Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mérgekkel a rossz idő ellen?

2012.10.29. 10:29 SimonG

A környezetbarátnak tűnő ruhamárkák sem annyira állnak közel a természethez, - mint azt a reklámokban sugallják - ha kicsit megpiszkáljuk a felszínt. A Greenpeace felmérése szerint a nők és gyermekek számára gyártott outdoor ruhák a mai napig veszélyes vegyi anyagokkal vannak átitatva. A német Greenpeace október 29-én bemutatott “Chemistry for any weather” (Vegyszerek minden időjárásra) riportja (1) bizonyította, hogy a Jack Wolfskin, a The North Face, a Patagonia, a Kaikkialla és a Marmot ruházati termékekben veszélyes perfluórozott anyagok (PFC-k) és más veszélyes vegyi anyagok találhatóak (2).GP04A46.jpg

A mérési eredmények szerint mind a 14 vizsgált termék tartalmazott veszélyes, mérgező PFOA-t, illetve olyan anyagot, mely bomlási terméke a PFOA. Ezen anyagokat alapvetően a vízállóság miatt adják a ruhákhoz. Bár a ruhákból valószínűleg elhanyagolható mennyiségű PFC kerülhet az emberi szervezetbe, ám a bejutott PFCk, így a PFOA is feldúsulnak az emberi szervezetben, kimutathatók a vérből és az anyatejből is. A PFOA-t a hormonműködés károsításával gyanúsítják. Újabb vizsgálatok a PFOA kitettséget elhízással, csökkent termékenységgel, immun-rendellenességekkel valamint pajzsmirigy betegségekkel hozzák összefüggésbe.

A zöldek javaslatai ellenére a PFOA a mai napig nincs tiltva az EU-ban, csak rokonvegyülete a PFOS, mely használatát nemzetközi egyezmények is tiltják. Aggodalomra ad okot, hogy 14 termékből 5-ben volt magasabb a PFOA koncentráció, mint a PFOS-re megengedett érték.

Elgondolkoztató, hogy ezen outdoor ruházati cégek a természet szeretetével hirdetik magukat, mégis olyan természetidegen, szintetikus vegyi anyagokat használnak, melyek mára megjelentek világszerte a környezetben, a vizekben és az élőlények vérében is. A Greenpeace ezért kéri az outdoor ruházati cégeket, hogy tiltsák ki a káros PFC-ket a termelésükből, és biztonságosabb alternatív anyagokat használjanak (3). Több gyártó is már megoldotta fluór-mentes kevésbé káros anyagokkal a ruhák időjárás-állóságát. A vevőknek pedig joguk lenne tudni, mely termékekben vannak kockázatos PFC-k és melyek gyártásához használtak valóban biztonságos anyagokat.

A Greenpeace a teszt során szintén a hormonrendszer károsító hatás miatt Európában már korlátozott nonilfenol-etoxilátok (NPEs) és ftalátok jelenlétét is vizsgálta. Ezek a kockázatos anyagok is megtalálhatóak voltak a legtöbb termékben. A legmagasabb NPE koncentráció a Seven Summits cég gyerek esőkabátjában, míg a legmagasabb ftalát koncentráció a Northland gyerek ponchójában volt.

(1) A Greenpeace riport németül elérhető itt

(2) Az outdoor márkák ruháinak PFC tartalmát a membránokban, a bevonatokban és a “finish” borításokban vizsgálta két független laboratórium.

(3) Az alternatívák például poliészterből vagy poliuretánból készülnek


Szólj hozzá!

Címkék: víz detox vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr944874608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása