Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mit keres Bódi Sylvi és egy Nagy Fekete Autó a Greenpeace-nél?

2012.07.24. 14:58 Vay M

Nem egy jóbarát akadt ki a legutóbbi videónkon, ezen itt ni:

És persze „kiakadt” nagyon sok mindenki más is, - többségük bármit csinálunk, kiborul, - ezt nagyon sajnáljuk.

Főleg barátaink miatt azonban úgy éreztük, hogy érdemes pár mondatban elmondani: miért csináltuk ezt a videót.

Azért, mert be szerettük volna mutatni, nemcsak a zöld dolgokra szokásosan vevő közönség tehet valamit a sarkvidék megmentéséért. Hanem ellenkezőleg: azok is, akik momentán kifejezetten távol állnak a környezettudatos életmódtól.

Mert sajna az emberek jelentős része hanyatt-homlok menekül minden, környezetvédős dolog sejdítésére. Márpedig a Föld megmentéséhez azokra is szükség van, akik lenézik az összes „szandálos-hippis-ördögbotosnak” titulált dolgot, akik még mindig azt hiszik, hogy a környezettudatosság a lemondás és önsanyargatás keserű kenyerét jelenti.

Ha egy számegyenes egyik felén vannak az ökofalvak békés és elégedett lakói, akkor a másik felén A Nagy Fekete Autók Népe áll. Azok, akiken keresztül el lehet kapni egy kicsit a Shell tökeit. Hiába köp ki a Shell kutaknál a város összes biciklistája, azzal nem vagyunk előrébb- ám ha a számegyenes másik felén lévőknél terjed el, hogy milyen disznóságokat csinál a cég, az már más. Az fájhat. Mi őket akartuk most megtalálni.

Ezek az emberek leginkább a Shellnél elköltött forintokkal tudnak hatni. Mert a Sarkvidéket abból a pénzből akarják szétfúrni, amit mi – itt Magyarországon is - elköltünk náluk. Abból veszik meg a politikusok és a hatóságok támogatását, abból vesznek sok-sok hirdetési felületet a médiában, abból hazudnak arról, hogy ők milyen felelős vállalat. Nem másból.

Ezért lett volna nevetséges és elhibázott, ha Sylvi egy biciklit, egy villanyautót, egy robogót tol a filmben (amivel egyébként jár a városban) - és ezért volt esetünkben a legjobb illusztráció a BMW: innen nézve igazi benzintemető, a Shell szemszögéből nézve igazi aranybánya.

Hiszen pont azt magyaráztuk, hogy a Sarkvidékért most az is tehet, aki egyébként nem él különösebben környezetbarát módon. 

Persze, igen, a legjobb, ha úgy él. De arról beszélünk más videóinkban, programjainkban, kiadványainkban eleget. A videóban megfogalmazott üzenet így kerek és így működik. Akkor is működik, ha a videóban megjelenített, a BMW-vel illusztrált életmód környezetvédelmi hitelességéhez férhet némi kétség.

Azonban az asztmás és allergiás pesti gyerekeknek, Mikronézia süllyedő szigetállamának tökéletesen mindegy, hogy valaki mélyen hitelesen és tudatosan tesz valamit a környezetéért, vagy sem: csak kezdje el végre.

Csak kezdje el végre. Akkor is, ha csak divatból teszi, ha csak pár „cukiság” kedvéért teszi, akkor is, ha nem érdeklik a gazdasági, etikai érvek.

Biztos el lehetett volna ezt mondani másképp, jobban is. Biztos, hogy fogjuk is.

Remélhetőleg lesz hozzá még Sylvi mellett több olyan celeb, aki adja arcát a kampányainkhoz. Aki nem félti a szerződéseit, aki nem foglalkozik azzal, hogy utána mocskolják, sötétzöldezik, hogy azzal gyanúsítják, más olajtársaságoknak dolgozik titokban, aki ingyen és örömmel és nagy alázattal vesz részt a közös munkában.
Nemzetközi szinten egyébként így van: Robert Redford, Paul McCartney, Penélope Cruz, Pedro Almodóvar, Thom Yorke és Lucy Lawless, kilenc Oscar-díjas, tíz Golden Globe-díjas és öt Grammy-díjas művész állt a kampány mellé annak kezdetekor – csak Magyarországon megy ez is kicsit nehezebben.

Egyelőre. :-)

A kampányt pedig itt támogathatod aláírásoddal: sarkvidek.hu. Az első egymillió alig egy hónap alatt összegyűlt. Az első kétmillió aláírást egy kapszulában elhelyezzük az Északi sark alatt, hogy ezzel jelképesen elfoglaljuk azt a jövő nemzedékek számára. 


239 komment

Címkék: videó olaj shell sarkvidék északi-sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr454675166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VilMarci 2012.07.25. 16:54:47

@sulcus: Azt vedd figyelembe, hogy mindkettő kb. 40 éves technológiával épült.

VilMarci 2012.07.25. 16:57:54

@sulcus: Arról van szó, hogy először cseréljük le a gáz- és szénerőműveket atomerőművekre, vagyis hagyjuk abba a pöfékelést.

TrustMeImAnEngineer 2012.07.25. 17:00:34

@sulcus: Oh yeah, no akkor ezt játsszuk le.

Ismét látszik, hogy fogalmad sincs a dolgokról. Fukushimában NEM a földrengés tette tönkre a erőművet, hanem az egy órával után megérkező cunami mosta el a tartalék- és vészenergia-ellátó rendszert, ami miatt nem volt az aktív zóna hűtve (jó oké a cunami is a földrengés miatt keletkezett, de az nem 5 perc alatt ért oda, a földrengés meg kb 1 perc hosszú volt btw). Igen, tény hogy egy tervezési hiba miatt voltak nem cunamibiztos helyen ezek a berendezések. Sőt erről a hibáról tudtak is, mert 2008-ban egy IAEA jelentésben felhívták a figyelmüket, hogy nem megfelelően van méretezve az erőmű cunamira. Na most Fukushima tartományban két telephely van a daini és a daichi. A daini-i telephelyen elvégezték a szükséges javításokat. Ott nem is okozott komolyabb gondot a cunami, pedig méretét tekintve kb akkor árhullámot kapott be az a telephely is, mint a daichi-i telephely, ahol történt a baleset.

"Feltételezem, hogy a Japán (és német) biztonsági technológia,munka-fegyelem közelében sincs a Magyarénak szerinted."

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de bizonyos részleteiben igen, a magyar szabályozás és biztonsági kultúra jobb a japánnál. Ezt a tavalyi japán földrengés elemzésével nagyon jól lehet szemléltetni. Mivel ez azonban egy hosszabb szöveget igényelne csak akkor írom le ha érdekel is valakit a dolog.

Előjáróban annyit, hogy japánban van egy általános mérnöki metodika arra, hogy hogyan kell épületeket cunamik ellen méretezni. Ezt több szakterületen is használták, pl atomerőműveknél és hivatalos cunami védőhelyek tervezésénél. Erről a metodikáról most szomorú körülmények között kiderült, hogy nem jó, ugyanis nem csak a Fukushmai atomerőművet tette tönkre a cunami, hanem több mint 100 hivatalos cunami óvóhelyet semmisített meg, a bennük menedéket keresők halálát okozva.

molnibalage 2012.07.25. 17:21:27

@TrustMeImAnEngineer: A magyar műszaki szabványos és elvárások az ipar több területén a világ legszigorúbbjai közé tartoznak. Nagyon sok EU-s szabály van, ami lazább a magyarnál...

msnick 2012.07.25. 17:22:14

@TrustMeImAnEngineer: Én vagyok az átlagember. Nem az általad leírt két dolog történik velem, hanem az, hogy elolvasom, ki mit ír, téged is, aztán eldöntöm, mit gondoljak. Most például azt gondolom, hogy a Greenpeace-nek van igaza. Egy átlagnő :)

2012.07.25. 17:40:07

@sulcus: na figyelj, hátha meglérted. Egy hozzászólásnak nem kötelezően csak a teáltalad írtak visszaidézésével szabad foglalkoznia. Előfordulhat, hogy egy neked írt válaszban az ember továbbfűz, más összefüggésekbe helyez bizonyos témákat. Így pl. a te atomhisztiddel kapcsolatban többen is megemlítettük, hogy miért túlzott, és én elkövettem azt a számodra elviselhetetlen inzultust, hogy megemlítettem a széntüzelésű erőműveket is. Amivel az volt a célom, hogy mintegy további adalékkal nyomatékosítsam, miért is szükséges ma az atomenergia.

Most etttől persze még nyugodtan személyeskedhetsz és folytathatod a hisztérikus beírásaid, mindez kizárólag téged fog minősíteni, ahogy eddig is.

VilMarci 2012.07.25. 17:40:30

@sulcus: A vízerőmű tervezett teljesítménye 720MW volt, a paksi atomerőmű 1485MW. Nem egy kategória. Ráadásul a duzzasztásokkal erőteljesen megbolygatja a folyót és környezetét.

TrustMeImAnEngineer 2012.07.25. 17:46:11

@msnick: No ezt örömmel olvasom :) Ugyan a döntéseddel nem feltétlen értek egyet, de örülök hogy több különböző vélemény megismerése után döntesz.

Ami meg a két lehetséges kimenetet illeti, írtam is, hogy ezt a "viselkedési formát" (tudom hülye megfogalmazás, de jobb nem jutott eszembe :) ) közelebbi ismerőseim körében figyeltem meg, tehát olyanokkal akikkel hosszabb beszélgettem. Ezek szerint nem túl művelt ismerősi köröm van :)

No offense ismerőseim :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2012.07.25. 17:59:35

@msnick: Én is átlagember vagyok. Gázos autóval járok, de most elmegyek telenyomni a benzintankot is a shellnél.

pandava 2012.07.25. 18:05:10

@msnick: még jó. Ennyi negatív visszhang után te tartod bennük a lelket:)

msnick 2012.07.25. 18:26:43

@TrustMeImAnEngineer: Hahó, ne add fel! Nem jó az, ha az emberek közömbösek vagy félnek a problémák láttán.

msnick 2012.07.25. 18:42:27

@eßemfaßom meg áll: Olvasok vissza, de még nem olvastam az összes hozzászólást, csak arra válaszoltam, amit tőlem kérdeztél. Az "El." arra vonatkozott, hogy igen, elvesszük a jegesmedvéktől az életterüket. A terjeszkedő, mohó életmódunkkal nemcsak tőlük vesszük el, hanem a többi élőlénytől is, akik sokkal előbb itt voltak a Földön, mint mi. És elvesszük egymástól is. Pedig a mértéktelen fogyasztástól nem leszünk boldogabbak, ezt a boldogságkutatások is bizonyították. Az életben a legjobb dolgokat nem lehet pénzért megvenni, a legjobb dolgok nem a dolgok. :)

msnick 2012.07.25. 18:44:38

@pandava: Kiben tartom a lelket? :D

msnick 2012.07.25. 18:51:02

@eßemfaßom meg áll: Ah, ezt csak most látom, hogy mész a Shellhez telenyomni a tankot. Kellemes tankolást! Enjoy! :D

Toma001 2012.07.25. 19:46:16

@gwr: Két különböző szemléletű szervezetet összehasonlítani nem éppen praktikus. A GP-nek az alapító szövegében is szerepel, hogy nemzetközi, konfrontatív szervezet.
Míg a Humusz a háztartásban praktikus környezetvédelmi tanácsokkal látja el az érdeklődőket.
Az általad említett elv tényleg fontos és hasznos, de ez soha nem volt hivatalosan a GP mottója, úgyhogy nem igazán értem, hogy ezt mire írtad.

Helyreigazításképpen a Halászhajó modell nem a Dunán, hanem a Hősök terén volt.

Toma001 2012.07.25. 19:56:59

@ethan blow: ez a kampány konkrétan arról szól, hogy ne fúrjanak az Északi-sarkon olajat, és nem arról, hogy keressük meg a legjobban szennyező céget, és tüntessünk ellene.

Toma001 2012.07.25. 20:00:26

@sulcus: ne keverd a szervezeteket légy szíves, az a Sea Shepherd Conservation Society.

Toma001 2012.07.25. 20:05:40

@Nick Reevers: nem megmenteni kell őket, hanem élni hagyni. Élni és élni hagyni.

Toma001 2012.07.25. 20:19:43

@Ripperiusz: azért, mert a kormány inkább költ 3ezer milliárd forintot Paks bővítésére, mint a megújulók támogatására vagy energiahatékonyságra.

Toma001 2012.07.25. 20:24:34

@QM: az olajfúrótornyokon elvileg profi olajmérnökök dolgoznak, de valahogy évente mindig több mint 200 szivárgás következik be.

Toma001 2012.07.25. 20:27:46

@TrustMeImAnEngineer: az sajnos nem igaz, hogy a fukushimai katasztrófa miatt kapcsolták el az atomerőműveket. A kivezetés forgatókönyve már készen volt, és készültek rá, persze valszeg a katasztrófa felgyorsította az eseményeket, de nem mondható el az, hogy gondoltak egyet és kikapcsolták.

Toma001 2012.07.25. 20:32:07

@TrustMeImAnEngineer: persze, hogy azt mondja, hogy "bocs, dolgom van", mivel konkrétan ott ő dolgozik. Gondolom te sem azzal töltöd a munkaidődet, hogy órákat vitatkozol másokkal.

pandava 2012.07.25. 21:03:24

@Toma001: Energiahatékonysággal villamosenergia fogyasztáscsökkenést ne akarjál már elérni. Az összes nyugati ország kétszer-háromszor több villanyt fogyaszt fejenként mint mi. Hozzájuk szeretnénk felzárkózni. Ráadásul pl. az elektromos autók vagy a hőszivattyúk elterjedése is mind-mind villamos energiára épít.

2012.07.25. 21:07:19

@Toma001: én úgy tudtan, hogy ez en bloc a környezetvédelem és a zöld szemléletmód egyik fontos alapelve. Ha a GP nem vallja, lelke rajta.

Amúgy a lényeg nem is ez, hanem hogy mi jár több praktikus haszonnal: ha minél több embert bírunk szemléletváltásra, hogy ő maga a saját környezetében megtegye, amit a környezetéért megtehet, vagy ha a száz különféle olajtársaság közül az egyiket bojkottáljuk, és a többinél töltjük tele a bmw-nket, hogy így óvjuk a cuki jegesmacikat.

A Humusznak felteszem nem áll rendelkezésére annyi pénz, hogy nagy országos kampányokat folytasson, így jórészt sajnos csak azok keresik pl. a honlapjukat, akik eleve valamilyen szinten érdeklődnek a környezetvédelem iránt.

A GP-nek irdatlan mennyiségű pénz és így lehetőség áll rendelkezésére, hogy egyre töbeket nyerjen meg a környezetvédelem ügyének - éppen ezért irritáló, hogy jórészt semmi mást nem látni tőlük, mint idióta hippiakciókat, ide-odaláncolgatásokat, faszán jópofi jelmondatokkal.

Győzködheti a blog írója magát, hogy ez a macis is tulajdonképpen egy jó kampány volt, de az a helyzet, hogy 30 év felett ember nem veszi komolyan a GP-t, szemléletformáló hatása nulla.

pandava 2012.07.25. 21:10:01

@Toma001: ez elég meglepő lenne. Forrás?

Toma001 2012.07.25. 21:13:46

@pandava: nem energiacsökkentést írtam, hanem energiahatékonyságot. Vagyis a villamoshálózat korszerűsítése, hogy ne vesszen el az energia nagy része, vagy a házszigetelések, hogy a fűtőenergia jelentős része ne távozzon feleslegesen.

Kopi3.14 2012.07.25. 22:06:56

@kronstadt: Erről a gp-t kérdezd, én a posztból másoltam.

pandava 2012.07.25. 23:13:36

@Toma001: nem tudom honnan veszed azt amit írsz, de a magyar villamos hálózat egész magas színvonalú, azon az energia nem nagy -ahogy írod- hanem kis része veszik el. Kb. 10 % a veszteség, és ennek valószínűleg tetemes része nem is veszteség, hanem felderítetlen villany-lopás.

És érted, azért mert le vannak szigetelve a házak, villany még kell. Nyugaton jobban le vannak szigetelve mint nálunk, és mégis többszörös a fogyasztás.

molnibalage 2012.07.25. 23:22:21

@VilMarci: De, az. Az 50% eltérés már azt jelenti, hogy azonos nagyságrendben vannak. Ráadásul, mível a vízierőmávek turbinái 0-ról gyak. 5 perc alatt felpörgethetőek 100%, a legtutibb erőművé teszi. Ha nincs aszály, akkor gyak. követő és alaperőmű is lehet egyszerre. Világbajnok. Nincs egyetlen más olyan erőmű sem, amiből GW teljesítmény érhető el és ilyen kurva jól szabályozható.

molnibalage 2012.07.25. 23:25:38

@Toma001: Aha. A gp meg azt is szajkózza, hogy az atom fúdeveszélyes. Ehhez képest minden más energiatermelési mód 2-4 nagyságrenddel több embert öl meg. Innentől fogva a gp-nek az se hidd el, ha azt mondja, hogy az ég kék. A nagy többségük semmihez sem ért, és pofátlanul hazudnak.

Egyébként nem igazán értem, hogy egy természet által létrehozott anyag kismértékű szivárgása miért katasztrófa. Abba még nem hal bele senki.

Egyébként meg el lehet dönteni, hogy kommentelgetni akarsz vagy asztalt verni. Mert az olaj teszi lehetővé azt, hogy ide írj...

molnibalage 2012.07.25. 23:27:02

@Toma001: Ja persze, készültek. Ez a marhaság meg honnan jön...? Azért van az erőművek lekcsapcsolása óta szigorú takarékossági program úgy, hogy egy csomó üzem leállt és nem fogyasztott semmit, ahogy a letarolt városrészek fogyasztása is hiányzik a rendszerből.

nunifun 2012.07.26. 06:17:07

Én most a Sylvi puncijába tankolnék szívesen :-O

becsmik 2012.07.26. 12:50:31

@molnibalage: Mivel Svédországban is van internet ,és ott a megújulók aránya több mint 50%(volt már 2011 január 1-én ) nem vagy túl tájékozott áram témában , bár ha viking kori energiahordozókat akarsz továbbra is és fejlődésre képtelen vagy akkor hajrá.

notbuddhistprslave 2012.07.26. 13:54:03

számomra ez egy remek kampány, mert bódy sylvy ugyanolyan hiteles arc, mint a greenpeace a környezetvédelem területén és így tökéletesen össze is illenek. 'nuff said.

pandava 2012.07.26. 14:48:40

@becsmik: a papír sok mindent elbír. Én speciel 2023-ra 102%-al számolok:)

Permian 2012.07.26. 17:30:58

@becsmik:

Új hús! :)
Kedves becsmik!
Legközelebb kérlek, nézz kicsit utána magadtól, mielőtt írsz. Svédországban kb. az áramtermelés fele-fele vízenergia ill. atomenergia. Ezzel a svédek az egyik legkörnyezetkímélőbb villamosenergia-rendszert valósították meg a világon. (BTW: kicsit talán több a víz, lehet, hogy erre gondolsz, hogy "50% fölött van a megújuló".) Mindenesetre Svédországban szó sincs nap- meg szélerőművekről, amik szinonimájaként egyesek a "megújuló" jelzőt használják.

Vízre Magyarországon nincs túlzott lehetőség (egy bősi méretű vízerőmű is csak a mai fogyasztás 10%-ánál kevesebbet adhatna), atomra szerencsére van, lesz is szerepe. Nem teljesen értem, melyik energiahordozóra gondolsz, amikor "viking kort" emlegetsz.

becsmik 2012.07.26. 18:07:29

Nos akkor végigmehetünk a mostani példákon(Dánia ,Észtország, Németek ) , és a vállalásokon(Skócia 2020 100% ) , vagy az utóbbi egy év hírein is +( Románia szélbe törpevízbe, Ukrajna napba ,Görögök !!! napba ruháznak be ). Csak az a baj hogy egy 60 éves őskori technológiát védtek a sokkal modernebb ,ámde már olcsóbb és kevésbé problémás technológiák helyett.

becsmik 2012.07.26. 18:08:20

@pandava: Ja azért hiszel abban a mítoszban hogy az atom a legolcsóbb ...

pandava 2012.07.26. 19:01:22

@becsmik: nekem anyukám azt tanította, hogy minden mítosznak van valami valóságalapja.:)

Az atomot nem az ára miatt kell elvetni. Nagyon-nagyon veszélyes! Ha az atomerőműben dolgozók és a felügyeleti szervek folyamatosan szabályt szegve és hibázva üzemeltetnek, egy közeli évszázados földrengés majd egy 15 méteres vízfallal történő ütközés igen könnyen az erőmű és környéke végét jelentheti! Megengedhetetlen!:)

(a miértekkel és az olcsósággal nem vagy tisztában)

molnibalage 2012.07.26. 19:15:37

@becsmik: És ez hogyan jön az atom bizonságosságához? Sehogy. Egyébként nagy esésű folyókkal és annyi biomasszával olyan kevés emberre én is el tudnám érni az X%. Az 50%-ot meg gőzöm nincs, hogy honnan szoptad...

molnibalage 2012.07.26. 19:17:33

@becsmik: Sötétséged határtalan, ez most már biztos. Szerintem kezdj el fizikát tanulni, de nagyon sürgősen...

Permian 2012.07.26. 19:19:38

@becsmik:
Úgy látszik, nem értettél meg.
Légyszíves nézz utána az említett országok energiatermelésének. Mottó: vettem biciklit, tehát nyugodtan ki lehet dobni az összes magyar vasúti személykocsit.

Induló segítség: a németeknél az áramtermelésben a szélenergia 7%-os részaránnyal bír, a nap pedig soookkkal kevesebbel. A maradék lényegében szén és gáz alapú (meg még azért hál' Istennek van valamennyi nukleáris is), de így is ott az egyik legdrágább az áram Európában. Ne tévesszen meg az, hogy mennyi szélkereket meg napelemet telepítenek, erre találták ki a "parasztvakítás" szót. Németországnál csak egy helyen drágább az áram: Dániában, ahol kb. 20% a szél részaránya, a maradék az lényegében szén.

Ja, és vállalni én is bármit "vállalok" neked szívesen, ahhoz nem kell Skóciának lenni.

becsmik 2012.07.26. 21:35:11

@pandava: "Nagyon-nagyon veszélyes! Ha az atomerőműben dolgozók és a felügyeleti szervek folyamatosan szabályt szegve és hibázva üzemeltetnek, egy közeli évszázados földrengés majd egy 15 méteres vízfallal történő ütközés igen könnyen az erőmű és környéke végét jelentheti! Megengedhetetlen!:)"

Megint az a fránya információhiány : en.wikipedia.org/wiki/Three_Mile_Island_accident

"The Three Mile Island accident was a partial nuclear meltdown which occurred at the Three Mile Island power plant in Dauphin County, Pennsylvania, United States on March 28, 1979. It was the worst accident in U.S. commercial nuclear power plant history,[1] and resulted in the release of small amounts of radioactive gases and radioactive iodine into the environment." Nem értem itt biztos valami meteor vagy óriási földönkívüli űrhajó lehetett a hibás ...

becsmik 2012.07.26. 21:38:10

@molnibalage: Az a jó ebben hogy itthon fizikát egy két kivételtől eltekintve olyanoktól tanulhatsz ,akik a 70-es években tanulták a szakmát. Persze hogy csúcsként állítják be fiatalságuk csúcsteljesítményét a szovjet technika sztárját FIGYELEM : A 40! éves paksi erőművet ...(ja ezt akajuk még 20 évvel kitolni .)

becsmik 2012.07.26. 21:43:51

@Permian:
zoldtech.hu/cikkek/20120619-EU-megujulo-reszarany/

Egy új atomerőmű megépítése 20 év, addigra ezen országok legtöbbje (francia szerelmeseiket kivéve) azt se fogja tudni mi az az urán.

pandava 2012.07.26. 21:45:26

@becsmik: 30 éve is mik meg nem történtek?! Úgy tudom volt aki meg is halt a baleset miatt.
Mi? Hogy, évente 20 ezer ember hal meg a szénerőművek működése következtében? Ki nem sz@rja le, az nem atom:)

(remélem érzed a különbséget Three Mile Island és Fukushima között)

pandava 2012.07.26. 21:47:35

@becsmik: ez a 20 év marhaság, paksot meg 20 évvel MÁR kitolták, sőt még fel is tunningolták az istenadták!

becsmik 2012.07.26. 21:57:50

@Permian: Olvasgatni csak hogy a folyamatokkal is tisztában légy :
chikansplanet.blog.hu/2012/07/13/atom_vagy_megujulo
Segítek : " World Nuclear Industry Status Report 2012-es kiadása szerint az elmúlt tíz évben 444-ről 429-re csökkent az üzemben lévő reaktorok száma, miközben a nukleáris energia a globális áramtermelésben az 1993-as 17 helyett már csak 11 százalékos súllyal szerepel."...
Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) által közölt statisztikákban továbbra is az olvasható, hogy jelenleg is 59 erőmű áll „építés alatt”, miközben ezek jelentős részénél húsz évvel ezelőtt kezdték meg a munkálatokat, és a beruházások sok esetben teljesen stagnálnak. A rekordot az Egyesült Államokban található Watts Bar 2 tartja, amelynek építését 1972-ben (!) kezdték el, és nemrég újfent elhalasztották az üzembe helyezését.

"Az is rossz hír az iparágnak, hogy egyre kevesebb cég tartja kifizetődőnek a reaktorépítési tevékenységet. Az egyik fő probléma, hogy a kivitelezés a szabályozási és egyéb problémák miatt akár egy évtizedig is eltarthat, ami óriási bizonytalanságot jelent a beruházó számára. Jó példa erre a finnországi Olkiluotoban épülő reaktor, amelynek az eredetileg tervezett hárommilliárd euróról mostanra 6,4 milliárd euróra emelkedtek az építési költségei."

becsmik 2012.07.26. 22:05:32

@pandava: Ki beszél szénről elvesztetted a fonalat.
Arról van szó hogy egy 100 éves technológiát nem egy 50 évessel kell lecserélni, hanem egy 20 évessel ennyi. Ja hogy kevésbé veszélyes ,és önellátó lehetsz. + van még egy "aprócska" dolog : Az ország szempontjából nemzetbiztonságilag sem komoly gond. (Segítek orosz gáz, gáz. Atom -terror,háború. Vesd össze magyar nap ,magyar szél magyar geoterma. )

pandava 2012.07.26. 22:13:58

@becsmik: tehát sok olyan beruházás van, ahol menet közben leállítják az építkezést évekre, majd újraindítják, majd esetleg megint le. Ebből viszont az NEM következik, hogy amit menet közben nem állítanak le, és nem is prototipus, hanem jól bevált igásló, szintén 20 évig építik. Gondolom ezt be tudod látni.

Jajj ez a finn prototipus, nem annyi lett mint gondolták, mert még sose építettek ilyet, meg atomerőművet se jó ideje. A következő a tapasztalatok birtokában majd olcsóbb lesz. Amúgy kínában is épül egy ilyen, furcsa mód azzal semmi gond sincsen.

pandava 2012.07.26. 22:25:30

@becsmik: Nos, mivel atomenergiánál az üzemanyag költsége csekély és kis helyen elfér, meg lehet venni előre 50 évre is, ha ez fontos.

Olvasd el a saját magad által linkelt gp-s tanulmányokat. Abban azt írják, úgy össze kell drótozni Európát meg Afrikát, hogy ahhoz képest a mostani rendszer szinte lepkefing. Ez nem önellátás, ugyan úgy függés lesz, csak nem az oroszoktól. Egyszer Afrikától, egyszer északtól...

molnibalage 2012.07.26. 22:41:03

@becsmik: A tipikus sötétzöld ikonja lehetnél.

A jelek szerint lövésed sincs az uránkészletekről. Szerintem szólj Kínának is akik 300 feletti reaktrot terveznek építeni a közeljövőben. A hülyék, nem tudják, hogy nincs urán bele. Szólj nekik szerintem. Biztos örülni fognak...

Mielőtt beszólnál, hogy tervezik, az általad felhozott példákban meg "vállaltak" és "álmodtak". Jelen állás szerit a 20/20/20 EU-s kitűzésből lószar sem lesz. Sebaj...

molnibalage 2012.07.26. 22:47:34

@becsmik: Csak azt nem látod te zseni, hogy nem azért csökkent a részarány, mert leépítettek hanem azért, mert a teljes igény nőtt és atom helyett más épül. A reaktorok teljesítményét szerte a világban növelték. Tehát hiába lősz le 10%-ot, a teljesítménynövelés ezt sanszosan kompenzálta. A svédeknél és Paksnál is jóval 10% feletti növelést hoztak össze.

molnibalage 2012.07.26. 22:49:49

@becsmik: Most nézem. A "zöld" - anyád az - iparágban érdekelt fényezi a "zöld" erőműveket. Nahát, micsoda meglepő dolog.

A számokat gőzöm sincs, hogy honnan szopta, de totális marhaságnak tűnik annak fényében, hogy egyetlen általam ismert ország terveiből sem ez jön ki. Egyszámjeű %-ot sem érnek el a beépített teljesítményben sem a tervekben sem jelenleg. És a németeknél már most is kiveri a biztosítékot az áramár...

becsmik 2012.07.27. 08:00:35

Mivel , most 1percem van röviden : Kicsit olyan veletek vitatkozni ,mint amikor az evolúciós elméletet(lásd még technológiai )mely bizonyítékokra támaszkodik , az intelligens tervezésben hívők (lásd még atomosok) elkezdik kritizálni . Érzésből, dűhből és egy egy esetet kiragadva , persze ha összetennétek a bizonyítékokat racionálisan kiderülne az igazság számotokra is , de elnyomja a belétek nevelt gyűlölet melynek a lényege hogy a zöldek sötétek , és a fára akarnak visszamászni. (Lásd néhány kommentel feljebb a laptopos példát ) .

pandava 2012.07.27. 09:07:30

@becsmik: Ugyan már, ez nem vita. Vitában a felek bele szoktak gondolni a másik állításába.

Itt -jó esetben- helytálló érv-darabok egymás felé hajigálása folyik.

molnibalage 2012.07.27. 09:10:15

@becsmik: Valahol elképseztő, te azzal dobálózól, hogy VÁLLALT pár állam teljesen nevetséges és teljesíthetetlen %-ot egyes energitermelési módokra.

Az atomerőművekben és nyersanyaban nem semmiféle hit nincs. Feketén-fehéren ott vannak a számok te zseni....

A példád pont fordított. Te hiszel az intelligens tervezésben, csak valahol az evolúciót támasztják alá a bitzonyítékok.

Félelmetesen buta vagy, ez már 100%.

kronstadt (törölt) 2012.07.27. 09:45:50

@becsmik:

kissé visszafogottabban nem lehetne? :)

jelenleg még ott tartunk, hogy a zöldek mások pénzét szeretnék a saját hóbortjaik mentén elkölteni.

kronstadt (törölt) 2012.07.27. 09:46:54

@becsmik:

no és kinek köszönhetően? :)

kronstadt (törölt) 2012.07.27. 09:50:44

@pandava:

csak 20 ezer?

egyedül évente 2500 ember hal meg csak a kínai hivatalos statisztikai adatok szerint bányaszerencsétlenségben

a bányászok esetében azonban az egészségkárosodás is nagyon jelentős lehet, hiszen órákon át port nyelnek a mélyművelésű bányákban

kronstadt (törölt) 2012.07.27. 09:55:41

@becsmik:

itt van neked a valódi - sugárzóan boldog -
mélyzöld élet biokajával és kútvízzel:)

Chernobyl Zone Residents
www.nuclearflower.com/april/zone.html

a tréfát félretéve:

mintha egyesek egy kissé eltúloznák az atomenergia kockázatait

GP-gépház 2012.07.27. 12:30:11

@molnibalage: Vedd vissza kérlek az agresszív sértéseid számát, mert ki leszel tiltva. Mondjuk minden negyedik hozzászólásban legyen egy. Fog menni?

Permian 2012.07.27. 13:34:50

@becsmik:
Ez komoly? Mert viccnek kicsit durva...

Azt, hogy van PhD dolgozatom, doktori szigorlatom, kitűnő diplomám fizikából, és hogy sokak szerint "nem lehet eladni", nem szoktam "felvágásra" használni. Leginkább ajándékként fogadom el ezeket. De hivatkozási alapnak érzem olyankor, amikor valaki névtelenül, a tudomány szószólójaként tetszelegve engem a kreacionistákhoz hasonlít.

Képzeld, én ismerem nemcsak az atomerőművek működését, hanem a fotovoltaikus effektust is, meg a turbinák hidrodinamikájáról, meg úgy _általában_ a természeti jelenségekről is van valami fogalmam.

Nem tudom, Neked mennyi van, honnan. Kíváncsi vagyok. Én nem gyűlölök senkit, úgy érzem. De igencsak elképzelhetőnek tartom, hogy sok olyan információ, amit készpénznek gondolsz, és eddig lusta vagy motiválatlan voltál utánagondolni, nem állja meg a helyét.

Permian 2012.07.27. 13:35:21

@Permian:
Lemaradt az, hogy melyikre válasz:
szóval erre:
@becsmik:

molnibalage 2012.07.27. 14:19:49

@GP-gépház: Aha. És a trollkodó zöldeket miért nem vágjátok ki? Mirét van az, hogy a ők mindenféle vicces elméleteket és vádaskodásokat ide finghatnak? Ja, értem, a havernak mindent szabad... :)

molnibalage 2012.07.27. 14:20:51

Az meg külön vicc, hogy greenzöld szó miatt már kommentelgetni sem enged a motor. Emlkészem anno mit visítottak, hogy valakit nem enged be XY ország.

Ez a viselkedés miben is tér el attól? HM... Eh, de szép kettős mérce...

pandava 2012.07.27. 14:24:25

@Permian: ebből a szempontból nem szerencsés a net anonimitása. Amilyen közhelyes atomlobbistaként beszélsz, simán egy pattanásos képű, asztal alatt matyizó tizenévesnek tűnsz, akit legalább ennyire kell komolyan venni.:)

GP-gépház 2012.07.27. 14:39:04

@molnibalage: A stílusról, az agresszióról van szó, nem a tartalomról. Szövegértést nem tanítanak a műszakin? :-)

becsmik 2012.07.28. 01:38:28

@molnibalage , perimain , pandava : Ti vagytok a 4-es metró HÍVŐK . Szeretitek ha kurva sok pénz megy el valamire és persze kompenzál ( :) ) az nagy beruházás nagy pénz . Régi technika(tudjátok orosz ) ...(ja hogy ez érvényes az atomtra is ) Amúgy tudjátok hogy abból az ellopott többszáz milliárdból közlekedhetnénk is ...

becsmik 2012.07.28. 01:42:54

Ellentétben veletek, bármikor szívesen állok elébe egy személyes vitának , miután sokkal kevesebb idő... Csak 1 feltétel van! Be kell írnotok nem csak ide, hanem a saját fb oldalra ha elkullogtok vesztesen ...

