Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Egy kaptár mind felett

2013.05.05. 21:26 vonósugár

Sok embernek, ha meghallja a méh  szót,  egy vérszomjas, rémisztő, repülő szörnyeteg képe jelenik meg a fejében, melynek feltett szándéka- létezésének célja, hogy őt nyakon csípje, s borzalmas kínok közt a másvilágra repítse. A valóság azonban éppen fordított. Az ember az, ki a méhek életét lehetetlenné teszi. Nem elég, hogy ezen szorgos kis állatkákat különböző élősködők sújtják világszerte, melyek terjedéséhez az ipari méretű méhészetek is hozzájárulnak a kaptárak hatalmas távolságokra történő utaztatásával; de számukra halálos vegyszereket is juttatunk a növényeinkre, melyek aztán végképp megpecsételik a méhek sorsát. Több, a mezőgazdasági növényeink magján található növényvédő (csávázó-) szer egyetlen magon található mennyisége akár 100.000 méh pusztulását is okozhatja. Megbízható kutatások szerint ezen vegyszerek miatt a méhek nem találnak vissza a kaptárjukba, tönkremegy a szaglásuk, végtagjaik elcsökevényesednek, s végső soron családilag elpusztulnak. Brüsszelben a napokban szavaznak a három legveszélyesebb vegyi anyag betiltásáról. Reméljük hazánk képviselői is felelősségteljesen teszik le voksukat. Bolygónk három kontinensén a méhek már nem életképesek antibiotikumok nélkül. Ausztrália az egyetlen kontinens, ahol a zümik még mentesek a járványoktól, jelentős pusztulástól.

 

„A méhek világa” című filmben betekintést nyerhetünk ezen kis állatkák globális helyzetébe. Kiderül, hogyan is bánunk ezekkel a hűséges lényekkel, kik minden harmadik falat ételt adják a szánkba, beporzó tevékenységüknek köszönhetően. Kínában már vannak olyan területek, ahol a méhek hiánya miatt az emberek kézzel porozzák a növényeket. El tudod, képzelni ahogyan kimész egy szó szerint végeláthatatlan ültetvényre és nekiállsz kézzel minden egyes fa, minden egyes virágát végigmaszatolni? Ugye mennyire jó, hogy megcsinálják ezt helyettünk a méhek? Most még. Ha azonban továbbra is így bánunk velük, ha nem hagyjuk abba a veszélyes mezőgazdasági csávázószerek használatát, ha nem működtetjük globálisan fenntartható módon a méhészeteket akkor bizony hamarosan mindenütt az előbb említett kínai régiók sorsára jutunk. Bátran ajánlom tehát „A méhek világa” című filmet, remek felvételeket találhatunk benne, találkozhatunk a méheivel harmóniában élő, többgenerációs méhész bácsival az Alpok hegyeiben, és az állatait kamionon az ország egyik végéből a másikba rángató, pénzéhes gazdával is. Mégsem a kutya a legjobb barátunk? Meddig bírnánk ki méhek nélkül? Einstein szerint, ha a méhek kipusztulnak, négy év múlva az emberek is követik őket. Személy szerint én nem szeretném megtudni, hogy tévedett-e. A többszörösen is díjnyertes filmet május 9-től nézhetitek meg a mozikban. Érdemes.


Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság méh vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr55242889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása