Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A bíróság elismerte: jogunk van a békés tüntetéshez

2011.08.30. 10:46 majcsi

Jó hírek Dániából: A nemzetközi sajtóban „vörös szőnyeg” néven ismertté vált bírósági ügy végre lezárult, méghozzá a szabad véleménynyilvánítás győzelmével. A dán legfelsőbb bíróság egyértelműen elismerte, hogy a demokráciában fontos helye van a békés tüntetéseknek és annak, hogy kiállhassunk azért, amiben hiszünk.


 

2009 decemberében, a Koppenhágai Klímakonferencia utolsó estéjén három Greenpeace aktivista egy bérelt limóval (rendszám: Bond-007) egyszerűen besorolt a VIP konvojba, és mintha egy lenne a díszebdére érkező államfők közül, kiszálltak a vörös szőnyegre, 120 nagykutya közé. Amikor kibontották „A politikusok beszélnek, a vezetők cselekednek” feliratú molinójukat, mindhármukat megragadták és letartóztatták. Végül a három aktivista és a sofőr, Nora, Juan, Christian és Joris, 20 napot töltött börtönben – pont a karácsony és a szilveszter is erre az időszakra esett -, mielőtt hét másik aktivista társukkal együtt vád alá helyezték őket.

 

A „vörös szőnyeg 11-ek” – Joris, Nora, Juan, Christian, Morton, Victor, Dima, Melanie, Guilhem, Thomas és Anders – felfüggesztettet kaptak börtönbüntetés, pénzbírság, illetve a Dániából való kitoloncolás helyett, ami óriási megkönnyebbülés a csapat számára. Persze nem lenne méltányos azt mondanunk, "folytathatják az életüket, ahol abbahagyták" – hiszen nem olyan fajták, akik csak ülnek egy helyben. Tuti, hogy az elmúlt 20 hónap alatt is rengeteg dolgot csináltak a magánéletben és a hivatásukhoz kapcsolódóan is.

Ugorjunk most előre, 2011 augusztusára. Pénteken volt a bírósági meghallgatás Koppenhágában, ahol az ügyész pénzbüntetést és 60 napi felfüggesztett börtönbüntetést kért a tíz aktivistának (a tizenegyediknek 70 napi felfüggesztettet). Annak a 8 vádlottnak, aki nem dán állampolgár, azt a büntetést szánta, hogy toloncolják ki őket az országból, és 6 évig ne léphessenek Dánia területére.

Ám a bíróság máshogy látta a dolgot – a bírók közül kettő egyértelműen leszögezte, hogy szerintük az aktivisták békés politikai tiltakozáson vettek részt, és elismerték a tiltakozás párbeszéd-előmozdító szerepét, és figyelembe vették annak politikai kontextusát is - azaz a kudarcba fulladt Koppenhágai klímacsúcsot.

A „vörös szőnyeg” aktivisták így végül 14 napos felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a békés tiltakozásért, és egyiküket sem toloncolták ki vagy ítélték pénzbírságra – ez jelentősen enyhébb annál a büntetésnél, amit a dán kormány szánt nekik. Valamennyiüket bűnösnek találták a következőkben: birtokháborítás, dokumentumhamisítás, hivatalos személyként való megjelenés; ám a királynő ellen elkövetett bűncselekmény vádját (melyet egy zavaros, márciusban „előbányászott” dán törvény alapján emeltek) mind a 11 esetben ejtették.

Dánia csak időt és pénzt dobott ki, amikor megpróbált megvádolni néhány békés aktivistát, ám a valódi bűntettet a Koppenhágában összegyűlt vezető politikusok követték el 2009 decemberében, elszalasztva a lehetőséget, hogy egy méltányos, célratörő és törvényileg is kötelező megállapodást kössenek a káosszal fenyegető klímaváltozás elkerülése érdekében. Ehelyett fogták magukat, felültek gépeikre, és hazarepültek.

Közeledik 2011 decembere, és a COP 17 konferencia. Sokan e vezetők közül, vagy éppen utódaik, jelen lesznek majd a dél-afrikai Durban-ben. Vajon képesek lesznek határozott és gyors fellépésre a klíma érdekében, vagy ez is csak egy ürügy lesz, hogy megint egy jót mulathassanak?

 


Szólj hozzá!

Címkék: börtön bíróság klímaváltozás aktivizmus koppenhága vörös szőnyeg cop 17

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr393182063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása