Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Fizessen a szennyező - Történelmi jogszabályt fogadtak el Szlovákiában az ajkai katasztrófa hatására

2011.10.24. 08:53 SimonG


A Greenpeace sok éves küzdelmének is hála a szlovák parlament október 21-én elfogadott egy a környezetvédelmi felelősségről szóló törvényt. A jogszabály alapján azonosíthatóak a mentesítendő szennyezett területek és Szlovákiában tiszta jogi keret szerint kell kármentesíteni a szennyezett területeket.

Szlovákiában körülbelül 30.000 veszélyes területet, ebből 1.800 kiemelten veszélyes helyszínt azonosítottak, ahol szükséges a környezeti kármentesítés. A legtöbb ilyen szennyezett terület a régi kommunista ipar öröksége, illetve a '89-es forradalom utáni időkben sok  üzem, benzinkút, bánya ment csődbe és hagyott maga után szennyezett területeket. Vannak nagy veszélyes anyag tározók, régi hulladék lerakók, vegyszer, növényvédő szer raktárak a kármentesítendő területek között. Sok helyen nem ismert a szennyezés mértéke, a környezet szennyezettségét sem monitorozzák.



Jelen jogszabály nélkül nem volt lehetőség a szennyezés tulajdonosát a területek megtisztítására, a szennyezés felszámolására kényszeríteni. Az új törvény viszont egyértelműen meghatározza, hogy mely esetben ki a felelős és milyen feladatai vannak, illetve ha nem teszi meg a szükséges lépéseket akkor, hogyan szankcionálható. A most elfogadott jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy uniós és szlovák forrásokból támogathatni lehessen önkormányzati, állami és adott esetben privát kármentesítéseket. Bizonyos esetekben ugyanis nem állapítható meg, hogy ki a szennyezés felelőse és nincs lehetőség a jogutód azonosítására, viszont emiatt nem maradhat szennyezett egy-egy terület.

A Greenpeace szlovák irodája 9 éve küzd ezért a jogszabályért. Bár már többször majdnem a parlament elé került a környezeti felelősséget szabályozó tervezet, ám az ipari lobbi mindezidáig mindig sikeresen megakadályozta annak elfogadását.

Az ajkai vörösiszap tragédia után döntött a szlovák felelős minisztérium a törvény előkészítésének. Minden érintett, így az önkormányzatokat, az ipart és a Greenpeace-t is bevonták a kidolgozásba és így végül a katasztrófa egy éves évfordulója után elfogadtak ezt a várhatóan Szlovákiát hatékonyan megtisztító jogszabályt.


Szólj hozzá!

Címkék: jog jó dolgok vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr723320568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása