Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Peak soil - mi fogy el előbb: az olaj, vagy a talaj?

2010.12.10. 08:09 Lars_108

A „peak oil”, azaz az olajhozam-tetőzés, ma már egy közismert fogalom, melyből megtudhatjuk, hogy rohamosan fogy az az idő, ameddig még lesz gazdaságosan kitermelhető fosszilis energiánk. Úgy látszik, ideje megismerkednünk, a „peak soil” kifejezéssel is, mivel a talaj és a termőföld is rohamos fogy és pusztul.

 

 



A Föld felszínét egy viszonylag vékony (átlagosan 15 centis) felszíni talajréteg borítja be. Ez a talajréteg hosszú földtörténeti korokon át jött létre azáltal, hogy az új talaj folyamatosan kompenzálta a természetes eróziót. Ám valamikor az elmúlt század során, az emberek és a háziállatok száma olyannyira megnőtt, hogy az erózió üteme immáron meghaladta a talajmegújulás sebességét.

A természetben a termőtalaj lassan alakul ki. Az elaprózódott homokkő, a lehűlt láva, a szél által lerakott homokszemcsék között néhány úttörő növény leereszti apró gyökereit, majd a legkülönbözőbb élőlények is otthonukká teszik ezt, s ezzel elindul egy igen összetett szerves folyamat. Az állatkák végterméke és alkalmasint elpusztult tetemeik által egy olyan ökológiai rendszer keletkezik, mely újabb és újabb tápanyagokat kínál a növényzet számára.

Az átlagosan 15 centiméternyi talajfelszín létrejöttéhez több tízezer év kell – elpusztítása viszont igen gyorsan véghezvihető. A Föld talaj-kialakulási tetőzése kb. 10 ezer évvel ezelőtt volt. Az új kőkorszak kezdete, vagyis a mezőgazdaság beköszönte óta azonban folyamatosan éljük fel az addig létrejött talajmennyiséget. Ellentmondásos módon – hisz mi emberek többek között ennek köszönhetjük fennmaradásunkat - a mezőgazdaság már önmagában roncsolja a termőtalajt, a tömeges ipari mezőgazdaság viszont már a teljes pusztulás lehetőségét hordozza.

Az ENSZ becslései szerint, jelenleg 10-20-szor olyan gyorsan tűnik el a hasznos talaj, mint ahogyan bolygónk képes azt megújítani. Eközben a népesség továbbra is exponenciálisan növekszik - 2050-re elérjük a 9.3 milliárdot. Tudunk-e közel 10 milliárd ember számára élelmiszert termelni?! A válasz igen kell hogy legyen, de bizonyosan nem a jelenlegi termelési, és fogyasztási szokások mellett. A világ számos helyén – különösen Észak-Kínában, Fekete-Afrikában, és Ausztrália egyes részein – nap, mint nap tűnnek el a megművelhető földek. A klimatikus viszonyok változása, a mezőgazdasági vegyszerek tömeges alkalmazása, és a földek túlhasználta folyamatosan sorvasztja a még művelhető földek mennyiségét. John Crawford, a Sydney-i Egyetem Fenntartható Mezőgazdaság Tanszékének vezetője szerint világszerte évente 75 milliárd tonna termőtalaj tűnik el, és mára a világ termőtalajának 80 százaléka mérsékelten vagy jelentősen erodálódott. Kínában az erózió üteme a természetes regenerációs képesség 57-szerese; míg Európában 17-szeres, Amerikában 10-szeres, Ausztráliában pedig 5-szörös a mutató. "Ha nem teszünk drasztikus lépéseket, a világ termőtalaja akár 60 éven belül eltűnhet" - hangsúlyozza Crawford. A termőtalaj-csökkenés következményei beláthatatlanok, ha ténylegesen bekövetkezne egy radikális talajpusztulás, akkor az olyan élelmiszerár növekedéshez, illetve olyan globális élelmezési válsághoz vezetne, amihez képest az eddigi olajválságot szúnyogcsípésnek tekinthetjük.

A talajról gyakran úgy gondolkodunk, hogy az „csak úgy van”, mindig is volt, mindig is lesz – nincs benne semmi különös. Gyakran elfejtjük, hogy a termőtalaj az emberi élet egyik alappillére, melynek megőrzése létkérdés (kellene, hogy legyen).

Összeállította: Csillag Gábor
 


1 komment

Címkék: tudomány olaj talaj

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr862500266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheWbtist 2010.12.12. 17:05:32

Ott a lényeg: "megőrzése létkérdés (kellene, hogy legyen)".

Mivel szóba került a cikkben az olajcsúcs, talán van olyan - azok között akit érdekel a téma - aki nem látta még Hetesi Zsolt kutató előadását. Itt nézhető meg online. Kiemelten ajánlom:
goo.gl/ks5cJ
süti beállítások módosítása