Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Zöld erdőben jártam, zöld onnan az áram? – Élménybeszámoló, 1. rész

2012.03.28. 08:56 tmarton

Március 19., hajnali 2 óra. Átmászunk a szögesdrótos kerítésen. Hideg van, és csönd – csak a hűtőtornyok aljában zubog a víz –, sötét viszont nem annyira, az erőmű nagy része ki van világítva. Mégsem keltettük fel senki érdeklődését, olyan szabadon közlekedünk, mint egy turistacsoport.


Egy újabb biztonsági rendszer próbája. Megbukott. Fotó: © Greenpeace

Nem kell messzire mennünk, de így is némi időbe telik megkerülni a kiszemelt tornyot. Különböző fajta hátizsákokat cipelve elindulunk felfelé a platform lépcsőjén, amely egy ajtóhoz, illetve a mellette kiépített létrához vezet. Páran csak a csomagok szállításában segítettek, ők már el is tűntek, ugyanazon az úton, ahol jöttek. Felnézünk. A hűtőtorony széles talpa deréktájon keskenyedik. A létra egy darabig követi a torony ívét, aztán függőlegesbe vált, és csak fent találkozik újra közelről a fallal.

Elindul az első mászó. Biztosítókötelet visz, amire kisvártatva már nyugodtan rácsatlakozhatunk. Hamarosan mindenki fent van a létrán, szorosan követjük egymást. A hátizsákokkal nem túl bőven, de azért megfelelően beleférünk a ketrecbe. Haladunk felfelé, a létra egyre meredekebb, de kitartunk. Egy csomagolókötél mégsem, dübögések, az egyik fúrógépet az alatta közeledő embernek kellett elkapnia. Igen, fúrógép, a kötelek és a transzparens rögzítésére. Ha a mélyedéseknek köszönhetően bármennyivel is csökken a torony stabilitása, ennyi erővel egy kavicsot is hozzá lehetne vágni, hogy összeomoljon.

Letudjuk a százméteres távot. Közeledünk a hajnali 4 órához. Lenyűgöző a látvány, de van még tennivaló, félre kell rakni a csomagokat, a nehezebbek pedig még csak most kezdenek majd érkezni az emelőrendszeren, amelyen folyamatosan három-négy ember dolgozik. Másik két-három ember pedig folytatja a biztosítókötél kiépítését körbe a torony tetején.

Pirkad. Végre észrevesz minket a biztonsági szolgálat. Ha bármi közünk lenne az erőszakhoz, ennyi idő alatt az egész területet felforgathattuk volna. Lent lassacskán beindul az élet, gyülekeznek a fentről játékautónak látszó rendőrautók és létrás tűzoltókocsik. Nem is egy, a környék különböző településeiről – már messziről látjuk őket, egy balról, egy jobbról érkezik. Közben mi fent elrendezünk mindent, és csak a világosra és a szél elálltára várunk.

Az egyik tűzoltócsapat három mentőpárnát is felállít, majd a lenti sokaságból többen elkezdenek integetni nekünk – ezt nem igazán tudjuk értelmezni, ha szándékosan vagy spontán zuhanni kezdenénk, félúton csak a torony lábát fognánk meg, adott esetben megszabadulva néhány életfunkció terhétől. (Tudom, ez az eshetőség azért nem hangzik mindenki számára olyan rosszul.)

Na de mit is keresünk itt, Bogatyniában, a Németország és Csehország közötti, szénbányák alkotta zugban? A Polska Grupa Energetyczna (PGE) a legnagyobb lengyel áramtermelő vállalat, tulajdonosa a lengyel állam. (Tulajdonképpen a magyarországi MVM-nek felel meg.) Sok szénerőművükben a szenet biomasszával együtt égetik el („vegyes üzemeltetés”), amelyet a lengyel állam zöld energiatermelési módszerként tart nyilván, és óriási támogatást nyújt hozzá. (Magyarországon is ugyanez a helyzet, a megújulók állítólagosan óriási támogatásának – amely valójában töredéke a fosszilisokénak – túlnyomó részét a biomassza szénnel együtt égetése kapja.)


A Turów szénerőmű. Igyekeznek szépíteni. Fotó: © GIOŚ

Ezzel nemcsak az a gond, hogy csökken az erőmű hatékonysága, hanem leginkább az, hogy a biomassza jelen esetben ép, zöldellő erdők fáit jelenti. Lengyelországból, a szomszédos országokból, Bulgáriából, sőt még messzebbről. És ha nem lenne elég, hogy a Föld megmaradt tüdejének elégetését (a lengyel gazdasági miniszter, kétszeres ex-miniszterelnök Waldemar Pawlak az önkéntes tűzoltóság dandártábornoka) zöld színben tüntetik fel, a PGE az így befolyt masszív összeget az új, drága atomerőművek építésére kívánja felhasználni.

Elkalandoztunk – vissza a munkához. Egy utcával arrébb megérkezett a média, műholdas furgonokkal, alattunk pedig kommandósok és speciális mentők is megjelentek. Az újságírók teleobjektívekkel, a többiek távcsövekkel fürkészik minden mozdulatunkat. Ideje kibontani a 400 négyzetméteres (azaz négy ház alapterületével megegyező méretű) transzparenst. „Szén + fa – nem zöld energia”, lenne olvasható rajta, ám érkezésünkkor csak az eső állt el, a szél azóta is rendíthetetlenül fúj. (Milyen jó lenne kihasználni ezt a forrást…) Úgyhogy várunk.

***

A következő részben: Robbantás! Címlap! Fogkefe! Kazánszerelő! Átverés! Maradjanak velünk.


13 komment

Címkék: akció erdő atomenergia aktivizmus szén biomassza piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr344339123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hedonista Daidalosz 2012.03.28. 12:55:19

szégyen, h miközben egyre inkább megfőzzük a bolygót, még mindig támogatást kap a fosszilis energia...

pandava 2012.03.28. 18:03:55

@Hedonista Daidalosz: tudnál egy magyar vonatkozású példát említeni?

Világoszöld 2012.03.28. 20:49:32

@pandava: pár MW-os, gázmotoros kogenerációs fűtőművek, valamint 2 vagy 3 nagyobb, gázturbinás kombiciklusú erőmű. A nemrég megszűnt KÁT keretén belül kb. évi 30 milliárdot kaptak. Amennyire tudom, ez a támogatás most szűnt meg.

rézkalapács 2012.03.29. 12:42:03

@pandava: e meg a nemzetközi helyzet
A Bloombergi (Nagy Britannia) New Energy Finance legfrissebb kutatása szerint globálisan még mindig sokszor nagyobb támogatásokkal segítik a kormányok a fosszilis energiaforrások túlélését, mint amennyivel a megújulók terjedését könnyítik. A klímavédelem szempontjából rendkívül káros támogatások elsősorban adókedvezményekkel történnek, de a kedvezményes hitelek, kötelező átvételi árak szerepe is jelentős.
greenpeace.hu/hirek/i254/p7

tmarton 2012.03.29. 15:34:06

@pandava: www.levego.hu/kiadvanyok/a_fosszilis_energiak_hazai_tamogatasa
Ez a kiadvány például tele van konkrét magyar példákkal és számításokkal, és egészen friss. Az biztos, hogy a fosszilis energiát érintő támogatások közül sok nem annyira közvetlen és látványos, mint a megújulóké, egy részükről meg átlagos lakosként is tudunk, csak már fel sem tűnik. Viszont külön-külön is tíz-százmilliárdos nagyságrendekről van szó.

EXO 2012.03.29. 17:37:58

www.worldenergyoutlook.org/docs/weo2010/key_graphs.pdf
Itt vannak lebontva a fosszilis energia támogatások.
Látszik, hogy nagyrészt szénhidrogénekben gazdag országokban adják őket, ahol kb ingyenessé teszik vele a benzint,fűtést villanyt a nagy gazdagsában.
A nyugati világban pont hogy a megújulót támogatják ezerrel, és rá is szorulnak a piac ellenében.

Hedonista Daidalosz 2012.03.29. 20:14:02

nem vágom h valójában mennyi támogatást kapnak a megújulók egyes országokban, de az biztos h inkább azt támogassák az adómból mint bármelyik másik energia-forrást. köszönöm.

EXO 2012.03.30. 02:40:22

@Hedonista Daidalosz:
Valaki pedig azt akarja, hogy legyen szabadpiac és kapjam minél olcsóbban. Köszönöm.

EXO 2012.03.30. 02:42:02

Leginkább a magas áramárak miatt elhúzó vagy be nem fektető iparágak mondják ezt.

pandava 2012.03.30. 18:03:26

Köszönöm a válaszokat, tmarton linkje különösen érdekes és tartalmas, csak idő kell a végigolvasásához. EXO, megnézhetnéd te is!

pandava 2012.04.02. 12:49:07

@tmarton: „Az adóvalorizációnak a fogyasztási adók terén való hazai lemaradásában az üzemanyagok
jövedéki adójának eddigi alakulása szolgál mintapéldául. Magyarországon a viszonylag
magas belső infláció ellenére az üzemanyagok jövedéki adója 2002. július 1-től 2009. június
30-ig a benzinre 103,50 Ft/liter, a gázolajra pedig 85 Ft/liter értéken maradt. A 3. táblázatban
látható, hogy az üzemanyagok fogyasztását 2008-ban már 224 milliárd forinttal támogatták az
adók valorizációjának elmaradása miatt ahhoz képest, mintha a jövedéki adó reálértéken a
2002. évi szinten maradt volna.”

Értsd: a benzinnek nem 450 Ft/l-nek hanem mondjuk 600 Ft/l-nek kellene lennie, mert miért ne, és mivel nem 600, a különbözet nyílván fosszilis energia támogatása, mi más?
Kezdjünk talán aláírást gyűjteni a 600 forintos benzinárért?:)

„Az áramtermelésben keresztfinanszírozás valósul meg; az alacsony áron átvett paksi áram
révén a külföldi cégek nyereségét növelik. Kezdetben ez az állam által garantált 8, majd 10%-
os eszközarányos nyereség fedezetéül szolgált, ma már azonban az állami garancia nem áll
fenn, a szektor nyereségét a piaci viszonyok kellene, hogy meghatározzák. A
keresztfinanszírozás összege fokozatosan növekszik; 2005-ben még nem érte el a 100
milliárdot, ma már – modellszámítások szerint – 200 milliárd körül van. A
keresztfinanszírozás szintén az egyik útja-módja annak, hogy a hazai tulajdonú vállalattól
átirányítsák a profitot a külföldi cégek felé (ezért ez sem szerepel külön tételként az
összefoglaló táblázatban).”

Az író nem vesz tudomást arról a tényről, hogy az MVM tulajdonú paksi atomerőműtől az áramot az MVM energiakereskedője veszi meg. Egy cégcsoportról van szó. Ha paks 1 ft-ért adja az áramot az MVM energiakereskedőnek, akkor marha sok nyereség mutatható ki a kereskedőnél, ha meg 100-ért akkor paksnál. Teljesen mindegy mit mutatnak ki, hiszen egy vállalat! Az áramszolgáltatók a kereskedőtől kb 30 ft-ért vehetik meg az áramot. A nyereség pedig az államé, hiszen az MVM állami cég, nemde?

Lehetne még folytatni a téves következtetések sorát, de gondolom a „zöldek” úgy sem olvasták el az anyagot, elég volt a megelégedettség érzése, hogy beillik világképükbe.

Ehhez az anyaghoz képest a GP 100% megújuló energiát kiadványa tankönyv, amiből egyetemen oktatni lehetne.

pandava 2012.04.02. 12:51:00

@Világoszöld: @rézkalapács: na igen, ez igaz.

Na de ezeket még eszerint a zöldség (www.levego.hu/kiadvanyok/a_fosszilis_energiak_hazai_tamogatasa) szerint is támogatni kell, legfeljebb a forma nem jó.
süti beállítások módosítása