Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

NO GMO plakátkiállítás a Gödörben

2011.09.09. 08:32 Greenpeace

Emberi szérumalbin az árpában? Emberi gén a rizsben? Skorpiógén a kukoricában, lepényhalgén a paradicsomban? Mindez természetesen a mi érdekünkben, és nem azért mert a nagy cégek a hasznukat szeretnék növelni?

A Greenpeace plakáttervező pályázatot írt ki, a Magyarországot is nagy botránnyal megrázó génmódosított növényekről, élőlényekről. Hazánk legtehetségesebb fiatal alkotóinak pályaműveiből készült kiállítás szeptember 12. és 18. között egy hétig lesz látható Budapesten, az Erzsébet téri Gödör kiállítótermében, minden nap délután kettő és este tíz között.

Megnyitó: szeptember 12 hétfő, 17. óra. A megnyitón méltányos kereskedelem és kistermelőktől származó alapanyagokból készült kávéval, szendvicsekkel várjuk az érdeklődőket.


5 komment

Címkék: média kép gmo

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr973211121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabipeti 2011.09.10. 10:55:15

Szerintem nem kellene annyira tiltakozni minenféle génmódosítás ellen. Ezzel a technológiával olyan növények hozhatók létre, amelyek termesztéséhez sokkal kevesebb növényvédőszer kell, sokkal kevesebb vizet használnak fel egységnyi szárazanyag felépítéséhez, több szén-dioxidot képes haszonsítani stb... Persze nagyon óvatosan, körültekintően kell ehhez az eszközhöz nyúlni, de ne utasítsuk el egyoldalúan, csak mert a neve GMO.

Földünk legnagyobb problémája a klímaváltozás, arra kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ehhez a témához tartozik minden, ami összefügg a levegő, a vizek, a talaj és az összes ezen közegekben élő élőlények védelme komplexen.

fuck.the.system 2011.09.10. 16:50:04

Az a gond azzal amit mondasz, hogy nem igaz.
Itt pl Györgyey János, a hazai GMO-k egyik nagy szakértő propagátora beszél egy hangfelvételen. Igaz, ezt szűkebb körbe mondta „a génmódosított növényekről minden olyan marketingdumát, hogy az az éhezést oldja meg a Földön, meg hasonló, azt nyugodtan el lehet felejteni! Soha nem erre találták ki őket, nem ezért fejlesztették őket! A nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt, hogy a Földön az éhezés kérdését oldják meg! Azért csinálták, hogy pénzt szerezzenek, hogy profitot csináljanak és piacot nyerjenek! Ezt mind a hármat a génmódosított növények kiválóan tudják.”
Neki ez esetben lehet hinni :-)
És a Világbank meg az ENSZ is hivatalos tanulmányában cáfolja ugyanezt.
nol.hu/velemeny/20110813-genmodositott_tudosok

Gabipeti 2011.09.11. 21:42:35

Senki sem dolgozik ingyen. A Monsanto és a többi nagy cég nyilván a hatalmas profit miatt fejleszt ki újabb dolgokat. De gondolom Flemming se azért találta ki a penicillint, hogy csórón haljon éhen egy nyomornegyedben.

Nem azt mondom, hogy a GMO minden esetben áldásos, a nagy multimilliomos cégeket meg szívesen lebombáznám, de szerintem nem kell teljesen elvetni egy technológiát mert új.

Nézzük a szóját. Valószínűleg amit a világban termelnek szóját, már mind génmódosított. Bár szerintem ezt a növényt ki kellene irtani a földről, azért még sokáig termeszteni fogják az őserdők helyén. Ha nem génmódosítottat termesztenének belőle, akkor ugyanannyi termés eléréséhez még sokkal több őserdőt kellene felégetni, és sokkal több növényvédőszert kellene elhasználni. Szóval szerintem a GMO ebben az esetben egy szükséges rossz. Az emberi butaság tompítására.

Gabipeti 2011.09.11. 21:45:21

Ja, szerintem az emberekbe neonhal géneket kellene beültetni, hogy ne legyenek olyan sötétek.

Bob_ 2011.09.12. 10:05:33

@Gabipeti: Szia! Nem a technológiát vetjük el, hanem azt, hogy az elsőgenerációs génmódosított növények köztermesztésben, engedéllyel termeszthetők legyenek. Végezzenek rendes egészségügyi, környezeti vizsgálatokat, hogy lássuk tényleg milyen hatása lehet ránk vagy a környezetre. Mert az amerikai engedélyezéskor nyerő "lényegi azonosság" állítás Európában láthatóan nem jött be - hála jelentős mértékben Pusztai professzornak. Egyelőre ezeket az elsőgenerációs génmódosított fajtákat próbálják ránk erőltetni - ezek ellen küzdeni kell, amíg csak lehet.

@Gabipeti: Egyesével vizsgáljuk a génmódosított fajtákat és ezek alapján eddig nem volt olyan fajta, ahol a NO GMO állítást felül kellene vizsgálni.

Köszi a véleményt!
süti beállítások módosítása