Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Klórpirifosz: egy elterjedt méreg 8 fő bűne

2015.03.30. 14:13 Bob_

Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

150317_mma_600.png

 

A klórpirifosz az egész világon elterjedten használt idegméreg. A vegyületet 1965 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. A klórpirifoszhoz hasonló szerkezetű és hatásmechanizmusú vegyületeket a környezet állapotára adó országokban már kivonták a forgalomból.

A cipermetrin mellett a klórpirifosz sem biztonságos. Nézzük a bűneinek a listáját!

  1. A méreg mindenütt megtalálható a világban. Nagy távolságokat tesz meg a környezetben, így kimutatták már tengervízben, tavi üledékben, folyókban, tavakban, de az Északi-sarkvidéken is. Sőt az USA-ban minden egyes vizsgált lakás levegőjében is.

  2. Élelmiszereinkben sok más káros anyag mellett a klórpirifosz a mai napig jelen van. A Nébih vizsgálatai szerint ez a leggyakrabban megtalált rovarölő szer. Szinte minden terménynél használhatják, még integrált gazdálkodás esetén is.

  3. A klórpirifosz mindent visz. Általános hatásmechanizmusa miatt minden állat számára mérgező, kifejezetten veszélyes a vízi élőlényekre és a rovarokra. A kártevőkhöz hasonlóan pusztítja azok ellenségeit, a természetes folyamatokért felelős lebontó szervezeteket és a beporzó rovarokat is.

  4. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) minden évben dokumentálja a méhmérgezéses eseteket. A klórpirifosz a kaptárakban leggyakrabban megtalálható mezőgazdasági permetszer. Sok esetben bizonyítható a pusztulásban betöltött szerepe, de sokszor csak az figyelhető meg, hogy a fertőzésekben elpusztult méhek érintettek a méregtől is.

  5. Az emberre nézve is idegmérgező hatással bír. Ez a hatást eleinte csak a mezőgazdasági munkásoknál észlelték, ám egyre kisebb dózisok esetében is.

  6. Az idegrendszer fejlődését a magzati kortól kezdve még hétéves korban is befolyásolja. Amerikai vizsgálatok szerint azok a gyermekek, akik a magzati korban nagyobb koncentrációban találkoztak a méreggel, alacsonyabb intelligenciára, koncentrációzavarra, vagy hiperaktivitásra is nagyobb eséllyel számíthatnak – különösen a fiúk.

  7. A klórpirifosz nem csak az idegeinkre megy. Bizonyítottan befolyásolja az immunrendszer, valamint a hormonok és enzimek működését is.

  8. A határértékek sem jelentenek biztonságot. Az elmúlt években megjelent vizsgálatok szerint a szer a folyamatosan csökkenő határértékek alatt is egészségügyi kockázatot jelent. Emiatt lehetséges, hogy a 2011-ben elfogadott USA-beli határértékek 30-szor szigorúbbak az EU-s szabályozásnál.

Léteznek biztonságosabb alternatívák! A szer további alkalmazása ezért elfogadhatatlan.

A cipermetrin egyike a „méhgyilkos hetesnek”: azoknak a vegyszereknek, amelyek betiltásáért küzdünk. Aláírásoddal csatlakozhatsz a mérgező vegyszerek tilalmát és az ökológiai gazdálkodás terjedését követelőkhöz! mehpusztulas.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg vegyszer méhek méhpusztulás vegyi anyagok klórpirifosz

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr517304578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása