Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Shell végre bocsánatot kér?

2010.05.14. 16:20 amatams

"A Shell hivatalos állásfoglalásban kért bocsánatot a Niger deltában folytatott évtizedes pusztításokért", írja a shellapologises.com, ahol megtudhatjuk továbbá azt is, hogy a társaság igazgatósága megígéri, hogy ezentúl elkötelezi magát a környezetvédelem és az emberi jogok iránt, felügyeli tevékenységeinek társadalmi és emberi jogi hatásait, és feltakarítja a Niger Deltában okozott szennyeződéseket.

Túl szép, hogy igaz legyen, gondolhatnánk, és sajnos jogosan, mert valóban álhírről van szó. Méghozzá a Yes Men nevű globalizációellenes csoport legújabb akciójáról. A mostani kampányuk arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a Shell még mindig nem vállalja fel a Niger-deltában évtizedek óta folytatott pusztításait, és nem hajlandó szembenézni a szomorú tényekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Niger-delta lakóinak több, mint 60 százalékának a megélhetése függ a természeti környezettől. Az olajszennyezés miatt azonban sokan szennyezett vizet isznak, azt használják főzéshez és mosáshoz, illetve olajjal és más toxinokkal mérgezett halat esznek. Az olajszennyezés és a szemétlerakás súlyosan károsította a termőföldet is. 

A megélhetési lehetőségek tönkretétele és a bajok orvoslásának hiánya arra késztette az embereket, hogy olajat lopjanak, és az olajinfrastruktúra tönkretételével próbáljanak valamilyen kárpótlást, vagy megállapodást kierőszakolni. Fegyveres csoportok fognak bele nagyszabású olajlopásokba, olajmunkások foglyul ejtésébe, és váltságdíj követelésébe. Az állami megtorlás gyakran túlzottan agresszív, és kollektíven bünteti a közösségeket, tovább szítva ezáltal az általános elkeseredést és dühöt.

„Azt hittük, ezek az emberek nem tudják, mi a jó nekik.” – magyarázza Bradford Houppe, a Shell frissen alakult Etikai Bizottságának elnökhelyettese. „Nem sejtettük, hogy ezzel csak szegénységet, konfliktusokat, visszaéléseket és nélkülözést okozunk. Most már tudjuk. Kudarcot vallottunk a szivárgások gyors kezelésében, és nem tudtuk hatékonyan kitisztítani a térséget. Ezzel súlyosan megsértettük az ott lakók emberi jogait, és hatalmas környezeti károkat okoztunk. Ez hiba volt. Súlyos hiba.”

"2010. május 18-án, a Shell Általános Éves Értekezletén, Hágában bemutatnak egy minden részletre kiterjedő cselekvési tervet. Ebben szerepelni fognak általános, részletes, Braille-írásos, és rímbe szedett bocsánatkérések is, melyeket a Shell dolgozók az irodáikban függesztenek majd ki" - írják Yes Men-ék. És bár valóban igaz, hogy a Shell május 18-án összeül az éves értekezletére, bocsánatkérésre utaló szándéknak azonban nyoma sincs. Ettől függetlenül kíváncsiak várjuk, hogy mit reagál a társaság az akcióra, ha egyáltalán reagál bármit is.

További olvasnivalók a témában itt.

 

(Fordítások: Szécsi Judit)


1 komment

Címkék: kommunikáció videó nemzetközi shell jó dolgok piszkos energiák

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr122002001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boldogember 2010.05.15. 18:56:41

Nagyon jó a videó! Az "újságírók" próbálják leplezni a röhögést...
Nekem a Yes men film annyira nem tetszett, de örülök, hogy újra csináltak valami vicceset. Kiváncsi vagyok a BP kiszervezi-e a felelősséget valami egymillió forint törzstőkéjű bt-be, vagy vállalják-e?
Meg hogy lelkileg hogy hat rájuk ez az egész? Csak egy újabb, cikibb, nehezebb problémának fogják fel, vagy megrendíti, elgondolkodtatja őket?
süti beállítások módosítása