Greenpeace

„A nagy változások kezdetben lehetetlennek, utólag pedig elkerülhetetlennek látszanak.” Bob Hunter, Greenpeace-alapító

Friss topikok

Videósáv betöltése...

Klórpirifosz: egy elterjedt méreg 8 fő bűne

2015.03.30. 14:13 Bob_

Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

150317_mma_600.png

 

A klórpirifosz az egész világon elterjedten használt idegméreg. A vegyületet 1965 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. A klórpirifoszhoz hasonló szerkezetű és hatásmechanizmusú vegyületeket a környezet állapotára adó országokban már kivonták a forgalomból.

A cipermetrin mellett a klórpirifosz sem biztonságos. Nézzük a bűneinek a listáját!


Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg vegyszer méhek méhpusztulás vegyi anyagok klórpirifosz

Vegyszermaradványok az EU-s zöldségek és gyümölcsök felében

2015.03.26. 18:18 Greenpeace Magyarország

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015. március közepén publikálta az európai zöldségek és gyümölcsök 2013-as növényvédőszermaradvány-vizsgálatainak összesített eredményeit. A 27 európai tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában elvégzett összesen 80 967 vizsgálattal 685 különböző növényvédő szer maradványát keresték. A Greenpeace konklúziója: az ipari-nagyüzemi mezőgazdaság nem tud meglenni szintetikus irtószerek nélkül, amelyek a környezet mellett ételünkben is megjelennek. A helyzet évek óta alig változik, így nincs okunk a nyugalomra.

 gp030hx.jpg

Permetezés különösebb védőfelszerelés nélkül Spanyolországban.

Az EFSA-jelentés szerint a Magyarországon vett 2072 zöldség-, gyümölcs-, gabona- és egyéb növényi minta 51,7%-a vegyszermaradékoktól mentes volt. Azonban a minták 46,8%-a tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5%-a pedig a határérték fölött. További 0,4%-ban nem engedélyezett hatóanyagot találtak. Az előírásoknak leginkább a borsó, a brokkoli és a csilipaprika mintái nem feleltek meg.

Az európai átlag szinte hajszálra ugyanilyen arányokat produkált: a minták 45,4%-a tartalmazott valamilyen vegyszermaradványt. Minden 8. minta ráadásul nem is egyet, hanem többfélét: amolyan „vegyi koktélt”. (Lásd lejjebb.)


Szólj hozzá!

Címkék: vegyszer vegyi anyagok növényvédő szerek EFSA

Cipermetrin: egy elterjedt méreg 9 fő bűne

2015.03.25. 18:11 Bob_

Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

150317_mma_600.png

 

A cipermetrin egy sokrétűen használt idegméreg. 1977 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. Használata azonban jelentős kockázatot jelent. Nézzük a bűneinek a listáját!


Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg vegyszer méhek méhpusztulás vegyi anyagok cipermetrin

4 év méregtelenítés után így fest a divatvilág

2015.03.19. 16:34 Greenpeace Magyarország

A globális divatruhaipar 10%-a már elkötelezte magát a mérgező vegyi anyagok kivonása mellett. És nélküled ez a szám ma is nulla lenne.

Erre képes több százezer ember, ha összefognak abban a hitben, hogy a divatnak méregmentesnek kell lennie – és természetesen ha veszik is a bátorságot, hogy cselekedjenek. Így a mai napon a Greenpeace a „Detox-kifutó” (Detox Catwalk) online platformjának már a második kiadásával állhatott elő. Ebben bemutatjuk a kampányhoz csatlakozott 18 cég előrehaladását a méregtelenítésben. A te kedvenc márkád is ott van a valódi méregtelenítők között?

Szennyvizeiket megtisztító gyárak, paradigmaváltást emlegető sportruházati márkák: a tömegek ereje által működtetett Detox-kampány a teljes beszállítói láncra óriási hatással van. Európai, mexikói, indonéziai, Fülöp-szigeteki és kínai kampányfelelőseink egyaránt szemtanúi annak, ahogy a szabályozás és a törvényhozás fogaskerekei lassan csikorogva beindulnak.

Az eredményt magad is láthatod itt.

Mindez ugyan hatalmas előrelépés, de azért a vízszennyezés nem szűnt meg egyik napról a másikra. Vegyük például Kínát, ahol a városok felszín alatti vízkészleteinek 64%-a súlyosan szennyezett; vagy Indonéziát, ahol a főváros folyójába ömlő szennyvíz 80%-a származik a textiliparból.

Csatlakozz te is a Detox-kampányhoz, légy részese a divatot átíró történetnek! Ha csupán 4 év alatt ilyen eredményre vagyunk képesek, akkor képzeld csak el, hova juthatunk 2019-re!


Szólj hozzá!

Címkék: siker víz szennyezés ruhák detox

Nagyipari élelemtermelés = több éhező

2014.12.27. 17:37 Bob_

Végéhez közeledik a családi gazdálkodás nemzetközi éve. Ilyenkor lehetne mérleget vonni, mit is hozott az elmúlt időszak az agrárszektor legkisebb szereplőinek. De hogyan vonjunk mérleget, ha a rendelkezésre álló adatok nem egyértelműek? Ellentmondások, torzítások és tények a világ családi és kistermelőinek helyzetéről és arról, hogy kik is etetik valójában a Földet.

gp01qv7.jpgBiogazdálkodó Hollandiában.


Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság élelmiszer biogazdálkodás biogazdaság ENSZ FAO GRAIN

Összefügg az ólomszennyezett gyermekkor és a bűnözésre való hajlam

2014.12.09. 14:34 májusi nap

A magasabb ólomszennyezésnek kitett gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel válnak erőszakos bűncselekmények elkövetőivé, állítják ausztrál tudósok.


„Ólomembereknek” festett aktivisták hívják fel a figyelmet egy thaiföldi ólomszennyezésre 2012-ben.


Szólj hozzá!

Címkék: bűnözés egészség erőszak gyerekek szennyezés nehézfémek ólom Ausztrália USA

Mi mindannyian a „Cofrentes 17” vagyunk

2014.11.27. 17:36 Greenpeace Magyarország

Hamarosan 17 ember áll a spanyol bíróság elé közrendsértés, károkozás és testi sértés vádjával. Közel 3 év börtönbüntetésre perelik őket. Ezenfelül a Greenpeace-re 360 000 eurónyi bírságot is kiszabhatnak.

Hogy miért? Azért, mert 2011. február 15-én tizenhat Greenpeace aktivista és egy független újságíró behatoltak a spanyol Cofrentes atomreaktor területére, felmásztak az egyik hűtőtoronyra és felfestették rá a „Nukleáris veszély” üzenetet. A Greenpeace határozott álláspontja: az atomenergia idejétmúlt, veszélyes, ráadásul drága is. Mi a lehető legnagyobb mértékben megújulókra épülő energiamodellt támogatjuk, amely nemcsak fenntartható, de munkahelyeket is teremt.

Cofrentes17_600.png


Szólj hozzá!

Címkék: jog börtön béke atomenergia demonstráció Spanyolország Cofrentes17

Már a Tchibo is méregtelenít

2014.11.14. 14:35 Greenpeace Magyarország

Írta: dr. Kirsten Brodde, a Greenpeace Detox kampányának németországi felelőse.

Az egyik legrövidebb idő alatt megvalósult sikertörténetünk főszereplője a Tchibo – és persze a tájékozott, tudatos vásárlók. A cég német leányvállalata, mindössze 48 órával azután, hogy a Greenpeace nyilvánosságra hozta a termékeikre vonatkozó – nem éppen kedvező – toxikussági jelentést, beállt a Detox kampányban részt vevő vállalatok sorába.

141114_Tchibo.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méregtelenítés ruhák mérgek detox vegyi anyagok Tchibo

Marshall-szigetek kontra atomhatalmak

2014.11.08. 18:58 májusi nap

Egy kis ország nagy csatába száll, a tét mindannyiunk ügye

A Marshall-szigetek lakói elsőkézből tapasztalták meg, milyen szörnyű egy atomfegyverekkel teli világban élni. Az atomfegyverek biztonságos mennyisége egyedül a nulla.

53613ccced84385075000f61_newbraco3.jpg

„Amikor a nap kétszer kelt fel” – így emlékeznek 1954. március 1-re a Csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Rongelap-zátonynál. Azon a napon kora reggel, nem sokkal napfelkelte után egy „második nap” tűnt fel az égen nyugat felől. Vakító fényesség öntötte el a kis sziget egét.

A szigetlakók mit sem tudtak arról, hogy mintegy 150 kilométerre tőlük a Bikini-atollnál az USA éppen akkor dobta le a Bravo kódnevű, 15 megatonnás hidrogénbombát. Ez a bomba ezerszer erősebb volt a hirosimainál.


1 komment

Címkék: biztonság atomfegyverek béke atomenergia nukleáris atomkísérlet marshall-szigetek

A briteknél sem fog csökkenni a rezsi az atomenergiával

2014.10.10. 18:37 mezojanos

Írta: Doug Parr, a Greenpeace UK tudományos főmunkatársa.

Az energia világa változik. A világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, az UBS nemrégiben azt tanácsolta ügyfeleinek, hogy nem a Hinkley-hez hasonló nagy, centralizált erőművek jelentik a jövőt, hanem a napenergia, az elektromos autók és az olcsóbb akkumulátorok. Eközben a technológiai éllovas Google 3,2 milliárd dollárt fektetett be a Nest okosotthon-vállalatba.

Az új hinkley-i atomerőműről szóló megállapodás biztosítékot tartalmaz arra az esetre, ha az erőművet bezárnák „az energiarendszerek forradalma miatt”.

A Hinkley Point B atomerőmű, Somerset, Egyesült Királyság.A Hinkley Point B atomerőmű, Somerset, Egyesült Királyság. Fotó: Robin Somes


Szólj hozzá!

Címkék: eu atomenergia atomerőmű egyesült királyság energiapolitika európai bizottság hinkley

Betiltanák a növényvédő szereket, de nem lehet?

2014.09.23. 15:54 Greenpeace Magyarország

Egy észak-olaszországi kisváros lakosai most szeptemberben népszavazáson bizonyították, mennyire irtóznak a növényvédő (rovarirtó) szerektől: a szavazók 75%-a támogatta a permetezőszerek jövőbeni betiltását a városban és annak környékén. Az európai sajtó már gratulált a leendő bioszürethez, amikor kiderült, hogy az EU-s szabályozás útját állja az ilyen típusú élelmiszer-önrendelkezésnek.

GP0ADF.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: vegyszer ökogazdálkodás élelmiszer biogazdálkodás önrendelkezés növényvédő növényvédő szer Olaszország EU

Paksi atomvonat a háborús Kelet-Ukrajnán át?!

2014.09.15. 16:36 Greenpeace Magyarország

GP01UIN.jpg

Bázel felé tartó, nukleáris hulladékot szállító vonat 1999-ben.

Idén augusztusban Magyarország vonaton szállította ki a sérült fűtőelemeket a dél-uráli (oroszországi) Majak nukleáris újrafeldolgozó létesítménybe. A szállítmány Ukrajnán keresztül haladt át. Az erről szóló megállapodás Magyarország, Oroszország és Ukrajna kormányai között a három ország nukleáris szabályozó hatóságainak felügyelete mellett, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), valamint az Európai Bizottság hallgatólagos vagy nyílt jóváhagyásával született (az Euratom-szerződés hatálya alatt). [1]


1 komment

Címkék: atom ukrajna oroszország atomenergia paks paks 2 atomvonat atomhulladék

Az Observer életműdíjának nyertese 2014-ben Peter Willcox (2. rész)

2014.09.06. 16:00 májusi nap

Az első rész itt olvasható. Peter Willcox, a Greenpeace rangidős kapitánya 2013 szeptemberében egy harmincfős csapattal tüntetni indult az északi-sarkvidéki olajkitermelés ellen a Gazprom tengeri olajfúrótornyához.

Korábban is tartóztatták már le Willcoxot idegen országban, Perutól a Fülöp-szigetekig, de általában egyetlen fogdai éjszaka után szabadon engedték. Azt gondolta, ez most sem lesz másképp. Nyolc nappal később azonban a Lenin kerületi bíróságon kalózkodással vádolták meg őket, amiért Oroszországban akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Willcox számára a kalózkodás vádja sem volt újdonság. Hasonló történt már vele 1982-ben, aztán rá egy évre, 1983-ban is, amikor fellopakodott egy japán bálnavadász hajó fedélzetére. Akkor 3000 dollár fejében szabadon engedték. Az oroszok viszont ezúttal egyáltalán nem hajlottak a megegyezésre.

 2_1.jpg

Rács mögött: Willcox a bíróságon, a „sarkvidéki harmincak” tagjaként. Fotó: Igor Podgornij/Greenpeace


Szólj hozzá!

Címkék: akció díj aktivizmus hajó sarkvidék Oroszország Gazprom Északi-sarkvidék Prirazlomnaja sarkvidéki harmincak Peter Willcox

Az Observer életműdíjának nyertese 2014-ben Peter Willcox (1. rész)

2014.09.05. 12:41 májusi nap

A brit The Observer etikai életműdíjának idei nyertese sok mindenen keresztülment már: a hajóját felrobbantotta a francia titkosszolgálat, börtönbe vetették Oroszországban, és kis híján halálra zúzta egy egyesült államokbeli haditengerészeti romboló. Peter Willcoxnak, a Greenpeace veterán hajóskapitányának mindez hozzátartozik a munkaköréhez.

1_1.jpg

A legyőzhetetlen kapitány: Peter Willcox a Rainbow Warrior II árbocán. Fotó: Chris Grodotzki/Greenpeace


Szólj hozzá!

Címkék: oroszország akció díj aktivizmus hajó sarkvidék Gazprom Északi-sarkvidék Prirazlomnaja peter willcox sarkvidéki harmincak

­­­­­­­­­A méheknek is van darázsdereka? – Érdekességek a méhek világából

2014.08.21. 13:20 Greenpeace Magyarország

600px-Bee_pollinating_peach_flower.jpg

Már több mint 8000 méhecskét fogadtak örökbe a www.csipemameheket.hu oldalon azok, akik felismerték a méhek munkájának jelentőségét, és fontosnak tartják a megporzást végző rovarok megmentését. Az örökbe fogadott méhecskéknek köszönhetően már 33 méhmenedék épült, amelyeket az ország több pontján, kertekben, közterületeken, városokban és kistelepüléseken már el is kezdtünk kihelyezni. Örülünk, hogy sokan vannak, akik csípik a méheket, ezért összegyűjtöttünk számukra néhány érdekességet a méhek világából.


Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek méhek

Az orángutánok világnapjára

2014.08.19. 22:46 májusi nap

Két önkéntesünk, Mariann és Viktor írása következik.

Mi aktivisták néha valóban a rólunk képzelt fanatizmussal tudunk rákattanni bizonyos témákra. Pár napja például kitaláltuk azt, hogy örökbe fogadunk egy tündéri szeretetgombóc-kupacot. Ráérezve a flow-ra mindjárt kettőt is, egy kis orángután-testvérpárt, akik egyébként fogadott testvérek: Rocky és Rickina. Ők is társas lények, úgy, mint mi, emberek. Nevetnek, ha vidámak, vagy sírnak, amikor szomorúak.

rocky_rickina_top.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: orángután indonézia világnap esőerdő őserdő olajpálma pálmaolaj

Obama mozgósította az államapparátust a méhek védelmében

2014.08.17. 12:00 Bob_

Barack Obama június végén kiadott elnöki nyilatkozatában elrendelte egy egységes, minden tagállamra vonatkozó stratégia kidolgozását a méhek és más beporzó rovarok védelme érdekében. A szövetségi területeken gazdálkodóknak, a tájépítészeknek, de még a Hadsereg Mérnöki Testületének is azon kell munkálkodnia, hogy az általuk kezelt területeken elősegítsék a méhek fennmaradását és szaporodását.

