vegyi anyagok ADHD Fluorid

„Közvetlen közelről tapasztalhatom meg, hogy én is tettem valamit azért, hogy jobb legyen a világ”

2014.03.07. 14:56 Greenpeace

Kertész Györgyi még csak pár hónapja Greenpeace-aktivista, az Andrássy úti Adidas-bolt előtti demonstráción róla készült fotó azonban már bejárta a világot. Azon az akción azért vett részt, hogy felhívja a figyelmet a ruháinkban található veszélyes, mérgező anyagokra. Aktivistáinkat bemutató új sorozatunkban Györgyivel beszélgettünk a környezetvédelemről, az elhivatottságról, és arról, hogy miért is csatlakozott idén a Greenpeace aktivistáihoz.

detox_600.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: interjú aktivizmus

Nukleáris hulladék: kinek a kertjébe?

2014.03.03. 18:37 Greenpeace

Világszerte megoldatlan probléma az atomhulladék elhelyezése, mellyel az új uniós jogszabályok értelmében Magyarországnak is meg kell küzdenie. Az elhelyezés terve igencsak költséges és összetett: sok évtizedes geológiai kutatásokat és óriási mérnöki munkát igényel. Emellett olyan bizarr kérdéseket is felvet, mint hogy hogyan tudunk kommunikálni 100 000 éves időtávban az eljövendő generációkkal. Ezek a létesítmények folyamatos ellenőrzést, monitorozást igényelnek, és ma sem eseménytelen a működésük.

GP03928_layout_600.jpgHőkamerás felvétel a németországi gorlebeni nukleárishulladék-lerakó felé tartó, radioaktív hulladékot szállító CASTOR-vonatról.


Szólj hozzá!

Címkék: radioaktív atomenergia hulladék

Ismét szivárgás történt Fukusimában – biztonságos az atomenergia?

2014.02.21. 15:57 Greenpeace

2014. február 20-án 100 tonna (kb. 100 000 liter) radioaktív víz ömlött ki egy tárolótartályból és szivárgott a földbe a Fukusima 1 atomerőmű közelében. Hiába szólalt meg a megemelkedett vízszint miatt a riasztó, a munkások tévesnek tulajdonították, és le sem ellenőrizték azt.

Asahi_szivargas.jpgEredeti kép: Aszahi Simbun


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia szivárgás fukusima

Mi a helyzet Fukusimában?

2014.02.12. 12:38 mezojanos

Számos, egyre aggasztóbb hírt hallani mostanában a fukushimai Daiichi nukleáris üzemből szökő sugárszennyezés óceánba szivárgásáról. Sokan azon aggódnak, hogy a szennyezett víz világszerte hatással lesz az óceánok ökoszisztémájára.

GP02DLG_layout.jpg2011. márciusa óta, mióta a Greenpeace a fukushimai nukleáris krízisen dolgozik, rá tudunk mutatni egy-két valóban aggasztó problémára. A Rainbow Warrior, és a helyi halászok és élelmiszer-szövetkezetek mintákat vettek a tengeri élőlényekből Japán partjainál. Független felméréseink egy-két eredménye -  többek közt a halminták elemzései – megtalálható a Radiation Surveys-Fukushima honlapunkon. Számos tengerbiológus és sugárzás-specialista tartozik a csoportunkhoz, akik felfedezéseit és értékeléseit megosztottuk más tudósokkal és egyetemi kutatókkal is.


Szólj hozzá!

A napalm és az Agent Orange után gyerekek agyát károsító, méhgyilkos vegyszereket terít a Dow Chemicals

2014.02.11. 16:27 SimonG

Az elmúlt időszakban sokat írtunk a Bayer és a Syngenta vegyipari óriáscégek profitéhes, a tudományos tényeket figyelmen kívül hagyó üzletpolitikájáról, ami miatt továbbra is világszerte árusítják a bizonyítottan méhgyilkos vegyszereiket. Az említett cégektől az amerikai Dow Chemicals sem marad el. A vietnámi háborúban emberek tömegeit elpusztító napalmot, valamint az őserdőírtásra kifejlesztett, ám lakosok sokaságát megnyomorító Agent Orange-t gyártó Dow Chemicals amerikai vegyipari óriás továbbra is a bizonyítottan egészségünket pusztító szerekkel öntöz minket.

dow1.jpgAz Agent Orange egyik alapanyaga volt a jelenleg itthon is az egyik legelterjedtebb 2,4-D nevű gyomirtószer. Ez az anyag még a pesti csapvízben is kimutatható, pedig lehetséges rákkeltőnek minősítették, és ismert hormonrendszer károsító anyag. Ráadásul, a világszerte féktelenül használt glifozát rezisztens GMO növények miatt, egyre több a glifozátnak ellenálló növény, ami az elmúlt években a 2,4-D felhasználásának jelentős növekedését hozta. A Dow Chemicals, hogy fokozhassa az eladásait, most 2,4-D rezisztens GMO növényeket fejleszt ki.

A szintén általuk gyártott, elterjedt klórpirifosz nevű rovarirtószer szerepel a Greenpeace méhgyilkos 7-es vegyszer listáján. Ez már elég indok lenne ezen szer betiltására, de a Dow Chemicals által kifejlesztett rovarirtóról már több független tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyerekek agyi fejlődését károsítja. Ez a szer az egyik gyakori szennyezője a hazai polcok zöldség-gyümölcs kínálatának is.

dow12.jpg

Ráadásként egy rövid, nem tudományos videó a Dow Chemicals-ról: http://www.youtube.com/watch?v=QyXwfWItPEs

Simon Gergely

környezetkémikus, Greenpeace


Szólj hozzá!

Címkék: 2 gyomirtó vegyszer méhek növényvédőszer vegyi klórpirifosz 4-D rovar irtó

Stratégiaváltás a Greenpeace-nél

2014.01.02. 16:00 Toma001

A legutóbbi Greenpeace-tüntetések egy stratégiai változás jeleit tükrözik.

Közel harminc Greenpeace-aktivista nézett szembe 15 év börtönbüntetéssel Oroszországban, miután egy sarkvidéki olajfúrótoronynál tüntettek. Társaik Svájcban egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen okoztak kisebb késedelmet azzal, hogy a stadion tetejéről az orosz Gazprom olajtársaság ellen tiltakozó transzparenst engedtek le. Mások London központjában megmászták a Shard felhőkarcolót, Nyugat-Európa legmagasabb épületét, hogy a Shellnek az Északi-sarkvidéken, „a világ tetején” tervezett olajfúrásai ellen tiltakozzanak.

greenpeace-activists-climbing.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: aktivizmus kumi naidoo rainbow warrior

17 lenyűgöző kép az Arctic Sunrise békés tüntetéseiről

2013.12.29. 10:39 Greenpeace

A Greenpeace akkor került először kapcsolatba az Arctic Sunrise nevű hajóval, amikor az a francia kormány megbízásából pingvinek élőhelyén épített repülőgép-leszállópályát.

A hajó azóta már számtalan helyen járt: az Északi-sark közelében, az antarktiszi Ross-tengeren, de hajózott már a Kongó folyón és az Amazonason egyaránt. Legutóbb a Gazprom felelőtlen északi-sarkvidéki olajkitermelése ellen demonstrált – a hajót ekkor foglalták le az orosz hatóságok, fedélzetén 28 aktivistával és 2 szabadúszó újságíróval.

AS17_IceFloe-2.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: kép hajó sarkvidék Arctic Sunrise

Nincs B tervünk arra, ha kipusztulnak a beporzók

2013.12.19. 16:46 Toma001

„Nem is próbálkozhattunk volna ennél keményebben, hogy kipusztítsuk a felbecsülhetetlenül értékes beporzókat.” – írja Dave Goulson. ©Reuters

Biológusok már évekkel ezelőtt megjósolták, hogy hamarosan szembe kell néznünk egy, a beporzókat érintő krízissel, amikor nem lesz elég méh és más rovar, mely virágról virágra száll. Ha ez megtörténik, a rovarok porozta növények terméshozama csökkenni fog, az élelmiszerárak pedig megemelkednek.

bee.jpg

Az összes élelmiszernövényünk nagyjából háromnegyede bizonyos mértékig a beporzóktól függ, beleértve a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget – sokuk drága élelem, melyeket mindannyian szeretünk, mint például az eper, kávé, áfonya, paradicsom, csilipaprika és a kakaó. A kedves mézelő méhek váltak ennek a katasztrófa-forgatókönyvnek a (reklám)arcává. De valójában a beporzás ezernyi vad rovarfajtától függ, úgy mint a poszméhektől, legyektől és bogaraktól.

Egészen mostanáig a krízis csak egy elméleti eshetőségnek tűnt. De a mandula nemrégiben történt áremelkedése egyike a számos aggasztó jelzésnek, amely szerint valósággá válik, legalábbis némely részén a világnak. Körülbelül 1,5 millió méhcsaládra van szükség Kalifornia mandulaterméseinek beporzásához, amelynek terményei uralják a világpiacot. Sok méhész gyorsabban veszíti el a méhcsaládokat, mint ahogy pótolni tudná őket, és ezért egyre magasabb árat szabnak értük; a mandulatermesztők kaptárbérleti költsége megháromszorozódott az utóbbi években, nagyjából 160 dollárra.

A világ más tájékán, például a szecsuáni alma- és körtetermesztők már ecsetet használnak, hogy beporozzák minden egyes virágot, a magasabb ágakra pedig a gyerekeket küldik. Kénytelenek így tenni, mert az igen intenzív gazdálkodás, mely során erős növényvédő szereket használtak, szinte minden méhet kiirtott. Egyes brazil elbeszélésekből halljuk, hogy a maracuját manapság már gyakran kézzel porozzák be, ugyanezen okból. Azonban a méhek sokkal költséghatékonyabbak, mint az emberek: ha eljön az a nap, amikor Kalifornia mandula termesztőinek muszáj lesz kézzel poroznia, akkor csak néhányunk engedhet majd meg magának egy csomaggal belőle.

A vadméhekkel és védelmükkel foglalkozó szakértőként szégyenkezve vallom be, hogy nem tudjuk mennyi beporzónk maradt, és azt sem, hogyan változott a számuk az idők során. Senki sem tudja. A létszámukat senki sem kíséri figyelemmel. Azt sem tudjuk, mennyire van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk a jó termést és az egészséges vadvirág állományokat.

Akkor mit is tudunk pontosan? Vannak jó térképeink a vad beporzók eloszlásáról némely országra vonatkozólag, beleértve az Egyesült Királyságot, és tudjuk, hogy néhány fajuk eltűnt egykori területéről. Néhányuk, úgy mint a rövid szőrű poszméh, kipusztult az Egyesült Királyságban. Azt is tudjuk, hogy a háziméhek száma sok országban jelentősen csökkent; és azt is, hogy sok országban, különösképpen Észak-Amerikában, a méhészek egyre nehezebben tudják életben tartani a méhcsaládjaikat.

Mi történik a méheinkkel? A válasz bonyolult – de képzeljük el a következőt: egy influenzajárvány söpör végig az országon, és Ön megbetegszik. Szörnyen érzi magát, de erejét megfeszítve elmegy a boltba élelemért. A bolt bezárt, és Önnek további két mérföldet kell gyalogolnia, hogy egy olyan üzletre leljen, ami nyitva van. Kimerülve és remegve vásárol némi élelmet és megpróbál belőle enni, de az mérgezett. Nem eléggé mérgezett ahhoz, hogy megölje Önt, ha egészséges, de ebben az állapotban?

Ez egy kissé melodrámaian hangzik, de meglehetősen jó párhuzam szegény méhecskéink esetével. Véletlenül terjesztettük el a méhek új parazitáit és kóros betegségeit a világ minden táján. Az Egyesült Királyságban például sok poszméh bélparazitával fertőződött meg, melyek eredetileg az ázsiai házi méhektől származnak, míg a házi méheket az ázsiai varroa atka pusztítja. A "modern" mezőgazdaság a legtöbb vadvirágot eltüntette vidéken, így a beporzóknak hosszabb utat kell megtenniük, míg táplálékot találnak – és az elérhető élelem területe korlátok közé szorult. Sokuk növényvédő szerek keverékeivel szennyeződött, a legújabb tanulmányok 35 különböző növényvédő szert mutattak ki a háziméhek élelemraktáraiban. Nem csoda tehát, ha a beporzók száma nem gyarapodik.