Zöld_Dani 2012.07.28. 13:10:22

@becsmik: Ne hülyéskedj, te mondtad, hogy hívők. A hívők sose ismerik el, hogy leérvelték.
Erről ír Thomas Kuhn A tudományos forradalmak természetében: ahhoz, hogy a tudományos világból eltűnjön egy megbukott paradigma, nem elég a téves voltának bebizonyítása, meg kell várni, amíg kihalnak a képviselői. Nem vicc.
De érthető is: ebben nevelkedtek, ezen dolgoztak, ezt tanulták, a legtöbb haverjuk ebben él, ehhez fűződik szakmai becsületük és önbecsülésük - ez mind nagyon fontos, még az anyagi érdekeltségnél is fontosabb.
Egy ilyen szituban csak a legnagyobb emberek képesek lehátrálni a zsákutcáról.

molnibalage 2012.07.28. 20:31:07

@becsmik: Mekkora kapufa bazdmeg. A 4-es metró legnagyobb ellensége szerintem én vagyok az országba. Mindenkit agyonlőnék, aki rábólnitott.

molnibalage 2012.07.28. 20:32:56

@becsmik: Mekkora lol, fel sem tételezed, hogy vannak olyan emberek, akik nem használak fb-t...

@Zöld_Dani: Nem dolgoztam Pakson, egyetlen ismerősöm sem.

Szóval te is elhúzhatsz a .. Szóval oda. Az meg külön vicc, hogy ti blokkoljátok a kommenteket meg törölgetitek.

Na, ennyit a gerincességről...

Permian 2012.07.29. 10:46:14

@becsmik:
HAHAHAHAHAAA! Ugat a kutya a Holdra.
Azt hiszed, hogy attól, mert elolvasol 3 Greenpeace brossúrát, máris Te fújod a passzátszelet? Kinek gondolod magad? (Én sem facebookozom. Ha lesz energiám, ősszel a Critical Mass környékén megírom, hogy hol találsz meg.)

@Zöld_Dani:
Te pedig azóta sem mondtad el, hogy milyen ordas baromságot mondott Aszódi Attila. Pedig legalább háromszor megígérted. Végül elsunnyogtad.

Ha már belekezdtél: Thomas Kuhn ezt Max Planck-tól idézi, aki a kvantummechanika egyik megalapozója volt, és erről beszélve mondta egyszer, hogy amíg ki nem halnak a régi fizika képviselői, nem terjed el az új, azóta is igaznak gondolt. De ezt ő csak pesszimizmusból mondta, egy-két kivételtől eltekintve nem volt igaz, hogy ne fogadták volna el a kvantummechanikát igen hamar. És nem azért fogadták el, mert ÚJ ÉS DIVATOS, hanem azért, mert MŰKÖDIK. Értve vagyok?

Rébuszok nélkül: egy dolog, hogy a szél- és a napenergia (sokan ezeket a "megújulók" szóval tisztelik meg) DIVATOSAK manapság, egy másik az, hogy MŰKÖDNEK-E. Alkalmasak-e arra, hogy a nagy villamosenergia-rendszereket érdemben kiváltsák. NEM. Akkor termelnek, amikor akarnak, nem akkor, amikor mi akarjuk. Szétszórtak. Nagy területet igényelnek. A problémák egyre csak nőni fognak velük, amint kimásznak a béka segge alól. Senki még csak nem is gondol a leszerelésükkel, hulladékártalmatlanításukkal kapcsolatos kérdésekre. (Nem azt mondom, hogy ezek mind megoldhatatlan problémák. Hanem azt, hogy a nukleáris ipar sokkal-sokkal előrébb jár a saját problémáinak megoldásában. Ennek megértéséhez persze kell, hogy tudjuk, mi az a sugárzás.)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:10:28

@Permian:

no azért ne essünk át a ló túloldalára, a napenergiában pl. kétségkívül van fantázia, különösen a SZUBTRÓPUSI SIVATAGOK területén:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 11:11:21

@Permian:

nem ab ovo a szél és a napenergiával van baj, hanem a SEGÍLYVADÁSZATTAL:)

pandava 2012.07.29. 12:14:02

@becsmik: Miért, ha füleddel hallod ugyanazt, amit itt olvashatsz, akkor hajlandó vagy belegondolni a dolgokba?

Ezt állítod: "Csak az a baj hogy egy 60 éves őskori technológiát védtek a sokkal modernebb ,ámde már olcsóbb és kevésbé problémás technológiák helyett."

Ezzel szemben pl.: Solar energy parks in Bulgaria have mushroomed in the past year after the government passed legislation guaranteeing tariffs over a 20-year period for solar investors.

Companies such as United States-based AES Corporation, Russia's Lukoil, South Korea's SDN, Saudi Arabia's ACWA Power and dozens of other German, Italian, Japanese investors have rushed to take advantage of the incentives and the abundant sunshine in the small southeast European country.

The total installed capacity of photovoltaic parks soared to about 600 MW by the end of July, a huge gain from the 134 MW in operation at the end of 2011, industry officials said. The surge of solar parks, however, has pushed consumer prices up 13 percent in 2012 as the government seeks to recoup the cost of the subsidies.

Power prices are politically sensitive in Bulgaria, where energy bills eat away a huge part of monthly incomes, especially during winter months. The government is also considering whether to impose additional taxes or fees on solar installations, as the Czech Republic did in 2010 to deal with a solar boom. The Czech Republic, Germany and Spain have all cut their generous feed-in tariffs. In February the Czech energy regulator said that it wanted to stop almost all incentives for renewables as early as 2014.

uk.reuters.com/article/2012/07/26/us-bulgaria-solar-cuts-idUKBRE86P0FF20120726

Ilyen információkkal találkozva képes vagy álláspontodat revideálni?

pandava 2012.07.29. 12:20:28

@Zöld_Dani: pfuu, tőled nem ezt az intellektuális színvonalat szoktuk meg, nem is illik hozzád.

Nyilván minden este cumi helyett uránrudat szopogatva aludtam el, nagydolgomat meg szolárpanelre intéztem:D

Zöld_Dani 2012.07.29. 15:34:09

@pandava: ez egy általános emberi jelenség, ami mindannyiunkra igaz, különböző ügyekben, különböző mértékben.
Például valószínű, hogy ha visszaszorítottuk volna veszélyes vegyi anyagokat és az éghajlatváltozást, a levegő és a vizek tiszták lennének, lehetne jó minőségű élelmiszert szerezni satöbbi, akkor én és pár haverom még egy jó darabig fölöslegesen rugóznánk tovább a környezetvédelmi szempontok erőltetésén.
Csak h egy kézenfekvő és közeli példát hozzak.
Nem tudom, neked ez mennyire inged - de annál jobban semmiképp se vedd magadra. :-)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 15:42:08

@Zöld_Dani:

az éghajlat korábban is változott... néha rendkívül gyorsan... ez a dolgok természetes rendje...

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 15:43:28

@Zöld_Dani:

nem szeretem a királyi többest:) minden olcsó mókusvakítás ezzel kezdődik el:)

kronstadt (törölt) 2012.07.29. 15:44:51

@Zöld_Dani:

a magántulajdon szentsége

ill. a környezetszennyezés = magántulajdon elleni AGRESSZIÓ

sokkal jobb kiindulási pont

pandava 2012.07.29. 20:07:09

@Zöld_Dani: bölcseket mondasz, de ez nem az a fórum. Hogy milyen ingeim vannak, azon elég ha a párom szörnyülködik, ne kezd te is.:)

Neveltetésünk, szokásaink, hitéleti dolgainktól nem érdekesebb az az írás a bulgáriai napenergiáról, mond!?

greengo1 2012.07.30. 16:46:56

@gwr: nem csak idióta akciókat ... azért színvonalas kiadványokat is készítenek... pillants bele --> meglátod jó dolgokról szólnak ... www.greenpeace.org/hungary/hu/Mivel-foglalkozunk/#tab=2

greengo1 2012.07.30. 17:54:10

@jpmjpm: igen ragadozó állat a jegesmedve, de egyben veszélyeztetett faj is --> az olajfúrás hatására ökológiai változások valósulnak meg - pl. élőhely csökkenése, populáció csökkenése, táplálék csökkenése... veszélyeztetetté válik, s végül kihal :-(

hunostor 2012.08.23. 14:03:49

Szerintem zseniális ez a videó tutti, hogy a Shell rendelte meg. Nagyot nőtt a szememben a cég, hiába na nem mind1 milyen ellenségeket tudsz felmutatni xD

hunostor 2012.08.23. 14:06:31

@greengo1: azt eldalolnád, hogy mégis mi a rákos rettenet van ha kihal a jegesmedve? Itt élek a kibaszott budapest fészkes közepén ha érdekelni fog valaha is egy jegesmedve, ellátogatok az állatkertbe, vagy jobb esetben addig szívom a füvet míg el nem múlik. Vagyis az én életminőségem szempontjából halálmind1 hány jegesmedve rohangászik befagyott seggel az Arktikán.

sulcus (törölt) 2012.08.23. 15:42:20

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: Mint ahogy a "szegény" kihalt dinoszauruszok után sem sír senki.
Kurvára nem lett volna jó,ha néhány millió évvel ez előtt a grinpic megmentette volna őket és most a plázákban ők állnának a sor elejére a mozi jegypénztárában.
Vagy a Palán a gyerekmedencébe csobbannának.

sulcus (törölt) 2012.08.23. 16:12:23

@magyar seggbe, magyar lófaszt!:
Baszki, azért te is tudod mikor kell reagálni egy posztra! :-)

Zöld_Dani 2012.08.23. 17:45:10

@magyar seggbe, magyar lófaszt!: Ha kihal itt a jegesmedve (mert elolvad alóla a jég - erről van szó!), akkor neked itt pesten öt fokkal lesz melegebb. Az élelmiszerárak pedig nem 5%-al lesznek magasabbak.
got it?

kronstadt (törölt) 2012.08.23. 22:51:58

@Zöld_Dani:

lehet, hogy alacsonyabbak lesznek az élelmiszerárak:)

(miért is ne, a jelenleginél jóval melegebb holocén klímaoptimum idején még a Szahara is zöld volt)

Neolithic Subpluvial
en.wikipedia.org/wiki/Neolithic_Subpluvial

a jegesmedvék pedig a holocén klímaoptimumot is remekül kibekkelték pedig akkor - 5-7 ezer évvel ezelőtt - jóval melegebb volt éghajlat mint mostanság:)

Holocene climatic optimum
en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum

Zöld_Dani 2012.08.23. 23:50:24

@kronstadt: lehet, persze, csak a sci-fin túl semmi nem szól mellette. Nem te írod az letsgonorbi.com-ot?

kronstadt (törölt) 2012.08.24. 21:08:20

@Zöld_Dani:

az utóbbi 60 évben a mezőgazdaság modernizálása (gépesítés, kemizálás, birtokkoncentráció növekedés, valamint szállításhoz, tároláshoz, feldolgozáshoz kapcsolódó fejlett infrastrukturális rendszerek kiépítése, stb.), ill. a nemzetközi kereskedelem térnyerése miatt drasztikusan csökkentek az inflációval kiigazított élelmiszerárak.

pl. klikk az alábbi jó példára:

pricedingold.com/charts/wheat-1910.pdf

ez a folyamat valószínűleg a jövőben sem fog megállni, hisz van még mit modernizálni, ill. pl. a géntechnológia is új távlatokat nyit meg a termelés előtt.

ami pedig az éghajlatváltozás kockázatait illeti:

a legjobb ellenszer a nemzetközi szabad kereskedelem...

egyszerre mindenütt nem fog negatív irányba változni az ághajlat...

apropó, aki alacsonyabb élelmiszerárakat akar az pl. szálljon síkra az EU védővámok ellen, ill. az EU agrárszubvenciók felszámolása mellett...