Barack-Obama-with-a-Bee-in-His-Bonnet--87328_400.jpg

(Manipulált kép a FreakingNews.com-ról.)


1 komment

Címkék: obama méhek méhpusztulás jó dolgok USA

„Akkor érzem igazán jól magam a bőrömben, ha hajózhatok és valami jó ügyet is szolgálhatok egyszerre...”

2014.07.22. 12:11 Greenpeace Magyarország

Hogyan lesz egy irodistából zöld aktivista, majd tengerész?
Erről beszélgettünk Varsányi Viktor Greenpeace-aktivistával, aki két hónapot töltött egy vitorláson kadétként és nemrég tért vissza egy 18 állomást érintő európai Greenpeace-kampányról, a német Beluga II vitorláshajóról.

22-07-2014-VarsanyiViktor.png


Szólj hozzá!

Tegnap birtokvédelemet kapott a Kishantoson őrjöngő gazda

2014.07.11. 14:22 Greenpeace Magyarország

Szabó Zsoltnak, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által a kishantosi földekre kiírt állami földbérleti pályázat egyik „nyertesének” biztosított birtokvédelmet első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság. Szabó Zsolt a kérdéses területet erőszakkal ragadta magához, és a kishantosiak vetését kiszántotta. Eközben ők hiába kértek, nem kaptak védelmet a rendőrségtől.

Szabó Zsolt és ügyvédje szerint a kishantosiak és a Greenpeace aktivistái az utak lezárásával akadályozták, illetve paragrafus táblákkal megtámadták őt, amikor dolgozni akart a földterületen. A nyilvánvaló valótlanságokat a kishantosiak ügyvédje természetesen azonnal cáfolta. Az alábbi videón mindenki láthatja, hogy mi történt valójában.

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: agrár biogazdaság Kishantos NFA mezőg

A neonikotinoid mindent visz? – Rovarirtó szerek veszélyeztetik a biológiai sokféleséget

2014.06.30. 18:23 Bob_

Az IUCN (http://www.tfsp.info/) napokban publikált tanulmánya szerint a bizonyítékok egyértelműek: a világ legelterjedtebb rovarölő szerei ugyanolyan veszélyesek a környezetre, mint a hírhedt DDT. A neonikotinoidoknak komoly szerepük van a méhek, és más beporzó rovarok fogyatkozásában, de a hatásuk messze túlmutat a rovarfajokon: teljes táplálékláncokat veszélyeztetnek. A kezelt területeken meggyérítik a vízi gerincteleneket, lepkéket, gilisztákat, halakat, madarakat, kisemlősöket.

dr genya 2_600.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méhek méhpusztulás neonikotinoid rovarirtó szerek IUCN

„Hajt a lelkiismeret, így ami szabadidőm csak van, azt környezetvédelemmel töltöm...”

2014.06.25. 14:08 Greenpeace

A hazai Greenpeace-aktivisták között kiemelkedő szerepe van a négy éve csatlakozott Antonovits Bencének. Mászóként nemzetközi akciókban vesz részt, éles helyzeteket old meg terepen, néha több napot tölt rendőrségi fogdákban, de emellett gyerekeknek tart előadásokat és elhivatott környezeti nevelő. Bencét a szervezeten belüli közösségi életről és tanulási lehetőségekről, az elhivatottságáról és a nemzetközi akciókon szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

10396446_10202183817698955_1947250466_n.jpg


1 komment

Címkék: interjú aktivizmus

Mi a helyzet a méhekkel?

