Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Váratlan segítség a Rainbow Warrior fedélzetén

2012.05.27. 16:02 majcsi

Q'orianka Kilcher színésznő és emberi jogi aktivista váratlan segítségként csatlakozott ahhoz a Greenpeace akcióhoz, amely során elfoglalták egy teherhajó horgonykötelét a brazíliai Sao Luis kikötőjében, az Amazon folyó torkolatánál, ezzel tiltakozva az őslakosok földjének bekebelezése és az amazóniai esőerdőkben folyó illegális fakitermelés ellen. Az akció már több mint egy hete tart.

Ameddig az aktivisták megszállás alatt tartják a horgonyláncot (értsd. karabinerek segítségével lógnak rajta), a hajó nem tud beállni a dokkba, és így nem tudja felvenni öntöttvas rakományát, amely az acélkészítés egyik fontos alapanyaga. A rakomány célállomása egyébként az Egyesült Államok, ahol a nyersvasat az autógyártó multik használják fel gyáraikban. Egy a napokban megjelent Greenpeace jelentés viszont bemutatja, hogyan járul hozzá az öntöttvas az Amazóniai esőerdők elpusztításához, sőt, még a helyi rabszolgamunka fenntartásához is. Az acélkészítéshez szükséges faszénhez védett erdőterületekről szerzik a faanyagot; ám nem csak a fák szenvednek, hiszen az őslakos törzseknek - mint pl. a veszélyeztetett awa törzsnek – otthont adó védett földterületeket sem kímélik.

 

Dilma asszony, Brazília elnöke épp arra készül, hogy egy hónap múlva Rióban fogadja a világ elitjét, és ezen a héten dönt majd arról, hogy megvétózza-e a brazil „erdővédelmi törvény („Forest Code”) tervezett módosításait. Ez az a törvénycsomag, amely évtizedekig védelmet nyújtott Amazónia számára. Életbevágóan fontos, hogy Dilma elnök valódi vezetőként fellépve visszaszerezze az irányítást, és megvédelmezze Amazóniát.

 

Q'orianka, aki még a horgonyláncon lógva is blogolt a twitteren, megerősítette a Greenpeace Dilma elnöknek szóló felhívását, hogy álljon a sarkára, és vétózza meg a tervezett változtatásokat. A 22 éves színésznő Terence Malik 2006-ban Oscar-díjra is jelölt ’Az új világ’ című történelmi filmje kapcsán vált világhírűvé, Pokahontas szerepében. A filmben együtt játszott Colin Farrell-lel. Q'orianka a forgatások mellett lelkes jogvédő aktivista is, aki kiáll a világ őslakos népeinek ügyéért. Aktivistaként részt vett pl. a Világ Népeinek a Klímaváltozásról és Földanya Jogairól Szóló Konferenciáján a bolíviai Tiquipayában 2010-ben (World Peoples’ Summit on Climate Change and Rights of Mother Earth), a Fehér Ház előtt rendezett egyik békés tüntetés során pedig még fogdába is került. 

A színésznő már kora reggel magára öltötte védőfelszerelését, és a vízen átvágva felcsatolta magát a horgonykötélről lógó hevederre, ahol nyolc órát töltött a tűző amazóniai napon. Majd – mint a legénység többi tagja – a fedélzeten végezte a mindennapi teendőket. Kezdettől fogva nagyon barátságos és érdeklődő, és azt mondja, mindent megtesz, amit csak tud, hogy a föld legveszélyeztetettebb törzsét, az awa törzset segíthesse.

Csatlakozz hozzá a twitteren a @qorianka címen – biztosan nagyon örül minden támogatásnak a Greenpeace újabb békés közvetlen akciójának tagjaként a Rainbow Warrior Fedélzetén.

 

Itt követheted a legfrissebb híreket, és fotókat. 

  

Itt csatlakozhatsz ahhoz a petícióhoz, melynek célja az Amazóniai esőerdők megmentése, és a brazil kormány meggyőzése arról, hogy hozzák meg a zéró erdőirtásról szóló törvényt.

 

(a cikk James Turner  és EoinD blogbejegyzései alapján készült)


2 komment

Címkék: akció erdő brazília hajók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr304549138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki76 (törölt) 2012.05.29. 11:11:17

„Ez az a törvénycsomag, amely évtizedekig védelmet nyújtott Amazónia számára.”

Jó kis védelem:)

75 millió hektár erdő tűnt el 40 év alatt:)
en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_of_the_Amazon_Rainforest#Causes

Zöld_Dani 2012.05.29. 18:41:28

@valaki76: Most megtanuljuk azt is megbecsülni :-(
süti beállítások módosítása