Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

10 indok, amiért baromság olajat kitermelni az Északi-sarkon

2012.03.26. 08:52 pappdori.bp

A Shell arról próbál meggyőzni, hogy biztonságos és nincs miért aggódnunk. Mi mégis tudunk 10 olyan okot, amiért nem éri meg olajat kitermelni az Északi-sarkon:
 



 A Cairn Energy egyik fúrótornya, a Leiv Eiriksson (forrás: Greenpeace Új-Zealand)

1. Borzasztóan veszélyes: az Északi-sarkon szélsőséges az éghalat, egyedülálló az élővilág, bárhogyan csinálod, sokkal nehezebb beavatkozni, mint máshol.
2. Az éghajlat kárára játszunk: egyre kézzelfoghatóbbak a klímaváltozás hatásai és a veszélyei, így egyre nehezebben indokolható a fosszilis energiahordozók bányászata és elégetése. Legkevésbé az Északi-sark érintetlen és érzékeny területein az.
3. Nehezebb nyomáscsökkentő kutakat fúrni: túlnyomás esetén - lásd a Deepwater Horizon katasztrófánál - kötelező nyomáscsökkentő kutat fúrni. A téli eljegesedés azonban csökkenti az az időszakot, amikor fúrásokat lehet végezni. Vagyis robbanás esetén akár két évig megállás nélkül ömlene a tengerbe az olaj.
4. A jégről szinte lehetetlen a szennyezést eltakarítani. Hagyományos módszerek, mint az olajfogó bóják, nem működnek a vastag jégen. Egy olajkatasztrófák mentésére szakosodott kanadai cég szakembere szerint "ma nem áll rendelkezésünkre olyan eszköz vagy módszer, amivel az Északi-sarkon kiömlött olajat el lehet eltakarítani".
5. Nincs elég mentő kapacitás: az Északi-sark elzárt terület, alacsony népességű és kevés eszköz áll rendelkezésre. A Deepwater Horizon katasztrófánál közel 6000 hajó gyűjtötte az olajat a tengerből. A Cairn Energy vállalatnak összesen 14 hajója van a Baffin-öbölben (Grönland), a Shell pedig csak 9 hajót sorolt fel a Csukcs-tengerre kidolgozott olajkatasztrófa elhárító tervekben.
6. Töredéke annyi olaj bomlik le, mint az egyenlítő közelében. Nagyon hideg van, télen kevesebb a napfény, ilyen körülmények között lassul a lebomlás folyamata. Ráadásul az olaj megreked a jég alatt. Több mint 20 évvel az alaszkai Exxon Valdez katasztrófa után, még mindig találnak olajat a Prince William-öbölben.
7. Kiemelten veszélyeztetett fajok élőhelye.  Több madárfaj, bálnák és fókák töltik az Északi-sarkon a nyári időszakot. Jegesmedvék és sarki rókák a tengerből és partvidékről szerzik táplálékukat, vagyis közvetlenül érinti őket a hely iparosítása.
8. Rettentően drága. A kitermelés a világ utolsó érintetlen területének határvonalán, szélsőséges természeti adottságok között borzasztóan drága. Az elmúlt két évben a Cairn Energy több milliárd dollárt költött, számos fúrással próbálkozott, de még mindig nem találtak olajat.
9. Három évig tart a dicsőség. Az US Geological Survey (Egyesült Államok Földtani Intézete) szerint mintegy 90 milliárd hordó olajat rejt az Északi-sark jégpáncélja. Soknak hangzik, a világ összfogyasztást nézve azonban három évig lenne elég. Ezek a szörnyű monstrumok - a üzemeltetőket hitelességét minősítő - pontatlan és használhatatlan katasztrófavédelmi tervekkel, hatalmas veszélyt jelentek az Északi-Sarkra nézve. Ekkora kockázat 3 évre elegendő olajért. Biztosan megéri?
10. Nem elengedhetetlen. Már megvalósítható a hatékony fogyasztású járművek gyártása. Ha a Volkswagenhez hasonló gyártók nem lobbiznának tovább az elterjedésüket megkönnyítő kulcsfontosságú törvény ellen, a hatékony üzemanyag-felhasználású gépjárművek gyártása lenne alap. Ezzel csökkenthetnék az olaj felhasználást, segítenénk a Földet és a fogyasztóknak is spórolhatnának az üzemanyagon.

Mit tehetsz? Írj levelet a Shell-nek, hogy hagyják békén az Északi-sarkot!

forrás: Greenpeace Új-Zéland
szerző: Ben


3 komment

Címkék: olaj tenger üzemanyag shell exxon sarkvidék piszkos energia olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr494295627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gy0ker 2012.03.27. 17:17:22

1. Az Északi-sark egy pont (na jó három: földrajzi, mágneses, geomágneses).
2. "az Északi-sark szélsőséges éghalat" (Éghajlattal sem sokkal tetszetősebb a mondat...)

pandava 2012.03.27. 19:11:35

90 mrd hordó olaj piaci értéke 2 178 000 milliárd forint. Azt hiszem érthető a lelkesedés:)

EXO 2012.03.29. 17:40:11

@pandava: Ez kb 90 év magyar gdp, ez kurvanagy pénz
süti beállítások módosítása