Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Blokád alatt a brazil olajvállalat

2011.09.13. 08:17 majcsi

RIO DE JANEIRO — Bálnának öltözött Greenpeace aktivisták torlaszolták el múlt héten az OGX hajóépítő és olajipari vállalat irodáját Rio de Janeiroban, tiltakozásként az egyik tengeri parkot veszélyeztető olajfeltáró fúrások ellen. A több mint 2 tucat aktivista egyik fele hosszúszárnyú bálnának öltözött, a többiek pedig öltönyben és a brazil milliárdos, Eike Batista arcát idéző maszkban jelentek meg. (Batista egyébként az OGX brazíliai vezetője.) A Batista „hasonmások” olajat locsoltak a bálnaruhásokra az OGX központi irodája előtt.

Ricardo Baitelo a Greenpeace energiakampány-felelőse Brazíliában. Nyilatkozata szerint meg kell akadályozni, hogy az OGX és a többi olajvállalat feltáró fúrásokat végezzen a brazíliai Bahia állam partvidéke melletti Abrolhos Tengeri Nemzeti Parknál, amelynek szigetvilága csodálatosan gazdag és nagy biológiai sokféleséggel rendelkező óceáni ökoszisztémának ad otthont. Ráadásul ezen szigetek közelében párzanak a hosszúszárnyú bálnák is.

„A Greenpeace azt akarja, hogy az olajvállalatok írjanak alá egy 20 évre szóló moratóriumot a szigetvilág környékén végzett olajfeltárásra vonatkozóan. Így a bálnák zavartalanul szaporodhatnának, és növekedhetne a populáció létszáma.” – mondta Baitelo.

A hosszúszárnyú bálnákat rendre megtizedelték a világban, mígnem 1966-ban a Nemzetközi Bálnaügyi Tanács világszinten védetté nyilvánította őket. Az Atlanti-óceán déli részén ez a nemzeti park az egyetlen terület, ahol a bálnák párzanak, ezért háborítatlansága létfontosságú a túlélésükhöz.

Az OGX igazgatója, Paulo Mendonca szerint a vállalat tevékenysége teljes mértékben megfelel a brazil törvényeknek. Írásban pedig azt nyilatkozta: „ A vállalat szerint az Abrolhos Tengeri Nemzeti Park fontos a biodiverzitás szempontjából, és ezért meg kell védeni.”

A Greenpeace idén indított kampányt a moratórium bevezetéséért, válaszul a szövetségi bíróság decemberben hozott döntésére, amely engedélyezi, hogy a nemzeti park egyik 50 kilométer sugarú – korábban védetté nyilvánított – területén olajfeltárást végezzenek. Röviddel a döntés után a Nemzeti Kőolajipari Ügynökség (National Petroleum Agency, vagy ANP) olajfeltárási engedélyeket kezdett árverezni. Az engedélyek 16 olyan parcellára szóltak, amelyek részben vagy teljesen a korábban védetté nyilvánított területen találhatók. Többek között olyan vállalatok tettek szert engedélyre, mint a Shell, a Perenco, és a Batista féle OGX, továbbá a brazil állam tulajdonában lévő – és a legtöbb parcellát megszerző - Petrobas.

A Greenpeace kb. 1 hónappal ezelőtt levélben kérte a vállalatokat, hogy önként álljanak el fúrási szándékuktól. A szervezet ideális esetben 93.000 négyzetkilométernyi területet szeretne megvédeni (benne a nemzeti park területét is). De legalább a korábban már védettnek nyilvánított területek megóvását mindenképp szeretné biztosítani. Az állami vezetés alatt álló Petrobas azt válaszolta, hogy nem kíván feltárásokat végezni az említett 50 kilométer sugarú területen. Ám a többi vállalat – köztük az OGX, és az angol-francia tulajdonú Perenco – semmilyen választ nem adott.

A Greenpeace a Perenco Rio de Janeiró-i irodája előtt is tartott tiltakozó akciót. „Megpróbáljuk rábírni őket az azonnali válaszadásra.” – mondta Baitelo.

VIDEO LINK: youtube


Szólj hozzá!

Címkék: bálna olaj állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr503211351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása