Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Évek óta nem festettem a körmöm

2012.11.16. 08:06 pappdori.bp

(avagy a szépségért szenvedni, az oxigénért ültetni kell - I. rész)

Ráadásul hetek óta halasztom egy érdekes cikk elolvasását, és most eljött a határidő... A kikerülési stratégiám briliáns volt, elöntött az érzés, hogy addig nem tudok dolgozni (!), amíg nincsenek kifestve a körmeim. Kezet áztat, körömágyőrt eltávolít… ú, belevágtam! Sssssz… nem baj, megéri, mindjárt szép leszek… Mehet rá a lakk. Miközben szárad (szakszerű mozdulatokkal legyezek 1 méteres amplitúdóval fel-alá, hogy hamarabb száradjon), kinyitom a cikket a lakásban található növények levegőtisztító hatásáról. Vajon mik pontosan az illékony szerves vegyületek? És miért kutatott a NASA közönséges szobanövényeket?

Mert az űrhajókon szerették volna levegőtisztításra használni őket és rájöttek, hogy nincs ennél jobb és egyszerűbb módszer, ugyanis egy átlagos méretű szoba (75-100 légköbméter) tisztításra mintegy 3 növényre van szükségünk. Azok a növények, amiket én röviden dudvának [értsd: minden, ami nem haszonnövény; szinonimák: gyom, gyomnövény, gaz] hívok, nagyon is hasznosak. Az időnk nagy részét - ha szerencsések vagyunk és van munkánk azért, ha nincs, akkor azért - töltjük az egy irodába vagy a lakásunkba zárva. A felmérések szerint a nap mintegy 80 %-át. Már egy korábbi riportból kiderült, hogy nem érdemes szellőztetni napközben, de arra nem gondoltam, hogy több mérgező vegyi anyagot lélegzek be a lakásban, mint az utcán sétálva. Ezek közül a legveszélyesebb triumvirátus a formaldehid (kipufogó gázokban is van, tisztítószerekből, a WC-papírból és a nedves törlőkendőkből is magunkra szabadítjuk), a benzol (számos háztartási tisztítószer, tinta vagy festék alapanyaga) és a triklór-etilén. Mögöttük sorakozik az ammónia is, de veszélyesek ránk nézve a xylén (bőr-, gumi- és papíriparban használjak), a toluol, és a levegőben szálló apró szemcsés anyagok, valamint a legtöbbet emlegetett szén-monoxid (CO) és az ózon (O3) is.

aloevera3.jpg

bambusz4.jpg

kuszoka3.jpg

borostyán3.jpg

krizantén4.jpg

csokros3.jpg

sávos3.jpg

szívalakú3.jpg

Hajnalodik, de a Tudatos Vásárlón még elolvasom, milyen érdekes illékony anyagok vannak a körömlakkokban. Van időm, mert olyan büdös ez a lakk, hogy képtelen vagyok elaludni…

A következő részben újabb virágokkal foglalkozunk: tudjuk majd semlegesíteni a dohányfüstöt, díszíteni a fürdőszobát, és lesznek olyan növények is, amikkel kifejezetten a kudarcot tűrő és kísérletezni vágyó hobbikertészeknek ajánlanak.

Összefoglalómat a Mother Nature Network cikke alapján készítettem, a NASA kutatásait összefoglaló kiadvány pedig elérhető http://www.scribd.com/doc/1837156/NASA-Indoor-Plants oldalon.


10 komment

Címkék: életmód levegő megoldások co2 mérgek vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr544879146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2012.11.16. 13:57:57

Szerintem a legontosabb, hogy az eber ne nézze a kereskedelmi tévés mocskot, én már 4 éve egyáltalán nem nézem, nagyon sokat változtat az emberen.

2012.11.16. 15:22:49

A körömlakktól és az egyéb dekorkozmetikumoktól nem leszel szép, vegyszereket lélegzel be és kensz magadra, és ezen az sem fog segíteni, ha dzsungellé változtattad a lakásodat.

www.youtube.com/watch?v=rSJcy9V9vf4

Luie Lepke 2012.11.17. 11:49:07

Jó a cikk, tetszik. Várom a folytatást.

A két ostoba hozzászólóval meg ne törődj, fesd a körmöd nyugodtan. Vannak környezetbarát, nem büdös, természetes szellőzést biztositó szépitkezőszerek. Ahogy a tévécsatornák között is vannak érdekesek, hasznos, értelmes műsorokkal.

2012.11.17. 17:43:50

@Luie Lepke: Te vagy az ostoba, kicsim, csak bizonyára nem is tudod, hogy mennyire.

Luie Lepke 2012.11.17. 17:56:34

@little troll: Válaszoddal csak alátámasztottad a véleményemet, kicsim. :)

2012.11.17. 19:04:31

Az ostoba jelzőt te használtad először.
A véleményed meg nem érdekel, már így is több időt pazaroltam rád, mint amennyit megérdemelnél. Persze, ha még nem vagy 18 éves, akkor esetleg elmagyarázom.

Luie Lepke 2012.11.17. 22:32:09

@little troll: Kicsitroll, tudod mit jelent az interneten a troll? Aki szétoffolja a témát, erőszakos, agressziv, és a témához nem tartozzó hozzászólásai vannak. Te vagy az, ahogy a nicked is mutatja.
Elmagyarázom neked. A poszt nem a köröm kifestéséről szól, hanem a lakásban tartandó virágokról, azok hasznosságáról. Azért vagy ostoba, mert a köröm kifestése nem témába vágó, és amiről szól, ahhoz képtelen vagy hozzászólni. Persze ehhez kéne értelmezni a szöveget, amihez el kéne érdemben végezni a középiskolát. Természetesen tudom, hogy az ország nagyobbik része funkcionális analfabéta, ezek közé tartozol te is. Sajnálom. EXO barátod egyenesen az anyámat krvzta le, csak a moderáció nem engedte megjelenni a kommentjét. Pedig a kereskedelmi tévék egyáltalán nem tartoznak ide. Ráadásul válaszából világosan kiderül, hogy nincsen tisztában a kereskedelmi tévé jelentésével. Ha tudná mit jelent, akkor nem jönne a discoveryvel, mert az is kereskedelmi csatorna.
Ez az ország miattatok rossz, élhetetlen hely.

Ami pedig azt illeti, hogy betöltöttem-e a 18-at, valószinűleg a gyerekem lehetnél.

Ha pedig továbbra is szeretnél trollkodni és keménykedni, javaslom, hogy személyesen folytassuk, ahol nem tudsz gyáván a névtelenség mögé bújni. Vagy esetleg olvasd el még egyszer a bejegyzést és próbáld meg értelmezni, és a témába illően hozzászólni.

2012.11.17. 23:09:19

@Luie Lepke: Ne égesd magad tovább!

2012.11.17. 23:21:25

Nem veszed észre, mennyire sértően írsz?
Ostobának és funkcionális analfabétának nevezel?

Moderáld magad!
süti beállítások módosítása