Greenpeace

„A nagy változások kezdetben lehetetlennek, utólag pedig elkerülhetetlennek látszanak.” Bob Hunter, Greenpeace-alapító

Friss topikok

Videósáv betöltése...

Továbbra is százezrek életét követeli a légszennyezés Európában

2015.12.01. 13:33 SimonG

Az egészségünket leginkább károsító környezeti ártalom továbbra is a légszennyezés – írja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss, november 30-i közleménye. A levegő szennyezettsége lerövidíti az emberek várható élettartamát; szívbetegségeket, légúti problémákat és rákot okoz. Egyedül a részecskeszennyezés (PM) miatt is Európában évente több mint 430 ezer, hazánkban közel 13 ezer ember hal meg idő előtt az EEA kutatása szerint.

Az Európai Parlamentben ennek ellenére döntően a többségben lévő Európai Néppárt-képviselők szavazatán múlt (lásd lábjegyzet), hogy nem fogadták el a javaslatot az emberek tízezreinek életét megóvó, szigorúbb jogszabályra a légszennyezés megelőzéséről. A magyar EP-képviselők közül a Fidesz–KDNP képviselői konzekvensen elvetették a szigorúbb szabályozást, szemben a többi magyar képviselővel. Pedig korábban a Levegő Munkacsoport, az MTVSZ és a Greenpeace levélben fordult az összes képviselőhöz.

eeb_postcard_hungary_600.jpg

A Levegő Munkacsoport, az MTVSZ és a Greenpeace képeslapja.


Szólj hozzá!

Címkék: egészség levegő szmog légszennyezés levegőszennyezés EP Európai Parlament kibocsátáscsökkentés PM EEA PM2.5 NO2

Kibírna-e Paks II egy rázuhanó repülőt? – közmeghallgatás Münchenben

2015.10.27. 19:04 PergerA

Több mint 30 000 előre beküldött kérdést tettek fel a Paks II-vel kapcsolatos müncheni közmeghallgatás előtt a német emberek, akik elsősorban a tervezett atomerőmű biztonságára voltak kíváncsiak.

A magyar küldöttség rosszul reagált a német közönségnek a beruházást elutasító véleményére. Arroganciájuk nemcsak az összegyűlt civileket, de a levezető elnököt, a bajor környezetvédelmi minisztérium szakemberét is megdöbbentette.

(A Greenpeace végigköveti a nemzetközi közmeghallgatásokat. Beszámolóink az eddigi közmeghallgatásokról itt és itt és itt.)

blog1.jpg

A bajor környezetvédelmi minisztérium napelemeinek mutatói. Jobbra a napi program: közmeghallgatás Paksról.


1 komment

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

Soha nem látott mértékben utasítják el EU-szerte a GMO-kat

2015.10.17. 18:24 Bob_

Egy új EU-s jogszabály újabb fegyvert adott a tagállamok kezébe a GMO-k ellen. 17 tagállam és 4 régió élt is ezzel az eszközzel, sikeresen. Az egyik legnagyobb biotechnológiai cég, a Syngenta visszavonulót is fújt az ellenállást látva.

gmo-optout-_hu.jpg


4 komment

Címkék: monsanto Európai Unió GMO Pioneer Syngenta EFSA Dow MON810

Paks II: Románia–Magyarország 3–1

2015.10.15. 14:30 PergerA

Talán teljesen természetszerű, hogy a magyar kormány által delegált mintegy kéttucatnyi ember, akik a Paks II kötelező közmeghallgatásain a magyar felet képviselik, nem is annyira a magyar, hanem az atomipari érdekeket viszik.

Ahogyan a többi meghallgatáson, a delegációnak ezúttal a szlovén és a román fővárosban, Ljubljanában és Bukaresten sem sikerült megnyugtatóan megválaszolnia az összes felmerült kérdést. De ez valószínűleg már így is marad. A kérdés csak az, ebbe valóban bele kell-e nyugodni.

1501015_1.jpg

(A Greenpeace végigköveti a nemzetközi közmeghallgatások állomásait. Korábbi cikkeink a témában itt és itt.)


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

Ideje megvizsgálni a kedvenc túrafelszerelésed!

2015.10.12. 12:04 SimonG

A legtöbb outdoor-cég továbbra is PFC-függőségben szenved. De mennyire súlyos ez a függőség? A márkák többsége nem adott egyértelmű választ arra, mely termékeik tartalmaznak PFC-vegyületeket. Ideje tehát, hogy magunk derítsük ki ezt. Lépjünk tovább a nyomozásban, és végezzük el a saját laboratóriumi vizsgálatainkat!

intothefabric2-02_hu_landscape600.png


Szólj hozzá!

Címkék: túra ruhák outdoor detox PFC PFOS PFOA

Ukrajna és Paks II

2015.10.09. 16:19 PergerA

Folytatódnak a közmeghallgatások Paks II-vel kapcsolatosan. Az eddigi horvát, osztrák és román meghallgatás után a következő forduló az ukrajnai látogatás volt. Helyszíni beszámolónk Kijevből.

1.jpg

(Korábbi bejegyzésünk a témában itt.)


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

Így kérik ki a szomszédos országok lakóinak véleményét Paks II tervéről

2015.10.01. 13:15 PergerA

Személyes beszámoló a külföldi közmeghallgatásokról

 

Paks II környezetvédelmi engedélyezése során megkezdődött a nemzetközi szakasz. Mit jelent ez? A nemzetközi előírások (Espoo-i egyezmény, illetve az európai uniós jogszabályok) értelmében a szomszédos, illetve más uniós országok bekapcsolódhatnak az engedélyezési folyamatba.

Ennek során nem csak szakértői szinten véleményezhetik a hatástanulmányt, hanem a lakosságot is be kell vonni.

A magyar hatóságokat egyrészt írásban is lehet kérdezni, emellett a magyar félnek nyilvános közmeghallgatásokon is be kell mutatnia a tervezett beruházást, és válaszolnia kell a résztvevők észrevételeire. Az engedélyezési eljárás során a külföldi és a hazai véleményeket, kérdéseket egyformán figyelembe kell venni. Vétójoga nincs a szomszédos országoknak, a döntést a magyar hatóság hozza meg; a lakosság felmerült észrevételeire azonban kötelező érdemi választ adni.

Hasonló történt, csak fordított szereposztásban az osztrák heiligenkreuzi hulladékégető, illetve a szlovákiai tőketerebesi szénerőmű esetében. Ezekben az eljárásokban Magyarország is részt vett az Espoo-i egyezmény értelmében. (És végül egyik sem valósult meg, amiben valamilyen mértékben a magyarországi tiltakozás is szerepet játszhatott.)

Beszámolónkból kiderül, mit szólnak a megújulóbarát osztrákok ahhoz, hogy mi történik, ha nem süt a nap és nem fúj a szél. Illetve, hogy hogyan kezelik a magyar illetékesek az atomhulladék máig megoldatlan problémáját, vagy egy esetleges nukleáris baleset kérdéskörét.

image00k.png

Tiltakozó szórólap Bécsből


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia élménybeszámoló paks paks 2 közmeghallgatás

„Áramszünet” helyett sokkal inkább államcsőd lesz, ha belevágunk Paks II-be – 7 cáfolat Aszódi Attila interjújára

2015.09.24. 16:22 Greenpeace Magyarország

Az Index nagyinterjút közölt a paksi bővítés kormánybiztosával 2015. szeptember 18-án. Aszódi Attila az interjúban azokat az elemzéseket kritizálja, amelyek kimutatták: a paksi bővítés sosem fog megtérülni, sőt az erőmű életben tartása százmilliárdokba fog kerülni a költségvetésnek – azaz nekünk, adófizetőknek. Meggyőződésünk szerint azonban a kormánybiztos több esetben nem a feltett kérdésekre válaszolt, illetve válaszaival félrevezette a témában nem jártas olvasót. Most tételesen sorra vesszük az interjú ezen részeit, hogy segítsünk tisztán látni a ködös paksi bővítés körül.

13076449193_236e94f70e_z.jpg


1 komment

Címkék: energia atomenergia paks energiapolitika megújulók paks 2 energiaellátás Magyarország Aszódi Attila energiaforradalom Energia[Forradalom]

Bátorság és együttérzés: szeptember 21. a béke nemzetközi napja

2015.09.21. 13:58 Kumi Naidoo

Huszonkét éves voltam, amikor el kellett hagynom otthonomat, Dél-Afrikát. Nem volt választásom. Akkoriban már egy éve rejtőzködve éltem, hogy elkerüljem a letartóztatást. Ez 1987-ben, az apartheid sújtotta Dél-Afrika történelmének egyik legvéresebb és legerőszakosabb időszakában történt. Oxford békés, zöld utcái, ahová végül szerencsésen megérkeztem, rajzfilmnek tűntek. Valószerűtlennek látszottak, míg a magam mögött hagyott erőszak túlságosan valóságos és közeli volt. Éjszakánként nem aludtam, mert az otthon hagyott barátok és rokonok jutottak eszembe.

gp04gm4.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: béke éghajlatváltozás klíma energia klímaváltozás éghajlat menekültek megújulók apartheid klímacsúcs piszkos energia fosszilis Magyarország ENSZ Horvátország Dél-Afrika energiaforradalom Energia[Forradalom] COP21

Ferenc pápa teljes bolíviai beszéde most először magyarul

2015.07.28. 17:34 Greenpeace Magyarország

A Greenpeace örömmel adja közre Ferenc pápa Bolíviában elmondott beszédének teljes magyar fordítását. Meggyőződésünk, hogy a világ egyik legjelentősebb vallási vezetőjének Földünk válságos helyzetéről, ennek alapvető okairól és a sürgető teendőkről elmondott gondolatait mindenki számára elérhetővé kell tenni. Ezért döntöttünk úgy, hogy Magyarországon elsőként lefordíttatjuk és publikáljuk a teljes beszédet. 

pope_bolivia_4.jpg

©AP Photo/Gregorio Borgia

 


4 komment · 4 trackback

Címkék: gazdaság egyház pápa éghajlatváltozás klíma klímaváltozás kapitalizmus nemzetközi éghajlat fenntarthatóság Ferenc pápa kapitalizmuskritika

Ne feledd: a bátorság, ha ragadós, megállíthatatlan erejű

2015.07.10. 07:38 Greenpeace Magyarország

114914_190761.jpg

Harminc évvel ezelőtt Új-Zélandon több csapatnyi ember arra készült, hogy családjukat, munkájukat és otthonukat hátrahagyva kis csónakokban átevickéljenek a Csendes-óceánon egy atomfegyver-kísérleti területre. Abban bíztak, hogy jelenlétük elegendő lesz az atombomba-kísérletek megállítására.


Szólj hozzá!

Címkék: atomfegyverek éghajlatváltozás hajó éghajlat robbantás zátony atomkísérlet rainbow warrior

Már a pápa is arról beszél, hogy itt az ideje közösen cselekednünk a klímaváltozás ellen

2015.06.19. 14:16 Greenpeace Magyarország

Június 18-án napvilágot látott az első olyan pápai enciklika, mely a klímaváltozással foglalkozik. A katolikus egyház feje arra hívja fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás megakadályozása érdekében véget kell vetnünk a fosszilis tüzelőanyagok korszakának, valamint az erdőirtásnak, és át kell állnunk a megújuló energiahordozók használatára. Morális felelősségünk ez, mert „a környezet közjó, örökség és felelősség egyben” – jelentette ki a pápa.

150619_papa2_600.jpg


2 komment

Címkék: pápa klímaváltozás éghajlat megújulók enciklika Ferenc pápa

Hét országban zajlik a túrasportok méregtelenítése

2015.06.07. 16:43 SimonG

Ebben a percben a világ hét országában, a civilizációtól távoli területeken zajlik az a Greenpeace-kutatás, mely a vízhatlan túrafelszerelések gyártásához használt, mérgező vegyi anyagok természetben való jelenlétét vizsgálja.

113613_187778.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: ruhák detox vegyi anyagok PFC

Ez lehet Afrika újragyarmatosítása (2. rész)

2015.05.22. 13:28 Bob_

A tudomány és a politika szövetsége szemben a föld összes lényeivel, amelyeket véglegesen letipor, és a föld életét gombnyomással irányítható üzemmé alakítja át.

Hamvas Béla: Északi korona, 1962

Az első rész itt olvasható.

Miért fontos Afrika?

Afrika efféle újragyarmatosításának azonban globális szinten is nagy jelentősége van. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization) adatai alapján a világon jelenleg mintegy egy milliárd ember éhezik, és ezek 98 százaléka a fejlődő országokban él. Afrika élelmezési gondjainak valós megoldása tehát jelentősen javítana ezen a helyzeten, csökkentené a jelenleg évente ötmilliót számoló, elégséges és megfelelő élelem hiányában bekövetkező gyermekhalálozások számát.

Tekintve, hogy az élelmiszeripar felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 30 százalékáért, így egy valós megoldás a globális klímaterhelést sem erősítené, ha egyáltalán, olyan drasztikusan, mint a nagyüzemire való átállás.

gp04r59.jpg


2 komment

Címkék: éhezés mezőgazdaság élelmiszer Afrika zöld forradalom TTIP

Ez lehet Afrika újragyarmatosítása (1. rész)

2015.05.19. 11:47 Bob_

A tudomány hatalma […] az embert normális életrendjétől megfosztja, és életét olyan egyre értéktelenebbé váló vegetatív létté fokozza le, amelynek semminemű jelentősége, súlya, szépsége, igazsága, komolysága, világossága többé nincs.

Hamvas Béla: Németség

Afrika összetett élelmezési problémája évtizedek óta foglalkoztatja a politikai döntéshozókat, az ipari-gazdasági nagyhatalmakat, a tudósokat, és a közvéleményt is: mindenki hallott arról, hogy az afrikaiak éheznek. Az viszont nem köztudott, hogy mit tesznek ellene, és egyáltalán, mi vezetett idáig.

gp04nvo.jpg


2 komment

Címkék: éhezés mezőgazdaság élelmiszer Afrika zöld forradalom TTIP

Posztapokaliptikus állapotok a Budapesti Vegyiműveknél

2015.04.17. 17:23 SimonG

A Greenpeace vegyianyag-szakértőjeként a múlt héten jártam (egy helyi önkormányzati képviselő meghívására) a Budapest Vegyiművek egykori területén. A telep mára gyakorlatilag illegális veszélyeshulladék-lerakóvá vált. A telephelyen sem maguk a veszélyes anyagok, sem azok tárolása semmilyen szempontból sem felelnek meg az ide vonatkozó előírásoknak. A lakóövezetektől néhány száz, a munkahelyektől és a forgalmas Illatos úttól mindössze pár tíz méterre fekvő területen elképesztő körülmények között tárolnak 2000 tonnányi kiemelten veszélyes anyagot.

20150407_102816_600.jpg


7 komment

Címkék: budapest vegyi anyag veszélyes hulladék vegyipar hulladéktároló vegyi Illatos út veszélyeshulladék-tároló Budapesti Vegyiművek

Klórpirifosz: egy elterjedt méreg 8 fő bűne

2015.03.30. 14:13 Bob_

Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

150317_mma_600.png

 

A klórpirifosz az egész világon elterjedten használt idegméreg. A vegyületet 1965 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. A klórpirifoszhoz hasonló szerkezetű és hatásmechanizmusú vegyületeket a környezet állapotára adó országokban már kivonták a forgalomból.

A cipermetrin mellett a klórpirifosz sem biztonságos. Nézzük a bűneinek a listáját!


Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg vegyszer méhek méhpusztulás vegyi anyagok klórpirifosz

Vegyszermaradványok az EU-s zöldségek és gyümölcsök felében

2015.03.26. 18:18 Greenpeace Magyarország

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015. március közepén publikálta az európai zöldségek és gyümölcsök 2013-as növényvédőszermaradvány-vizsgálatainak összesített eredményeit. A 27 európai tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában elvégzett összesen 80 967 vizsgálattal 685 különböző növényvédő szer maradványát keresték. A Greenpeace konklúziója: az ipari-nagyüzemi mezőgazdaság nem tud meglenni szintetikus irtószerek nélkül, amelyek a környezet mellett ételünkben is megjelennek. A helyzet évek óta alig változik, így nincs okunk a nyugalomra.

 gp030hx.jpg

Permetezés különösebb védőfelszerelés nélkül Spanyolországban.

Az EFSA-jelentés szerint a Magyarországon vett 2072 zöldség-, gyümölcs-, gabona- és egyéb növényi minta 51,7%-a vegyszermaradékoktól mentes volt. Azonban a minták 46,8%-a tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5%-a pedig a határérték fölött. További 0,4%-ban nem engedélyezett hatóanyagot találtak. Az előírásoknak leginkább a borsó, a brokkoli és a csilipaprika mintái nem feleltek meg.

Az európai átlag szinte hajszálra ugyanilyen arányokat produkált: a minták 45,4%-a tartalmazott valamilyen vegyszermaradványt. Minden 8. minta ráadásul nem is egyet, hanem többfélét: amolyan „vegyi koktélt”. (Lásd lejjebb.)


Szólj hozzá!

Címkék: vegyszer vegyi anyagok növényvédő szerek EFSA

Cipermetrin: egy elterjedt méreg 9 fő bűne

2015.03.25. 18:11 Bob_

Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

150317_mma_600.png

 

A cipermetrin egy sokrétűen használt idegméreg. 1977 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. Használata azonban jelentős kockázatot jelent. Nézzük a bűneinek a listáját!


Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg vegyszer méhek méhpusztulás vegyi anyagok cipermetrin

4 év méregtelenítés után így fest a divatvilág

2015.03.19. 16:34 Greenpeace Magyarország

A globális divatruhaipar 10%-a már elkötelezte magát a mérgező vegyi anyagok kivonása mellett. És nélküled ez a szám ma is nulla lenne.

Erre képes több százezer ember, ha összefognak abban a hitben, hogy a divatnak méregmentesnek kell lennie – és természetesen ha veszik is a bátorságot, hogy cselekedjenek. Így a mai napon a Greenpeace a „Detox-kifutó” (Detox Catwalk) online platformjának már a második kiadásával állhatott elő. Ebben bemutatjuk a kampányhoz csatlakozott 18 cég előrehaladását a méregtelenítésben. A te kedvenc márkád is ott van a valódi méregtelenítők között?

Szennyvizeiket megtisztító gyárak, paradigmaváltást emlegető sportruházati márkák: a tömegek ereje által működtetett Detox-kampány a teljes beszállítói láncra óriási hatással van. Európai, mexikói, indonéziai, Fülöp-szigeteki és kínai kampányfelelőseink egyaránt szemtanúi annak, ahogy a szabályozás és a törvényhozás fogaskerekei lassan csikorogva beindulnak.

Az eredményt magad is láthatod itt.

Mindez ugyan hatalmas előrelépés, de azért a vízszennyezés nem szűnt meg egyik napról a másikra. Vegyük például Kínát, ahol a városok felszín alatti vízkészleteinek 64%-a súlyosan szennyezett; vagy Indonéziát, ahol a főváros folyójába ömlő szennyvíz 80%-a származik a textiliparból.

Csatlakozz te is a Detox-kampányhoz, légy részese a divatot átíró történetnek! Ha csupán 4 év alatt ilyen eredményre vagyunk képesek, akkor képzeld csak el, hova juthatunk 2019-re!


Szólj hozzá!