2014.05.26. 17:43 SimonG

Szubjektív beszámoló egy VM-féle szakbizottsági ülésről

A Vidékfejlesztési Minisztérium hatósági és ipari képviselőkkel megtömött Növényvédelmi Bizottsága akár még hasznos fórum is lehetne a mezőgazdaságot érintő szakmai vitákra. Bizonyára lennének olyan témák, melyekben jó vita alakulhatna ki, ám a méhek esetében továbbra is egy „kormányzati tudományos álláspont” dominált a bizottság április végi kihelyezett siófoki ülésén. A tudományosan nehezen alátámasztható megállapításokat – például hogy az EU által korlátozott vegyszerek valójában nem károsítják a méheket – meglepő módon, és az európai méhészszervezetek álláspontjával szemben a hazai méhészegyesület (az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, OMME) is támogatta. Pedig igen sok zavaros kijelentést hallhattunk, folyamatosan keverték például a konkrét mérgezési eseteket a hosszú távú méhcsalád-károsodással; a hatóság igazgatóhelyettese pedig a neonikotinoidok okozta, sokszorosan dokumentált méhkárosodások helyett a mikrohullámú sugárzások miatt aggódott. A Syngenta agrárvállalat képviselője egyenesen GMO-pártisággal vádolta meg a Greenpeace-t.

GP04QC5.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: gmo méhek efsa méhpusztulás nébih neonikotinoidok omme

Kérdések és válaszok az ukrán válságról és az európai energiahelyzetről

2014.05.16. 17:47 mezojanos

Ahogy a Krím-félsziget miatt nőtt a feszültség Oroszország és a Nyugat között, Oroszország Ukrajna földgázellátásának leállításával fenyegetett, és az orosz földgázóriás Gazprom 44%-kal megemelte az ukrajnai árakat.

Tartalomjegyzék

Miért is fontos ez?

Az EU gázellátásának körülbelül 30%-a – 2012-ben 130 milliárd köbméter – Oroszországból érkezik, s a földgázimport nagyjából 15%-a Ukrajnában található vezetékeken halad át.

A Bloomberg 2011-es jelentése szerint az Európába irányuló orosz földgázeladások értéke 57 milliárd dollárra rúgott, melyből megközelítőleg 31 milliárd dollár ment a Törökországon kívüli európai országokba.

2012-ben az EU összesen 545 milliárd eurót (nettó 421 milliárd euró) költött energiaimportra, és – a 2010-es kőszén-, kőolaj- és földgázbehozatal nagyjából egyharmadát adó – Oroszország a gazdasági blokk legnagyobb exportőre.

Ha a Kreml tényleg elzárja a gázcsapokat, az egyes európai országokat jobban fog sújtani, mint másokat, ahogyan az az ING Bank elemzőinek alábbi ábráján látható.

Russian gas energy consumption_m2.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország gáz energia atomenergia kelet-európa szén energiahatékonyság geopolitika megújulók energiaellátás LNG energiapoltika energiaimport energiaexport

Mi a méhek terhe?

2014.05.07. 15:39 Bob_

Elkészült Európa eddigi legátfogóbb vizsgálata arról, hogy a szorgos háziméhek mit is visznek haza a kaptárba. A sokkoló eredményeket április 30-án, a 20. alkalommal ünnepelt méhek napján mutattuk be. E szerint a 12 európai országban vett virágpor- és méhkenyér-mintákban összesen 53 különböző vegyszer maradványait leltük fel. Még olyan virágport is találtunk, amiben a rég betiltott DDT bomlásterméke, máshol pedig 17 különféle mezőgazdasági vegyszer maradéka volt jelen…

17F3.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méh méhpusztulás vegyi anyagok növényvédő szerek EFSA DDT

Félrenéz a hatóság? – Tudományosan indokolt lenne a neonikotinoidok tiltása

2014.04.28. 14:05 SimonG

A Méhészet című szakmai folyóirat 2014. áprilisi számához küldött cikkünket érthető okokból, a terjedelmi korlát miatt a szerkesztőség a kikerülés előtt kénytelen volt lerövidíteni, és kivenni a cikk végi hivatkozásokat. A rend kedvéért itt közzétesszük az eredetileg elküldött szöveget.


Szólj hozzá!

Címkék: méh méhészet méhpusztulás neonikotinoid