Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy követendő példa - Látogatásunk a zöld nyomdában

2010.09.16. 08:46 Lars_108

Nem könnyű elképzelnünk, hogy egy olyan ipari ágazat, mint a nyomdaipar zöld és környezettudatos is lehet. Hiszen annyi fát kivágnak a papírgyártáshoz, a nyomdai előkészítés során is igen magas a károsanyag-kibocsátás és ezen kívül rengeteg hulladékot termel. Múlt pénteken meglátogattuk a Folprint Kft.-t, (továbbiakban: 'a' zöld nyomda) hogy megnézhessük, hogyan lehet mindezt környezettudatosan tenni.

 

Az utóbbi időben több kampányanyagunkat is a zöld nyomdában készítették, így mindenképpen meg akartuk tudni, hogyan történik a környezetbarát nyomtatás, és egyáltalán mitől nevezhetünk valamit zöld nyomdának?

 

 

 

 

 

 

 

 

Legfontosabb talán a zöld alapanyagok használata. A nyomdában környezetbarát papírgyártásból származó alapanyagokat használnak, így klórmentesen fehérített, karbon semleges, komposztálható és újrahasznosított papírt (nem összekeverendő az újrahasznosítható papírral). A nem újrahasznosított papír mind FSC minősített. Ez azt jelenti, hogy a gyártáshoz használt faanyag erre a célra telepített, tanúsított erdőből származik.

 

A gyártásnál használt segédanyagok is környezetbarátak. Az izopropil alkoholt kevésbé káros alkoholszármazékkal helyettesítik, mosható törlőkendőket és növényi olaj bázisú festéket használnak.

A nyomdai előkészítési folyamatokat zéró károsanyag-kibocsátással végzik. A termékek optimalizálása zöld szempontok alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a megrendelő termékét komplex felülvizsgálatnak vetik, majd környezetbarát alapanyagokat ajánlanak a gyártáshoz, illetve a hulladékkezeléssel kapcsolatban tanácsot adnak.

 

 

Gyuricza Balázs, a Greenpeace Magyarország grafikusa (jobbra) saját tapasztalatai szerint a zöld nyomda és a többi közötti különbségek hatalmasak. Elmondása szerint a vállalat mentalitása teljes mértékben különbözik a többiétől. Sok más nyomda esetében a hulladékot egyszerűen kiöntik valahova, míg itt –vállalva a plusz költséget- nagy gondot fordítanak a hulladékok szelektív elszállítására. Külön megemlítette az itt alkalmazott PVC-mentes csomagolás jelentőségét, hiszen a PVC a környezetre rendkívül káros szintetikus polimer.

Örülnénk, ha még több ehhez hasonló kezdeményezést láthatnánk...

Mi már mindenesetre ott nyomatjuk.

&


2 komment

Címkék: újrahasznosítás technológia papír zöld nyomda

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr622288508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világoszöld 2010.09.17. 14:12:07

"A nyomdai előkészítési folyamatokat zéró károsanyag-kibocsátással végzik."

Kötözködés ON:

A villany honnan jön?

Kötözködés OFF :)

Zöld_Dani 2010.09.19. 16:47:01

Erre tényleg választ vársz? :-)
süti beállítások módosítása