Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Videósáv betöltése...

Friss kutatás bizonyítja: radikálisan növekszik a halálozás a rossz levegőjű napokon

2018.02.15. 13:14 SimonG

Két új kutatás mutatott rá, hogy a rossz levegő halálos hatásai közvetlenül kimutathatóak. Egy belgiumi vizsgálat szerint a szennyezett napokon azonnal megnövekszenek a halálos szívrohamok nemcsak részecskeszennyezés, hanem közvetlenül a dízeljárművekből származó nitrogén-dioxid hatására is. Újabb vizsgálatok pedig összefüggéseket tártak fel a levegő minősége és az öngyilkosságok száma között is.

A légszennyezés Magyarországon is óriási probléma. Azon európai országok egyike vagyunk, ahol az egyik legmagasabb a légszennyezés miatti egészségkárosodás. A helyzetet leginkább a magyar kormány és a nagyvárosok vezetői lennének képesek kezelni, ha végre sürgősen és hatékonyan szembeszállnának a problémával.

gp0str4b0_low_res_with_credit_line.jpg


1 komment

Címkék: dízel pm egészség levegő légszennyezés levegőszennyezés no2 PM2.5 o3

Megszabadulhatunk-e az élelmiszereinket szennyező rákkeltő kadmiumtól?

2018.02.12. 19:10 SimonG

A kadmium mérgező, rákkeltő nehézfém, ami meglepően nagy mennyiségben mutatható ki a nap mint nap fogyasztott élelmiszereinkből, amit döntően a műtrágyák kadmiumszennyezettsége okoz. Korábban nem volt szabályozás a műtrágyák kadmiumtartalmára – ám az EU most úgy döntött, hogy új, fokozatosan szigorodó határértéket állapít meg. A Greenpeace és más zöld szervezetek viszont azt kérik az uniós döntéshozóktól, hogy a fokozatos szigorítás helyett rögtön olyan kadmium-határértéket alkalmazzanak a műtrágyáknál, ami megvédi a lakosok egészségét. Emellett azért dolgozunk, hogy minél hamarabb megtörténjen az áttérés a vegyszerezett, nagyüzemi mezőgazdálkodásról az ökológiai gazdálkodásra, mert ezzel elkerülhető a kadmiummal szennyezett műtrágyák használata.

fertiliser_application_to_oil_seed_rape_geograph_org_uk_1218472.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méreg mezőgazdaság ökogazdálkodás európai bizottság kadmium trágya foszfor nehézfémek műtrágya foszfát ökológiai gazdálkodás Európai Unió

Ünnepi ételek környezetvédő szemmel

2017.12.22. 11:09 Márta Krisztina

Jó ételt enni boldogság. Különösen igaz ez az ünnepekkor, amikor a szeretteinkkel étkezhetünk.

Az, hogy ilyenkor mit eszünk, nem csak az egészségünkre, hanem környezetünkre is hatással van. Válassz olyan ételeket, amelyek egészségesek, és az előállításuk a természetet is óvja.

Nem kell nagy dolgokra gondolni: részesítsd előnyben a hazai termékeket, keress ökogazdálkodásból származó, vegyszermaradványoktól mentes, jó minőségű alapanyagokat, és tarts mértéket. Ne készítsd a többszörösét annak, ami szükséges, hisz az élelmiszerpazarlás az egyik fő oka annak, hogy nem jut mindenkinek elegendő élelem a Földön. Nézzük meg az ünnepi ételeinket zöld szemmel!

apple-1883934_1280.jpg


Szólj hozzá!

A vegyipari lobbi ezúttal legyőzte a tudományt és az európai lakosok akaratát – de nyertesként végül a környezetvédelemnek és az emberek egészségének kell felülkerekednie

2017.12.20. 12:16 SimonG

Reakció a 444.hu „Az utolsó pillanatban győzte le Brüsszelben a tudomány a hisztériát” című cikkére

A napokban jelent meg a 444.hu-n „Az utolsó pillanatban győzte le Brüsszelben a tudomány a hisztériát” című cikk. Az írás aránytalanul nagymértékben támaszkodik egy magát “zöldnek” nevező, de alapvetően a környezetvédő szervezeteket, különösen a Greenpeace-t támadó, atomenergia- és GMO-párti szerzőre. A cikk apropójául a világ legelterjedtebb gyomírtójának, a glifozátnak az újraengedélyezése szolgált. A vegyszerről 2015 óta hangosodtak fel a viták. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) ekkor tette 2A rákkeltő besorolásba az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozátot. Ha az EU átvette volna ezt a besorolást akkor automatikusan tiltani kellene az Unióban ezt a gyomirtót. A glifozát kockázataival kapcsolatos tudományos eredmények azonban ennek ellenére sok európaihoz el tudtak jutni, elsősorban a zöld és egészségügyi civil szervezetek munkájának köszönhetően. Így nem véletlen, hogy több mint 1,3 millió uniós lakos írta alá a glifozát betiltását követelő Európai Polgári Kezdeményezést. Az ő szavukat meghallva, és a tudományos bizonyítékokat elfogadva mára már több uniós tagállam kiállt a szer tilalmáért. Az Unió egésze azonban – kis többséggel bár, de – november végén öt évre újraengedélyezte a problémás gyomirtót. Pillanatnyilag tehát felülkerekedett a vegyipari lobbi, de mindannyiunk érdeke, hogy a nyertes oldalra végül a tudomány és az emberek egészsége kerüljön.

gp030hx_low_res_with_credit_line.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: európa mezőgazdaság gyomirtó vegyszer növényvédőszer vegyipar vegyi glifozát Monsanto 444.hu IARC glyphosate

15 éves lett a Greenpeace Magyarország

2017.12.20. 11:25 Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország 15 évvel ezelőtt bontott vitorlát hazánkban. Megalakulásunk óta bátran, állhatatosan és elkötelezetten dolgozunk, és hívjuk fel a figyelmet a természetet és egészségünket veszélyeztető környezetszennyezésekre. A problémákra mindig megoldásokat is kínálunk, és készek vagyunk minden követ megmozgatni, hogy az utánunk jövő generációk számára élhető bolygót hagyjunk hátra. 15 év hosszú idő, de vannak dolgok, amik állandóak. A kezdetek óta büszkék vagyunk anyagi és politikai függetlenségünkre, és kiállunk a tiszta környezetért és a békés egymás mellett élésért – hazánkban épp úgy, mint a világ számos pontján.

15eves_171219_1.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: születésnap évforduló klíma energia mezőgazdaság greenpeace szmog zöldterület vegyi

Bontásra ítélve: egy szovjet atomerőmű Németországban

2017.12.11. 17:44 Bozsó B

Helyszíni beszámoló Greifswaldból

70-es évekbeli szovjet technológia, súlyos üzemzavar, biztonsági kifogások, végül az adófizetők pénzén történő kármentesítés és lebontás. Ez a greifswaldi atomerőmű rövid története. A paksival azonos blokkokat is tartalmazó német atomerőműben jártunk még idén nyáron, ahol újabb bepillantást nyertünk az atomenergia veszélyeibe, és abba: milyen óriási munka és költség egy erőmű leszerelése, a terület helyreállítása.

image6.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: atomerőmű paks leszerelés Németország Greifswald

Te tudod, hogy mit eszel? – Az ipari mezőgazdaság pusztító hatásai

2017.11.24. 16:50 Márta Krisztina

Hogyan befolyásolja környezetünket és az egészségünket az élelmiszereink előállításának módja? Erről tartott előadást agrárkampány-felelősünk, dr. Rodics Katalin a Semmelweis Egyetemen.

jpeg_base64f83283a2efc73115.jpg© Járdány Bence/Greenpeace

Manapság a legtöbben egyáltalán nem tudjuk, honnan származnak az élelmiszereink. Ha erre nem fordítunk külön figyelmet, akkor valószínűleg nagyüzemi mezőgazdaságból, hatalmas monokultúrákban termesztett élelmet veszünk, amit vegyszerek tucatjainak felhasználásával állítottak elő, gyakran nem is a mi kontinensünkön.


Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg mezőgazdaság gyomirtó vegyszer ökogazdálkodás rákkeltő biodiverzitás ökológiai gazdálkodás növényvédő szerek agrokemikália rovarirtó szerek

Német kutatás: a glifozát kivonása nem okozna érzékelhető veszteséget a kukoricatermelésben

2017.11.22. 16:05 SimonG

Az agrovegyipari lobbi rendre azzal riogat, hogy a kockázatos növényvédő szerek kivonása hatalmas gazdasági károkat, terméskiesést okozna. A valóság azonban rendszeresen rájuk cáfol. A rákkockázatú glifozát gyomirtó szer sorsa kapcsán is újfent elhangzanak az elsőre riasztónak tűnő számok arról, hogy a szer tilalma miként vetné vissza a mezőgazdaságot. A napokban bemutatott német-svájci tanulmány viszont rávilágít, hogy például az általuk vizsgált kukoricatermelésben a glifozát betiltása nem okozna érzékelhető veszteséget.

gp0str987_web_size_with_credit_line.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: agrár mezőgazdaság gyomirtó kukorica rákkeltő karcinogén glifozát Monsanto agrokemikália rovarirtó szerek glyphosate

Rákkeltő gyomirtó a talajainkban?

2017.10.24. 11:56 SimonG

  • Rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer volt az EU-s talajminták közel felében, köztük magyar mintákban is egy nemrég bemutatott kutatás szerint.
  • A glifozát ilyen mértékű jelenléte a széllel szállított és a vizeinkbe jutó talajszemcsékben azt mutatja: sokkal nagyobb ezen szer kockázata, mint azt korábban gondoltuk.
  • A talajokban mért koncentrációk több esetben elérték 2 mg/kg-ot is. Ez ijesztően magas szint: mérgező a giliszták, hasznos gombák és baktériumok, és más fontos talajlakó élőlények számára.
  • A glifozát további engedélyezéséről várhatóan holnap, október 25-én döntenek az uniós tagállamok képviselői.
  • A fentiek tükrében is a Greenpeace Magyarország felszólítja a magyar és európai döntéshozókat, hogy a Monsanto és más agrovegyipari óriások érdekei helyett az emberek egészségére szavazzanak.

gp0str681_web_size_with_credit_line.jpg

Demonstráció a glifozát betiltásáért Olaszországban.


Szólj hozzá!

Címkék: egészség talaj talajszennyezés glifozát EU Monsanto glyphosate AMPA

Fukusima: ami a híradásokból itthon kimaradt

2017.10.21. 09:23 PergerA

Miközben az jelentős médiafigyelmet generált idehaza, hogy a csernobili atomerőmű-torzó körül napelemes erőművet telepítenének az ukránok – igaz, ezt a tervet Kijev már másodszor süti el –, két fontos, Fukusimával kapcsolatos hír is elsikkadt az elmúlt héten. Ezt a hiányosságot pótolom most.

gp0str5rx_web_size_with_credit_line.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa kártérítés emberi jogok Japán Csernobil Fukusima TEPCO

Zöldebb és tisztább Budapestet! Mi így látjuk a jövő fővárosát

2017.08.16. 19:32 Greenpeace Magyarország

Új közparkok, zöldtetők, a meglévő zöldterületek szigorú védelme, közösségi tervezés, szennyező anyagoktól mentes tiszta környezet, javuló levegőminőség, megújuló energiaforrások támogatása. Mi így látjuk a jövő Budapestjét! Összegyűjtöttük, milyen konkrét lépésekkel lehetne biztosítani azt, hogy Budapest az elkövetkező négy évben érdemi előrelépéseket tegyen. Bízunk abban, hogy a Főváros meghallja a javaslatainkat, mert a budapestiek is megérdemlik, hogy élhetőbb és egészségesebb környezetben élhessenek!

_mg_7734.jpg


Szólj hozzá!

Rovarirtószer a tojásban − Hogyan kerülhetjük el az ilyen baleseteket?

2017.08.16. 13:00 Greenpeace Magyarország

Írta: Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, a nagyüzemi állattartás fenntarthatatlanságát bizonyító élelmiszerbotrány tört ki Európában. Hollandiából és Belgiumból származó, veszélyes rovarölő szert (fipronilt) tartalmazó tojások kerültek forgalomba 16 európai országban. A legfrissebb információk szerint nemcsak a szomszédos országokban, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában, hanem Magyarországon is találtak a rovarirtóval szennyezett tojásból. A dán hatóságok megerősítették, hogy egyedül Dániába több mint 20 tonna mérget tartalmazó tojás érkezett.

image2.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: bio méreg tojás ökogazdálkodás élelmiszer

Hogyan hűthetjük magunkat az éghajlat rombolása nélkül?

2017.08.03. 13:37 Bozsó B

A klímaberendezések hatása a Föld éghajlatára és okos használatuk

A nyár az az időszak, amikor mi, magyarok is leginkább érezzük a bőrünkön a klímaváltozást. Forróbb nyarak köszöntenek ránk, gyakoribb hőhullámokkal. A klímaberendezések használata ezért hazánkban is egyre gyakoribbá válik, míg a világ déli, trópusi területein, a városokban sok helyen szinte egész évben használják őket.

Köztudott azonban, hogy a mesterséges hűtéssel tulajdonképpen tovább tetézzük a problémát, mivel egyrészt a légkondícionálók igazi áramfalók, másrészt a bennük keringő hűtőgáz jelentős üvegházhatású gáz. Mindezek miatt használatukkal még inkább hozzájárulunk a globális felmelegedéshez. Hogyan tudnánk ezt a csapdát elkerülni, együtt lehet-e élni a klímaberendezésekkel úgy, hogy használatukkal nem romboljuk az éghajlatot?

gp04nfv_web_size_with_credit_line.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: klíma légkondi freon légkondícionálás klímaberendezés HFC CFC

A Föld védelme nem ismer határokat

2017.06.27. 16:46 Greenpeace Magyarország

„A Föld védelme nem ismer határokat.” Ezzel az üzenettel küldtek fotókat nekünk a Greenpeace munkatársai a világ minden tájáról, saját anyanyelvükön, hogy megmutassák: egy közösség vagyunk. A környezetszennyezések elleni küzdelemben szükség van a nemzetközi összefogásra. Ez különösen fontos akkor, amikor a civilek működését megnehezíti egy olyan jogszabály, amely megbélyegzi a külföldről is támogatást kapó civil szervezeteket, amilyen a Greenpeace Magyarország is.

afvnih_kollazs.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: civil működés pénzügy nemzetközi civilek átláthatóság

Naptej: Milyen összetevőket kerüljünk a Greenpeace szakértője szerint?

2017.06.20. 10:12 SimonG

Nemrégiben megjelent néhány hír arról, hogy ártalmasak-e a naptejek, illetve hogy mennyire problémás a napozás. Fontosnak tartjuk, hogy ennek kapcsán rögzítsünk néhány tényt.

Először is: erős napsütésben lenni sajnos igenis kockázatos, különösen nyáron,

Másodszor: a D-vitamin fontos a szervezetünknek, melynek keletkezéséhez megfelelő étkezés és napfény is szükséges. Másrészt viszont sajnos valóban vannak olyan naptejösszetevők, amelyek többek között károsíthatják a hormonrendszert. Ezért mindig ellenőrizd a naptejen a címkét – cikkünkben tippeket is adunk, mire figyelj!

Végezetül: a nap ellen védekezni igen könnyű – igyekezz árnyékban maradni, illetve megfelelő ruházattal is hatékonyan védheted magad.

gp02c2_web_size_with_credit_line.jpg

Kép 1990-ből: aktivisták hívják fel a figyelmet az ózonréteg károsodására Ausztráliában.


Szólj hozzá!

Címkék: naptej bőrrák nano ózonlyuk hormonrendszer fényvédő napozás vegyi anyagok melanóma UV cink-oxid titánium-dioxid UV-sugárzás ózonréteg retinil-palmitát oxibenzon oktinoxát homoszalát oktokrilén avobenzon

Hajrá, római-parti fák! Nem adjuk fel

2017.06.15. 18:52 Greenpeace Magyarország

Írta: Gadó György Pál, a Greenpeace Magyarország zöldterületkampány-felelőse.

Az árvízvédelem komoly dolog, és sok mindent alaposan meg kell vizsgálni. Hol van a legjobb helye a gátnak, hogyan véd a legjobban? Milyen fajta gát legyen? Mennyibe kerül? Milyen környezeti és társadalmi hatásai vannak a beruházásnak? Hogyan hat a természetes élővilágra? Ezek alapvető kérdéseknek számítanak, és komoly, szakértői válaszokat igényelnek. Ennek ellenére tegnap a Fővárosi Közgyűlés ismét úgy hozott döntést a Római-part sorsáról, hogy megválaszolatlanul hagyta ezeket a kérdéseket. Beszámolónk a Fővárosi Közgyűlés június 14-i üléséről, ahol személyesen is ott voltunk.

copy_of_20170614_092820.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: fák zöldfelület zöldterület Tarlós István Budapest Duna Római-part Fővárosi Közgyűlés

Új bizonyítékok a glifozát rákkeltő hatásáról

2017.06.12. 13:27 Greenpeace Magyarország

Hiányos információk alapján értékelték biztonságosnak a glifozátot az Európai Unió döntés-előkészítést segítő ügynökségei. Súlyos hibákra világított rá a bizalmas információként kezelt iparági adatok első független elemzése. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) értékeléseiből ugyanis hiányzik több olyan eset, amelyek tumort és rákos megbetegedéseket mutattak ki a glifozátnak való kitettséget követően.

gp04blo_web_size_with_credit_line.jpg

Greenpeace-aktivisták az Európai Bizottság épületénél 2012 novemberében.


Szólj hozzá!

Címkék: méreg mezőgazdaság gyomirtó vegyszer európai bizottság vegyi anyagok glifozát Európai Unió növényvédő szerek EFSA ECHA

Totális gyomirtó szer a kismamák szervezetében

2017.06.04. 09:29 Greenpeace Magyarország

Minden kismama vizeletében jelen volt a glifozát nevű totális gyomirtó szer Olaszországban. 14 várandós nőt vizsgáltak meg, és mind a tizennégynél kimutatták a növényvédő szer maradványait – közölte az olaszországi fogyasztóvédelmi tesztmagazin, a Salvagente.

gp019h1_low_res_with_credit_line.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: egészség mezőgazdaság vegyszer élelmiszer vegyi anyagok glifozát Olaszország

A Föld se nem lapos, se nem forog visszafelé Trump kedvéért

2017.06.02. 09:10 Bozsó B

Hosszú vajúdás után a mai nap az amerikai elnök végül bejelentette: az USA kilép a 2015-ben, Párizsban 195 ország egyetértésével elfogadott globális éghajlatvédelmi megállapodásból. Az USA kilépésétől függetlenül a megállapodás érvényben marad.

Ám ahhoz, hogy a klímakatasztrófát elkerüljük, így még erősebb összefogásra és cselekvésre lesz szükség a többi ország részéről. Az éghajlat nem ismer határokat – Trump, valamint kormányzatának felelőssége, ha visszafogja az éghajlatvédelmi lépéseket a rövid távú gazdasági haszon és hatalom reményében. Ezzel persze a többi országot hozza nehezebb helyzetbe, de végső soron Amerikának fog ártani. Az USA lakosait és gazdaságát sem kímélik majd az éghajlatváltozás hatásai. Emellett a döntés politikai következményei sem pozitívak.


Szólj hozzá!

Címkék: éghajlatváltozás klíma klímaváltozás éghajlat USA UNFCCC Trump párizsi megállapodás

Hamarosan kezdődik a szúnyogirtás – Ma már létezik a vegyszerek helyett hatékony mikrobiológiai eljárás

2017.05.30. 13:22 Greenpeace Magyarország

Élednek a szúnyogok, és ezzel együtt az önkormányzatok is hamarosan intézkedni fognak a rendszeres szúnyogirtásról. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módszert választanak ehhez. Ma az általánosan elterjedt kémiai szúnyogirtás találati aránya a balatoni mérések szerint 0,2% alatt van, azaz

minden egyes kiirtott csípőszúnyogra legalább 500 más fajhoz tartozó elpusztított rovar jut.

Egy rossz időzítéssel elpusztíthatják például a repülő méheket és más beporzó rovarokat is, melyek beporoznák az élelmiszernövényeinket.

theobaldia_annulata.JPG

Gyűrűs szúnyog. Forrás: Szabi237/Wikipédia


Szólj hozzá!

Címkék: szúnyog szúnyogirtás méhgyilkos rovarirtó szerek deltametrin

Egyenetlen beszéd Paks II-ről

2017.05.16. 16:57 PergerA

Süli János, az új paksi miniszter múlt hétfői sajtótájékoztatóján érdekes dolgok hangoztak el. Egyfelől beismert pár „apróságot”, amiről eddig sehogy, vagy máshogy beszéltek. Másfelől pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek további magyarázatra szorulnának. A kijelentéseket ráadásul árnyalták a hét további eseményei: Varga Mihály és Lázár János nyilatkozatai, főleg a finanszírozás kérdésében, csak tovább növelték a zavart.

33370786400_73b84ce39a_z.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia nukleáris paks paks 2 Lázár János Varga Mihály Süli János paksaméta

El tudod képzelni a világot méhek nélkül?

2017.04.28. 14:14 SimonG

Én nem. Ezek a lenyűgöző kis rovarok nemcsak a természetes ökoszisztémákban játszanak létfontosságú szerepet, hanem az élelmiszer-termelésben is.

135458_241159.jpg

Világszerte a haszonnövényeink háromnegyede a beporzóktól függ: olyan apró kis lényektől, mint például a méhek vagy a pillangók. Európában az összes termesztésbe vont növényfajta 84%-át rovarok – főleg méhek – porozzák be.


Szólj hozzá!

Címkék: méreg mezőgazdaság vegyszer méhek élelmiszer méhpusztulás növényvédő szerek neonikotinoid beporzó rovarirtó szerek imidakloprid tiametoxám klotianidin

Úszó atomerőmű épül Szentpétervár közepén

2017.04.26. 09:59 PergerA

Szentpétervár Oroszország második legnagyobb városa. A Roszatom vállalat az ötmilliós város központjában építi az Akademik Lomonoszov úszó atomerőművet. Az Oroszország nukleáris biztonságáért felelős hatóság, a Roszteknadzor megerősítette: a reaktort „a kikötői tesztek során a Szentpétervár közigazgatási határain belül található hajógyárban töltik majd fel fűtőanyaggal és helyezik működésbe”.

piter-2a.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: tenger atomenergia atomerőmű hajó óceán Oroszország Szentpétervár Északi-sarkvidék Roszatom Rosatom

Paks II: „édes” álom vagy lázálom?

2017.04.20. 15:37 PergerA

Egy friss interjúban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tett néhány különös állítást a paksi bővítésről. Itt összeszedtünk pár pontot, ahol szerintünk érdemes árnyalni a kijelentéseket.

33370786400_73b84ce39a_z.jpg© JÁRDÁNY Bence/Greenpeace


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia paks megújulók paks 2 Lázár János Miniszterelnökség Roszatom Rosatom paksaméta

Megmértük: nincs számottevő szennyezés a Marosban, de az Aranyos nincs jó állapotban

2017.04.10. 20:09 SimonG

Múlt héten érkezett a hír, hogy legalább 6000 köbméternyi zagy ömlött ki Erdélyben, a szászavinci színesfémbánya ülepítőjéből. A Cupru Min bányavállalat kövekkel, földdel próbálta útját állni az áradatnak, de teljesen a mai napig nem tudta megállítani a kifolyást. A tározó azóta is szivárog, és a szennyezés a zagytározó alatti patakon keresztül az Aranyos folyóba jut. A magyar Greenpeace – romániai és szlovákiai munkatársakkal együtt – a helyszínen vizsgálta április 8–9-én a folyók szennyezettségét. Az eredmények megnyugtatóak: nincs számottevő szennyezés a Magyarország felé tartó Maros vizében. [1] Az Aranyos folyó azonban megszenvedte az iszapkiömlést.

simi1.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: bánya vízszennyezés bányászat zagy zagytározó rézbánya Románia Tisza Aranyos Maros folyószennyezés Cupru Min Szászavinc Geamăna