A világméretű élelmiszertermelés évtizedek óta fenntarthatatlan irányba halad. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kimutatta, hogy 2050-re meg kell kétszereznünk élelmiszertermelésünket világszerte, hogy ellássuk a növekvő populációt. Folytatjuk az esőerdők kiirtását, hogy még több földet használatba vehessünk, és egyre nagyobb terméshozamot próbálunk kifacsarni a meglévő földekből azáltal, hogy igen erősen vegyszerezzük és trágyázzuk azokat, hatalmas monokultúrás gazdaságokat hozunk létre. Mégis ezen erőfeszítéseink rontják a földek termőképességét. A mezőgazdaságban használt módszerek gyors eróziót okoznak a termőtalajban – elmossa őket az eső vagy a szél a tengerbe hordja - ezért a megművelt földek 40%-a már leromlott, és néhány kimutatás azt sejteti, hogy 60 éven belül sok országnak alig marad termőföldje. A víztározók öntözte száraz földek gyorsan kimerülnek. A sóképződés, a silány öntözési gyakorlatból kifolyólag, a mezőgazdasági területek 320 millió hektárját érinti – ez a területnagyság akkora, mint India.

 Szélsőséges éghajlati események, melyek az üvegházhatású gázok kibocsátása eredményeképpen várhatóak, valószínűleg katasztrofális terméskiesést és pusztulást okoznak majd. A vad halállományok kimerülnek, sokuk már összeomlott. Fajok pusztulnak ki 1000-szer meghaladva a természetes mértéket; olyan fajok, melyeknek elengedhetetlen szerepük van a tápanyagok visszaforgatásában, a szén elraktározásában, a termőtalaj létrehozásában, a kártevők kontrollálásában, és persze a növények beporzásában. A méhek talán olyanok, mint a kanárik a szénbányában­­­* - figyelmeztetnek bennünket, hogy meg kell találnunk az élelemtermelés azon módját, amivel nem pusztítjuk el környezetünket, amelytől létünk függ.

*Régen a bányászok kalitkában kanárikat vittek magukkal a bányába, mert a veszélyes gázokra, mint a metán vagy a szén-monoxid ők sokkal érzékenyebbek, és hamarabb megölik őket ezek a gázok, mint az embereket. Így a kanárik halálukkal figyelmeztették a bányászokat a veszedelmes gázokra.

írta: David Goulson

Az író a sussex-i egyetem biológus professzora és az „A Sting in the Tale” (szó szerinti fordítás: Egy fullánk a mesében) című könyv szerzője.

fordította: Horváth Fanni

Legyél Te is a méhek barátja: http://mehpusztulas.hu/

 


Szólj hozzá!

Címkék: méhek

Kipárolgó veszélyes vegyszerek a márkás dzsekikben

2013.12.12. 16:08 SimonG

Avagy perfluorozott kemikáliák outdoor ruhákban.

A Greenpeace vízálló outdoor ruházati termékek vegyianyag-szennyezettségét vizsgálta. 17 terméket elemeztünk: 15 vízálló dzsekit és két pár kesztyűt. Az összes termék tartalmazott káros perfluorozott anyagokat (PFC-ket), még a PFC-mentesként hirdetett dzseki is perfluorozott vegyülettel szennyezett volt.

7e13dc715b.jpg


6 komment

Címkék: vásárlás ruhák detox vegyi anyagok PFC

Kedves önkéntesünk, ma téged ünnepelünk –
december 5. az önkéntesség világnapja

2013.12.05. 13:53 Greenpeace

Az ENSZ Közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, ez tehát a te napod. Egyben lehetőség arra, hogy a Greenpeace Magyarország nevében köszönetet mondjak nektek, aktivistáknak, akik minden veszéllyel, hőséggel, faggyal dacolva, vállvetve küzdötök egy élhető bolygóért.

Japántól Brazíliáig, Norvégiától Új-Zélandig csaknem 200 000 önkéntes harca ez, nem ritkán kamerák kereszttüzében egy-egy akció alkalmával, de sokszor „csupán” számítógép előtt ülve, cikkeket, tanulmányokat fordítva. Egyik tett sem kisebb vagy nagyobb a másiknál. A Greenpeace Magyarország minden egyes önkéntesének köszönhető, hogy itthon is egyre többen veszik észre a környezetvédelem fontosságát, és emelik fel a szavukat egy zöldebb és békésebb jövőért.

A ti segítségetek nélkül a Greenpeace nem lehetne az az energikus, konfrontatív, a környezetszennyezőkkel szemben a világon bárhol cselekedni képes szervezet, amilyen ma.


Szólj hozzá!

Címkék: önkéntes aktivizmus önkéntesség világnap köszönjük