Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A GMO-karaván

2010.04.29. 00:03 Greenpeace

A Génmanipuláció mentes jövőért címmel (’GE-free future European tour' néven)
rótta a Greenpeace kampánybusza március 24. és április 17. között Európa útjait, hogy aláírásokat gyűjtsön.
Hogy pontosan mire is?
Az aláírásgyűjtés célja az volt, hogy Barroso vegye figyelembe az európai országok akaratát, az elővigyázatosság elvét és szigorítsák a GMO engedélyezési eljárást.
Mindennek előzménye és legfőbb kiváltó oka, hogy az Európai Bizottság idén márciusban zöld utat adott egy génmódosított burgonya termesztésének.
Tömöri Balázs (alias Bob) is részt vett a túra első szakaszán, így személyes élményekkel fűszerezett beszámolóval számolhatunk be a történtekről.

A túra célja tehát nem más, mint a génmódosított élelmiszerek engedélyezésének megakadályozása.  Az elképzelés pedig az, hogy a túra állomásain az aláírásgyűjtés mellett video üzenetek készülnek, amiket majd a Greenpeace elküld Barroso-nak és John Dalli-nak, az új EU biztosnak (akinek a feladata a fogyasztók és az EU polgárok egészségének a védelme lenne), valamint az EU tagállamok kormányainak. Ezzel adva tudtukra, hogy az emberek nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni sem a tányérjukon, sem a földjeiken, sem a gazdaságaikban. Merthogy a biológiailag módosított élelmiszerek nem csak az egészségre, a környezetre is károsak, továbbá azt nem is kell részletezni, hogy a gazdákat sem segítik, függetlenül attól, hogy Európa mely részén hozzuk ezt szóba.

A busz amszterdami indulásakor a csapatnak 4 lelkes tagja volt, köztük Emma (az angol fotós), Jens (a busz német sofőrje és szerelője), Jean-Jacques (a busz kapitánya), aki a 7 európai országon vezető túrát végig levezényelte és Bob (a magyar kampányfelelős), aki Amszterdamtól Budapestig csatlakozott a busz legénységéhez.

Luxemburg
A túra első állomása március 24-én Luxemburg, ahova a helyi Greenpeace iroda elképesztően sok programot szervezett össze a csapatnak arra a két napra, míg a busz ott tartózkodott. S másnap reggel, sor került a busz első „fellépésére”. Épp aznap volt a világ minden részéről összesereglett Greenpeace vezetők találkozója Luxemburgban, így nekik lett elsőként bemutatva a busz felszerelése és ismertetve a túra célja. Lelkesítőbb kezdésről álmodni sem lehet. Mindannyian nagyon érdeklődőek, lelkesek, majd elégedettek voltak és természetesen mindenki saját kezűleg írta alá a busz oldalát.
Aztán találkozók sora következett, köztük a helyi ökológiai gazdálkodás mozgalmának alapítójával, az ökológiai gazdálkodást folytatók szervezeteinek központjában. Majd Esch-sur-Alzette (a második legnagyobb luxemburgi város) polgármestere és Préizerdaul (az első luxemburgi génmódosítás-mentes önkormányzat) polgármestere is aláírásukat adták a kezdeményezéshez. Sőt mi több, –meghívásunkra- a helyi fogyasztóvédelmi szervezetek és szakszervezetek képviselői is meglátogatták a buszt és leadták voksaikat...
Kissé feszített tempót diktálva bár, de maradt némi ideje a csapatnak még arra is, hogy Luxemburg legfőbb látványosságait, viaduktjait, kastélyait, folyóit és völgyeit megnézze. Sőt! Sikerült ellátogatni egy helyi mezőgazdasági középiskolába, ahol a jövő gazdáinak „művelése” során a GE kérdést nagyon is komolyan veszik, így a diákok egy éven át tanulnak a génmódosítással kapcsolatos kétségekről és lehetséges veszélyekről. Ők is kételkednek, mert veszélyes lehet. Csatlakoztak.
S még mindig nem ért véget ez a nap, pedig már késő este volt, amikor sikerült interview-t készíteni Belgium Vallon Régiójának földművelés-, vidékügyi, környezetvédelmi és turisztikai miniszterével, Lutgen úrral, akinek fontos szerepe volt 2009 márciusában, amikor az Európai Tanácsnak arról kellett szavaznia, hogy támogatják-e Magyarországot és Ausztriát abban, hogy fenntartsák a génmódosított kukorica használatára és értékesítésére vonatkozó ideiglenes tilalmat. Szerencsére a legtöbb tanácstag követte Lutgent, így megtarthattuk a GE mentességünket. Emlékezetes pillanat számít hát kezet rázni ezzel az emberrel!
Másnap reggel egy sajtókonferenciával indult a nap. Elsőként Marco Schank, a fenntartható fejlődésért felelős miniszter érkezett, aki a környezetvédelemmel kapcsolatos ügyekben is illetékes. Első dolga volt, hogy szignózta a busz oldalát. Hasonlóan Romain Schneider-hez, a földművelésügyi miniszterhez és Mars Di Bartolomeo-hoz az egészségügyi miniszterhez. Három muskétásként védik ők Luxemburgot a génmódosítással szemben.
A sajtótájékoztatón beszéltek a túrabuszról, az Amflora burgonya elleni luxemburgi tilalomról és a legutóbbi EU-s engedélyezéssel kapcsolatos lehetőségekről. Újra elhangzott, hogy a luxemburgi parlament március 16-án egyhangúlag megszavazta, hogy a kormány moratóriumot fog kérni minden génmódosított termék engedélyezését követően. Továbbá betiltatják Luxemburgban a BASF által kifejlesztett génmódosított burgonyát és együttműködnek olyan más országokkal is, akiknek hasonló szándékaik vannak, köztük Ausztriával és Magyarországgal.

Turopoli Eszter
 


4 komment

Címkék: európai unió agrár gmo nemzetközi

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr51953352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2010.05.01. 11:28:06

Üdv Mezix!
Teljesen más volt a busz, leginkább a célja miatt. A Landship sokkal kényelmesebb lehetett a csapat számára, ebben nehéz volt sokat utazni.

Itt egy jó kép róla:
www.facebook.com/photo.php?pid=143724&id=106297292726669

A belsejében ki volt alakítva egy tradícionális konyha, ahol interjúkat csináltunk rengeteg politikussal, helyi civillel, szakemberrel, mozgalmárral, gazdával vagy fogyasztóvédővel.
Pl: itt éppen 3 luxemburgi miniszterrel tárgyal Maurice, a luxemburgi gmo-kampányos:
www.facebook.com/photo.php?pid=135539&id=106297292726669

Itt akcióban használtuk:
www.facebook.com/photo.php?pid=152661&id=106297292726669

Szóval, kihasználtuk elég rendesen a Hollandia-Belgium-Luxemburg-Németország-Ausztria-Magyarország-Szlovénia-Olaszország-Franciaország-Spanyolország útvonalon!

Imádott Zerka 2010.05.06. 21:25:35

a sofőr arcot imádtam!!! :)))))))))))
süti beállítások módosítása