Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

GMO-s baki az EU Biztostól

2011.02.15. 09:29 Lars_108

A 2011. január 12.-i az Európai Parlament által szervezett, a GMO-k biztonsági értékeléséről szóló tárgyaláson megkérdezték John Dalli-t (egészségügyi és fogyasztópolitikai európai biztos), hogy az EU-bizottság miért nem végzi el a GMO-termékek hosszú távú tesztelését, amely határozottan elő van írva az európai jogrendszerben. Dalli a következőképpen válaszolt: „A hosszú távú vizsgálatok elvégzése nem a Bizottság feladata, hanem a tagállamoké.” (A mellékelt videón 3:05:00 körül)


Ez az állítás helytelen. Az Európai Parlament és a Tanács 1829/2003/EK rendelete (a géntechnológiával módosított élelmiszerekről és takarmányokról) kimondja, hogy a biztonsági értékelés kizárólag az EU felelőssége. Az engedélyezési folyamat során a tagállamok egyedüli feladata, hogy átvegyék a kérelmeket, majd továbbítsák az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak (EFSA). Még arra sincs hatáskörük, hogy információkat kérjenek, például a hosszú távú hatásvizsgálatokról. Szóval Dalli kijelentésével ellentétben a az EU kifejezett FELADATA, hogy információkat adjanak a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban.

Később Dalli így folytatta: „Minden megállapítással tisztában szeretnék lenni, mert felelősséget érzek az emberekért.” Joggal kérdezhetjük tehát: Miért nem végzi el ezeket a vizsgálatokat, és közli a kapott eredményeket, ha ő maga az egyetlen erre alkalmas hatósági személy?

Azzal az állításával, hogy a hosszú távú hatásvizsgálatok elvégzése a tagországok, és nem a Bizottság feladata, Delli félrevezette a nyilvánosságot. Hogy miért tette ezt, mindenképpen válaszra vár. De mindössze két lehetséges magyarázat van rá: Vagy át akarta hárítani a hosszú távú vizsgálatok elvégzésének felelősségét a tagországokra, vagy pedig egyáltalán nincs tudatában a GMO-k szabályozási rendszerével az Európai Unióban. Egyik válasz sem tűnik túl megnyugtatónak.


Szólj hozzá!

Címkék: videó európai unió gmo félrevezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr922647010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása