Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mérgező növényvédő szerekről

2011.05.05. 11:15 Greenpeace

Ma adtunk ki a Levegő Munkacsoporttal közösen egy nyilatkozatot, miszerint bepereltük az Európai Bizottságot, mert kizárólag a tulaj vegyi konszernek vizsgálatai alapján engedélyeztek újabb három évre egy súlyosan rákkeltő növényvédőszert, a glifozátot.

Ha valakinek van 26 perce, akkor érdemes megnéznie ezt a kisfilmet, ami a növényvédőszerek káros hatásairól szól. Ha nem látod a magyar feliratokat, a CC ikon segíthet jobb alul.


11 komment

Címkék: videó monsanto vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr792879561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2011.05.12. 11:19:40

A génmódosított növények felelőssége világos mindenkinek?

Látható, hogy a (glifozát gyomirtó hatóanyagnak való ellenállás céljából) génmódosított növények rohamos elterjedése egybeesik a glifozát használatának megnövekedésével és az általa okozott egyre jelentősebb környezeti, egészségügyi problémákkal.

NO GMO!

Bob_ 2011.05.12. 11:38:28

Az is elég jól tetten érhető, hogy a génmódosított növények elterjesztését nem a társadalom jólétének fokozása vezényli, hanem a vegyszer-eladás növelése; a gazdák vegyipari multikhoz való láncolásának szándéka.

Ez a GMO megoldja a világ éhezését?
Te elhitted?

pandava 2011.05.12. 18:37:59

@Bob_: GMO növény lehet/van e nélkül a vegyszer nélkül is, ezek nem feltétlen járnak a kéz a kézben

Bob_ 2011.05.13. 11:53:16

@pandava: valóban van más fajta is. Főleg a biotechnológiai kommunikációs kiadványokban. A kereskedelmi forgalom döntően kétféle tulajdonságra módosított GM-növény van: gyomirtószernek ellenálló (lásd a fentieket) és minden sejtjében rovarölőszert (Bt) termelő.
Egyik sem az éhező szegények táplálását tűzte ki fő célul...

A glifozát hatóanyagnak ellenálló génmódosított növény elterjedése láthatóan erősen összefügg a vegyszerhasználat növekedésével.

Ami pedig erősen összefügg azzal, hogy nő a glifozátnak ellenálló gyomnövények száma, ami miatt még erősebb (értsd: környezet- és egészségügyi kockázattal bíró) vegyszerekre van/lesz szükség.
earthtrends.wri.org/images/Glyphosate_resistant_weeds_number.jpg

pandava 2011.05.13. 20:05:09

@Bob_: kicsit kutakodtam a témában, ez színesíti a dolgokat:

"Romániában az uniós
csatlakozás előtt GM szóját (Roundup Ready)
már előállítottak. A csatlakozás után kénytelenek
voltak felhagyni vele, mert termesztése nem
engedélyezett az EU-ban, csak kereskedelmi
forgalmazása. Mivel a nehezen irtható gyomok
ellen a hagyományos szójában nem tudtak
gazdaságosan védekezni, a szója vetésterülete
harmadára csökkent, így behozatalra szorulnak
szójából (Románia korábban önellátó volt
szójából)."

Bob_ 2011.05.15. 22:48:21

@pandava: látom, hogy innen informálódtál: zoldbiotech.uw.hu/

Az innen vett híreket nagyon érdemes triplán leellenőrizni. A tagok a legnagyobb génmanipulátorok és a pénzükből működő kutatók.

"CÉGEK:
Rendes tagok:

DOW Agrosciences Hungary Kft., Budapest
Monsanto Kereskedelmi Kft., Budapest
Pioneer Hi-Bred Magyarország Rt., Budaörs
Syngenta Magyarország Seeds Kft. , Budapest

Pártoló tagok:

Bayer CropScience, Budapest
DuPont Magyarország Kft., Budaörs
Magyar Kukorica Klub Egyesület, Kőszárhegy"

Ettől még persze igaz lehet. Tény: szója nélkül is volt állattenyésztés, nem is akármilyen!
De nekem sokkal gyanúsabb, hogy a MOnsanto és társai számára sokkal fájdalmasabb, hogy Románia nem termeszt többé génmódosított szóját.

pandava 2011.05.17. 10:57:44

@Bob_:

Szerintem a Roundup gyártójának mindegy hogy Románia termel-e Roundup Ready szóját avagy sem. Az egyik jelentős szójatermelő Argentínához képest a Román piac nudli, másrészt a románok onnantól kezdve megveszik (megvehetik) a külföldön termelt Roundup Ready szóját.

Egy kis kötözködés: melyik időszakra gondolsz, amikor 2, vagy amikor 4 milliárd emberrel kevesebb élt a Földön?:)

Bob_ 2011.05.17. 13:36:20

@pandava: Monsantonak szerintem nagyon nem mindegy, hogy el tudja-e Romániában, majd egész Európában terjeszteni a Roundup ellenálló génmódosított növényeit vagy sem. Contaminate and legislate taktika - előbb elszennyez, majd arra hivatkozik, hogy már menthetetlen a dolog, nincs visszaút és engedélyezni kell...

re:Kötözködés: arra az időszakra, amikor nem volt Európában évente fejenként 100 kg élelmiszer-hulladék... www.fao.org/fileadmin/user_upload/ags/publications/GFL_web.pdf vagy egy ábra: makanaka.files.wordpress.com/2011/05/fao-food-waste-per-capita.jpg

pandava 2011.05.17. 15:39:19

@Bob_: igazad van, képletesen szólva azt könnyebb beengedni aki már előszobában van. De nem értem ezt az elszennyez dolgot. Romániában ott volt a Roundup Ready szója, termesztették, tehát a "szennyezés" már megtörtént. Használni pedig most is használhatják, hiszen a forgalmazása engedélyezett.

A linket pedig köszönöm, erről mostanáig nem nagyon hallottam.

Bob_ 2011.05.18. 00:48:20

@pandava: A szennyezés megtörtént, de szerencsére még alacsony mértékű. Ezért volt fontos, hogy az EU betiltsa. És ezért fontos, hogy minden ország vizsgálja a beérkező vetőmagot és termékeit.

Link: még én sem olvastam teljesen el, valóban elég új, lásd még: greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=27512

pandava 2011.05.19. 15:35:29

@Bob_:

Elolvastam és nagyon érdekes, de szerintem ezen a modern és relatíve jómódú ember nem fog változtatni, mert mindenki jobban szereti a sonkát mint a párizsit, a friss ropogós kenyeret a szikkadt két napostól.

Kérdezem a GP-től, nem akartok erről a nem igazán ismert élelmiszer pazarlás/hulladék témáról bejegyzést írni?!
Azért elég megdöbbentő az évi 100 kiló kaja a kukában, úgy hogy másutt éheznek.
süti beállítások módosítása