Címkék: siker víz szennyezés ruhák detox

Nagyipari élelemtermelés = több éhező

2014.12.27. 17:37 Bob_

Végéhez közeledik a családi gazdálkodás nemzetközi éve. Ilyenkor lehetne mérleget vonni, mit is hozott az elmúlt időszak az agrárszektor legkisebb szereplőinek. De hogyan vonjunk mérleget, ha a rendelkezésre álló adatok nem egyértelműek? Ellentmondások, torzítások és tények a világ családi és kistermelőinek helyzetéről és arról, hogy kik is etetik valójában a Földet.

gp01qv7.jpgBiogazdálkodó Hollandiában.


Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság élelmiszer biogazdálkodás biogazdaság ENSZ FAO GRAIN

Összefügg az ólomszennyezett gyermekkor és a bűnözésre való hajlam

2014.12.09. 14:34 májusi nap

A magasabb ólomszennyezésnek kitett gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel válnak erőszakos bűncselekmények elkövetőivé, állítják ausztrál tudósok.


„Ólomembereknek” festett aktivisták hívják fel a figyelmet egy thaiföldi ólomszennyezésre 2012-ben.


Szólj hozzá!

Címkék: bűnözés egészség erőszak gyerekek szennyezés nehézfémek ólom Ausztrália USA

Mi mindannyian a „Cofrentes 17” vagyunk

2014.11.27. 17:36 Greenpeace Magyarország

Hamarosan 17 ember áll a spanyol bíróság elé közrendsértés, károkozás és testi sértés vádjával. Közel 3 év börtönbüntetésre perelik őket. Ezenfelül a Greenpeace-re 360 000 eurónyi bírságot is kiszabhatnak.

Hogy miért? Azért, mert 2011. február 15-én tizenhat Greenpeace aktivista és egy független újságíró behatoltak a spanyol Cofrentes atomreaktor területére, felmásztak az egyik hűtőtoronyra és felfestették rá a „Nukleáris veszély” üzenetet. A Greenpeace határozott álláspontja: az atomenergia idejétmúlt, veszélyes, ráadásul drága is. Mi a lehető legnagyobb mértékben megújulókra épülő energiamodellt támogatjuk, amely nemcsak fenntartható, de munkahelyeket is teremt.

Cofrentes17_600.png


Szólj hozzá!

Címkék: jog börtön béke atomenergia demonstráció Spanyolország Cofrentes17

Már a Tchibo is méregtelenít

2014.11.14. 14:35 Greenpeace Magyarország

Írta: dr. Kirsten Brodde, a Greenpeace Detox kampányának németországi felelőse.

Az egyik legrövidebb idő alatt megvalósult sikertörténetünk főszereplője a Tchibo – és persze a tájékozott, tudatos vásárlók. A cég német leányvállalata, mindössze 48 órával azután, hogy a Greenpeace nyilvánosságra hozta a termékeikre vonatkozó – nem éppen kedvező – toxikussági jelentést, beállt a Detox kampányban részt vevő vállalatok sorába.

141114_Tchibo.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: méregtelenítés ruhák mérgek detox vegyi anyagok Tchibo

Marshall-szigetek kontra atomhatalmak

2014.11.08. 18:58 májusi nap

Egy kis ország nagy csatába száll, a tét mindannyiunk ügye

A Marshall-szigetek lakói elsőkézből tapasztalták meg, milyen szörnyű egy atomfegyverekkel teli világban élni. Az atomfegyverek biztonságos mennyisége egyedül a nulla.

53613ccced84385075000f61_newbraco3.jpg

„Amikor a nap kétszer kelt fel” – így emlékeznek 1954. március 1-re a Csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Rongelap-zátonynál. Azon a napon kora reggel, nem sokkal napfelkelte után egy „második nap” tűnt fel az égen nyugat felől. Vakító fényesség öntötte el a kis sziget egét.

A szigetlakók mit sem tudtak arról, hogy mintegy 150 kilométerre tőlük a Bikini-atollnál az USA éppen akkor dobta le a Bravo kódnevű, 15 megatonnás hidrogénbombát. Ez a bomba ezerszer erősebb volt a hirosimainál.


1 komment

Címkék: biztonság atomfegyverek béke atomenergia nukleáris atomkísérlet marshall-szigetek