Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Svéd jelmezbál az atomerőműben

2010.06.22. 08:33 Imádott Zerka

30 svéd, színes maskarába öltözött Greenpeace aktivista tiltakozott a Forsmark melletti atomerőműnél.  Egy kisebb létrás kocsival többen át is másztak a létesítmény kettős, elektromos kerítése felett, és behatoltak az atomerőmű területére. Céljuk az volt, hogy a svéd parlament mondjon nemet új atomerőművek építésére a törvényhozás június 17-i ülésén. A ugyan behatoltak a területre, békés szándékuk jeléül a kerítés mellett maradtak. A média figyelme által elérték szándékukat. Az akciót végül a biztonsági őrök rövidre zárták, (az elekromos kerítésnél - a szerk) őrizetbe vették az aktivistákat, és lebilincselve átadták a kiérkező rendőröknek.

2009 elején a svéd kormány, és annak tagjaként az addig atomerő-ellenes Centrum Párt, szabaddá tette az utat új atomerőművek megépítése számára. Svédországban jelenleg az áramszükséglet felét a meglévő tíz atomreaktor adja. Az ország egy 1981-es népszavazáson döntött arról, hogy bezárják az atomerőműveket, eddig azonban mindössze a Malmö mellett lévő Barsebäck két reaktorát vonták ki a forgalomból. 


8 komment

Címkék: atom videó svéd akció atomenergia aktivizmus piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr412097612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2010.06.22. 17:15:55

Uhh, most látom, hogy nagyon aktív a blog - majd igyekszem intenzíven nyomon követni.

Néhány poszttal korábban (a bálnairtogatósban) kifejtettem, hogy az atomerőművekkel szembeni agályokkal finoman szólva szkeptikus vagyok - ekkor felhívták a figyelmemet néhány olyan cikkre, amelyeket szerintem legkorábban hetek múlva lesz időm elolvasni.

amergin 2010.06.22. 17:17:40

Azért arra kíváncsi volnék, hogy a tüntetők közül hányan és mennyire ismerték az atomerőművek működési elveit. (Félreértés ne essék: elvtársak! nem ellenetek! értetek írok :) ).

Vay M 2010.06.22. 17:25:02

Többen mint az atomerőmű pártiak között, ebben biztos lehetsz. (Aki akcióra megy, kap rendes felkészítést, bár ezt szögezzük le: nem a működés mikéntjén múlik az atomenergia elfogadhatósága. Azt se tudja a legtöbbünk, h mire miként hat a légszennyezés, mégse szeretjük. Pl.)

amergin 2010.06.22. 18:02:34

@Vay M: Oké, igazad van :) De azért ezekről a dolgokról nem árt minél többet tudni. A hitelesség múlik/múlhat rajta. Ami ilyenkor nagyon sokat számít.

Imádott Zerka 2010.06.23. 08:18:35

@amergin: Bízom benne, hogy svéd pajtiaink legalább annyit tudnak az atomenergiáról, a reaktorok működéséről, mint a mi Bobunk! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.02. 13:18:01

egyrészt azt le kell szögeznem, hogy rég szakadtam olyan jóízűen a röhögéstől, mint amikor a napraforgó mászott be az atomerőmű kerítésén. Az a látvány minden pénzt megért :D
(ettől teljesen függetlenül, aki atomerőmű területére engedély nélkül behatol, azt nemzetbiztonsági okból kérdezősködés nélkül lelövetném)

viszont ami a lényeg: ha már a Barsebäck bezárása szóba került, akkor azt is fontos megemlíteni, hogy a délsvéd régió legfontosabb energiaforrását azért zárták be (irgalmatlan pénzek árán, hiszen egy atomerőművet leállítani és leszerelni sokkal drágább, mint üzembe helyezni), mert a dán zöldlobbi a dán szénlobbi (!!!) támogatásával addig sírt-rítt hogy ők nem akarnak Dánia szomszédságába atomerőművet, hogy kénytelenek voltak bezárni.
Azóta a délsvéd régiót drága és környezetszennyező dán szénenergiával látják el, a villany ára a régióban több mint a duplájára nőtt!!! és sok sok gigawatt szénenergiát használunk el. Szenet égetünk atom helyett, mert az annnnnyival jobb a környezetnek, ugye? Komolyan mondom, megáll az ész...

Torz 2010.07.02. 14:35:12

@Rékuc: Messzemenőkig egyetértek. Ha a következő évtizedekre tekintünk, sokkal sűrgősebb a foszzilis tüzelésű erőműveket leállítani, mint az atomerőműveket.A megújuló erőforrásokra való átállásig pedig kell valamilyen átmenet, és most így hirtelen nem tudnék mást mondani, mint a nukleális energiát.

fixilány 2010.07.03. 13:30:16

@Torz: @Rékuc: Ha ez így van, ahogy mondjátok, az elég disznóság, de nem a környezetvédők bűne, hanem a környezetvédelem álcáját hazsnáló ipari lobbiknak.

S az tény, hogy a fosziliseket fontosabb leállítani, de ma már olyan potenciál van a megújulókban, hogy ha nem akadályozzák őket, simán ellátják a szükségleteket. Az atomerőművek meg fussák ki (szerintem) nyugodtan az élettartamukat, csak újakat ne építsenek. Ezzel még 20-30 évig van munkája a nukleáris mérnököknek. De újak építésénél ne hivatkozzanak az éghajlatváltozásra, mert a CO2 szintet most kell csökkenteni, s amíg egy új erőmű elkészül, az legjob esetben 20 év.
süti beállítások módosítása