Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy szumátrai tigris halála

2011.08.08. 08:26 majcsi

Nemrégiben az a hír jutott el indonéziai Greenpeace irodánkba, hogy egy tigris vadorzók csapdájába esett Riau tartományban. A tigris akkor már egy hete szenvedett. Mire végre erdészek érkeztek, hogy kiszabadítsák – már túl késő volt. Az állat elpusztult a mentési akció közben. (Vigyázz, bent szomorú videó van.)

 

Zamzami, a Greenpeace médiakampány-felelőse megfigyelőként utazott a helyszínre az állatmentő csapattal, és tanúja volt a tigris utolsó óráinak. Elmondása szerint a jelenlévőket teljesen lesokkolta a látvány, ahogy „a dzsungel királya foglyul ejtve, erőtlenül fekszik és szenved a saját otthonában.”

Sajnos még sok hasonló tragikus pillanat vár erre a fenséges állatra. A szumátrai tigrist már most veszélyeztetett fajként tartják számon. Körül-belül már csak 400 egyede él vadon, sőt, most már tudjuk: még ennél is eggyel kevesebb.


Mivel az indonéz őserdők vészes ütemben fogynak, a tigris és a többi őserdei állat egyre közelebb kerül az eltűnéshez. A legfőbb erdőirtó az APP (Asian Pulp and Paper) amely a  hajdani esőerdők fáiból sok mindent készít – például eldobható csomagolást játékokhoz. Ilyen csomagolásokat használnak a játékvállalatok, mint pl. a Hasbro, a Disney vagy a Mattel. És a jövő sem kecsegtet sok jóval. Az APP hatalmas terjeszkedést tervez, és ennek a tigrisek újabb és újabb élőhelyei esnek majd áldozatul.

Egyszer valaki azt mondta, hogy az erdők olyanok, mint az erek – ha egyszer megnyitod őket, lassan elszivárog belőlük az élet. Amikor az APP engedélyt kap a fakitermelésre a tigrisek élőhelyén, nem csak azt a területet pusztítja el, ahol a tigrisek barangolnak, alusznak és vadásznak – a fa elhordására épített utak más veszedelmeket is hoznak. Az emberek bemerészkednek az erdőbe, csapdákat állítanak más állatok számára, és ha nem is a tigrisekre pályáznak, akkor is ártanak nekik. A természetes élőhelyüktől megfosztott tigriseknek még messzebbre kell kóborolnia élelemért és búvóhelyért, és emiatt gyakran kénytelenek közelebb merészkednek az emberekhez, ami további konfliktusokhoz vezet.

Az APP-nek abba kell hagynia az esőerdők irtásán alapuló üzleti tevékenységét. Az indonéziai erdőirtásoknak véget kell vetni, hogy az állatokat, köztük a szumátrai tigrist megvédhessük, hogy az erdei közösségeket érő negatív következményeket minimálisra csökkenthessük.

Az már csak hab a tortán, hogy ez a papírgyártó vállalat fenntartható és felelős vállalatnak állítja be magát, amely a biodiverzitás és az állatok, köztük a szumátrai tigris védelmében lép fel. Szerte a világban olyan hirdetéseket terjeszt magáról elektronikus és nyomtatott úton, amelyben inkább NGO-ként tünteti fel magát. Ezekben a reklámokban gyakran szerepel az „APP gondoskodik” szlogen, egy tigrismancs nyomát idéző kép társaságában, ezzel azt a benyomást keltve, mintha az APP törődne a tigrisekkel. A valóságban azonban miközben a profitot hajszolják, a kihalás szélére taszítják az őserdő lakóit.

(Laura K. blogbejegyzése)

Ugye nem felejtetek el szavazni a Greenpeace blogra a Goldenblog szavazáson, a Hírblog kategóriában? Persze csak ha a többi induló között nincs olyan, amit jobban szerettek :-)

Köszönjük - a blogos csapat


1 komment

Címkék: videó erdő papír állatok szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr793127942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RóbertGyda · http://sokazagyva.fw.hu 2011.08.13. 12:54:07

.

A legnagyobb veszélyeztetett faj az EMBER !

ki a fenét érdekel pár hülye tigris !

.
süti beállítások módosítása