Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Jó hírek: a Google kiteríti a kártyáit

2011.10.10. 08:40 Toma001

 Tom Dowdall blogbejegyzése – 2011. szeptember 8. 20:31

 

 

 

 

 

 

A Google  végre közzétette információit arról, hogy pontosan mennyi energiát emésztenek fel a keresések, e-mail, youtube videó és egyéb Google szolgáltatások. A cég évekig úgy érvelt, hogy ezen adatok „üzleti titkot” képeznek, annak ellenére, hogy sok versenytársa már nyilvánossá tett ugyanilyen információkat. Az átláthatóság hiánya sok spekulációhoz vezetett a Google energia felhasználásával kapcsolatban, kezdve a Blackle-től (emlékeztek erre?), különböző összehasonlításokon keresztül egészen a mi nemrég kelt „piszkos adatok” jelentésünkig.

2009 óta próbáljuk rávenni a Google-t és más informatikai cégeket, hogy legyenek átláthatóbbak, Cool IT dicsőségtáblánk, valamint az adatközpontok energiafogyasztásáról és energiafelhasználási lehetőségeiről készült analízisünk keretében, Piszkos Adatok jelentésünk részeként, ahol a Google F kategóriás osztályzatot ért el átláthatóságból.

Most végre befejeződhet a spekuláció – a fő számok a következők: a Google 2.259.998 MWh villamos energiát használ, és működése 1.457.982 tonna CO2 kibocsátást eredményez. A villamos energia legnagyobb hányadát a Google adatközpont használja, amely (a Google irodáival együtt) 1.226.350 tonna CO2-t bocsát ki. Összehasonlításképpen, ’Googleország’ energia felhasználás szempontjából a 132. legnagyobb állam lenne – nagyobb, mint a Föld 82 országa – és energiafelhasználása továbbra is gyorsan növekszik.

A jó hírek? 2010-ben a Google működése 25 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezte, és 2012-ben ezt 35 százalékra emeli a megújuló energiába való közvetlen befektetés által. „Mennyire piszkosak az adataid?” c. jelentésünkben úgy tippeltük, a Google adatközpontjainak működését 36%-ban biztosítják megújuló energiaforrások. Becslésünk szerint egyedül a Yahoo! használ 55% mértékben tiszta energiát.

Ha az egy főre jutó adatokat nézzük, úgy tűnik, a Google termékei, mint pl. a Gmail és a YouTube viszonylag kis lábnyomot hagynak maguk után. Ez részben a viszonylag nagyarányú megújuló energia felhasználásnak és a hatékony adatközpontoknak, valamint a széles felhasználói bázisnak köszönhető, akik között eloszlik ez az energiamennyiség.

Ha a most közzétett információk alapján új jegyeket osztanánk, a Google valószínűleg egy alsó-közép „B”-t kapna.

Miért fontos az átláthatóság?

Az átláthatóságot széles körben a környezetvédelem és a fenntarthatóság felé vezető út egyik alapkövének tekintik. Az informatikai iparág a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcsfigurája, mivel az előrejelzések szerint az internet energiafogyasztása 2020-ra megtriplázódik. A hatékony és megújuló erőforrásokat használó informatikai szolgáltatások alapvető fontosságúak lesznek a jövőben a tiszta energiamegoldások szolgáltatásához. Google jelentős érdemeit a megújuló energiaforrásokba való befektetés (700m US$ a múlt évben) és a fontos klíma célokat támogató környezetpolitikai munka terén.

A Google üzenetének központi magja természetesen az, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásunk a termékeik használata miatt, és talán az általunk szürcsölt vörösbor szénlábnyomának több fejfájást kellene okoznia számunkra, mint a Gmail fiókunknak. Bár a Google dél- és észak-karolinai adatközpontjai határozottan nem borral működnek (a felhasznált szén energia 78%, illetve 62%), és a későbbiekben alaposabban is meg fogjuk vizsgálni, a felhők építése miatti versenyfutás közepette hogyan növekszik a Google és más cégek szükséglete a piszkos energia iránt, és ez milyen szennyezést okoz. Ezt a feladatot azonban némileg megkönnyíti a Google mai napon kinyilvánított elkötelezettsége az átláthatóság iránt.

Milyen adatokat tartalmaz a Google jelentés?

Cég

Adatokat közöl az üvegházhatású gázok kibocsátásáról

Adatokat közöl a villamos energia felhasználásról

Adatokat közöl a megújuló forrásból származó elektromos áramról

A jelentésben szerepel az adatközpontok által felhasznált energia

Adatok az egyes termékek / szolgáltatások energ.felhaszn.ról

Facebook

nem

nem

nem

Nem

nem

Google

igen

igen

igen

Részben

Gmail, YouTube,

kereső

HP

igen

igen

igen

Nem

nem

Microsoft

igen

igen

igen

Igen

nem

Yahoo

igen

igen

részben

Nem

nem

 

 A Google nagy előrelépése után a Facebook a zöld IT osztály egyedüli sereghajtója maradt, aki még mindig titkolja, hogy Facebook posztjaink, képeik és online barátságaink milliói mennyi energiát fogyasztanak és kibocsátást okoznak. Itt az ideje, hogy a Facebook is megtegye a lépést, és a Google nyomdokaiba lépve a piszkos szén energia használatát visszaszorítva növelje a megújuló energiaforrások felhasználását.

Csatlakozz te is az Unfriend Coal rajongói oldalhoz, és kérd a Facebook-ot, hogy szorítsa vissza a szénfelhasználását!

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/Cool-IT/good-news-google-comes-clean-on-energy-use/blog/36675/

fordította: Evi


1 komment

Címkék: google technológia piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr83279006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.10.10. 20:07:07

Ez szerintem nem más, mint színtiszta marketing, amit ingyen terjesztetek.

Úgy gondolom totál érdektelen, hogy ezek a cégek milyen forrásból veszik az áramot, addig amíg a világon éppen miattuk 100 milliók számítógép előtt töltik szabadidejüket pl. videókat böngészgetve, meg virtuális farmokat kapálgatva, ahelyett, hogy elmennének pl. biciklizni.

100 millió PC marha sokat fogyaszt ám...
süti beállítások módosítása