Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mutáns halak már a tányérokon?

2010.11.30. 17:05 Bob_

A GM-növények után megérkeztek a GM-állatok.  Az USA-ban az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet jóváhagyhatja az első, emberi fogyasztásra szánt  génmódosított állatot.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 12 legnagyobb zöld szervezet (beleértve Greenpeace-t és a Friends of the Earth-öt) levélben kérte, hogy a Felügyelet (FDA - Food and Drug Adminsitration) alapos vizsgálatot folytasson, még mielőtt döntene az első, élelmiszernek szánt génmódosított állat engedélyezéséről.


    Az AquAdvantage néven futó új állat-, pontosabban lazacfajtát, az AquaBounty Technologies nevű cég állította elő számos más állatfaj „keverékéből”. Az új lazac az ún. Chinook lazac, az atlanti lazac és az óceáni anyaangolna genetikai anyagát tartalmazza. A génmódosítás következtében a GMO-lazac közel kétszer olyan gyorsan növekszik, mint vadon élő társai. A természetben található lazac ugyanis nem növekszik télen, és három évig tart, mire teljesen kifejlődik – ezt az időt felezné a gmo-lazac, amelybe nem a lazacok, hanem az amúgy gyorsan fejlődő angolnák növekedési genomjait ültették be.
    A környezetvédő szervezetek arra kérik az FDA-t, hogy - bár ezt törvény nem írja elő - végeztessen saját környezetvédelmi hatástanulmányt, melyben kizárják, hogy a GM lazac kárt okozhat a környezetre, a biodiverzitásra, és az emberi egészségre.
    A levél azt is megfogalmazza, hogy feltétlenül szükséges tárgyalásokat folytatni a Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatallal (National Oceanographic and Atmospheric Administration), illetve a Hal- és Vadszolgálattal (Fish and Wildlife Service).  A vadon kifejlődő lazac ugyanis már 2000 óta fent van a Veszélyeztetett Fajok listáján. A környezetvédők rámutatnak, hogy már számos alkalommal előfordult, hogy mesterséges körülmények között tenyésztett lazacok kikerültek az élővizekbe és ívásba fogtak a vadon élő állománnyal. Az így létrejövő szaporulatok azonban nem voltak elég ellenállóak, és ez éppenséggel tovább csökkentette a lazacok számát. Az AquaBounty Technologies azzal védekezik, hogy a GM lazac úgy van előállítva, hogy terméketlen legyen, ezért ez a veszély nem áll fenn. Illetve, hogy a GM lazacokat zárt halastavakban tenyésztik, úgy hogy nem is kerülhetnek ki a vadvizekbe. Számos kutató azonban rámutatott arra, hogy könnyen elképzelhető, hogy a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs 100%-os garancia arra, hogy terméketlen marad. Az eddigi tesztek pusztán azt igényelték, hogy 95%-os  arányban garantálják az előállított halak sterilitását. A fennmaradó 5% elsőre nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy az AquaBounty Technologiesnak saját állítása szerint már 15 millió halikrára van megrendelése, ez azt jelenti, hogy már az első fordulóban lenne 750, 000 olyan lazac amely nem feltétlenül terméketlen.
    Ami pedig a zárt-tartású halastavakat illeti, az ilyen tavakból való „szökések” rutinszerűek. A legtöbb tenyésztett lazacot ugyanis sekély-vizekben, illetve tengeri tartályokban/hálókban tartják: 2009-ben csak Norvégiában több mint 500 000 tenyészett hal szabadult ki a „biztonságos” tartásból. Még a belterületeken lévő tartályok esetében is cirkuláltatják a vizet, és így a halikrák könnyedén bekerülhetnek a vadvizekbe.
    Az AquAdvantage (miként a GM növények gyártói is) azt hangoztatja, hogy az így előállított állatok segítenek a világ élelmezési problémáinak megoldásában – ám ez távolról sincs így.  A felgyorsított növekedésű, tenyésztett állatok sokkal több tápot fogyasztanak el, mint vadon élő társaik. Az állatoknak adott táphoz túlnyomórészt olyan - a tápláléklánc alsóbb régióiban található - kis halakat, halféléket használnak, melyeket egyszerű és olcsó kinyerni a vadvizekből, ám melyek maguk is könnyen a túlhalászat áldozataivá válhatnak. Ezek kipusztulása, vagy csak mennyiségül redikálás lecsökkenése beláthatatlan következményekkel járhat – így hát elmondható, hogy a GM lazac nem hogy hozzájárul az élelmezési probléma megoldásához, hanem inkább fokozza azt.
    Többek között ezen tényezők miatt gondolják úgy a zöld szervezetek, hogy az FDA-nak nem szabad megelégednie a cégek által elkészíttetett tanulmányokkal, hanem saját hatásvizsgálatokat kell végeznie. A tét óriási: eleddig ugyanis csak GM-növények (szója, kukorica) kerültek a tányérunkra, egy esetleges engedélyezés azonban precedens értékű lenne, és megnyitná a terepet a génmódosított állatok előtt is. Ha megkapják az engedélyt, a GM-lazacok már egy éven belül a tányérainkon lehetnek.

Összeállította: Csillag Gábor

A 12 szervezet levele megtalálható itt


2 komment

Címkék: gmo technológia állatok halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr942483935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kám4 2010.11.30. 19:41:24

Felháborítónak tartom, hogy egy ilyen ügynél egyáltalán szóba jön az, hogy engedélyezzék! Elszomorító...

Csodálatos Nalaya 2010.12.09. 11:45:28

Lazac. Hm. Jellemző, hogy prémium-kategóriás ételből csináltak GMO variánst. Miért nem próbálkoztak valami olcsóbb állattal, pl. csirke, vagy pulyka?
Mondjuk azért, mert (és ezt csak óvatosan és naívan merem megkérdezni) az már régóta a tányérokra kerül?
süti beállítások módosítása