Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Sugárzó marhahús – Magyarország is végre eltávolodhatna az atomenergiától

2011.07.15. 11:03 Greenpeace

Miközben Japánban egyre nő a megengedett értéknél 73-szor radioaktívabb marhahús botránya, Magyarországon nem lehet semmi konkrétat tudni a kormány tegnapi döntéséről az ország energiastratégiájának elfogadása kapcsán. 
A híreket lehetne úgy is értelmezni, hogy lemondtak az újabb atomerőmű építtetésének gazdaságtalan tervéről, hiszen „csak” az atomenergia mostani szerepének megtartását tervezik a következő évtizedekben. Ez, józan paraszti ésszel gondolkodva ugye csakis a Paksi reaktorok élettartamhosszabítását jelentheti, hiszen a következő egy-két évtized az a tizes és húszas éveket jelenti; illetve a mostani, kb 40%-os áram-arányt a mostani 4 paksi blokk biztosíthatná.

(Rohonyi Péter kampányosunk írása)


Ha egyáltalán nem vesszük figyelembe a biztonság témakörét, akkor akár jó is lehetne, ha így lenne, hiszen egy új atomerőmű akár 3-6 ezer milliárd forintba is kerülhetne. Az energiaszektorban tavaly 151 milliárd dollárnyi magántőke áramlott a nagy vízerőműveken kívüli megújuló energiás projektekbe, míg atomerőműviekbe semennyi. Azaz az összes pénzt valahol az államnak kéne előteremteni, illetve garanciát vállalni az erre a célra felvett MVM hitelekért – amit végül az állampolgárok fizetnek meg, illetve őket terhelik a hatalmas gazdasági és egyéb kockázatok is.  Viszont ennél a technológiánál nem lenne jó elfelejteni azokat a fránya biztonsági tényezőket.


Titkosított üzemidőhosszabbítás


Egy akár csak 1-1 évet is jelentő, a paksi elöregedett blokkokra vonatkozó üzemidőhosszabbítást minimum meg kéne előzze a kormány és a felelősök részéről az, hogy biztosítsák a folyamatban lévő eu-s stressz tesztek átláthatóságát, valamint a civilek és az általuk megnevezett független szakértők részvételét a vizsgálatokban!  E nélkül az egész folyamatot nehéz komolyan venni, hiszen már számos alkalommal elhangzottak  a eredmények ismerete nélküli előfeltételezések, sőt, határozott kijelentő jellegű állásfoglalások arról, hogy Pakson minden rendben van és rendben is lesz – ami egy átláthatatlan, felelős személyek nélküli folyamatban véleményem szerint nem biztosítja, hogy az atomerőmű valós állapotát megismerhessük.
A Paksi Atomerőmű biztonságossága pedig éppúgy kérdéses, mint a hasonlóképpen idős, leolvadt egykori fukusimai reaktoroké, amikről szintén azt állították március 11-e előtt, hogy teljesen biztonságosak.
A japán miniszterelnök bejelentette, ő személy szerint a lehető leghamarabb kivezetné az atomenergia használatát Japánban, s teljességgel a megújulók és az energiatakarékosság, energiahatékonyság felé fordulna.
Reméljük, Magyarországon nem lesz szükség semekkora újabb súlyos paksi üzemzavarra ahhoz, hogy az ország végleg eltávolodjon ettől a veszélyes technológiától.

Nem fér össze atom és megújuló

Nem más, mint retorika a kormány részéről az, hogy folyton együtt emlegetik az atomot és a megújulókat, hogy majd mennyire jól megférnek egymással ezek ketten. Na persze! Ugyan az egyik centralizált rendszert, a másik decentralizáltat feltételez.. nem baj, nekünk magyaroknak biztos menni fog együtt a kettő – vagy dupla-annyiért, mint máshol a kiválasztott út, vagy két szék között a pad alá…
Mai hír, hogy Spanyolországban a legfelsőbb bíróság, a 'Audiencia Nacional’ ratifikálta azt a döntést - többek között a megújulókkal való összeférhetetlenségi tényező miatt -, hogy bezárják az elöregedett garonai atomerőművet.
Észre kéne már venni, hogy az atomenergia és a megújulók nem férnek össze egy ekkora áramhálózatban, mint a miénk. El kell dönteni végre, hogy a 21-ik század főösvényén, a több munkahelyet és biztonságot hozó fenntartható energiagazdaság útján, vagy az atomenergiát, és ezzel együtt annak akár halálos veszélyeit is tartalmazó múlt századi csapáson megyünk-e tovább
 


4 komment

Címkék: katasztrófa atomenergia paks megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr23069486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.07.17. 12:18:10

Ez kissé valóságtól elrugaszkodottra sikerült…

Egy gondolat: Azt írja, hogy 150 mrd dollár befektetett tőke érkezet a megújulós beruházásokba, csak tavaly. Atomenergiába semmi, és ha figyelembe vesszük, hogy a világban évente manapság kb. 1 atomerőművet építenek fel, az állami beruházások sem lehetnek évi 10 mrd dollárnál többek.

Kijelenthető, hogy ma már az irgalmatlan pénzek a zöld beruházásokban vannak, nem az atomban, és ezért kérdezem, nem lehet, hogy ma már régen nem az atomlobbi számít, hanem a „zöld” lobbi, ami ugyan úgy tőkéjének megtérülését keresi, gáncsolván az alternatívákat?

rézkalapács 2011.07.17. 12:48:48

@pandava: Jó felvetés! :-) Irgamatlan pénzek azért még bőven vannak az atomban - a fenntartásukban, meg a náluk elköltött villanyáramban. Ezért nem olyan könnyű lenyomni őket, itthon különösen.
Hogy hazánkban mennyire "sikeres" a zöld lobbi - ha egyáltalán létezik, azt itt jól lehet látni:
www.stop.hu/articles/article.php?id=902907
Ettől még külföldön igaz lehet, amit írsz, és a magam részéről nagyon drukkolok nekik, hogy tisztességes eszközökkel, de legyenek minél sikeresebbek.

Atom Antal 2011.07.18. 14:05:32

@pandava:
helo,
egy fontos szó a szövegből: MAGÁN-tőke...
Ugyanis az áramlik a megújulókba, ezzel levéve az állam válláról a terhet a munkahelyteremtésben, stb, stb - míg az 'atomos forgatókönyvekben' az áramelőállításon kívül az összes járulékos 'feladat' IS az államra marad, aminek az a jelek szerint (és komoly elemzők, szakértők szerint) nem tud megfelelni, illetve teljesen irreális akár csak el is várni tőle 'ezt is'.

pandava 2011.07.18. 15:41:58

@rézkalapács:
Ne légy naív!:) a "zöld" lobbi, amit felvettem, az nem a "nagy zöld világbékében", hanem a tőke megtérülésében érdekelt. Abban pedig a kis kerti "játékpropellereknek" nem sok szerepük van.

Szerintem senki nem dob össze 150 milliárdot szerelemből. A nagy szélenergiából élő, több tíz milliárd eurót érő vállalatok, mint a Vestas vagy pl. az Enercon, annak örül, ha sikerül egy újabb szenes vagy éppen atomos erőművet elgáncsolni, mert lehet hogy a helyükre eladhatják a szélturbináikat. Mert az bevétel, növekvő részvényárfolyam, nagyobb nyereség, osztalék...
süti beállítások módosítása