Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Lezártuk az RMGC bukaresti irodaházát

2010.07.07. 10:31 Greenpeace

Ma reggel Greenpeace aktivisták lezárták a Verespatak helyére tervezett cianidos rémálom (aranybánya) építésén munkálkodó cég, a Rosia Montana Gold Corporation irodaházát.

Sokáig nem tartott, a kékek elvitték őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma, július 7-én, reggel 07:30-kor Greenpeace aktivisták felállították a „Mentsük meg Verespatakot!” tábort Bukarestben, az RMGC székháza előtt. 15 aktivista a bejárathoz láncolta magát. Az akcióval a Greenpeace a cég bányászati tevékenységének betiltását követeli. A transzparenseken ez áll: „RMGC: Ne dolgozzatok egy katasztrófáért!” és „Nektek üzlet nekünk katasztrófa!” A Greenpeace aktivisták állítják, hogy „amennyiben a cég alkalmazottai minden nap bemennek az irodájukba, nem csinálnak mást, mint Verespatak lerombolásán dolgoznak. Minden perc felfüggesztett RMGC tevékenység egy újabb megnyert perc Verespatak és a következő ciánszennyezéstől fenyegetett folyók, a Maros, a Tisza és a Duna számára.”

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az RMGC ezelőtt sosem dolgozott bányászati projekten, még kevésbé veszélyes technikákkal sem, és ez a mostani beruházás az első próbálkozása. A környékbeli hegyeket napi húsz tonna dinamit felhasználásával rombolnák le. A 185 méter magas gát mögött hullámzó cianidos zagy negyvenszer több, mint ami a 2000-es tiszai ciánszennyezést okozta, melynek sorsa – és így a mi sorsunk is - egy olyan cég kezében lesz, amelyiknek egyik alapítóját heroincsempészettel fülelték le, amelyik maffiamódszerekkel üldözi el a lakókat Verespatakról, amelyik megvette és felszámolta az ivóvízhálózatot csak hogy ellehetlenítse a helyiek életét, s melynek pontos tulajdonosi háttere a mai napig tisztázatlan. Az RMGC képes volt kijelenteni egy közmeghallgatáson azt is, hogy 2000-ben semmiféle ciánkatasztrófa nem történt, a halak csupán éhen haltak a jég alatt.
 


2 komment

Címkék: akció rendőrök cián verespatak vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr882135301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása