Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

GMO burgonya tilalma érdekében megleptük a svéd agrárminisztert Hortobágyon....

2011.06.08. 05:14 Bob_

Két héttel ezelőtt tudósítottunk arról, hogy Észak-Svédországban, Haparanda településen lezártuk azt a raktárat, amiből vetésre szállították volna az Amflora génmódosított burgonyát a földekre. 5 napig (!) akadályoztuk a GM-krumpli természetbe jutását és beszámoltunk annak kockázatairól. Követeltük a növényt kifejlesztő BASF-től a vetés leállítását, az Európai Bizottságtól pedig a burgonya engedélyének visszavonását. Az ötödik napon a hatóságok ahelyett, hogy a fontos antibiotikumok emberre gyakorolt gyógyító hatását csökkentő Amflorát helyezték volna karanténba, aktivistáinkat szállították el a helyszínről.   (fotók és videók az akcióról)

Következő héten Magyarországon járt a svéd agrárminiszter is, mivel Debrecenben rendeztük az Informális Agrár és Halászati Tanácsülést. Így adódott, hogy Hortobágyon a kitartó és kreatív aktivistáinknak sikerült tudatosítani vele, hogy mit vár tőle a svéd és az európai közvélemény. Azt, hogy TILTSA BE AZ AMFLORA vetését Svédországban! A kiemelt biztonsági óvintézkedések ellenére egy Szivárványharcos arcába tudta mutatni svéd nyelven elkészített transzparensünket, aminek következtében Eskil Erlandsson agrárminiszter odament és elbeszélgetett az aktivistával az Amflora és a  mezőgazdasági célú génmódosítás problémáiról. Reméljük, hogy a tőlünk hallott érvelés segítségével hamarosan a német vegyipari óriáscég értésére adja, hogy Svédországnak sem kell az Amflora!

Az uniós vetési engedélyt 2010 márciusában kapta meg a GM-burgonya.
Magyarország követelésünkkel egyetértve 2010 áprilisában betiltotta ennek termesztését, majd bepereltük az engedélyt kiadó Európai Bizottságot. A Bizottság elleni perhez, Magyarország oldalán Franciaország, Lengyelország, Ausztria és Luxemburg is csatlakozott.
2010-ben mindössze három országban vetették az Amflorát: Csehországban, Németországban és Svédországban. A BASF már az első vetésnél összekeverte az engedélyezett burgonyát egy olyan génmódosított krumplival, aminek környezeti és egészségügyi kockázatait senki sem vizsgálta, termesztési engedélyt sem kapott.
2011-ben Németországban a lakossági és ipari elutasítás miatt mindössze a BASF saját pár hektárján vetették el a burgonyát, svéd vetését még mindig akadályozzuk!

Segíts elérni, hogy Svédországban se, és sehol Európában se vessék a génmódosított krumplit! Írd alá és terjeszd a petíciót! Köszönjük!


1 komment

Címkék: svédország akció európai unió agrár gmo aktivizmus basf amflora

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr72964198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása