Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Eltávozott Dorothy Stowe a Greenpeace nagymamája

2010.08.17. 13:22 LED

 2010 július 23-án 3 órakor 89 éves korában meghalt Dorothy Stowe, a Greenpeace egyik alapító tagja. Életútja sokunk számára példaértékű lehet, hiszen életét arra tette fel, hogy jobbá tegye a világot. Amellett, hogy részt vett a világ vezető zöldszervezetének létrehozásában, több társadalmi problémával is szembe szállt. 

 
 
 
 
Dorothy Anne Rabinowitz 1920 december 22-én született a Rhode Island-i Providence-ban egy Oroszországból bevándorolt zsidó család tagjaként.  Dorothy később apját idealistának és politikusként írta le, állítása szerint nem csak a zsidók ellen elkövetett igazságtalanságok zavarták, hanem az egész világért aggódott. Így nem véletlen, hogy később Dorothy is kifogást emelt az emberiség ellen elkövetett gaztettekkel szemben.
 
Tanulmányait a Pembrok-i Főiskola angol és filozófia szakán végezte, majd pszichiátriai önkéntesként dolgozott. Munkája mellett első elnöke lett a helyi civil szakszervezetnek. Már McCarthy elnyomó korszaka idején elkezdte lázadó pályafutását és sztrájkkal fenyegetőzött. Bár a helyi kormányzó tévesen kommunistának nevezte, de végül sikeresen elérte egyesületének a fizetésemelést. 
 
1953-ban Dorothy hozzáment egy polgárjogi ügyvédhez, Irving Strasmich-hoz. (Az esküvői vacsorájukat is a Nemzeti társaság a színes bőrű emberek előrejutásáért (NAACP) szervezetnél tartották, elindítva ezzel az USA civil jogi mozgalmát. 
 
Az ifjú pár a menyegző után Stowe-ra változtatták családnevüket,  Harriet Beecher Stowe emlékére, aki úttörője volt a feminizmus elterjedésének és a rabszolgaság eltörlésének. 
Az ötvenes években a nukleáris fegyverek ellen kezdtek el kampányolni a Kvékerekhez hasonlóan. Szintén ez a világnézet inspirálta őket abban is, hogy elhajózzanak az Amchitka szigethez, ahol akkor atomkísérleteket folytattak. (Azóta ezt tekinthetjük az első GP kampánynak.)
 
1961-ben, hogy semmiképp sem váljanak a vietnámi háború támogatóivá, emigráltak Új-Zélandra, ezzel elkerülve, hogy adójuk a hadsereg kasszájába folyjon. Ott tartózkodásuk alatt többször is rendeztek tüntetéseket a francia atomkísérletek ellen is,  de amikor Új-Zéland is csapatokat küldött a háborúba Kanadába vándoroltak.
 
Vancouver-ben találkoztak Bob Hunter-rel, valamint Ben és Dorothy Metcalfe-al, akik segítségükre voltak kampányaikban. Ezt követte egy újabb fontos találkozás, a Greenpeace történelmében, miután Jim és Mary Bohlen és Hunter felesége is csatlakozott a csapathoz. Így végül megalakult a Greenpeace alapítóinak „magja”, akik egy új békét és ökológiát akartak elhozni a világ számára. 
 
Amikor 1968-ban újra atomkísérletek indultak Alaszkában a Stow pár „Don’t Make a Wave Committee” (fordításban: Ne csináljunk hullám bizottságot)  felirattal kezdtek el tiltakozni. (A feliratot a Tsunamitól való félelem inspirálta.) Dorothy-t nem hagyták nyugodni az események, így önkénteseket és női csapatokat toborzott, hogy bojkottálják a kísérleteket. Végül Jim és Bohlen tanácsára hajót béreltek, hogy személyesen akadályozzák meg a robbantásokat.  Egy óriási hajóra esett választásuk, melyet Phyllis Cormack-ról átkereszteltek Greenpeace-re, ezzel jelezve, hogy  céljaikat a béke és a (békés) természet vezérli. Habár az USA parti őrsége letartóztatta őket, de ez olyan közfelháborodást keltett, hogy 1972 februárjában végül beszüntették az atomkísérleteket. 
 
 
 
 
 
Az örömteli események után, így végül a csapat Greenpeace-re keresztelte magát és világszerte követőkre találtak. Ma már több mint 40 képviseletük van világszerte, beleértve Kínát és Indiát és nemrég már Afrikát is. 
 
Az évek folyamán Dorothy mindvégig támogatta a lelkes aktivistákat, sőt többen zarándokoltak el otthonába, inspirációt várva tőle. Egy alkalommal a U2 híres énekese, Bono is külön erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Vancouver-i  koncertjük alatt meglátogassa a Greenpeace nagymamáját. Dorothy Stowe sosem hagyott fel elveivel és munkásságával, élete végén is több ezer aktivistát ösztönzött a további sikerek elérésében. 
 
A Greenpeace International nemzetközi igazgatója, Kumi Naidoo is úgy nyilatkozott, hogy élete egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor találkozott a kitartás, az optimizmus és a lelkesedés mintaképével, aki életét arra tette fel, hogy jobbá tegye a világot.
 
 
 

1 komment

Címkék: atom hajók greenpeace töri óra

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr812214502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakoczki 2010.08.17. 19:06:05

Íme egy példakép !!! Dorothy nyugodj békében !
Nem feledünk, így tehát nem haltál meg.
süti beállítások módosítása