Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Aktívan a passzívházban!

2010.06.25. 08:20 LED

Hogyan építkezzünk környezettudatosan? Erre adhat választ a passzívház mivel több tulajdonsága is környezet kímélő szempont alapján jött létre. Egy ilyen háznak nincs kéménye, viszont harminc centiméteres szigetelést  és háromrétegű nyílászárókat kapott. Az épületben  elég egy forró zuhany és máris energiát termeltünk lakóházunk számára.

Az első passzívház 1990-ben indult világhódító útjára Németországból. Mostanra már hazánkban is megcsodálhatjuk a környezettudatos életmód legújabb termékét, többek között Szadán és Pilisszentlászlón is. Hivatalosan csak az olyan épületeket tekinthetjük passzívháznak, melyet a darmstadti Passzívház Intézet annak ítél, de a gyakorlatban minden olyan ház, melynek alacsony fűtési igénye miatt nincs szüksége a hagyományos fűtési rendszerre. Ugyanis ebben az esetben a bent megtermelt hő elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a ház hőveszteségét.  Természetesen ehhez még hozzájárul az alapos és az átlagosnál nagyobb szigetelés és a három rétegű üveg.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel minden hőre szükség van, melyet elektronikai berendezéseink vagy mi megtermelünk, ezért a szellőztetés elavult megoldássá válik. Az ilyen házakban egy gép gondoskodik az optimális friss levegőről és hőmérsékletről, hasznosítva a föld hőmérsékletét. A fűtési rendszer olyan fejlett, hogy egyszerre akadályozza meg a penész kialakulását és a pollenek bejutását. (Németországban az allergiás betegeknek javasolják, hogy egy kis időre költözzenek passzívházba és a betegségüknek nyoma se lesz..) 

 

A tetőszigeteléshez is szívesen alkalmaznak környezetkímélő eljárást, mégpedig újságpapírt hasznosítanak újra, kihasználva kimagasló szigetelő képességeit.  De a vízszigeteléshez is újrahasznosítanak méghozzá PVC-t, melynek lebomlási ideje több száz év is lehet.

A kritikusabb hidegebb időszakokban több megoldás is lehetséges. Egyrészt rendezhetünk egy nagyobb házibulit (hasznosítva ezzel a házban tartózkodók hő energiáját), másrészt (és ez állandósítható is) fűthetünk pelletkandallóval.

A felelőtlen víz pazarlására is találtak megoldást azzal, hogy két szennyvízcsatornát építenek, így a WC-ből, a konyhából, mosógépből felhasznált víz egy biológiai tisztítóba kerül, mely után a lakók felhasználhatják azt öntözésre újra. A mosdóból származó víz, pedig a WC tartályba és a mosógépbe kerülhet vissza.

 

Összegezve, a passzívház előnyei: meleg fal és padló felület télen, jó levegő minőség, energiatakarékosság, környezet tehermentesítése, rezsiköltség csökkenése, penészképződés megszűnése.

Mi lehet a hátrány?

1.Egyelőre drága az előállítási költsége, bár egyes internetes szakmai lapok szerint ez egyre inkább csökkeni fog.

2. Hagyományos módon nem nagyon lehet szellőztetni.

 

3. Egyesek szerint ez csak zöldrefestés, mivel bontás esetén alig van olyan anyag, ami újrahasznosítható. Sőt, szörnyszülöttnek is nevezik, mivel állításuk szerint egy fatüzeléses vályogház is képes ezzel versenyezni.

 

Az mindenesetre vitathatatlan, hogy a ház kivitelezése és megtervezése napjaink alapvető környezetvédelmi problémákra próbált megoldást találni. Kulcsszó: az újrahasznosítás! 


2 komment

Címkék: életmód újrahasznosítás technológia megoldások passzív ház

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr192098210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donkihote 2010.07.07. 17:35:40

A méltatlanul felszínes összegzéshez: előnyként kimaradt az állandó, kellemes hőérzet magyarul, mint az egészség, amikor megvan, észre sem vesszük.
A hátrányokra, többszörösen badarság:
ad 1. mihez képest drága? sokkal drágább házak épülnek gyengébb valódi komforttal, de főleg gyengébb műszaki minőségben, viszont energetikai szintjük folytán csökkenő ingatlanpiaci értékkel
ad 2. ugyanúgy lehet szellőztetni, ha valakit nem zavar, hogy elszökik a meleg. A hővisszanyerős szellőzés az nem kényszer, hanem előnyöket nyújtó többletlehetőség.
ad 3. passzívház egy energetikai szintet jelent, nem szerkezetfüggő, viszont kifogástalan energetikai és részlettervezést valamint szakszerű kivitelezést feltételez. Valóban nem feltétlenül ökoház, az egy tágabb követelményrendszer, építtetői döntés függvénye.
Az újrahasznosítás tényleg kulcsszó, de csak az egyik, és az sem mindegy, milyen áron, tehát célszerűbb újrahasznosíthatóságot említeni.

donkihote 2010.07.07. 17:44:06

hiteles tájékoztatásért akár a szellőzéses házábra forrásánál, az eddig minősített hazai passzívházakban is alkalmazott PAUL-szellőzőrendszerek honlapján érdemes körülnézni
süti beállítások módosítása