Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Vállalati kémkedés a Greenpeace ellen, perelünk az USA-ban

2010.12.06. 08:42 Schmidt Gergő

A Greenpeace Amerikában pert indított a Dow Chemicals és a Sasol North America vállalatok, valamint a Dezenhall Resourches és Ketchum PR cégek ellen, mert azok magánnyomozókat béreltek fel Greenpeace dokumentumok ellopására, telefonlehallgatásokra és a számítógépeink elleni hacker támadások végrehajtására.

 

A per célja kettős:

Először is célunk, hogy megmutassuk ezeknek a vállalatoknak, hogy ők sem állnak a törvények felett, hiába áldozzák fel újra és újra az etikai szempontokat a nyereség oltárán.

 

Másrészről hisszük, hogy minden állampolgárnak joga van kiállnia az egészséges környezetért, gyermekeiért, valamint saját közösségéért anélkül, hogy tartania kellene bármiféle megtorlástól, fenyegetéstől vagy a magánélete és tulajdona elleni támadástól. Úgy véljük a Dow és Sasol összehangolt támadása egy olyan lépés a Greenpeace ellen, ami kétségbe vonja ezeket az alapvető jogokat. Most azért kell küzdenünk, hogy minden hasonló támadásnak elejét vegyük a jövőben, mielőtt másokkal is megtörténne.


Ez a mostani ügy olyan eseményekre koncentrált, amelyek 1998 és 2001 között történtek az USA-ban. Sokan, az érintett Mossville és Lake Charles lakosai közül azóta meghaltak, a még életben lévő rákos betegek közül sokan valószínűsítik, hogy állapotukért az említett cégek felelősek, akik helyi üzemeik toxikus anyagait mértéktelenül juttatták lakókörnyezetükbe.

 

A Dow Chemicals-t és a Sasol North America-t kiszolgáló biztonsági cégek lehallgatták a telefonhívásokat és megfigyelték az email forgalmat. Ez egyértelműen jelzi, hogy ezek a vállalatok semmilyen módszertől nem riadnak vissza, miközben megkísérlik ellehetetleníteni az olyan, luisianaihoz hasonló közösségi összefogásokat, amik fellépnek a lakókörnyezetüket megmérgező vegyipari konszernek ellen és informálják az embereket a toxikus anyagok egészségügyi veszélyeiről.  A Dezenhall Resourches és Ketchum PR cégek közvetítőként működtek együtt a vegyipari vállalatok és a kémkedéssel megbízott magánnyomozók közötti kapcsolatban.

 

A Greenpeace a mostani perrel erőteljes üzenetet kíván küldeni azoknak a vállalatoknak akik hasonló támadásokban vesznek részt vagy terveznek részt venni olyan szervezetek és magánszemélyek ellen, akik egy jobb világért dolgoznak nap, mint nap. Az olyan közösségek, mint Mossville, Lake Charles valamint Louisana lakossága, akik a rák és más egészségügyi ártalmak kirívóan magas számától szenvednek segítséget érdemelnek, nem pedig ehhez hasonló agresszív fellépést az ipar részéről. 

 

A Greenpeace a környezet megóvásán munkálkodik, tisztában vagyunk azzal, hogy a politikusok és vállalatok két dologgal törődnek, a pénzzel és az emberekkel (úgy mint választók és úgy mint fogyasztók). Tudjuk, hogy nem tudunk akkora összegekkel harcolni, mint amennyivel teszik azt a szennyezők, de hisszük, hogy a mellettünk álló hárommillió ember kiegyenlítettebbé teszi a küzdelmet. Ha az óriásvállalatok a politikai befolyásukon túl beszivárognak a magánéletünkbe és támadást indítanak a civil csoportok ellen a megfélemlítés és kémkedés eszközeivel élve, úgy a jogsértésen túl egyben a demokráciát is aláássák.

 

Erre csak egy válaszunk lehet: találkozunk velük a bíróságon.


 

szerk. Schmidt Gergő 


Szólj hozzá!

Címkék: vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr52489342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása