Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Börtönbüntetésre ítéltek két nagymamát, két papot és egy apácát az atomfegyverek elleni tüntetés miatt

2011.04.07. 08:50 tmarton

Két nagymamát, két papot és egy apácát ítéltek el a Washington állambeli tacomai szövetségi bíróságon 2011. március 28-án, mert nemtetszésüket nyilvánították ki a halálos Trident tengeralattjárókon való használatra raktározott USA-beli atomfegyverek százait illetően.

 

Az elítéltek egyike a 83 éves Anne Montgomery nővér, a New York-i Szent Szív (Sacred Heart) nővére, aki két hónapot kénytelen a szövetségi börtönben, és további négy hónapot házi őrizetben eltölteni. A 81 éves, tacomai Bill Bichsel jezsuita atyát három hónapos börtönbüntetésre és hat hónapos házi őrizetre ítélték. A 67 éves Susan Crane, a baltimore-i Jónás Háza közösség tagja 15 hónapos; a 60 éves, bremetroni Lynne Greenwald 6 hónapos; a 60 éves, oaklandi Steve Kelly jezsuita pap 15 hónapos börtönbüntetést kapott. Ezen felül mindannyian 5300 dolláros büntetést kell fizessenek, és további egy év próbaidőt kell letölteniük. Bichsel és Greenwald aktív tagjai a Ground Zero Center for Nonviolent Action nevű szervezetnek (körülbelüli fordításban: Zéró Terület – Erőszakmentes Akciók Központja), amely közösség 1977 óta ellenáll a Trident atomfegyvereknek.

 

Mit tettek?

Mindenszentek éjszakáján, 2009. november 2-án az ötfős csapat csöndesen átvágott egy drótkerítést, ami fölé szögesdrót volt kifeszítve. Óvatosan átlépve a kerítésen vágott lyukon beléptek a Tacoma közelében fekvő Kitsap-Bangor haditengerészeti bázis területére – ahol az ott állomásozó nyolc Trident tengeralattjárókon használandó több száz atomrobbanófejet tartják. Órákig őrizetlenül sétálva az erősen őrzött bázison közel hat kilométert tettek meg, míg az atomrakéták raktárhelyére nem értek.

A raktárterületet reflektorfények világították meg. A kis szürke bunkerek tucatjait (egyenként akkorák, mint egy kétautós garázs) két további szögesdrótos drótkerítés vette körbe. HALÁLOS ERŐK HASZNÁLATA ENGEDÉLYEZETT – harsogta merészen egy tábla. Egy másikon ez állt: VIGYÁZAT, TILTOTT TERÜLET!, és a szokásos koponyával és csontokkal volt díszítve.

Ennyi volt – az Egyesült Államok Trident csendes-óceáni atomfegyverprogramjának szíve. Az atomfegyvereket a kettős kerítés vonala mögötti bunkerekben tárolták. A drótvágók átvágták ezeket a kerítéseket is. Ezután kibontották a kézi transzparenseket a következő szöveggel: „Szereljék le most az ekevasakat1: a Trident törvénytelen és erkölcstelen”, majd imához térdeltek, és várták, hogy letartóztassák őket, ahogy eljött a hajnal.

 

1Utalás az USA Plowshare („Ekevas”) hadműveletére.

 

Mi ellen tüntettek?

Mind a nyolc Trident tengeralattjáró 24 atomrakétával rendelkezik. A Ground Zero közösség leírása szerint mind egy ilyen tengeralattjáró mind a 24 rakétája több robbanófejjel is rendelkezik, és midnegyik robbanófej ereje harmincszorosa a Hirosimában bevetett fegyvernek. Egy teljesen feltöltött Trident tengeralattjáró 192 robbanófejet szállít, mindegyike 475 kilotonnányi TNT erejének megfelelő robbanásra lett tervezve. Ha a talajszinten robbantanák fel őket, mindegyikük egy háromnegyed kilométeres átmérőjű és úgy száz méter mély krátert hagyna maga után.

A bunkerterület, ahol a letartóztatások történtek, az a rész, ahol a tartalék rakétákat tárolták.

 

2010 decemberében az ötfős társaságot bíróság elé idézték a tacomai szövetségi bíróságon kormánytulajdonban kárt okozó bűncselekmény, bűnszövetkezet és illetéktelen behatolás vádjával.

De mielőtt a tárgyalás megkezdődött, a bíróság elmondta a vádlottaknak, mit tehetnek és mit nem a bíróságon. Bizonyítékok az atomfegyverek egészségügyi következményeiről? Nem megengedettek. Bizonyíték, hogy a megelőző csapásra használt atomfegyverek illegálisak az USA-beli és a nemzetközi törvények szerint? Nem megengedett. Bizonyíték, hogy a Trident rakétái elleni korábbi tömeges nemzetközi erőszakmentes akciókampányok során az esküdtszékek felmentették a tüntetőket? Nem megengedett. A szükségszerűséggel való védekezés, amikor egy kisebb törvény megszegése, például egy ajtó betörése engedélyezett, ha a cselekedettel egy nagyobb kár előzhető meg, például egy gyermek bennragadása egy égő házban? Nem megengedett.

 

Az esküdtszék tagjainak nagy része zavarodottnak tűnt, amikor a vádlottak beismerték tetteiket a nyitó perbeszédükben. Az esküdtszék zavarodottsága akkor is megmaradt, mikor az atomfegyverekről feltett kérdéseik ellen az ügyész tiltakozott, majd azokat a kérdéseket a bíróság figyelmen kívül hagyta. A bíróság és az ügyészek újra és újra arra hívták fel az esküdtszék figyelmét, hogy a tárgyalás a kerítésekről szól. A vádlottak vitézül próbáltak rámutatni a nyilvánvaló igazságra – a sok száz atomfegyverre.

A nyitó és a záró perbeszédében mindegyik vádlott elmagyarázta, amennyire csak megengedték nekik, hogy miért kockáztatták a halálos erővel való szembenézést az Egyesült Államok nukleáris fegyvertárának felfedéséért. Sojourner Truthról épp úgy szó esett, mint Rosa Parksról, Gandhiról és Martin Luther Kingről. A váglottak ellenállása a polgári jogi mozgalom, a munkásmozgalom, a szüffrazsett mozgalom és a rabszolgaság eltörléséért küzdő mozgalom szellemében történt.

 

A tárgyalás mind az öt napján tömegek tömték meg a tárgyalótermet. Minden éjjel ki-mit-hoz vacsorát tartottak, és olyan egészségügyi, jogi és nemzetközi szakértők beszélgettek az atomfegyverekről, akik a tárgyalásra jöttek, de akiket az ügyész és a bíróság túlnyomórészt elnémított.

A bíró hétvégéig várt, ám végül elítélte az aktivistákat.

Százak szállták meg a bíróság épületét a vádlottakat támogatva. A bíró elismerte mindegyik vádlott jó munkáját, elismerte, hogy a börtönbüntetés aligha tartaná vissza őket a további akcióktól, de azt mondta, hogy megkötötte őt a törvény fenntartása, különben anarchia tört volna ki és a társadalom összeomlott volna.

 

Az ügyészek arra kérték a bírót, hogy az összes vádlottat küldje szövetségi börtönbe, továbbá három év próbaidő letöltésére és több mint ötezer dollár megfizetésére kötelezze őket. A kért börtönbüntetések konkrét időtartama változó volt, Kelly atyára 3 évet, Susan Crane-re 30 hónapot, Lynne Greenwaldra 7 hónapot plusz 7 hónap házi őrizetet, Anne Montgomery nővérre és Bill Bichsel atyára 6 hónapot plusz 6 hónap házi őrizetet kértek.

Mindegyik vádlott egyenesen a börtönbe ment a tárgyalóteremből, miközben a megfigyelők énekeltek nekik. A bíróság épületén kívül további aktivisták ígéretet tettek, hogy szembeszállnak a Tridenttel bármilyen módon, hogy megállíthassák a tömegpusztítás törvénytelen és erkölcstelen fegyvereit.

 

(Képek: Ground Zero Center for Nonviolent Action)


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr502801111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fixilány 2011.04.07. 11:49:10

Itt miért tartanak minden progresszív dologtól az egyházak? Miért élnek még mindig a feudális világképben, miszerint felfelé nyalni kell?
Németországban a Pride-on magától érthetődően ott van egy csomó keresztény szervezet, az egész evangélikus egyház. Itt meg? Áh.

Mocskos Kaviár 2011.05.03. 22:42:47

Szerintem a rendből való kizárás lehetett volna még méltóbb büntetés. De ezt döntse el Isten. Az erőszak erőszakot szül, lett volna más módszer is.
süti beállítások módosítása