Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Magyarországra jön a Greenpeace egyik nagy öregje

2011.09.26. 09:43 Greenpeace

Pár napra meglátogat minket Rien Achterberg, a Greenpeace egyik legendás nagy öregje. Volt hajószakács szinte minden hajónkon, dolgozott kampányosként, ott volt a Rainbow Warrior felrobbantásánál, és ami még jobb: nagyon jó fej.
Szegedi és budapesti filmvetítéseken találkozhatsz vele. Érdemes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Amszterdam melletti Amstelveen-ből származó Rien Achterberget (1949) már kisfiúként érdekelte a hajózás - a világ felfedezésére vágyott. A szakács-iskola elvégzése után egy hajó konyhájára került. A kötelező katonaság helyett a polgári szolgálatot választotta a holland kereskedelmi tengerészetnél, de az ambíciókkal teli hippi és született pacifista nem igazán tudott beilleszkedni, így egy év után továbbállt. Belevetette magát a hippi életbe, lelki társakra és spirituális létre vágyott. Egy dzsointtal és 100 dollárral a zsebében gyalog nekivágott, hogy eljusson Indiába, ám egy balszerencsés isztambuli esemény miatt, vissza kellett mennie hazájába.

Kivándorolt Új-zélandba, és egy kis kávézót nyitott „Middle Earth” néven. 1973-ban Martini Gotjé betévedt a kávézóba, és jó barátok lettek. Nem sokkal ezután Rien csatlakozott Martini-hez és a legénység többi tagjához a „Fri” nevű békeharcos hajón, amely a francia polinéziai atomkísérletek elleni tiltakozás vezető hajója volt. Önkéntes szakácsként és aktivistaként tevékenykedve a Csendes-óceánon hajózott a „Fri” fedélzetén, később szinte minden Greenpeace hajón is teljesített szolgálatot egészen 2005-ig. Az ausztráliai és új-zélandi Greenpeace irodák kampányosaként is dolgozott.
1983-ban Rien „felfedezte” a gyönyörű Waiheke -szigetet, ami akkoriban az Auckland város közeli alterszigetként volt ismert. Szerény örökségéből vásárolt ott egy házat és egy darab földet. Két évvel később látogatást tett a Rainbow Warrior fedélzetén, és újra csatlakozott Martiniékhez Aucklandban. Francia titkos ügynökök felrobbantották a hajót. Ő és a legénység épphogy megúszták, ám a holland-portugál fotós, Fernandó Pereira nem élte túl a szerencsétlenséget. A szörnyű esetet követő hetekben a csapat több tagja is meglátogatta házában a szigeten. Egyből beleszerettek a vidékbe, és ők is letelepedtek, így Waiheke komoly hippi és szivárványharcos központtá alakult.


Rien-nek most sincs állandó jövedelme. Pincérként dolgozik egy helyi étteremben, a saját biokertjében termett gyümölcsöket fogyasztja, sőt dzsemet és csatnit is készít belőle, amit az út szélén árusít. Egyedüli tulajdona a lélegzetelállító tengeri panorámát nyújtó ház, amit az elmúlt évek során szépen felújított. De mivel személyes körülményei megváltoztak, most mégis el akarja adni, hogy továbbállhasson. Úgy tűnik, mélyen belül mégiscsak megmaradt hippi énje és nyughatatlan természete.
Hajósunk továbbra is elkötelezett aktivista. Martinivel és pár régi Greenpeace-es barátjával a Chagos-szigetek népének próbál segíteni, hogy visszatérhessenek otthonukba. A brit kormány 1971-ben arra kényszerítette a lakosságot, hogy elhagyja a szigetet, amit azután amerikai katonai bázissá alakítottak.

Budapesten a Vörösmarty moziban szeptember 30-án pénteken este 7-től vetítjük a "The Rainbow Warriors of Waiheke Island" című filmet. A vetítés érdekessége hogy vendégünk lesz Rien Achterberg, aki annak az eredeti "Rainbow Warrior" hajó legénységének tagja volt, melyet a francia titkosszolgálat süllyesztett el! A film nagyon tanulságos, izgalmas és megindító. Ilyen emberrel -hiteles, őszinte és inspiráló- mint Rien, nincs minden nap lehetősége találkoznia az embernek. A beszélgetés angol nyelven zajlik majd,de folyamatos magyar tolmácsolás mellett, szóval lehet majd bátran kérdezni, mert angol nyelvtudás nem szükséges! A vetítés és a beszélgetés természetesen minden látogatónak díjtalan.

Szegeden október elsején az M-klubban tartunk greenpeace info-délutánt 15.00-tól. Mindenkit nagy szeretettel várunk aki a Greenpeace tevékenysége és kampányai után érdeklődik. Az esemény különlegességét az adja, hogy Budapest után a hazánkba látogató Rien Achterberg, Szegedre is el fog utazni, így az info-délutánt követően 17.30-as kezdettel megnézzük a "The Rainbow Warriors of Waiheke Island" című filmet, és a budapesti vetítéshez hasonlóan beszélgetni lehet Riennel. A folyamatos angol-magyar tolmácsolás természetesen ezúttal is biztosítva lesz!
Végre nem kell felutazni budapestre hogy egy VVV-VIP greenpeaces Szivárványharcossal találkozz! Gyere el te is! Részvételi szándékod kérlek jelezzd Árminnak itt: armin.horvath@gmail.com
 


2 komment

Címkék: mozi szeged iroda jó dolgok greenpeace töri óra

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr283257147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2011.09.26. 09:56:06

Tényleg érdekes ember és a film is tetszett - azért megyek, megnézem megint! Gyertek el!
süti beállítások módosítása