Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

„Kedves Greenpeace, tudjuk, merre laktok…!” - fenyegető üzenet a Shelltől

2012.06.08. 08:51 majcsi

Tegnap reggel a Greenpeace Németország irodájának munkatársai fontosnak látszó levelet kaptak a Shelltől – helyesebben a Shell jogi osztályától. Az ezt követő 24 órában hasonló levelek érkeztek a Greenpeace irodákba világszerte - köztük Mexikóba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Magyarországra, a skandináv Greenpeace irodáiba, Japánba, a Földközi-tenger területére, Lengyelországba, Csehországba, Belgiumba, Kanadába, sőt még a Greenpeace tudományos osztályára is. Azt hiszen, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Shell valamire nagyon fel akarta hívni a figyelmünket. 

Fotó: Creative Commons – Greenpeace

Paula Bear-t nem hatották meg a Shell jogi fenyegetőzései, amikor tegnap reggel kibontotta a levelet.  Az olajóriás üzenete így szólt: Tudom, hol laksz, és láttam, hol alszol. Megesküszöm mindenre, ami szent, hogy anyáitok jajgatva nézik majd, mit tettem veled.

Természetesen átfogalmaztam, de a lényeg ez: a Shell nyilvánvalóan azt akarja, hogy a világ valamennyi Greenpeace irodájában tudjanak arról a bírósági végzésről, melyet a Shell kezdeményezésére hoztak a Greenpeace USA ellen, és hogy megértsék: ha bármely irodában akárcsak felmerül a gondolat, hogy az olajfúró hajók közelében békés tiltakozást hirdessünk, akkor a Shell azonnal előveszi jogi nagyágyúit, hogy nekünk szegezze.

Igazság szerint semmi szükség nem volt erre a nagy felhajtásra.  A Greenpeace összes irodája jól ismeri a Shell kérésére hozott végzést, mivel -  bár hosszú történetünk során nemegyszer váltunk népszerűtlenné a szennyező nagyvállalatok szemében - ilyen elsöprő és drákói végzést még soha sem foganatosítottak ellenünk. Ez méltó párja annak a – mai napig érvényben lévő - „elnémító végzésnek”, melyet a Cairn hozatott a nemzetközi Greenpeace és a Greenpeace Egyesült Királyság ellen. 

Az új végzés megakadályozza, hogy a Greenpeace USA (legális vagy bármilyen egyéb) békés tiltakozást tartson a Shell amerikai vizeken lévő olajfúró-hajója közelében. Miért? Hát mert - a levél szerint (ld. a pdf file-t) - a Shell nem akarja, hogy bármilyen tiltakozás „fenyegethesse a vállalat jogait, érdekeit és befektetéseit, miközben az Egyesült Államokban olaj vagy földgáz után kutat.”

 

Érdekes módon, a Shell azt is bevetette érvként, hogy aggodalommal töltik el „az ilyen típusú tevékenységek (értsd a tiltakozások), mert azok veszélyekkel járhatnak… a környezetre” – ám azzal láthatóan nem törődik, hogy milyen fenyegetést jelent, ha a Föld egyik ökológiailag leginkább sérülékeny területén elavult technológiával olajfúrásokat végeznek.

 

Miközben a Shell ügyvédjei azért küzdenek, hogy megakadályozzák a szólás és a tiltakozás szabadságát, a vállalat fúróhajói folyamatosan haladnak a Sarkvidék felé. Ha érvényesül a Shell akarata, néhány hónapon belül elkezdődnek a fúrások, ipari hulladékmezővé változtatva Alaszka érintetlen jégmezőit és vizeit.   

 

Jó hír azonban, hogy a Shell egyértelműen érzi: ég a lába alatt a talaj. A végzés, valamint egy sor - más szervezetek ellen indított - rendkívüli megelőző jogi intézkedés igen jól mutatja, hogy a tömegesen ellenük forduló közvélemény, és a hajóik elleni békés tiltakozások meglepetésként érték a vállalatot, és igencsak kihúzták náluk a gyufát.

 

Míg a Shell arra készül, hogy visszafordíthatatlan károkat okoz a sarkvidéken, a mi tervünk az, hogy továbbra is tartjuk a frontot a Shell-lel szemben. A Greenpeace USA fellebbez a végzés ellen és mozgósítja a Shell terveit ellenző közvéleményt. Tovább küzdünk Kanadában is, hogy megállítsuk a Shellt és megmentsük a Sarkvidéket. Állj ki Te is az ügyért, és csatlakozz ahhoz a 450.000 emberhez, akik meg akarják állítani a Shellt, hogy a Sarkvidéket megmenthessék.

 

(az eredeti blogbejegyzést írta: Diego Creimer)

 


3 komment

Címkék: bíróság olaj shell sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr714552451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2012.06.23. 15:05:27

Miért törölték a kommentjeim.

GP-gépház 2012.06.25. 13:57:37

Ezért:
"Mivel sok, pezsgő, színvonalas fórumot vagy portált, blogot láttunk elnéptelenedni az elszaporodott öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem a kritikáról, ellenvéleményekről van szó: azokat igyekszünk a legjobb módon megválaszolni."
Lásd a blog Használati utasítását itt jobbra.
süti beállítások módosítása